Dodaj do ulubionych

Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat

06.07.07, 21:07
Wlasnie probowalam zainstalowac ten fotelik: tinyurl.com/34elq6
w swoim samochodzie. Ten latch przechodzi w tym foteliku tak jakos wysoko, ze
mi caly fotel lata i nie wyglada to na zbyt bezpieczne. Czy ma ktos taki
fotelik? Mialyscie tez podobny problem? Pamietam, ze pisalyscie kiedys o
miejscu gdzie mozna sprawdzic czy fotel jest dobrze zainstalowany w
samochodzie. Mozecie podac jeszcze raz te namiary?
Obserwuj wątek
    • klaudona Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 06.07.07, 22:58
      www.seatcheck.org/
      Powodzenia z nimi, bo dla mnie to pic na wode. Jesli juz uda sie z kims
      skontaktowac, to przelaczaja gdzie indziej, albo w ostatniej chwili odwoluja
      wizyty umowione z duzym wyprzedzeniem.
    • cyborgus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 04:03
      wyglada ten fotelik jak nasz, tylko material inny. Maz nic nie mowil, zeby mial
      problemy, bo to on zawsze to robi. mamy go juz chyba poltora roku, sprawdzil
      sieeeee i w sedanie i w suv.

policja robi takie inspekcje - zadzwon na lokalny, non-emergency number.
    • edytkus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 05:24
      bea_mama napisała:

>Ten latch przechodzi w tym foteliku tak jakos wysoko, ze
      > mi caly fotel lata i nie wyglada to na zbyt bezpieczne.

latch wysoko?! to nie mozliwe, uchwyty do latch sa w zaglebieniu siedzenia (zamontowane na stale w
      samochodzie)! u gory jest tylko top tether - uchwyt na oparciu za siedzeniem lub w podlodze
      bagaznika - fotelik z dobrze zaciagnietym gornym pasem na pewno nie bedzie latal ALE czy Zuza nie
      jest za ciezka na latch? Ten fotelik przodem do kierunku jazdy jako booster bedzie latal (booster sluzy
      tylko do tego zeby dziecko mialo "dorosly" pas na odpowiedniej wysokosci i juz nie uzywa sie pasow
      pieciopunktowych) i dlatego takie foteliki nie sa az tak bezpieczne jak te z pieciopunktowymi pasami.
      Przypuszczam ze probujesz zamocowac ten fotelik zwyklymi pasami a nie w systemie LATCH, jesli spod
      fotelika jest gladki mozesz kupic specjalna mate antyposlizgowa albo polozyc zwykly recznik - moze
      zapobiec przesuwaniu sie fotelika. Napisz czy instalujesz go jako front-facing harness seat (22 to 40
      lbs.) czy belt-positioning booster (40 to 80 lbs.) - w tym wypadku juz z LATCH pewnie korzystac nie
      mozesz i niestety bedzie latac :(

>Pamietam, ze pisalyscie kiedys o
      > miejscu gdzie mozna sprawdzic czy fotel jest dobrze zainstalowany w
      > samochodzie. Mozecie podac jeszcze raz te namiary?

zadzwon do strazy pozarnej lub na policje, a nawet do szpitala czy nie maja certified car seat
      technician/inspector
      • edytkus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 05:31
        edytkus napisała:

>>czy belt-positioning booster (40 to 80 lbs.) - w tym wypadku juz z LATCH
        > pewnie korzystac nie
        > mozesz i niestety bedzie latac :(

chodzi o to ze w razie wypadku (tfu tfu tfu) pas powinien sam sie naciagnac i utrzymac fotelik z
        dzieckiem tak jak w przypadku doroslej osoby. Jak wiadomo pas powinien przechodzic tuz nad
        ramieniem czlowieka i stad te wypustki u gory fotelika o nazwie belt-positioning guides.

najbezpieczniej jest gdy dziecko jezdzi w pasach pieciopunktowych do ok. osmego roku zycia, z tego
        co obserwuje coraz wiecej fotelikow na rynku ma taka opcje.
      • bea_mama Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 06:10
        >Napisz czy instalujesz go jako front-facing harness seat (22 to 40
        lbs.) czy belt-positioning booster (40 to 80 lbs.) - w tym wypadku juz z LATCH
        pewnie korzystac nie mozesz i niestety bedzie latac :(

---Instaluje jako front-facing. Ona ma zaledwie 14,5 kg (32 lb), wiec jeszcze
        latch jest ok. Zuza wciaz uzywa pasow 5-punktowych.

> latch wysoko?! to nie mozliwe, uchwyty do latch sa w zaglebieniu siedzenia
        (zamontowane na stale w
        > samochodzie)! u gory jest tylko top tether - uchwyt na oparciu za siedzeniem

Zle sie wyrazilam. Latch jest w zaglebieniu siedzenia, mnie chodzilo o te
        dziure w foteliku przez ktora przeklada sie ten specjalny pas ktory trzeba
        zaczepic o latch. Ona jest jak dla mnie za wysoko i dlatego ten fotelik mi tak
        lata po siedzeniu. Juz sama nie wiem co robie zle...
        • edytkus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 06:21
          bea_mama napisała:

> Zle sie wyrazilam. Latch jest w zaglebieniu siedzenia, mnie chodzilo o te
          > dziure w foteliku przez ktora przeklada sie ten specjalny pas ktory trzeba
          > zaczepic o latch. Ona jest jak dla mnie za wysoko i dlatego ten fotelik mi tak
          > lata po siedzeniu. Juz sama nie wiem co robie zle...

niestety nic nie poradze chociaz to troche dziwne ale z drugiej strony nie wszystkie foteliki i auta sa ze
          soba kompatybilne. Jaki masz samochod i gdzie instalujesz fotelik? Sprawdz tutaj, moze nie tylko Ty
          masz taki problem:
          www.carseatdata.org/
          • bea_mama Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 06:44
            Dzieki za szybki odzew:)
            Chyba jednak jest ok. Zaciagnelam mojego M do samochodu, ponaciagal pasy tu i
            tam i fotelik juz prawie idealny:) Chyba jednak jeszcze gdzies podjade zeby mi
            sprawdzili.
            • edytkus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 07:56
              bea_mama napisała:

> Zaciagnelam mojego M do samochodu

nie moglas poczekac do rana? ;)))
              • bea_mama Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 08:59
                edytkus napisała:

> nie moglas poczekac do rana? ;)))

zeby mnie cala noc gnebilo? :)
                • bea_mama Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 07.07.07, 22:34
                  >najbezpieczniej jest gdy dziecko jezdzi w pasach pieciopunktowych do
                  >ok. osmego roku zycia, z tego co obserwuje coraz wiecej fotelikow na
                  >rynku ma taka opcje.

Edytkus, mozesz podac jakis link do takiego fotelika do 8 roku zycia? Bo ja w
                  sklepach widze tylko takie zapinane na zwykly 3-punktowy pas.
                  • edytkus Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 08.07.07, 04:56
                    > Edytkus, mozesz podac jakis link do takiego fotelika do 8 roku zycia? Bo ja w
                    > sklepach widze tylko takie zapinane na zwykly 3-punktowy pas.

Oczywiscie wiek 8 lat jest umowny, chodzi bardziej o wage i wzrost.

mam ten: www.safeguardseat.com/child/index.htm
                    ten tez ma swietne reviews: www.elitecarseats.com/Sunshine-Kids-Radian.pro

nie w temacie ale pare linkow w ktore warto zajrzec:
                    www-nrd.nhtsa.dot.gov/pdf/nrd-50/Ciren/2006/Seattle0906/Seattle0906.pdf
                    www-nrd.nhtsa.dot.gov/pdf/nrd-50/Ciren/2006/CHOP_0306/CHOP_0306b.pdf
                    • bea_mama Re: Eddie Bauer Deluxe Convertible Car Seat 09.07.07, 06:21
                      No swietne sa te foteliki. Dzieki za linki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka