Dodaj do ulubionych

Wizy turystyczne do USA

IP: *.bea-polska.pl 20.06.01, 15:57
Czy ktoś z Was składał może wniosek o wizę turystyczną do USA w konsulacie w
Krakowie? Ile tam się czeka na rozmowę z konsulem? Czy to możliwe, żeby po
ponad 2 miesiącach nie mieć jeszcze żadnej odpowiedzi? Proszę o informacje
tych, którym się już udało i tym, którzy są w podobnej sytuacji
Obserwuj wątek
    • Gość: Adi Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 21:55
      Gość portalu: Fryga napisał(a):

> Czy ktoś z Was składał może wniosek o wizę turystyczną do USA w konsulacie w
      > Krakowie? Ile tam się czeka na rozmowę z konsulem? Czy to możliwe, żeby po
      > ponad 2 miesiącach nie mieć jeszcze żadnej odpowiedzi? Proszę o informacje
      > tych, którym się już udało i tym, którzy są w podobnej sytuacji

Czesc Fryga :)
      Mysle że nie nie bedzie to dla Ciebie mila wiadomosc ale aktualnie tez czekam na
      rozmowę z konsulem w Krakowie i wlasnie dzis mija trzy miesiące jak zlozylem
      wniosek. I jak narazie zadnej odpowiedzi:( Tez sie niecierpliwie ale ostatnio
      moja znajoma byla na rozmowie i jak sie okazalo dostala informacje dopiero po
      czterech miesiacach, wiec mnie to troszke uspokaja chociaz krzyzuje plany
      wakacyjne. Zycze Ci cierpliwosci i powodzenia na rozmowie:)
      adrian@hot.pl
      • Gość: Mirko Re: Wizy turystyczne do USA IP: 65.8.64.* 25.06.01, 00:00
        Na ODPLATNA rozmowe w konsulacie USA czeka sie...kilka miesiecy. O tej porze
        roku nawet 4-5!
        Znacznie latwiej jest wyjechac (i zostac?) do Korei Polnocnej.

Jest to obora i skandal. Tu dodam, ze Niemcy, Wlosi, Finowie i dokladnie cala
        reszta Europy lata do USA BEZ WIZ I BEZ OPLAT za nie.

Pod amerykanskimi konsulatem i ambasada stoi dziennie po kilkaset osob. Kazda
        placi $50. Dziennie kosza tam wiec kilkanascie tysiecy $. To jest bardzo dobry
        interes w biednym ("zaprzyjaznionym") kraju typu Polska. Lepszy niz pare
        McDonaldow wobec klientow ktorych trzeba chociaz byc grzecznym. To samo jest na
        Ukrainie i we wszystkich panstwach, ktorych obywateli musi byc na to stac.
        Kiedys, jeszcze za Walesy, Polska znosla wizy dla Amerykanow, Amerykanie w
        gescie wzajemnosci zniesli oplaty. Wtedy jednak placilo sie tylko, jesli sie
        wize dostalo. W tej chwili Amerykanin nadal wlatuje do Polski bez zadnych
        formalnosci a Polak najpierw czeka miesiacami jak idiota na te
        jedna "szczesliwa" date a potem placi za samo odstanie tam pod golym niebem pol
        dnia.
        Moja wypowiedz nie ma poddtekstu politycznego, choc przydaloby sie moze, zeby
        miala.
        Ostatnio na lamach "Nowego Dziennika" ( http://www.dziennik.com )
        amerykanski ambasador przepraszal za znana opryskliwosc swoich urzednikow.
        Przygotujcie sie wiec Panstwo na to.
      • Gość: miki Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 03.08.01, 09:21
        Moj brat czekal prawie 5 miesiecy na wyznaczenie
        terminu, a potem 1 miesiac na sam termin spotkania.
        Powodzenia dla wszystkich zainteresownych i nie
        zrazajcie sie niezbyt "cieplym" przyjeciem juz w samym
        konsulacie.

• Gość: Rena Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.office.ih.pl 21.06.01, 08:37
      Przykro mi to pisać, ale moja znajoma wysłała wniosek rok temu i czeka do tej
      pory. Jeśli masz jakiegoś znajomego Amerykanina poproś go, żeby umówił ci
      termin w konsulacie (ja tak zrobiłam). A poza tym - teraz jest najgorszy okres
      na wyjazdy, bo przed wakacjami, więc konsulat też ma duży ruch.
    • Gość: JW Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.focal-chi.corecomm.net 21.06.01, 20:08
      MOJA SIOSTRA ZLOZYLA WNIOSEK W LUTYM A DZISAIJ MAMY DZIEKI BOGU I PARTII 21
      CZERWCA I JESZCZE NIE MA ZADNEJ INFORMACJI Z KONSULATU. NIEZLE, NIE?
      KONSULAT DZIALA TAK SAMO SZYBKO I Z TAKIM SAMYM ZAPALEM JAK URZAD IMIGRACYJNY
      (NP W CHICAGO). PRZECIEZ TO AMERYKNSKI SPOSOB ZALATWIANIA SPRAW - BEZ
      POSPIECHU Z DWOMA KAWAMI POSRODKU. CZY CI TO CZEGOS NIE PRZYPOMINA?
      MIESZKAM W STANACH I WIEM JAK TUTAJ DZIALAJA URZEDY PANSTWOWE (NIE MYLIC Z
      PRYWATNYMI)
    • qbawil Re: Wizy turystyczne do USA 23.06.01, 00:00
      Siemka:)
      Istnieje o wiele szybszy sposob zdobycia wizy, lecz niestety troche drozszy:(
      Jezeli masz mozliwosc otrzymania od kogos z USA zaproszenia, to wtedy mozesz
      cie starac o tzw bussines wize (150$). Nie wiem dokladnie jak to wyglada, bo to
      ojciec mi zalatwia... Wiem na pewno ze bede na wize czekal okolo tygodnia:)))
      • Gość: Mirko Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.comsci.com 26.06.01, 00:00
        Nieprawda, a raczej prawda czesciowa. Tzn prawda, ze na rozmowe czeka sie
        krotko - t.j. pare tygodni.
        Wize "biznesowa" nie dostaje sie na podstawie zaproszenia z USA.
        Dostaje sie na podstawie bycia "biznesmenem".
        To tez trzeba w ambasadzie w trakcie rozmowy udowodnic. Firma, kontakty,
        wizytowki, faksy, forsa i takie rzeczy.
        • Gość: Julianna Re: Wizy turystyczne do USA IP: 213.25.97.* 27.06.01, 00:00
          Dzieki Mirko za zle wiesci :)
          A wiesz moze czy jesli moja firma pomoglaby mi w
          dostaniu wizy biznesowej to musze jakos uzasadniac
          biznesowy charakter tej wycieczki czy wystarczy im, ze
          moja firma tak twierdzi ?
          A swoja droga ta cala procedura jest rzeczywiscie
          ponizajaca i obrzydliwa.
          • Gość: Mirko Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.comsci.com 29.06.01, 15:39
            Planet,
            O ile dobrze slyszalem obie placowki amerykanskie w Polsce sa dosyc kiepskie a
            zasady dzialan podobne.
            Obie maja jednak dosyc dobrze zrobione strony internetowe, gdzie radze zajrzec.
            (Nie da sie tego jednak zdaje sie powiedziec o Kanadyjczykach, ktorzy
            technologicznie sa jakby do tylu).

http://www.usinfo.pl/

Julianna,
            Tak, pomoc Twojej firmy moze byc niezwykle korzystna. Myslisz w dobrym kierunku.
            Zamiast zmyslac jaka firme chcialabys odwiedzic w USA, wypatrz jakies targi czy
            konferencje tematyczna, ktorych w USA nie brakuje.
            (W tym momencie n.p. w Jacob Javits Center w Nowym Jorku sa targi PC.)
            Jesli bedzie to Twoim zasiegu, nie zrobisz zle jesli poswiecisz dzien pobytu i
            faktycznie pojedziesz na cos zawodowego z pewnym przygotowaniem.
            Wtedy byc moze nie tylko Ty skorzystasz jakos na pracy w przyjaznej pracownikom
            firmie, ale jeszcze i firma skorzysta na wyslaniu pracownicy na szerokie wody
            niechby na jedno popoludnie po to zebys rozdala kilka broszur i wizytowek w
            zamian przywozac inne.
            • Gość: julianna Re: Wizy turystyczne do USA do Mirko IP: 213.25.97.* 10.08.01, 12:28
              Ciagle jeszcze brak wiesci z ambasady, zabieram sie wiec za biznesowa. Nie wiesz
              przypadkiem gdzie moge znalezc info o juakichs targach czy konferencjach w USA,
              na ktore moglabym sie wybrac. Dzieki za pomoc

Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Julianna,
              > Tak, pomoc Twojej firmy moze byc niezwykle korzystna. Myslisz w dobrym kierunku
              > .
              > Zamiast zmyslac jaka firme chcialabys odwiedzic w USA, wypatrz jakies targi czy
              >
              > konferencje tematyczna, ktorych w USA nie brakuje.
              > (W tym momencie n.p. w Jacob Javits Center w Nowym Jorku sa targi PC.)
              > Jesli bedzie to Twoim zasiegu, nie zrobisz zle jesli poswiecisz dzien pobytu i
              > faktycznie pojedziesz na cos zawodowego z pewnym przygotowaniem.
              > Wtedy byc moze nie tylko Ty skorzystasz jakos na pracy w przyjaznej pracownikom
              >
              > firmie, ale jeszcze i firma skorzysta na wyslaniu pracownicy na szerokie wody
              > niechby na jedno popoludnie po to zebys rozdala kilka broszur i wizytowek w
              > zamian przywozac inne.
              >

• Gość: julianna Re: Wizy turystyczne do USA IP: 213.25.97.* 26.06.01, 00:00
        Mam nadzieje, ze nie mowicie powaznie bo ja czekam dopiero (dla mnie juz/az) 3
        tygodnie, a mam zamiar (moze mialam?) wyjechac w sierpniu (dodam, ze tego
        roku). Czy w Warszawie tez sie tak dlugo czeka czy dotyczy to Krakowa ?
        • Gość: Adi Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
          Dostalem dzisiaj odpowiedz z Konsulatu a wniosek skladalem 20 marca, wiec i tak
          szybciej niz sie spodziewalem:)W tym okresie konsulat ma duzo spraw sezon
          wakacyjny itd.. poza sezonem podobno czeka sie krocej. Pozdrowienia z
          Bielska:))))
          Niestety powaznie. I niestety wizy do USA, ich ambasady i ich dzialy wizowe to
          obora i obciach na calej linii. Jako byla NRD-owka, Czeszka czy inna - pardon -
          "mokra Wloszka" mozesz siadac w dowolny - aby duzy - samolot i ciac za ocean.
          Jako zaprzyjazniona "natowska" Polka - musisz poczekac PARE MIESIECY na swoja
          kolej do stania pod plotem pol dnia, a na ktorym to parkanie beda jeszcze
          napisy, zeby sie nie opierac. Mimo n.p. upalu nie pij tez wiele, bo - pardon -
          sikac tez nie ma gdzie i nie wolno.
          Ciezko powiedziec dlaczego tak nas Amerykanie (i Kanadyjczycy) traktuja.
          Oni twierdza, ze Polska to biedny kraj i nadal Polacy w Stanach zostaja.
          Jak sie nad tym dobrze zastanowic, to skoro chca nas pilnowac i kontrolowac
          wizami to mogliby to robic poczta lub na stronie internetowej a nie upokarzac
          wielomiesiecznym czekaniem na wyznaczenie daty do czekania w kolejce.
          Tak, niestety w Krakowie jest gorzej.
          Jesli BARDZO chcesz sie dostac do USA szybko to istnieje taka furtka, ze n.p. w
          locie na Kube lecisz via N.Jork i Miami i wtedy na tym odcinku nie potrzebujesz
          na taki tranzyt wizy.
            W uzupelnieniu: W miescie N.Jork (NYC) populacje najwiekszej
            ilosci "nielegalnych", czyli takich, ktorzy przyjechali i zostali stanowia...
            Wlosi, ktorzy nie potrzebuja wiz.
    • Gość: planet Re: Wizy turystyczne do USA IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 28.06.01, 21:06
      cześć
      czy wszystkie poniższe informacje dotyczą konsulatu w Krakowie czy tez
      Warszawa działa tak samo ślimaczo?
      • Gość: PLANET Re: Wizy turystyczne do USA IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 29.06.01, 20:10
        Dzieki Mirko

Już dawno te strony odwiedziłem i jest tam mowa o 8-max.10 tyg( w czasie
        wakacji).W związku z tym chyba ambasada mija się z prawdą.Jeżeli to trwa az 4 -
        5 m-cy to z powodu braku rzetelnej informacji całe plany wakacyjne ( rezerwacje
        itp. biorą w łeb)
        A^propos tej obory to przydałby się o tym jakiś dobry reportaz w TV.
        W zeszłym roku załatwiałem wizę do Oz.Trwało to 5 dni i odbyło się drogą
        pocztowa.Co kraj to kultura.A jest on znacznie bardziej atrakcyjny niz us.
        • Gość: Mirko Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.union1.nj.home.com 30.06.01, 14:44
          Reportaz krytyczny nic (niewiele) da.
          Moze jakis (jakies) do smiechu. N.p. kabaret p.t. "Wiza".

W skomputeryzowanym i oswiatlowodowanym swiecie urzedow
          elektroniczne sprawdzenie wiarygodnosci kandydata na turyste
          jest teoretycznie mozliwe, nie zapominaj jednak o tych mniej wiecej 20 tys. $
          dziennie jakie i krakowski Konsulat i warszawska Ambasada w miedzyczasie kosza.
          I o tej mocy nieszczesliwych urzedasow tam jakby wyjetych prosto z powiesci
          Kafki.
          Nie odpusza, chyba ze im jakis Ukaz (Kongresu) kiedys zabroni.
    • Gość: Marysia Re: Wizy turystyczne do USA IP: 192.168.0.* / *.elblag.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 12:29
      lapalam sie za glowe, kiedy przeczytalam wasze relacje. Moj ojciec, ominal
      biurokracje i zaltwil wszystko w jeden dzien. Mam wize businessowa wazna na 10
      lat. potrzebne jest do tego zaproszenia od jakiejs amerykanskiej firmy i duzo
      cierpliwosc. Jak siepokrzyczy na ludzi tosie to dostanie
    • Gość: milosz Re: Wizy turystyczne do USA IP: 194.121.59.* 06.07.01, 09:44
      Witajcie - ja w zeszlym roku staralem sie o wize turystyczną na 3 tygodnie
      przed wyjazdem.
      Gdybym postępował zgodnie z zaleceniami ambasady to nie wyrobilbym sie czasowo
      i nie polecial do Stanow - pomocny okazal sie moj kumpel ktory wspomnial mi, ze
      mozna przejsc sie do jednego z biur podrozy ktore znajduja sie w poblizu
      ambasady i za pomoca ich posrednictwa zalatwic sobie wize - jak to wyglada?
      takie biura maja swoje miejsca w kolejkach - np. 3-4 zarezerwowane wolne
      miejsca w kolejkach na kazdy dzien. podanie sklada sie w danym biurze
      turystycznym, placi oplate ~200 zl.
      juz po 3 dniach dostalem wezwanie do ambasady aby stawic sie za tydzien.
      oczywiscie nic nie jest gwarantowane. zbiorka petentow przed biurem podozy,
      razem z osobą z biura wejscie na teren ambasady, 4 godziny czekania, potem
      ponowna wizyta aby odebrac wizę i już.
      Niby troszke drozej ale za to szybciej.
      • Gość: URSUS Re: Wizy turystyczne do USA IP: *.afour1.il.home.com 17.07.01, 23:42
        nie wiem, ja siedze juz od 2 tygodni w Chicago.:)
        wyslalem podanie o wize turyst. 30 marca. odpowiedz przyszla na poczatku
        czerwca. Rozmowa byla 12 czerwca, wiza do odebrania 25.o6. (dluzej, bo przez
        wizyte Busha). Tyle!
    • Gość: Dorota Re: Wizy turystyczne do USA IP: 62.233.138.* 27.07.01, 11:56
      Gdzie można dostać druk, który trzeba wysłać do ambasady, z wnioskiem o
      spotkanie z konsulem w sprawie wizy turystycznej?
      • Gość: NJ Re: Wizy turystyczne do USA IP: 194.202.164.* 27.07.01, 13:13
        zadzwon do ambasady albo konsulatu i ci przysla albo pojedz same (pierwsz opcja
        mniej stresowa ale dluzej sie czeka)

poz

Nj
      • Gość: julianna Re: Wizy turystyczne do USA IP: 213.25.97.* 01.08.01, 12:36
        Lepiej odbierz sama w konsulacie, ja zgodnie z instrukcja z internetu wysłałam
        prosbe o przeslanie wniosku i zlaczylam koperte ze znaczkiem. Wniosek o wize
        przyslali mi dokladnie po 2 miesiacach od mojego listu. Gdybym nie wybrala sie do
        konsulatu sama to chyba w tym roku bym juz tam nie wyjechala. Inna sprawa, ze od
        wyslania wniosku o wize do konsulatu minely kolejne 2 miesiace a odpowiedzi nie
        ma. Jest szansa, ze i tak w tym roku sie nie wybiore jesli nie zalatwie sobie
        biznesowej. A jesli ktos zna numer do ambasady w Warszawie, gdzie mozna pogadac z
        zywym czlowiekiem to poproosze, jak do tej pory trafilam tylko na automaty.

Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Gdzie można dostać druk, który trzeba wysłać do ambasady, z wnioskiem o
        > spotkanie z konsulem w sprawie wizy turystycznej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka