Dodaj do ulubionych

Wiza do Kanady

27.04.05, 16:46
W niedługim czasie będę się starać o wizę turystyczną do Kanady, jak tylko
dostane zaproszenie od mieszkającej tam mojej cioci :-)
Mam jednak pytanie, czy jak będę się starać o w/w wize to czy stanowi dla
konsula jakiś problem, że odmówiono mi wizę turystyczną do USA, o którą się
ubiegałam ponad miesiąc temu?
Zastanawia mnie fakt że konsul USA mi odmówił, bo mam stałą pracę i mieszkam
z rodzicami, zresztą zadawał mi bardzo dużo pytań, ale na wszystkie
odpowiedziałam bez problemu, a jednak coś mu się nie spodobało :(
Mam nadzieje, że w ambasadzie kanadyjskiej mi łatwiej pójdzie, bo słyszałam,
że konsulaci są tam bardziej przychylni niż w ambasadzie amerykańskiej.
Bardzo proszę o rade i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kinky5 Re: Wiza do Kanady 27.04.05, 17:35
      hej!
      ja dwukrotnie nie dostalam wizy amerykanskiej- i ciagle jej nie mam ale
      3-krotnie staralam sie o kanadyjska i dostawalam ja za kazdym razem.
      oczywiscie pierwszym razem pytano sie mnie o powod dlaczego nie dostalam wizy do
      Stanow ale wiecej ta sprawa poruszana nie byla (choc do tej pory to sie za mna
      wlecze przez rubryke
      "czy pani lub innemu czlonkowi rodziny odmowiono kiedykolwiek wizy do Kanady lub
      innego kraju")
      wydaje mi sie ze urzednicy w ambasadzie kanadyjskiej- ktorzy sa polakami zdaja
      sobie sprawe z tego jak amerykancy traktuja polakow.
      Wszystko jednak zalezy od Twojej rozmowy z konsulem- musisz go upewnic ze
      wrocisz do kraju, ze masz wiezy z Polska i ze nie planujesz pracowac na czarno w
      Kanadzie.
      • anek81 Re: Wiza do Kanady 27.04.05, 21:48
        Dziękuje Ci bardzo za pomoc :) tylko jak mnie się zapytają w konsulacie
        kanadyjskim czemu mi odmówiono wizę w ambasadzie amerykańskiej, to nie mam
        zielonego pojęcia :/
        Ale mam nadzieje, że fakt iż chcę się starać o wizę do Kanady zaraz po któtkim
        czasie jak się starałam do USA nie stanowi dla nich problemu? :/
        A czy jak Tobie się udało wyjechać do Kanady to czy z tamtąd mogłaś w jakiś
        sposób dostać się do USA?

- Pozdrawiam
        • andrew-1 Re: Wiza do Kanady 27.04.05, 21:58
          Masz takie szanse na otrzymanie wizy jak rybak na spelnienie zyczenia
          skierowanego do zlotej rybki .
        • kinky5 Re: Wiza do Kanady 28.04.05, 22:23
          wiesz mi ze ja tez nie wiedzialam czemu nie dostalam wizy do USA....
          Drugi raz o wize amerykanska staralam sie w Ottawie. Wizy nie dostalam bo wg. pani powinnam sie
          starac w kraju zamieszkania (choc za pierwszym razem staralam sie w polsce, studiowalam w
          niemczech i pan sie pytal czemu nie staram sie w niemczech- fiksacji mozna dostac- naciagacze jedni)
          wiec fakt ze masz wize kanadyjska, jestes w kanadzie i chcialabys pojechac tylko na kilka dni do USA
          niestety nie znaczy nic.W druga strone dziala to o wiele lepiej. A pozatym jeszcze jedna sprawa o wize
          do USa mozesz sie ubiegac tylko raz w roku.
          Wize kanadyjska dostajesz zazwyczaj na 6 miesiecy (jest to wiza uprawniajaca Cie do jednego wjazdu-
          single entry )wiec jesli planujesz starac sie teraz o wyjazd to i tak z amerykanskiej nici. O nielegalnym
          przekraczaniu granicy nie mam bladego pojecia- nie probowalam ;-)
          Uwazalabym tylko na mowienie kiedy odmowiono Ci wizy do Usa bo moze to brzmiec troche jak akt
          desperacji "nie do Usa to do Kanady"
          Napisalabym w wyjasnieniu ze np. w bierzacym roku odmowiono mi wizy do Stanow Zjednoczonych-
          bez jakiejs konkretnej daty- ale uwazaj jesli urzednik sie ciebie o to zapyta - powiedz prawde bo masz
          pieczatke w paszporcie!!!!!
          Zycze powodzenia!!!
          • dunia77 Re: Wiza do Kanady 03.05.05, 15:58
            > Drugi raz o wize amerykanska staralam sie w Ottawie. Wizy nie dostalam bo wg. p
            > ani powinnam sie
            > starac w kraju zamieszkania (choc za pierwszym razem staralam sie w polsce, stu
            > diowalam w
            > niemczech i pan sie pytal czemu nie staram sie w niemczech- fiksacji mozna dost
            > ac- naciagacze jedni)

Mysle, ze po prostu sie niedoinformowalas. W Kanadzie bylas jako turystka, a w
            Niemczech (czasowo) zameldowana. To jest b. duza roznica. Ja mieszkam w
            Niemczech, i tutaj staralam sie o wize ameykanska i kanadyjska, obie dostalam.
            Polacy mieszkajacy w Niemczech dostaja w wiekszosci wizy bez najmniejszego problemu.
            • kinky5 Re: Wiza do Kanady 12.05.05, 23:10
              doinformowalam sie-
              wg. hot-line (bo jak to inaczej nazwac) ambasady amerykanskiej- na pytanie czy bedac w kanadzie jako
              visitor moge sie ubiegac o wize do USA pan powiedzial - alez oczywiscie! Przeciez sa takie sytuacje ze
              ktos turystycznie chce pojechac do Stanow bedac w Kanadzie i odwrotnie.
              ale trudno sie mowi....zal mi tylko 100$
              pozdrawiam
    • Gość: ??? a może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 22:33
      to może nie mówić że ktoś nie dał wizy?
    • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 27.04.05, 23:14
      anek81 a to zalezy od rozmowy z Konsulem i zalezy na kogo trafisz...wiec
      powodzenia

www.canada.pl
    • Gość: cis Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 11:34
      bylem ostatnio w kanadyjskiej i dostalem vize- do brata.Pani byla sympatyczna
      choc pytan zadala mi sporo jesli chodzi o prace wez zaswiadczenie z pracy ale
      tez np. umowe oprace lub cos ze skarbowki ze sie rozliczasz.Pisze tak bo mnie o
      to pytano -nie mialem ale pani wspomniana dala mi spokoj .Moj kolega staral sie
      kilkakrotnie o amerykanska i nie dostawal,wszystkie odmowy mial w paszporcie a
      kanadyjska dostal.To na pocieche .Generalnie wazne jesli sie ma dobra prace
      (nie ma co przesadzac bo panie sa Polkami i w realiach sie polskich orientuja)i
      konkretne zaproszenie od bliskiej rodziny.No i szczescia lut.Pozdrawiam i
      zycze powodzenia.
      • Gość: magda Re: Wiza do Kanady IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 21:40
        No z ta wiza kanadyjsa nie jest tak rozowo tzn ja staralam sie 2 razy i 2 razy
        mialam odmowe, pani rzeczywiscie byla mila i nawet udawala, ze slucha.
        Natomiast za drugim razem trafilam na jakiegos goscia, i zastanawiam sie czy on
        sie orientuje w realiach polskich bo mi powiedzial, ze dostalabym wize jakbym
        miala prace w taka srednia krajowa = 2000 zl - dodam ze to bylo 2 lata temu i w
        okolicy Slaska do tej pory malo kto dostaje taka wyplate :/ ale teraz staram
        sie 3 raz tym razem juz wize na pobyt staly przy boku kanadyjskiego meza -
        zyczcie mi powodzenia - blagam ;)
        • kinky5 Re: Wiza do Kanady 12.05.05, 23:14
          Jako zona- mysle ze nie beda Ci robic problemow...nawet jezeli ci odmowia to masz prawo sie
          odwolywac od decyzji, oczywiscie caly proces sie przedluzy ale ja wierze ze bedzie wszystko ok.
          Sama przechodze przez to w chwili obecnej ale bedac juz w Kanadzie.
          Wiec trzymam kciuki za Ciebie.....
        • Gość: dk Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:35
          Magda-dostawałaś odmowę na wyjazd turystyczny bo prawdopodobnie chciałaś jechać
          do chłopaka(czyt.narzeczonego)i tam bys wyszła za mąż i starała się o pobyt
          stały.I wtedy przychodzi z CIC zapytanie do ambasady:"dlaczego takiej to a
          takiej dano wizę turystyczną?Czy w tej W-wie nie znacie się na robocie?NIE
          DAWAĆ wiz turystycznych takim co to później przyjeżdżają i chcą zostać!!!
          Ale jak już załatwiasz sprawę imigracyjną to CIC ma niewiele do powiedzenia i
          nikt urzędników w W-wie czepiał się nie będzie.
        • Gość: Rzyczliwy Re: na pobyt staly przy boku kanadyjskiego meza IP: 209.183.16.* 31.05.05, 23:02
          No prosze, wreszcie znalazlas sposob zeby dostac kanadyjska wize. Polki to
          jednak zaradny ludek.
          • kapitankloss2 Re: na pobyt staly przy boku kanadyjskiego meza 14.06.05, 23:50
            Gość portalu: Rzyczliwy napisał(a):

> No prosze, wreszcie znalazlas sposob zeby dostac kanadyjska wize. Polki to
            > jednak zaradny ludek.
    • Gość: Aśka Re: Wiza do Kanady IP: 195.116.92.* 30.05.05, 11:30
      Witajcie
      ja mam natomiast takie pytanie
      w przyszłym roku zamierzamy wyjechać z mężem i małym dzieckiem do Kanady na
      ślub kuzyna. No i teraz pytanie czy puszczą nas razem (bo to dopiero podajżane
      czy nie zostaniemy) i czy jest jakaś możliwość starania się jako rodzina czy po
      prostu każdy sam występuje o wizę, a co z dzieckiem będzie miało niecałe 2
      latka?
      Proszę o podpowieź tych doświadczonych.
      PS Acha to w Ambasadzie rozmawia się z Polakami nie z Kanadyjczykami?
      • dradam1 Re: Wiza do Kanady 31.05.05, 11:00
        dlaczego wszyscy powtarzaja, ze trzeba miec zaproszenie do Kanady ?

Nic takiego nie ma w przepisach okreslajacych wydawanie wiz turytsycznych !

Pozdrawiam

dradam1
        • syswia Re: Wiza do Kanady 01.06.05, 05:30
          Dradamie,
          Teoria swoja droga, praktyka swoja... Ja zawsze mialam zaproszenie z
          okresleniem na ile dni i gdzi ebede przebywala. Wizy nigdy mi nie odmowiono,
          nie mialam tez nieprzyjemnosci zadnych w ambasadzie... Ostatnio przyleciala do
          mnie moja mama. Poszla do ambasady po wize "na glupa" bez zadnych dokumentow,
          zaproszen, wyciagow z konta i innych temu podobnych. Pani nawrzeszczala na nia.
          Mama wize dostala, ale przypuszczam, ze tylko dlatego, ze przypomnialo jej sie,
          ze ma ze soba najnowszy numer gazety, ktorej jest naczelna. Nazwisko bylo w
          stopce redakcyjnej...
          • 321.bk Re: Wiza do Kanady 10.06.05, 23:07
            Ja dostalem bez zadnych problemow. Wszystko zalezy od osobistej sytuacji.
        • will_ow Re: Wiza do Kanady 26.01.06, 21:27
          Witam,
          Wymyslilismy sobie urlop w Kanadzie w tym roku.
          Nie mamy tam zadnej ciotki, kuzyna, przyjaciolki itp.
          Wszyscy wspominaja o zaproszeniu - nie ma nas kto zaprosic :/
          Czy komus bez zaproszenia udalo sie dostac wize?
          Pozdrawiam, Willow
        • aga_rn Re: Wiza do Kanady 26.01.06, 21:47
          dradam1 napisał:

> dlaczego wszyscy powtarzaja, ze trzeba miec zaproszenie do Kanady ?
          >
          > Nic takiego nie ma w przepisach okreslajacych wydawanie wiz turytsycznych !

??

www.cic.gc.ca/english/visit/index.html
          AgaRN
          • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 26.01.06, 22:48
            will_ow spokojnie idz po wize masz taka sama szanse na wize jak ktos z
            zaproszeniem,,musisz przedstawic plan podrozy i ze Cie stac na taka podroz plus
            ze wrocisz o czasie do Polski wazne abys przekonal Konsula co do swoich planow
            turystycznych ..
            powodzenia

• Gość: gość Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 23:16
        Oficerowie wizowi są Polakami po szkoleniu w ambasadzie,kursie w Ottawie i
        zdaniu egzaminów z prawa emigracyjnego i wizowego.Wyjazd rodzinny jest
        oczywiście możliwy o ile sytuacja w Polsce takiej rodziny jest stabilana i nie
        zachodzi podejrzenie że osoby te spróbują zostać w Kanadzie.
        • byt2 Re: Wiza do Kanady 12.06.05, 04:20
          OK. Jasiu ! , a teraz zjedz kolacje , pocaluj misia na dobranoc i idz spac .
    • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 12.06.05, 10:14
      plus z obywatelstwem Kanadyjskim
    • Gość: magda Re: Wiza do Kanady IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.05, 18:53
      postanowiłam nagle i niespodziewanie odnowić ten wątek, w sumie tylko dlatego,
      że po tym jak tutaj pisałam w maju trochę się najeździłam, namęczyłam itp. i od
      wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką wizy :) Strasznie się cieszę z tego
      powodu i mam nadzieję, że nikt nie ma mi za złe, że się chwalę ;)
      btw to wcale nie tak, jak ktoś napisał wcześniej, a ja nie miałam kiedy tego
      zobaczyć, że znalazłam sposób na uzyskanie wizy bo znalazłam męża. Przyszłego
      męża znalazłam 7 lat temu, a ślub wzieliśmy w tym roku, w sumie fakt, gdyby nie
      to, że trzeba wizę to ze ślubem jeszcze byśmy poczekali, ale tak nie było
      innego wyjścia, skoro chcemy być razem :) - to tyle w ramach wytłumaczenia.
      Teraz mam pytanie - czy jeżeli wyjeżdżam na stałe to są jakieś zwiększone
      ilości dozwolonego bagażu, czy nie? czy to zależy? :)
      • Gość: Nina Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:55
        Jak dostałaś wize w czwartek to stałyśmy w jednej kolejce pod ambasadą ;)
        Pozdrawiam i życzę powodzenia
        • Gość: magda Re: Wiza do Kanady IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.05, 19:36
          nie, nie stałyśmy, bo mi przyszło zawiadomienie listowne do domu - trochę inna
          procedura załatwiania była u mnie :)
          Ale gratuluję wizy :)
      • Gość: bezsenna Re: Wiza do Kanady IP: *.chello.pl 06.01.06, 17:10
        czesc magda..jak bedziesz tu jeszcze daj znac..odezwij sie
    • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 08.10.05, 17:20
      Nina dostalas wize do Kanady?
      • Gość: Nina Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:12
        Dostałam, czy my się znamy?
        • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 08.10.05, 21:31
          to gratuluje i zycze milego pobytu w Kanadzie :)
          raczej sie nie znamy ale kto wie
          • Gość: Nina Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 21:58
            Ok, myślałam że mnie z kimś pomyliłeś i piszesz do kogoś innego, chciałam tylko
            wyprowadzić z błędu ;)
            Dziękuję za życzenia,
            • Gość: Kartka Re: Wiza do Kanady IP: *.pronet.lublin.pl 10.10.05, 18:53
              a ja mam pytanie, czy jesli dostalam zaproszenie i tam pisze ,ze kuzyn mnie
              zaprasza, to czy musze udowodnic,ze to jest naprawde moj daleki kuzyn poprzez
              dolączenie do papierow jakiejs metryki? Czy nawet jesli nie jest moim kuzynem ,
              to czy oni to sprawdzają?
              • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 10.10.05, 21:25
                moga sie zapytac czy utrzymujecie kontakt ze soba (wtedy pokazes koperty).z
                rozmowy moze wyjsc czy to Twoj kuzyn wiec dobrze sie przygotuj na to
              • Gość: crissy Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 11:52
                Ja też jechałam do kuzyna. Pytali jakie dokładnie jest pokrewieństwo między nami
                i kiedy się ostatni raz widzieliśmy. Nie sprawdzali tego nigdzie ale pytania
                były dość szczegółowe, np czy nasze mamy na pewno są rodzonymi siostrami. Poza
                tym pytali jaka jest sytuacja rodzinna kuzyna czy ma żonę i dzieci czy nie (nie
                wiem jakie to miałoby mieć znaczenie). Pytania o jego pracę rozumiem bo w
                zaproszeniu napisał że on pokrywa koszty mojego wyjazdu (ja wtedy studiowałam
                wieczorowo i oczywiście musiałam odpowiedzieć na pytanie czemu nie dziennie i
                kto za to płaci).
                Na koniec standardowe pytanie (oprócz mnie w kolejce czekało dużo młodych
                dziewczyn i wszystkie o to pytali) "A co jak tam się pani zakocha i będzie
                chciała zostać?" No i przez 10 minut musiałam panią przekonywać że na pewno się
                nie zakocham i wrócę kontynuować studia.
                Wizę dostałam ale pewnie dlatego że się nie dałam zbić z tropu i nie zamotałam w
                swoich odpowiedziach. Nie miałam nic do ukrycia ale przy takim gradzie pytań
                każdy się może pogubić. Poza tym w ostatnich latach były u kuzyna już 3 osoby z
                rodziny i wszyscy wrócili w terminie więc to chyba tez była okoliczność sprzyjająca.
                To tyle.
                PA!
                • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 26.10.05, 13:34
                  Pozatym pytali jaka jest sytuacja rodzinna kuzyna czy ma żonę i dzieci czy nie
                  (niewiem jakie to miałoby mieć znaczenie).
                  --------------------------
                  duzo jest lewych zaproszen i musza wylapac te osoby ktore niby jada do rodziny
                  a nic o niej nie wiedza...
    • tzavates Re: Wiza do Kanady 06.11.05, 15:11
      Jutro jadę czwarty raz ubiegać się o kanadyjską wizę. Ciekawe, co mi znów
      wymyślą... Odnośnie życzliwości pań z ambasady - bywa różnie.
      • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 06.11.05, 15:53
        tzavates to zycze powodzenia i czekam na relacje...
        moj kolega za 4 podejsciem dostal wize ..
      • Gość: krisss Re: Wiza do Kanady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 08:01
        W jakich odstępach czasu składałeś kolejne wnioski ??
        • tzavates Re: Wiza do Kanady 07.11.05, 18:32
          Niestety - 4:0 dla nich. O wizę obiegałem się w 1999, 2000, 2004 i teraz.
          Kolejne podejście w przyszłe lato...
          • Gość: Hello Re: Wiza do Kanady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 17:47
            Ale z ciebie upariuch..
            • Gość: kinga Re: Wiza do Kanady IP: *.ironet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 20:27
              hej wszystki ja własnie mam zamiar starac sie o wize do kanady i sie tak
              zastanawiam ile wynosi ta opłata manipulacyjna do wniosku z góry dziekuje jesli
              ktos odpowie
              • sylwek07 Re: Wiza do Kanady 09.01.06, 21:58
                byla 210 zl pare tygodni temu..tzn 75 dol.can za wize jednokrotego
                przekroczenia granicy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka