Dodaj do ulubionych

San Francisco >>> New York

IP: *.gprs.plus.pl 29.03.08, 17:51
...mam plan zeby w maju w przeciągu trzech tygodni pokonać usa z
zachodu na wschód...i tu parę pytań:
- czy znacie firmę TravelJigsaw > przez nich wynajmuje się auta w
wielu krajach, mają dobre ceny z pełnym ubezpieczeniem wychodzi
2300pln na 20 dni z Jeep'a Liberty lub podobny. Na miejscu samochód
wypożycza "dollars"...i nie ma dodatkowych opłat. Czy to wiarygodna
firma?..czy można sie spodziewać jakiejś ściemy?
- Jakie są ceny moteli na trasie ... wiem że są specjalne strony www
z których można wydrukować kupony rabatowe...ale gdzie drukować ;-)
w motelu przed tranzakcją?....he he czy ciągną ze sobą drukarke :(
- o trase już nie pytam bo to kwestia indywidualna i zależy co kogo
kręci.....ale jeśli macie jakieś specjalne sugestie to poproszę >>>
osobiście wolę doświadczyć amerykańskiej prowincji a na końcu na
parę dni NYcity >>
- Czy NY znacie jakieś tanie godne hotele?

..a jeśli mocie jakieś techniczne sugestie dla mnie to będę
wdzięczny.

.
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: San Francisco >>> New York IP: *.chello.pl 29.03.08, 19:15
      Ja w ub. roku korzystałam z TravelJigsaw (chevrolet uplander i dodge
      grand...) zaoferowiali mi National i byłam bardzo zadowolona. Firma
      jak najbardziej wiarygodna. Z całą odpowiedzialnością polecam. Ceny
      moteli (ja korzystałam głównie z Motel6) w granicach 40-50 USD za
      osobę. Nie ma sensu wcześniej rezerwować, bo będziesz uwiązany/a, a
      z miejscami nie miałam żadnych problemów (byłam na przełomie maja i
      czerwca; zrobiłam ponad 5.500 km od San Francisco do Denver przez
      Los Angeles, Santa Barbara, Dolinę Śmierci, Grand Canion, Las Vegas,
      Góry Skaliste, Yosemite Park). O kuponach rabatowych nie słyszałam,
      ale może w tym temacie ktoś inny Ci doradzi.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • Gość: Mac Re: San Francisco >>> New York IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.08, 15:52

...dzieki za info.

• Gość: travel22 Re: San Francisco >>> New York IP: 212.160.172.* 13.05.08, 16:50
        Syrena,
        zastanawiam sie nad Uplanderem - czy jest duzo gorszy od Dodge?
        pozdrawiam
        • Gość: Syrena Re: San Francisco >>> New York - do trave22 IP: *.chello.pl 13.05.08, 23:46
          Nie ma specjalnej różnicy. Podobna klasa. Jedyny mankament to jeżeli
          wykorzystasz dla pasażerów wszystkie 3 rzędy do siedzenia, to ten
          ostatni jest nieco ciasnawy. My jeździliśmy w 5 dorosłych osób +
          dziecko.
          Pozdrawiam Syrena
          • Gość: travel22 Re: San Francisco >>> New York - do t IP: 212.160.172.* 16.05.08, 16:23
            Syrena,
            bardzo dziękuję za odpowiedź.
            pozdrawiam
      • Gość: daria Re: San Francisco >>> New York IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 12:00
        Pytanko do Syreny . Traska z san francisco , którą pokonałaś jak
        długo Tobie zajeła. zastanawiam się nad podobna lub za zrobieniem
        wschodu. Czy możesz od siebie coś polecić? Byłabym bardzo wdzieczna.
        moj mail
        darpoka@poczta.onet.pl
    • Gość: dzi dzin Re: San Francisco >>> New York IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 00:10

kupony rabatowe sa prawie na kazdym postoju dla podróżnych przy autostradach na granicach stanów. kasy da sie zaoszczedzic nawet sporo... nawet ok 30% na noclegu
      • Gość: M Re: San Francisco >>> New York IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.08, 21:09
        W jaki sposób można korzystać z kuponów rabatowych? Czy będą one
        uwzględniane, mimo że rezerwację na hotel np: Super8 zrobiliśmy
        wcześniej w Polsce? Czy może lepiej nie rezerwować hoteli?

Będę wdzieczna za info!

I jeszcze jedno pytanie, czy warto jechać do Denver? Lądujemy w SF,
        zwiedzamy Kalifornię, Grand Canyon, Las Vegas i zastanawiamy się
        jeszcze nad lotem do Denver? Ile czasu warto tam zostać i czy warto
        tam jechać?
        • Gość: robak Re: San Francisco >>> New York IP: *.arc.nasa.gov 18.08.08, 22:08
          > i zastanawiamy się
          > jeszcze nad lotem do Denver?

Nie bardzo kapuje tego planu. Jest bardzo warto jechac autem do Denver (od
          zachodniej strony) bo wtedy mozesz przeciac Utah, ciekawe czesci Kolorado i
          zobaczyc bardzo widokowo atrakcyjne miejsca ale aby leciec powiedzmy z Las Vegas
          (lub SF) do Denver to juz sensu nie widze. Najciekawsze w USA to wlasnie
          pln.Arizona (Grand Canyon), pouldniowe Utah i zachodnie Colorado.
          • Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.08, 21:01
            Dzięki za radę. Denver chyba odpuścimy, szkoda, bo mam tam
            rodzinę... ale raczej nie uda się dojechać aż tak daleko.
            W takim razie mam jeszcze pytanie do zaplanowanej przez nas trasy.
            Wyruszamy 11 października na 3 tygodnie. Może macie jakieś sugestie
            do mojego planu? Będę wdzięczna, to nasza pierwsza podróż do USA,
            chcielibyśmy jak najwięcej zobaczyć, ale nie mamy szczerze mówiąc
            doświadczenia w takich podróżach. Liczę na Wasze rady ;-) Forum to
            dla mnie kopalnia wiedzy podczas planowania naszej podróży ;-) Z
            góry dzięki za pomoc!
            1 dzień - przylot do SF po południu
            2-4 dzień zwiedzanie SF + Alcatraz
            5 dzień - rano przejazd do Yosemite, tam zwiedzanie, przejazd w
            okolice Merced (nocleg)
            6 dzień - przejazd w okolice San Luis Obispo (słynną trasą "1" przez
            Monterey, Carmel, Big Sur)
            7 dzień - przejazd w okolice Santa Barbara (przez Pismo Beach, Santa
            Maria), nocleg w okolicy Ventura
            8 dzień - Malbu, Santa Monica, Venice - jak się uda to plażowanie,
            wieczorem przejazd do LA (nocleg)
            9 dzień - LA (Universal Studio, Holywood etc.)
            10 dzień - plażowanie gdzieś w okolicach Long Beach (a tak nawiasem
            mówiąc to październik to dobry czas na plażowanie, bo moze ten czas
            warto wykorzystać inaczej??? wieczorem przejazd do San Diego (nocleg)
            11 dzień - zwiedzanie San Diego
            12 dzień - Tijuana (Meksyk), słyszałam, ze warto! Co sądzicie????
            wieczorem przejazd w kierunku Palm Springs
            13 dzień - Joshua Tree, przejazd w kierunku Kingman (nocleg)
            14 dzień - Flaggsatff, po południu Grand Canyon (planujemy lot
            heikopterem, na stronie Grand Canyon jest kilka opcji wycieczek, czy
            ktoś korzystał z nich? Którą polecacie?)
            15 dzień - rano Grand Canyon (wschód słońca), przejazd do Monument
            Valley (zwiedzanie ok. 2 h), przejazd do Page (nocleg)
            16 dzień - Page, Lake Powell, Horshoe Band, przejazd przez Kanab w
            oklice Bryce
            17 dzień - Bryce, Zion, wieczorem przejazd do Las Vegas
            18 dzień - Hoover Dam, Las Vegas (nocleg, w ciągu dnia moze jakieś
            zakupy)
            19 dzień - przejazd do Death Valley (zwiedzanie), wieczorem przejazd
            w okolice Tonopah (nocleg)
            20 dzień - przejazd do Reno (zwiedzanie)
            21 dzień - winnice: Napa Valley (przejazd przez Sonoma, sacramento,
            powrót do SF)
            22 dzień - wylot do polski

Cała trasa to ok. niecałe 5000 km. Czy to jest wykonalne przez 3
            tygodnie?

Będę wdzięczna za Wasze sugestie do powyższej trasy ;-)
            • Gość: robak Re: San Francisco >>> New York IP: *.arc.nasa.gov 21.08.08, 22:15
              Jako mieszkaniec Kaliforni/USA i ktos kto takie trasy przerobil wielokrotnie dam
              ci pewne rady ale to od ciebie zalezy czy sie zastosujesz .. kazdy ma inny gust
              i zwiedza co chce.

Powiem ci otwarcie co jest malo warte w twoim planie:
              1. Tijuana
              2. San Diego
              3. Reno (mimo ze to moja baza na narty). Po co zwiedzac Reno jak bedziecie w Las
              Vegas?
              4. Page/Lake Powell
              5. Universal Studios/Hollywood. Disneyland jest duzo bardziej warty waszego
              czasu (tak nawet dla doroslych jesli sie wie gdzie isc!!). Wogole cale Los
              Angeles pochlonie wam mase (korki) czasu ale rozumiem ze wielu chce to zaliczyc.

Widze tez nastepujace niedozecznosci w waszym planie - jedziecie z SF do
              Yosemite po czym wracacie na wybrzeze aby jechac 1. Oczywiscie "1" jest bardzo
              malownicza i warta zobaczenia ale takie ulozenie trasy nie ma sensu skoro i tak
              bedziecie jechac przez Death Valley. Na jechanie do Yosemite poczym cofanie sie
              na wybrzeze stracicie duzo czasu (i benzyny) - tak zaplanujcie trase by Death
              Valley i Yosemite byly po drodze (bo faktycznie sa).

Natmiast nie widze w waszym planie naprawde waznej rzeczy w Utah - maisteczko
              Moab ze swoim wspanialym Arches National Park. Jadac z Bryce Canyon w kierunku
              Moab macie szanse jechac droga 12 - pewnie najbardziej malownicza droga w USA
              (na rowni jak nie lepsza niz "1" w Kalifornii). Podpowiem ci tez ze Zion (wedlug
              mnie) nie umywa sie do Bryce ani Arches ale to kwestia gustu. Wogole wiecej
              czasu bym spedzil w poludniowym Utah - naprzyklad zobaczylbym tez Canyonlands.

Innymi slowy gdyby to byla moja trasa to wprowadzilbym do niej spore zmiany.

Helikoptery nad Grand Canyon sa drogie ale znowu zalezy od portfela. Naprawde
              aby poznac Grand Canyon polecilbym zrobic jednodniowa wycieczke w dol, nie na
              sam dol ale tylko naprzyklad do Indian Gardens i jak mozliwe zobaczyc zachod
              slonca bedac w srodku.
              • Gość: robak Re: San Francisco >>> New York IP: *.arc.nasa.gov 21.08.08, 23:21
                Dopowiem tylko tyle jak chcecie spedzic troche czasu w Reno to mozecie pojsc do
                muzeum samochodow (National Car Museum). Jest to absolutny unikat w skali
                swiatowej i nawet moja zona i starsza mama ktore nie lubia motoryzacji byly
                zachwycone. Mozna w tym muzeum lekko spedzic prawie caly dzien.

Jak byscie dotarli do Disneylad to sa najlepsze rzeczy do zobaczenia:

1. Haunted Mansion (dom gdzie straszy)
                2. Pirates of the Caribbean (Piraci Karaibow)
                3. Indiana Jones...
                4. Space Mountain

i potem do wyboru i koloru. W Disneyland jest taka masa rzeczy do zobaczenia ze
                1 dzien to malo i trzeba wiedziec co lepsze.
              • Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.08, 11:00
                Wielkie dzięki za rady!
                W takim razie zastanwoimy się nad Tijuaną (po prostu znajomi z
                Polski polecali, więc jak widzisz każdemu coś innego się podoba, ale
                na pewno jeszcze to przemyślę)
                San Diego chcemy zobacztć, co do Reno - to miał być nasz przystanek,
                w drodze do winnic na północy i wrócić do SF, ale może jeszcze
                faktycznie zastanowimy się nad zmianą trasy.
                Co do Universal Studios - czytałam na forum, z enie można pominąć, a
                w Disnayland byłam pod Paryżem, więc to chyba podobnie???
                Los Angeles chcemy koniecznie "zaliczyć" tak jak większość turystów,
                moze już tam nigdy nie wrócę, ale chcemy zobaczyć holywood.
                Z Yosemite oczywiście masz rację - w tym punkcie koniecznie nalezy
                zmodyfikowac nasz plan (wcześniej na forum ktoś zaproponował trasę
                taką trasę na tym odcinku i szczerze mówiąc trochę się tym
                zasugerowałam chociaż nie do końca wydało mi się to rozsądne)
                Co do Arches i Moab, początkowo znajdowało się to w naszym planie,
                ale boimy się trochę tych odleglości i postanowilismy jechać wolniej
                i skrócić o ten odcinek drogi tym razem. Myślisz, ze w trzy tygodnie
                damy radę dojechać i do Arches??? Nie chcielibysmy by nasza podróż
                wymagała ciągłej gonitwy i siedzenia non stop w samochodzie.
                Napisałeś, ze gdyby była to Twoja trasa wprowadziłbyś spore zmiany?
                Więc może mogłabym liczyć na propozycję trasy w Twoim wydaniu ;-) ?
                Jak pisałam nie mamy w tym doświadczenia, dlatego będę wdzięczna za
                wszystkie sugestie. Napisz proszę gdzie skrócić, a co dodać do
                mojego planu? Czy w SF nie zaplanowałam zbyt dużo czasu? Może
                przejazd "1" jest zbyt długi?
                I jeszcze pytanie co Grand Canyon. Piszesz o zejści do Indian
                Gardens, czy tam schodzi sie z przewodnikiem, czy na własną rękę?
                Czy trzeba sie jakos odpowiednio zabezpieczyć? Czy druga połowa
                października jest ok? No i czy damy radę wrócić w ciągu jednego
                dnia, czy trzeba wtedy załatwiać gdzieś w okolicach Indian Gardens
                jakiś nocleg?
                Co do helikopterów, znaleźliśmy na stronie internetowej kilka opcji
                wybraliśmy taką za 215 dolarów, a więc lot helikopterem połączony z
                jazdą chyba jeep'em na zachód słońca. Sam lot helkopterem (ok. 30
                minut ) można już wykupić za ok. 150 dolarów.
                Dzięki za wszystkie sugestie i informacje ;-) Na pewno skorzystam!
                • Gość: robak Re: San Francisco >>> New York IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.09.08, 02:36
                  Przepraszam ze odpowiadam pozno - bylem na wkacjach.

Do Indian Gardens nie potrzeba przewodnika i da sie zejsc i wrocic w 1 dzien.
                  Pazdziernik to bardzo dobry miesiac na taka wycieczke.
                  Pisalem ze wolabym wyrzucic inne rzeczy z programu i zaliczyc Moab i Arches jak
                  rowniez droge "12". Absolutnie odradzam gonitwy - po prostu wyrzucic gorsze
                  rzeczy z programu i zastapic lepszymi i moj poprzedni post chyba dosc jasno
                  precyzuje co uwazam za te "gorsze". Nie bardzo widze naprzyklad sensu zwiedzania
                  Universala kosztem nie zobaczenia Arches ale jak pisalem - gusta i guisciki.
            • Gość: frequentflyer Re: San Francisco >>> New York IP: 80.241.133.* 22.08.08, 10:29
              robak ma rację, zamiast 5. dnia, Yosemite zobaczycie 20 dnia po death valley i
              Mono Lake. wodospad będzie niestety nieczynny. ma też rację z Tijuaną, nie ma
              IMO z San Diego. Reno rzeczywiście mocno dyskusyjne. LA sam starałbym się ominąć
              kompletnie, natomiast dodałbym przystanek w Sedonie, zajrzał do Walnut Canyon
              (ale nie dał się drugi raz wrobić w ten Meteor Crater), a jeżeli już miałbym
              jechać na północ od SF, to nie byłoby to Reno a Lassen National Volcanic Park,
              jeżeli nie będzie już pod śniegiem. w początku października powinien jednak być
              otwarty.
              Co masz na myśli przez plażowanie skoro woda w Pacyfiku będzie miała 10-12 stopni?
              • Gość: robak Re: San Francisco >>> New York IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 22.08.08, 19:32
                > nie ma
                > IMO z San Diego.

Jak juz beda w San Diego to chciaz powinni zoabczyc Wild Animal Park - to cos
                unikalnego - samo San Diego to po prostu takie plazowe miasto, wlasnie wszystko
                zalezy czy ktos chce bardziej ogladac ludzi i miasta czy przyrode, wedlug mnie
                Ameryka ma naprawde przepiekna przyrode a z miast to zobacza unikalne San
                Francisco - najlepsze co bedzie na ich trasie. Gusta i gusciki ... Oczywiscie
                zupelnie sie zgadzam co do Sedony ale przy ograniczonym czasie wolabym extra
                dzien przy Grand Canyon z zejsciem powiedzmy do Indian Gardens niz Sedone.
              • Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.08.08, 11:09
                Dzięki z arady!
                Co do Yosemite, jak pisałam juz wczesniej na pewno w tym punkcie
                zmodyfikujemy ;-) słuszna uwaga! Czy jest wogóle po co jechać do
                Yosemite w październiku? Słyszałam, ze wodospad jest super, skzoda,
                ze będzie nieczynny ;-( Co do LA, juz się wypowiedziałam wcześniej -
                chcemy koniecznie zobaczyć... Spróbuje wrzyucić jeszcze do tarsy
                Lassen National Volcanic Park
                Pisząc plażowanie miałam na mysli rozłozenie się na plazy i
                odpoczynek, opalanie itd. Rozumiem, iż sugerujesz, że to nie ma
                sensu o tej porze roku? Nie potrzebuję wchodzić do oceanu ;-))

Czy słyszeliście o Hearst Castle w okolicach San Luis Obispo? warto??
                • Gość: frequentflyer Re: San Francisco >>> New York IP: *.acn.waw.pl 23.08.08, 16:32
                  POSZUKaj w historii forum, parę miesięcy temu było omawiane, ja twierdziłem że
                  kompletnie bez sensu, jakiś polonijny lokals utrzymywał że za hearst Castle
                  warto zapłacić 7 razy więcej niż za wejście do Luwru. ja utrzymuję że skoro luwr
                  jest za bodaj 9 EUR, hearst wart jest nie więcej niż 29 eurocentów a kosztuje
                  $96 za cztery trasy. to tak, jak by w luwrze łupili z osobna za każdą salę.
                  • liloom Re: San Francisco >>> New York 24.08.08, 20:05
                    droga M. robilam podobna trase 2 lata temu, odradzano mi Tijuane, ale
                    pojechalismy i tak z ciekawosci. Szkoda czasu.
                    1 dzien ma LA to bardzo malo. Miasto jest ogromniaste i dojazd byle gdzie to
                    min. godzina lub wiecej.
                    Warto wziac ze soba nawigacje lub wypozyczyc na miejscu. Oszczedzisz kupe czasu.
                    Big Sur i slynna 1 zajmuje tez duzo czasz, wyjedzcie jak najwczesniej rano zeby
                    skorzystac jak najwiecej.
                    Twoj plan wyglada na napiety, ale sensownie. My statralismy sie robic nie wiecej
                    niz 500 mil dziennie, w koncu chcialoby sie miec troche sily na zwiedzanie.
                    Alcatraz? ja osobiscie wolalabym wypozyczycz rower i pojechac z Fisherman's Warf
                    do Sausalito i wrocic statkiem do SF - cena 79 usd od lebka. Uwaga w SF moze sie
                    zdazyc ze most Golden Gate bedzie we mgle przez kilka dni.
                    Miedzy Las Vegas i SF polecam outlet w Barstow. Ceny lepsze niz w outletach w LV
                    (skorzystalismy w tym roku).
                    LV - moim zdaniem strona od MGM - NY NY jest najepsza do zwiedzania.
                    Udanego urlopu!
                    • liloom ps. helikopter do Grand Canion 24.08.08, 20:09
                      przegapilam wczesniej
                      my robilismy opcje z ladowaniem w G.C. i piknikiem - te bez ladowania sa tansze.
                      Trudno mi doradzic, bo to zalezy od Was i od czasu jaki mozesz poswiecic (i od
                      kasy). Zaluje ze nie mialam wiecej czasu, bo chetnie zrobilabym opcje skladana
                      ze splywem, wizyta u indian itp itd.
                      Leciec do GC bez ladowania to troche szkoda, ale i rzecz gustu.
                      • Gość: M. Re: ps. helikopter do Grand Canion IP: 212.160.172.* 25.08.08, 15:00
                        My planujemy godzinny przelot nad GC, ale oczywiście chcemy też tam
                        pochodzić i zaliczyć ciekawsze punkty nie tylko z lotu ptaka ;-) Tak
                        więc nie tylko helikopter.
                        Opcji z wizytą u Indian chyba nie znalazłam na stronie GC. Może masz
                        jakiś namiar na taką wycieczkę?
                        Spływ w październiku z tego co wiem jest chyba nierealny i zajmuje
                        dużo czasu. My na GC mamy max 1,5 dnia.
                        Akurat na GC nie chcemy za bardzo oszczędzać, tak więc jesli znasz
                        jakąś ciekawą opcję wycieczki po GC (połaczonej również z lotem
                        Helikopterem) to chętnie skorzystam... ;-)
                        • liloom Re: ps. helikopter do Grand Canion 27.08.08, 20:48
                          ja wklepiesz w google LV i grand canion to dostaniesz miliony ofert na
                          helikopter. my lecielismy papillon
                          www.papillon.com/ maja tam troche ofert, poszukaj sobie
                          wycieczki maja w wielu punktach w LV, my bukowalismy w punkcie mieszczacym sie w
                          food court na stripie za MGM (kolo sklepu sportowego bodajze)
                    • Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: 212.160.172.* 25.08.08, 14:55
                      Bardzo dziękuję za info! ;-)
                      Tijuanę chyba odpuścimy... Większośc odradza też LA, ale mimo to
                      chciałabym zobaczyć. Ile czasu nalezy posięcic na LA Twoim zdaniem?
                      Co warto tam zobaczyc? a co odpuścić? Niestety nie wystarczy nam
                      chyba czasu, by zatrzymać się tam dłużej.
                      Ile czasu przeznaczyc na przejazd z SF przez Big Sur do LA? Czy mój
                      plan na tym odcinku jest optymalny?
                      Sausalito? Musze o tym poczytać, szczerze mówiąc nie słyszałam o tym
                      wcześniej...
                      Dzięki za info co do LV i outletów.
                      Pozdrowienia
                      • aniasmith Re: San Francisco >>> New York 28.08.08, 19:24
                        Robilam w tym roku w maju trase SF-LA-NV-NYC.
                        Uwazam ze warto zajrzec do LA, my po trasie SF-LA przez Big Sur,
                        dotarlismy na nocleg do Santa Monica pozno, przespalismy sie rano
                        pojechalismy na plaze do Venice pospacerowalismy sobie deptakiem.

Pozniej ruszylismy do LA - pojechalismy do Beverly Hills, Hollywood
                        sign, wieczorem przeszlismy aleje gwiazd, kodak theatre, nocleg
                        mielismy w Hollywood na tylach Kodak Theatre. Nastepnego dnia rano
                        wyruszylismy do Warner bros, gdzie mielismy wykupiona Vip tour
                        (trwala jakies 3 godz).
                        Po warner bros pojechalismy prosto do Las Vegas (z postojami na
                        zakupy), dojechalismy na spokojnie ok 18:00-19:00.

Co do SF, to zdecydowanie polecam Sausalito, jak przejedziecie
                        Golden Gate bridge, po prawej bedzie dosc spory punkt widokowy,
                        mincie go i trzymajcie sie wybrzeza, dojedziecie wowczas do
                        Sausalito, super malutka miejscowosc, bardzo klimatyczna, mozna
                        sobie milo zjesc kolacje.

Milej podrozy!

--------------------------------------
                        ......<With The Arms Wide Open>......

• Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: 212.160.172.* 25.08.08, 14:50
                    tak, tak już szukałam wcześniej, dokładnie czytałam posty na forum i
                    sa różne opinie... w każdym razie dzięki za info
    • Gość: tryt Re: San Francisco >>> New York IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 16:44
      ostatecznie trasa była taka:

SAN FRANCISCO

fort bragg
      yuba city
      reno - nevada dalej zion - grad canion - death valley
      albuquerqu - new mexico
      san antonio - texas
      new orlean - louisiana
      pensacola - alabama najlepsze plaże na zatoce meksykańskiej :)
      tampa - floryda
      key west
      miami

NEW YORK

...interesowała mnie ameryka "klasy B" więc unikałem autostrad i
      nigdy nie jeździłem najkrótszą drogą... ;)

.

• Gość: arnie Re: San Francisco >>> New York IP: *.icpnet.pl 27.08.08, 22:47
        hallo
        na big sur droga z sf do la-caaaalutki dzień aż do póżnego
        wieczora,tak się nie da nie zatrzymywać,robić zdjęć itd,poza tym
        wolno się jedzie bo jest kręto;)i wysoko ale jest super:).W la
        widziałem hollywood,miejsce gdzie zaczęło się la(tragedia!!!
        odpuścić!!!)beverly hills(najlepszych chat nie widać bo
        zasłonięte),rodeo drive-no jeśli kogoś pociągają nazwy
        versace,chanel itd to tak-inaczej ulica jak inne,universal studio-
        miasteczko pod universalem-fajnie wieczorem a hollywood to chodnik i
        parę słynnych rzeczy takich jak kodak th.,chinease th itd.Porobić
        zdjęcia i uciekać:)
        Pozdro
        • Gość: M. Re: San Francisco >>> New York IP: 212.160.172.* 28.08.08, 11:50
          ok. dzięki arnie za Twoje rady! ;-))
      • Gość: gosc Re: San Francisco >>> New York IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 17:52
        Tryt mozesz napisac ile kasy pochlonela ci ta podroz?
        • Gość: Tryt Re: San Francisco >>> New York IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 16:08

... samochód SUV z 2008 roku z przebiegiem 14.ooo mil - 2.2oo pln
          ... noclegi > czasami w samochodzie bo duży, wygodny i taniej niż w
          motelu :), średnio bez rezerwacji ale po krótkim targowaniu w motelu
          klasy motel 6 trzeba zapłacić 65-70-usd ale w B&B już 120usd i
          więcej.....za dwie osoby oczywiście
          ... paliwo > wiadomo ile się jęździ tyle się placi > ja prawie
          codziennie tankowałem za 70usd.
          ... inne > parki po 25 usd od auta czasami płatne autostrady ale to
          po 1 usd za odcinek, czasami składa sie 5 odcinków na raz więc 5 usd

pozdrawiam
          T
          • liloom Re: San Francisco >>> New York 05.09.08, 16:34
            a tak wogole to warto dolaczyc jeszcze przynajmniej tydzien i skoczyc na hawaje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka