Dodaj do ulubionych

przyjecie urodzinowe - PORADNIK

20.03.06, 03:51
Wlasnie wrocilysmy z przyjecia urodzinowego trzylatka. Bylo to nasze pierwsze
przyjecie w Stanach. Zupelnie inne od przyjec w PL i dlatego nasunelo mi sie
wiele pytan, na ktore mam nadzieje udzielicie mi odpowiedzi:) Przyjecie
trwalo rowno 2 godziny, mialo miejsce w ogromnej sali gimnastycznej z pelnym
oprzyrzadowaniem zarowno dla dzieci jak i doroslych. Liczba dzieci - 10.
Jednym slowem bylo super, Zuzka wyszalala sie na maxa:) Na zakonczenie
dostalismy jeszcze prezent, co mnie zupelnie zaskoczylo. Czy to ogolnie
przyjety tutaj zwyczaj, ze przyjecie organizuje sie zawsze w jakims lokalu
przeznaczonym do zabawy dla dzieci a nie w domu? W jakiej cenie powinnismy
dac prezent solenizantowi? Czy koszt prezentu zalezy od miejsca przyjecia,
czy od tego jak dobrze znamy solenizanta (spotkalismy go tylko 2 razy przed
urodzinami)? O co chodzi z tymi prezentami dla gosci? Czy jest to
obowiazkowe, czy tylko w dobrym tonie? Do jakiej kwoty sa to prezenty? Na
razie to wszystko. Pewnie przed Zuzki urodzinami (ale do nich jeszcze
daleko) bede miala ich jeszcze wiecej:)
Napiszcie jak wy urzadzalyscie urodziny dla swoich dzieci, w domu, knajpie, w
sali zabaw, specjalnym lokalu do urodzin? ilu bylo gosci-dzieci? czy
dawalyscie prezenty gosciom? jakie? czy prezenty otwieralyscie przy gosciach
czy dopiero w domu? czy powinien to byc prezent czy moze byc gift card? jak
dlugo trwalo przyjecie?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 20.03.06, 04:33
      bea_mama napisała:

> Czy to ogolnie
      > przyjety tutaj zwyczaj, ze przyjecie organizuje sie zawsze w jakims lokalu
      > przeznaczonym do zabawy dla dzieci a nie w domu?

nie, ale dzieci to lubia, Alexandra byla ostatnio zaproszona na impreze w MacDonald'sie, a imprezy
      moga byc w roznych miejscach (nawet szkoly tanca organizuja, muzea dzieciece tez)

>W jakiej cenie powinnismy
      > dac prezent solenizantowi?

wedle uznania, moim zdaniem 50 na urodziny dziecka jest ok, ale zalezy

Czy koszt prezentu zalezy od miejsca przyjecia,
      > czy od tego jak dobrze znamy solenizanta (spotkalismy go tylko 2 razy przed
      > urodzinami)?

i jedno i drugie, ale jednak 50 w kazdym wypadku ;)

O co chodzi z tymi prezentami dla gosci? Czy jest to
      > obowiazkowe, czy tylko w dobrym tonie? Do jakiej kwoty sa to prezenty?

party favors nie sa obowiazkowe ale dobrze swiadcza o gospodarzach a dzieci je lubia. To sa drobiazgi
      zazwyczaj kupowane w sklepach za dolara lub party stores i ich kwota na dziecko to $1+

> Napiszcie jak wy urzadzalyscie urodziny dla swoich dzieci, w domu, knajpie, w
      > sali zabaw, specjalnym lokalu do urodzin? ilu bylo gosci-dzieci? czy
      > dawalyscie prezenty gosciom? jakie? czy prezenty otwieralyscie przy gosciach
      > czy dopiero w domu? czy powinien to byc prezent czy moze byc gift card? jak
      > dlugo trwalo przyjecie?

Pierwsze urodziny robilismy w resaturacji i tylko dla rodziny (ok 20 osob), byly jak chrzciny ;), party
      favors to (sama robilam) byly eleganckie zdobione votive holders ze swieczka ktore kosztowaly ok. $10
      jeden, do tego tez ukladalam sama kwiaty (mowie Wam, kupilam rozne bukiety jednolitych kwiatow i
      przybran w supermarkecie i wholesales club, przyozdobilam wazony sztucznymi kwiatami, ulozylam
      bukiety i goscie byli zachwyceeni efektem - taki jeden w kwiaciarni kosztowalby z $80), prezenty
      otwieralam w domu. To byla zdecydowanie impreza dla doroslych. Podobnie z drugimi urodzinami,
      towarzystwo te same ale juz na podworku za domem, dekoracje i cala tematyka z Elmo, party favors dla
      dzieci tez z Elmo (pudelko gold fish ckrackers, kulka, zegarek, notesik i kredki z Elmo). Trzecie
      urodziny minely pod znakiem Thomas the tank engine, rodzinka tak samo na podworku, ale w dzien
      zawiozlam do przedszkola tort lodowy z pociagiem, czapeczki, talerzyki etc., Alexandra miala korone
      urodzinowa, a dzieci dostaly po takim duzym kolorowym lizaku na ktorym bylo zdjecie Alexandry z
      Thomas'em.
      • majenkir Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 20.03.06, 18:22
        edytkus napisała:
        > >W jakiej cenie powinnismy
        > > dac prezent solenizantowi?
        >
        > wedle uznania, moim zdaniem 50 na urodziny dziecka jest ok, ale zalezy

?????!!!!!
        Chyba sie przejezyczylas :P.
        Do $20.
        • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 20.03.06, 19:27
          Co do ceny prezentu to ja zawsze trzymam sie w granicy $30 dla
          kolegow/kolezanek,dla dzieci z rodziny troszke wiecej.Dla starszakow czesto
          kupuje gift cards.
    • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 20.03.06, 18:08
      Ja tez mam pytanie dotyczace urodzin,otoz dziecko moich znajomych mialo
      urodziny miesiac temu,imprezy urodzinowej nie bylo.Czy w takim przypadku tez
      nalezy dac prezent?Mam spotkac sie ze znajoma w nastepnym tygodniu i sie
      zastanawiam dac prezent ,czy nie?
      • edytkus Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 01:56
        kashunda napisała:

> Ja tez mam pytanie dotyczace urodzin,otoz dziecko moich znajomych mialo
        > urodziny miesiac temu,imprezy urodzinowej nie bylo.Czy w takim przypadku tez
        > nalezy dac prezent?

Obowiazku nie masz, nikt nie powinien sie obrazic ani upominac, ale byloby milo gdybys pamietala o
        jakims dobiazgu.

Majenkir, nie przejezyczylam sie.
        • edytais Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 04:41
          My organizowalismy w domu za kazdym razem. W tamtym roku zaprosilismy gosci w
          strojach kapielowych i wstawilismy na podworko basen z tych duzych dmuchanych
          oraz sprinklers, balony wodne itp. Dzieciaki mialy frajde. Jak juz
          poprzedniczki wpomnialy, mozna urodziny organizowac w roznych miejscach. My tez
          bylismy w miejscu gdzie corka chodzi na gimnastyke. Tam dzieci mialy
          zorganizowana gimnastyke i rozne zabawy przez godzine w malych grupach. Druga
          godzina to byl tort i prezenty. Prezenty sa otwierane przy wszystkich.
          Party favors (wlasnie drobiazgi dla gosci) zwykle dawane na odchodnego.
          To zwykle drobiazgi wlasnie za $1 czy cos w tej kwocie. My zwykle kupujemy
          ozdobne torebki do tego celu, tam wrzucamy rozne olowki, naklejki, tatuaze,
          malenkie buteleczki do robienia baniek, itp itd. Nawet Walmart ma cale worki
          wlasnie zabawek przeznaczonych jako party favors w sekcji gdzie sa kartki
          urodzinowe, talezyki, serwetki i tego typu rzeczy na przyjecie.
          Na prezent zwykle dajemy cos do kwoty $20. Nikt moim dzieciom tez nie
          zafundowal zabawki powyzej tej kwoty (ze znajomych oczywiscie, nie licze
          rodziny, bo ta rozpieszcza).
          Dla mlodszych dzieci gift certificate nie jest dobrym prezentem. Jak corka
          dostawala gotowke to na niej wrazenia nie robila, wrecz byla zawiedziona, ze nie
          zabawka. Nawet w wieku 5 lat dziecko moze nie znac wartosci pieniadza.
          Edytkus moze zadaje sie z bogatszymi rodzinami niz my :) bo $50 to raczej duza
          kwota.

Jesli chodzi o prezent dla rodziny bez przyjecia, to zalezy jak dobre sa z wami
          stosunki. Jesli nie az tak bardzo jestes zaprzyjazniona to wcale nie ma
          obowiazku dawania prezentu, maly drobiazg bardzo mile widziany, ale wtedy raczej
          drobiazg, nic wielkiego.
          • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 04:53
            Ja raczej ostatnio optuje za organizowaniem imprez poza domem.Nie wiem dlaczego
            ale jak robilam w domu to mnie zawsze duzo wiecej kosztowalo niz impreza w
            lokalu.Dodatkowa zaleta jest to iz nie musze po imprezie sprzatac i myc
            naczyn.W zeszlym roku na 1 urodziny Angeli robilismy przyjecie dla dzieci w
            Chucke E Cheese ,a wieczorem w domu dla rodziny. Ale to byly pierwsze urodziny
            i troszke "over the top".W tym roku chyba ograniczymy sie do przyjecia dla
            dzieci ,ktore chcialabym zorganizowac w aquarium(Angela ma swira na punkcie
            ryb ).No wlasnie ,a jak wy robicie oddzielna impreza tylko dla dzieci i
            oddzielna dla doroslych ,czy jedna dla wszystkich?
            • comevorrei Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 05:40
              my robimy dwie imprezy. jedna dla kolezanek z osiedla (polki) z dziecmi no i
              druga dla przyjaciol rodziny.
          • comevorrei Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 05:42
            my to raczej z bardzo bogatymi sie nie zadajemy ale na prezent dajemy okolo 50
            $, mniej to jakos zamalo.
    • majenkir A propos goody bags :)) 21.03.06, 13:23
      Kiedys znajoma Polka opowiedziala mi, jak to urzadzila pierwsze przyjecie
      urodzinowe dla swojego dziecka (a u nikogo wczesniej nie byla): impreza
      dobiegla konca, pora isc do domu, dzieciaki sie kreca, a ona nie wie o co
      chodzi! Dopiero jedna z matek ja oswiecila :D.
    • godiva1 Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.03.06, 22:39
      Ja tez zawsze robie poza domem i moja 5 latka tez jak jest zapraszana to w 80%
      przypadkow tez to jest albo Chuck e Cheese, albo Little Gym albo Build a Bear,
      a ostatnio byla dwa razy w kregielni i tez im bylo bardzo dobrze. Po pierwsze
      jest zawsze ktos z obslugi kto pomoze w organizacji, pokroi pizze, zrobi liste
      prezentow, zeby potem napisac "thank you" notes. Po drugie, nie mam ochoty
      sprzatac po tuzinie paroletnich panienek. Po trzecie, to dzieci lubia sie
      wybiegac, a ja mieszkam w Ohio i tu nie mozna zawsze liczyc na dobra pogode i
      wyrzucenie mlodziezy do ogrodu, a w domu jednak nie wyhasaja sie za bardzo.

Zgadzam sie z paniami, ze 50 dolarow to za duzo, generalnie kupujemy do 20
      dolarow, Zgadzam sie tez, ze trzeba miec goodie bags, ale moga byc tez male
      zabawki, slodycze itp.
    • jolkapolka1 Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.03.06, 04:57
      Sluchajcie, ja zapytalam mojego prawie 4-latka gdzie by chcial b-day party i
      wymieniam te wszystkie lokale, a on "mama please ja chce w domu" i problem mam
      z glowy:-) beda balony, dzieci, bieganie po dworzu, a jako niespodzianke
      zamowie clown'a. czasami warto posluchac dzieci, a nie doganiac 'Jons'ow'
      • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.03.06, 16:31
        Jolkapolka jezeli mieszkasz w Chicago lub okolicach,to znam super clowna.Jest
        to super dziewczyna ,robi balony ,maluje twarze itp.Jak chcesz numer to moge
        wyslac na priv.
        • jaga_nj Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.03.06, 20:21
          Ja raz zrobilam poza domem(szkola tanca) i od tej pory moje dzieci chca tylko w
          domu. Mam nawet problem, bo wszystkim kolezankom sie to spodobalo i tez chca w
          domu, a to sie chyba nie spodobalo mamusiom;). Robie jedno przyjecie tzn.
          rodzina i znajomi oraz dzieci. Na dworze nie moge bo moje dzieciaczki sa
          zimowe. Wlasnie mialam przyjecie w sobote i bylo super. Co do prezentow to
          uwazam ze kazdy powinien kupowac wedle uznania i mozliwosci i suma jest rzecza
          indywidualna. Goody bags robie i ostatnio wyszly mi nawet spore:)Hitem bylo
          Prince Polo, oczywiscie u amerykanskich dzieci:)
        • nanuk24 Kashunda... 23.03.06, 06:06
          Mieszkasz w Illinois?

ps Ja bym prosila o namiary Clown'a na priva:-)
          z gory dziekuje.
          • happiest1 Re: Kashunda... 23.03.06, 18:48
            Ja tez mam pytanie moze troche glupie ale co tam... tak sie zastanawiam...tu
            gdzie mieszkam nie mam zadnej rodziny, maz rowniez, mamy kilku znajomych ale
            bezdzietnych (narazie) i kogo zaprosic na urodziny? Czy zapraszacie dzieci ze
            szkoly lub przedszkola?
            • majenkir Re: Kashunda... 24.03.06, 15:34
              happiest1 napisała:
              > Ja tez mam pytanie moze troche glupie ale co tam...

My tez tu nie mamy nikogo :))).
              Na urodziny zapraszam wylacznie dzieci z przedszkola/szkoly.
    • bea_mama otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 01:25
      Czy prezenty nalezy otwierac przy gosciach, czy mozna to zrobic dopiero w domu?
      Czy jesli otwieram przy gosciach to nie musze juz pisac podziekowan, czy tez
      podziekowanie musi byc zawsze?
      • edytais Re: otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 01:28
        Prezenty zwykle otwiera sie przy gosciach. Kartki z podziekowaniem wysyla sie
        niezaleznie kiedy otwarty zostal prezent, przy gosciach czy nie.
        • bea_mama Re: otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 01:45
          Czy niepodziekowanie pisemne bedzie nietaktem? Czy nieotwarcie prezentow tez
          bedzie zle odebrane? Bo na tym przyjeciu na ktorym bylismy prezentow nie
          otworzono.
          • edytais Re: otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 03:58
            Czy nieotwarcie prezentow tez
            > bedzie zle odebrane? Bo na tym przyjeciu na ktorym bylismy prezentow nie
            > otworzono.
            Ja nie mam pojecia, bo jeszcze nigdy nie bylam na przyjeciu, na ktorym nie
            otworzono prezentow.
            • edytkus Re: otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 05:40
              W restauracji czy "publicznych miejscach urodzinowych" gdzie wykupuje sie czas nie zawsze jest okazja
              i miejsce do otworzenia prezentow, za duzo z tym zamieszania i co z prezentami zrobic w takim np.
              Chuck E. Cheese's gdzie towarzystwo jest all over the place? Ale w domu prezenty otwiera sie zawsze
              na koniec imprezy, goscie wtoruja, pomagaja rozpakowywac i w ogole to taki moment kulminacyjny.
              Kartki powinno sie wyslac tak czy owak, nawet do osob ktore obdarowaly dziecko pomimo ze nie byly
              zaproszone na impreze (i tym samym w niej nie uczestniczyly). Nie stresuj sie tak Bea :)
              • bea_mama Re: otwieranie prezentow i podziekowania 24.03.06, 23:18
                edytkus napisała:

>Nie stresuj sie tak Bea :)

Ja sie JESZCZE nie stresuje, ja dopiero zbieram informacje:)
                Stresowac to ja sie zaczne w pazdzierniku...
                :)
    • mjermak Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 24.03.06, 18:01
      szkoda, z ewczesniej nie zalozylas tego watku! ja bylam na jednym przyjeciu u
      Amerykanskiej kolezanki. w zaproszeniu stalo od 14do16.00 wiec pomyslalam
      (majac w pamieci polskie wspomnienia z urodzin dziecinstwa) ze bedzi e duzo
      jedzenia i nie zjadlam sama nic a melej tez nei pozwolilam sie najadac na
      lunch. Do ejdzenia nie bylo NIC, byly soczkiw kartonikach, ktore skonczyly sie
      po godzinie, potem mozna bylo sobie nalac wody z kranu. na koniec przyjecia
      byly cup-cakes-dokladnie tyle ile dzieci. Caly dom byl udekorowany balonami a
      dzieci mialy robic crafts i tanczyc. Crafts robily mamusie, dzieci generalnie
      lataly po calym domu (to bylo w lutym wiec opcji podworka nie bylo). BYlo
      otwieranie prezentow i ochy i achy. thank you note nie dostalysmy ale mama
      dziecka byla w ciazy zaawanosowanej wiec mzoe juz nei zdazyla. Generalnie aj
      wyszlam stamtad glodna jak wilk, ale moje dziecko bylo zadowolone. Dostala
      okulary sloneczne i inne bzdetyw goodie bag a balony byly rozdawane kazdemu
      wychodzacemu. poza tym jak nie am jedzenia to odpada mycie garow-cupcakes byly
      jedzone na papierowych talerzykach, soczki z kartonika. Wszystkie mamusie sie
      grzecznie ewakuowaly 10 minut przed 16.
      I to jest ponoc norma, jak opowiedzialm dluzej tu mieszkajacym kolezankom lub
      amerykankom to sie dzwiliy ze tak super bylo (bo w domu)
      • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 24.03.06, 19:32
        Jak do tej pory to jedyne przyjecie urodzinowe z ktorego wyszlam glodna bylo u
        polskiej rodziny.Nigdy tego koszmaru nie zapomne...male 2 sypialniowe
        mieszkanko,30 gosci,na stole paluszki i czipsy.Byla jeszcze salata ze starym
        zplesnialym dressingiem bleee.
        • edytais Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 24.03.06, 21:09
          W tamtym roku my urzadzilismy przyjecie urodzinowe dla Nicole i od razu dla
          rodzicow. Narobilam salatek, hamburgerow, kupilismy kielbaski, byla tez pizza,
          rozne napoje dla dzieci i dla doroslych oprocz tortu i owocow oraz arbuzy z
          pestkami, zeby potem byla zabawa w plucie. Zaproszenia byly wyslane na godzina
          ta i ta, bez godziny koncowej. Wymyslilismy, ze wszyscy moga sie u nas bawic
          tak dlugo jak chca.
          No i wszyscy spodziewali sie dwugodzinnej zabawy bez jedzenia wlasnie tylko z
          tortem. A ze to byla sobota to 2 rodziny mialy juz plany po przyjeciu bo nie
          wiedzieli, ze to wlasnie mialo byc tez przyjecie dla rodzicow.
          Inne dwier rodziny zostaly, wiec bylo fajnie, ale tez sie jedzenia nie spodziewali.
          Znajomi robili przyjecie na basenie i tam wprawdzie bylo jedzenie, ale tylko
          hotdogi z grilla i chipsy, bo dzieci bylyby bardzo glodne po 2 godzinnym
          plywaniu. Po tym bylo ciacho i lody, otwarcie prezentow i po imprezie.

My planujemy w wakacje urodziny dla obu corek i chcemy zrobic z jedzeniem i
          takie dluzsze przyjecie tez i dla rodzicow i tym razem chyba musimy w
          zaproszeniach zaznaczyc, ze to takie bedzie i moze nawet wysle emaile lub
          zadzwonie, zeby wiedzieli, ze poza urodzinami to bedzie to tez nasze takie get
          together. Dobrze, ze my mamy podworko, bo mamy bardzo organiczony wybor miejsc
          na party poza domem a w samym domu nie mamy miejsca.
    • bea_mama Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 24.03.06, 23:25
      Sory ze sie tak dopytuje, ale mam sprzeczne informacje i dlatego chcialam
      waszych opinii. No bo te podziekowania takie niby wazne (nawet osobny watek
      mamy na ten temat:)) ale czy wy zawsze dostalyscie podziekowania za dany
      prezent? Moja kolezanka wlasnie twierdzi, ze ona byla na wielu przyjeciach, a
      podziekowanie dostala tylko raz. Czyli co? malo kulturalni tam zyja?...

A jesli chodzi o jedzenie, to fakt, byl tylko kawalek tortu i woda do picia
      (dla starszyzny piwo) i tyle.
      • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 25.03.06, 00:48
        Pisemne podziekowania otrzymalam moze 3- 4 razy ,pomimo iz zawze ktos
        skrupulatnie spisuje jaki prezent od kogo.Ja nawet wsrod znajomych pytalam o te
        pisemne podziekowania i jak sie okazuje nie jest zadnym foux pas kiedy ich sie
        nie wysle(oczywiscie jezeli za prezent podziekowalismy osobiscie ).Moim zdaniem
        przyjecie dla dzieci nie powinno ciagnac sie w nieskonczonosc,cztery godziny
        powinny wystarczyc,co do jedzenia pizza,hot dogi i inne tego typu .Na deser
        tort,lody.Fajnym pomyslem jest (widzialam na jednym z przyjec)wypozyczenie
        maszyny do popcornu,waty cukrowej i sno-cones,koszt niewielki a dzieciaki mialy
        mnostwo zabawy ,zreszta dorosli tez.Co do goodie bags to zauwazylam ze im
        wieksze badziewie dzieci w nich znajduja tym bardziej sa zadowolone.
      • edytkus Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 25.03.06, 02:04
        bea_mama napisała:

>czy wy zawsze dostalyscie podziekowania za dany
        > prezent?

zawsze, czasem duzo spoznione ale jednak

>Czyli co? malo kulturalni tam zyja?...

moze nie bylo za co dziekowac? ;) a moze ona sama nigdy nie wyslala? a czasem zwyczajnie nie ma
        okazji zeby je wypisac czy wyslac

>
        > A jesli chodzi o jedzenie, to fakt, byl tylko kawalek tortu i woda do picia
        > (dla starszyzny piwo) i tyle.

szczerze mowiac nie znam dzieci ktore lubia jesc na przyjeciach, raczej wola zabawe i atrakcje typu
        clown, kucyk, pompowany namiot z pilkami lub zjezdalnia, etc.
        • mjermak Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 28.03.06, 17:01
          moje dziecko bylo glodne i szukalo czegos do jedzenia, moze dlatego ze ja,
          nieswiadoma, przeglodzilam.
          Ale tak ogolnie to mnie sie polskie urodziny z czasow mojego dziecinstwa
          bardziej podobaly, mniej komercyjne ale fajniejsze jakies. I szkoda mi, ze moje
          dziecko takich miec nie ebdzie. Bo nawet te, ktore miala byly tylko w
          przedszkolu (upieklam dla niej 72 cupcakes bo nie cierpie tych sklepowych) bo
          rodzinne byly typowym obiadem z tortem i cistami na deser a i tu rodzina czula
          sie troche zazenowana ze dla 10 osob poza tortem upieklam fale dunaju. Juz
          pomijam niezbyt grzeczne komentarze w stylu "mnie by sie nie chcialo".
    • dominika801 Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.07.06, 05:33
      Moja coreczka dzis konczy roczek,przyjecie w niedziele,na razie jest za mala by
      klolna wynajmowac,dzieci razem z nia bedzie 6 i okolo 20 osob
      doroslych,urodziny w domu i na jardzie,kupa balonow,prezenty dzieciakom,tort,no
      i obiad zamowilam,prezenty uwazam,ze powinne byc takie na jakie kogo
      stac,prezent to ma byc przede wszystkim gest ladny,a moja mala i tak woli
      sprzet kuchenny od zabawek,chcemy dobrze sie bawic,mala jak na razie bedzie
      zachwycona mnostwem balonow,przyjdzie czs,ze i ja bede organizowac przyjecia w
      jakims lokalu dla dzieci,czas tak szybko leci,niedawno bylam w ciazy,a tu juz
      mala roczek ma.
      • edytkus Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.07.06, 05:51
        dominika801 napisała:

> Moja coreczka dzis konczy roczek

wszystkiego najlepszego i duuuzo prezentow (w koncu dla roczniaka najwieksza frajde stanowia
        opakowania ;)) :)

PS. jak myslicie, czy do goody bag moge wrzucic jajka Kinder-niespodzianki? czy rodzice nie pomysla
        ze daje dzieciom pozostalosci ze swiat wielkanocnych?
        • ewap_mama_alexa Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.07.06, 07:44
          edytkus napisała:

> PS. jak myslicie, czy do goody bag moge wrzucic jajka Kinder-niespodzianki?
          czy > rodzice nie pomysla ze daje dzieciom pozostalosci ze swiat wielkanocnych?

No moze to troche wygladac na efekt porzadkow w spizarni ;))) A ktory rodzaj
          jajek? te cale czekoladowe szybko sie w upale rozpuszcza i rzeczywiscie jakos
          bardziej sie kojarza wielkanocnie. Ale jesli masz wersje letnia, z kremem i
          czekoladowymi kuleczkami, to czemu nie. W koncu zadnych motywowo wielkanocnych
          na nich nie ma.
      • nanuk24 Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 21.07.06, 07:35
        > Moja coreczka dzis konczy roczek

Wszystkiego najlepszgo dla mojej cudnej synowej!:-)))
        • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.07.06, 04:05
          U nas wlasnie rozpoczely sie przygotowania do urodzin coreczki.W tym roku
          zdecydowalismy sie na przyjecie w The Little Gym.Nasze mieszkanie jest
          zdecydowanie za malae zeby cokolwiek w nim organizowac ,dodatkowo ominie mnie
          sprzatanie po imprezie :-)Ja jestem chyba bardzo wygodna i zdecydowanie bardziej
          odpowiada mi organizowanie imprez poza domem i zawsze duzo mniej kasy wydaje.
    • bea_mama zaproszenia 21.10.06, 06:41
      Czy zapraszajac na urodziny wysylacie/dajecie pisemne zaproszenia? Czy
      wystarczy ustne powiadomienie? Czy zapraszajac blizniaki powinnam wypisac dwa
      zaproszenia, czy jedno? Rany! ale ja mam problemy...
      • edytkus Re: zaproszenia 21.10.06, 19:10
        bea_mama napisała:

> Czy zapraszajac na urodziny wysylacie/dajecie pisemne zaproszenia?

Pisemne, ale jesli to tylko bliska rodzina a impreza zorganizowana w ostatniej chwili wtedy ustnie.

>Czy zapraszajac blizniaki powinnam wypisac dwa
        > zaproszenia, czy jedno?

Mysle ze jedno z dwoma imionami wystarczy.

Mozesz pojsc na latwizne i kupic od razu zestaw zaproszen i podziekowan.
    • kisiulak Urodziny - JUTRO 21.10.06, 23:01
      A wiec opowiem w skrocie co robie na pierwsze urodziny mojej corci. To juz
      jutro!

Zaprosilam okolo 20 doroslych i 7 dzieci. Kupilam 2 torty, i robie jeden
      marchewkowy malutki dla mojej coreczki. Kupilam sporo finger food, robie
      salatki, i dipy. Jest tez sporo picia (soft drinks) i winko. Mam tez ciastka,
      krakersy, serki itp itd. Zrobilam tez gift bags dla dzieci, a rzeczy do nich
      kupilam w Targecie bo tam maja specjalna sekcje. Do zabawek dodalam tez
      cukierki.

Moze to i sporawo, ale wszyscy goscie to dobrzy znajomi i u nas tak przyjecia
      wygladaja. Amerykanow jest ze 4 osoby, reszta to Europejczycy.
      Zaczyna sie o 15:00 i mysle ze do 19:00 to goscie beda.

To pierwsze nasze dzieciece urodziny w USA, ale mam nadzieje ze wyjdzie dobrze.

Pozdrawiam!
      Kaska
    • bea_mama Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.10.06, 03:26
      Dzieki za odpowiedz:)
      I jeszcze jedno pytanie. Robiac impreze poza domem (gym, children's museum
      itp.) co podajecie do jedzenia poza tortem? I czy szykujecie tez cos
      specjalnego dla rodzicow?
      • kashunda Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.10.06, 04:19
        Jak do tej pory zawsze robilam urodziny malej poza domem,do jedzenia zamawiam
        pizze.Dla doroslych kupuje w costco tace kanapek.Najczesciej nie jest za duzo
        czasu na jedzenie wiec uwazam ze to jest wystarczajaca ilosc jedzenia.W tym roku
        zamiast goodie bags kupilam duze dekorowane sugar cookies ,zapakowalam w
        celofanowe woreczki i zwiazalam wstazka .
        • edytkus Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 22.10.06, 05:37
          zazwyczaj takie miejsca nie pozwalaja na przynoszenie wlasnego jedzenia :(
    • martartek Re: przyjecie urodzinowe - PORADNIK 28.10.06, 02:12
      Tak czytam i czytam o tych przyjeciach i przygotowaniach i tak sie zastanawiam
      co to zrobic bo corki 1-sze urodziny sie zblizaja a ja nie bardzo wiem jak tu
      sie za nie zabrac.
      1.Na pewno beda w domu! To sa malej urodziny co za atrakcja byc w restauracji
      przypieta do fotelika!
      2.Na pewno zaczna sie wczesnie. Prawda taka ze mala chodzi o 7 wieczor spac a
      to jej imprezka to ona ma sie swietnie bawic!
      3.Max. 2 godziny. Wystarczajaco dla takiego brzdaca.
      Moj problem jest taki ze goscie beda bardzo zroznicowani wiekowo. 3 rowiesnikow
      corki, oprocz tego mam znajomych z wiekszymi dziecmi 3,5,8 lat. I znajomi bez
      dzieci. Olivia nie bawi sie z innymi dziecmi jest jescze za mala, nie chce zeby
      byla przerazona tlumem ludzi jeszcze raz wspomne to jej urodziny nie moje
      przyjecie. Wiec tak sie zastanawiam czy moze zrobic jej urodzinki z nami
      rodzicami (niestety dziadki i kuzynii w Polsce) a reszte gosci zaprosic
      indywidulanie na kawe i torta??
    • bea_mama o podziekowaniach raz jeszcze... 14.11.06, 03:16
      Ja znowu bede przynudzac o tych podziekowaniach. Czy powinnam je wyslac nawet
      do osob z ktorymi spotykam sie prawie codziennie? Czy moge im podziekowac
      ustnie? Jesli nie, to czy moge im je wreczyc, a nie wysylac?
      • edytkus Re: o podziekowaniach raz jeszcze... 14.11.06, 03:54
        mnie przysylaja to i ja wysylam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka