jackdaniels88
05.03.14, 16:31
Witam wszystkich forumowiczów.
Już od jakiegoś czasu planujemy z dziewczyną spełnić nasze marzenie i zwiedzić Stany Zjednoczone. Sytuacja finansowa pozwoliła nam zaoszczędzić trochę pieniędzy i wyjść ze sfery marzeń w fazę planowania. Niestety jak to zazwyczaj bywa już podczas najogólniejszych rozeznać człowiek natrafia na wiele barier, które rodzą pytania i wątpliwości. W stworzonym przeze mnie wątku chciałbym aby osoby, które już podróż do USA mają za sobą, opowiedziały na co trzeba zwracać szczególną uwagę podczas pobytu na kontynencie amerykańskim.
No dobrze, ale po kolei…
1). WIZA
Jaki jest koszt opłaty MRV uiszczanej podczas składania wniosku wizowego? Źródła podają całkowicie różne kwoty, a ich rozbieżność waha się od 160 do 270 USD. Niestety nie znalazłem też informacji, czy ta kwota jest później zwracana, choć zakładam, że nie.
Chciałem się też dowiedzieć, co należy zrobić już po złożeniu dokumentów. Przeczytałem, że trzeba umówić się na rozmowę z konsultantem podczas której będziemy pytani m.in. o cel podróży oraz długość pobytu. Czy jest coś na co powinienem zwracać uwagę podczas takiego spotkania?
Teraz pytanie najważniejsze: ile w praktyce czekaliście na rozpatrzenie wniosku? Jakie są szanse, że za pierwszym razem będzie on pozytywny?
2). BILETY
Z jakim wyprzedzeniem najlepiej kupować bilety oraz u jakich przewoźników? Czasem LOT organizuje atrakcyjne oferty, gdzie można polecieć w jedną stronę już od ok. 2 tys. złotych, jednakże wolałbym zabukować bilet dużo wcześniej. Możne warto też poszukać czegoś za granicą? Jakie jest wasze doświadczenie w tym aspekcie?
3). PLANOWANIE PODRÓZY
Chcemy, aby nasza wizyta w USA była dobrze zaplanowana, w końcu chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej. Marzy się nam podróż wynajętym samochodem ze wschodniego wybrzeża do Kalifornii. Z tego co słyszałem paliwo w USA jest dużo tańsze niż w Polsce. Czy są firmy zajmujące się wypożyczaniem aut, które moglibyście polecić? Ile średnio wynosi kaucja oraz ubezpieczenie samochodu?
Jak już wcześniej wspomniałem chcielibyśmy zacząć zwiedzanie od wschodniego wybrzeża. Lepiej wystartować z Florydy czy z New Jersey? Jakie miejsca najbardziej polecacie zwiedzić?
4). NOCLEGI
Gdzie można najtaniej się wyspać? Od razu pragnę zaznaczyć, że nie zależy nam na komforcie oraz wygodzie, najważniejsze żeby mieć kawałek miejsca do spania i dostęp do wody. Słyszałem, że przydrożne hotele w USA nie należą do najtańszych, może lepiej byłoby wynająć miejsce na campingu lub biwakować „na dziko”?
5). JEDZENIE
Czytałem na różnych forach, że produkty spożywcze w Stanach Zjednoczonych odbiegają jakością od tego, co oferują polscy producenci. Na dodatek koszty wyżywienia są droższe. Ile średnio tygodniowo wydawaliście pieniędzy na jedzenie?
6). FINANSE
Budżet ustalony mamy na ok. 5 tys. złotych za osobę bez biletów lotniczych. Czy jest to wystarczająca kwota do zrealizowania naszego marzenia? Jaki był całkowity koszt Waszych wakacji w USA?
No i najważniejsze pytanie na koniec: CZY W OGÓLE WARTO?
Wiadomo, że nie jest to tania rzecz. Odkładamy na ten wyjazd już od ponad trzech lat, kosztowało nas to wiele wyrzeczeń... Chcielibyśmy też usłyszeć od Was jakiś głos rozsądku.
Bardzo chciałbym poznać Wasze opinie, przeżycia, doświadczenia związane z wakacjami w USA. Wasza pomoc będzie nieoceniona:)
Pozdrawiam serdecznie,
JackDaniels88.