Dodaj do ulubionych

private czy semi-private?

29.11.04, 23:40

chcialabym zapytac doswiadczone juz mamy, ktore rodzily w usa - czy podczas
pobytu w szpitalu przebywalyscie w prywatnych pokoikach, gdzie Wasz
maz/partner mogl pozostac na noc wraz z Wami, czy tez w tzw. semi- private
rooms? A jesli w prywatnych pokoikach, to czy ubezpieczenie Wam pokrylo
koszty? czy musialyscie placic same i ile?

Jesli chodzi o pobyt w semi-private pokoikach to jak oceniacie?

I jeszcze jedno, czy ktokolwiek mial mozliwosc porodu w wodzie? Jakie wrazenia?

dziekuje za kazda wypowiedz.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: private czy semi-private? 30.11.04, 00:16
      Kiedy rodzilam pierwsze dziecko mialam "jedynke". ubezpieczenie tego nie
      pokrywalo, powiedziano mi, ze musze doplacic $50, ale... rachunku nigdy nie
      dostalam :). Przy drugim dziecku nie mialam wyboru - wszystkie prywatne byly
      zajete, tak wiec mialam sasiadke, jakas babke z Ameryki Pld., cala wioska
      siedziala u niej od rana do wieczora - tragedia! Poza tym, pielegniarka
      powiedziala, ze w semi-private nie wolno zatrzymac dziecka na noc, bo moze
      przeszkadzac towarzyszce, ale ja swojego i tak nie oddalam ;).
    • bozena73 Re: private czy semi-private? 30.11.04, 00:49
      Ja rodzilam w semi private i w sumie troche zaluje gdyz mialam wyjatkowo
      towarzyska wspollokatorke u ktorej rodzina i znajomi (bardzo glosni zreszta)
      przebywali do poznych godzin nocnych i to naprawde przeszkadzalo mi w tym aby
      odpoczac po trudach porodu. Moj maz musial az interweniowac u pielegniarki aby
      ci ludzi dostosowali sie do godzin wizyt a nie przebywali w pokoju non stop.Ale
      wiem ze czesto sie zdarza ze mozna wziasc semi private i byc sama w pokoju gdyz
      po prostu sa wolne miejsca. WLasnie na to liczylam ale niestety nie wyszlo..
      Prywatne pokoje nie sa pokrywane przez zadne ubezpieczenie i w moim szpitalu
      kosztowaly $600 za noc wiec to bylo zbyt drogo dla nas..
      Pozdrawiam serdecznie,
      Bozena
    • bea_mama Re: private czy semi-private? 30.11.04, 02:16
      Rodzilam w private (bylo tam tylko jedno lozko, wiec maz nie moglby ze mna
      zostac na noc), ale po porodzie zwolnil sie semi-private i tam nas przeniesli
      (wiec mielismy dwa lozka dla siebie). Kosztowalo $550 za dobe. Nie bylo u nas
      mozliwosci rodzenia w wodzie.
    • edytkus Re: private czy semi-private? 03.12.04, 06:40
      Mialam pokoj prywatny z lazienka, rodzilam tez w jednoosobwym z lazienka. Nigdy nie dostalam
      wyszczegolnionego rachunku wiec nie wiem ile policzono za pokoj ale ubezpieczenie pokrylo niemal
      wszystko (24tys.) oprocz $300 extra fee od lekarza. Moj maz mogl mnie odwiedzac kiedy chcial ale
      lozko bylo tylko jedno wiec spac w szpitalu nie mogl (i cale szczescie :))
      Porody w wodzie ogladalam tutaj tylko w TV przy asyscie poloznych w centrach rodzenia, w szpitalu
      tego chyba nie praktykuja bo nie mozna podlaczyc rodzacej do machinerii ;)
      • aniutek Re: private czy semi-private? 05.12.04, 03:35
        w chwili wejscia do szpitala pomimo wczesniejszych zapewnien, ze rodzic bede
        bez znieczulenia poprosilam o nie i dlatego zamiast rodzic w wannie i z pieknym
        widokiem na east river rodzilam w jednosobowym pokoju, do wszelkich uzadzen nie
        zdazyli nas podlaczyc bo Zazula tak sie spieszyla na ten piekny Swiat, ze
        zajelo jej to tylko 50 minut ( znieczulenia tez nie doczekalam :) Maz mogl
        zostac na noc, ale musial wrocic do starszego dziecka, z sali porodowej (mam na
        mysli ten jednoosobowy pokoj) pozwolono mi zadzwonic z komorki do Rodzicow w PL
        dzieki czemu mogli uslyszec wrzask wnuczki w chwile po jej narodzinach, zdjecia
        tez pomimo nakazow i zakazow pozwolono nam robic. Atmosfera w szpitalu byla
        bardzo mila, pielegniarki, polozne i lekarze bardzo sympatyczni. Po porodzie
        przeniesiono mnie do 2 osobowego pokoju z lazienka, sasiedztwo ciche i
        spokojne.
        Ubezpieczenie pokrylo wszystko :)
    • hannamay Re: private czy semi-private? 09.12.04, 22:31

dzieki wielkie za kazda wypowiedz. zawsze sie tyle od was ucze!
      raz jeszcze dzieki wielkie!

_hannamay_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka