Dodaj do ulubionych

Duphaston 2 x 2 tabl.

08.08.04, 12:24
Od początku ciąży muszę brać Duphaston, aby zapobiec ewentualnemu poronieniu.
Przez pierwszy miesiąc brałam 2 x 1 tabl., później gdy trafiłam do szpitala z
krótkotrwałym krwawieniem (bez żadnych skurczów i bóli) lekarz zalecił mi 3 x
1 tabl., a od połowy drugiego m-ca (czyli już od ponad 3 tygodni) biorę 2 x 2
tabl. i tak będzie do końca trzeciego m-ca. Mam pytanie: czy którejś z Was
lekarz również zalecił tak dużą dawkę tego leku i czy jest on całkowicie
bezpieczny? Tak przynajmniej zapewnia mnie mój ginekolog. Bardzo proszę o
odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe mamusiesmile
Obserwuj wątek
    • perissa Re: Duphaston 2 x 2 tabl. 08.08.04, 12:36
      Jestem "lepsza" wink. Mam dawkę 3 x 2 tabl.!! Już od 6 tygodni. Odklejał mi się
      trofoblast, miałam plamienia. Po zwiększeniu dawki Duphastonu plamienia
      zmniejszyły się, odklejenie zaczęło się goić a krwiak wchłaniać. A płód rośnie
      prawidłowo. Duphaston to progesteron, a we wczesnej ciąży z problemami podobno
      nigdy go nie za wiele.. Pierwsza moja ciąża również była wspomagana Duphastonem
      ( 3 x 1), urodziłam zdrowe dziecko. Duphaston jest w pełni bezpieczny, szeroko
      stosowany i uważany przez ginekologów za jeden z najlepszych i
      najnowocześniejszych "podtrzymywaczy" wczesnych ciąż. pozdrawiam serdecznie.
    • amra1 Re: Duphaston 2 x 2 tabl. 08.08.04, 15:29
      Popieram całkowicie to, co napisała Perissa. Miałam identyczną sytuację,
      odklejenie trofoblastu i krwiaka. Aczkolwiek mniejszą dawkę Duphastonu. Cały
      czas 3 x dziennie 1 tabletkę. Aż do 20 tc. Potem stopniowo zmniejszałam. Teraz
      już nie biorę w ogóle (24 tc). Z dzieckiem wszystko w porządku, a Duphaston nie
      daje żadnych skutków ubocznych. Jest niezawodny przy wszelkich problemach
      związanych z niedoborem progesteronu we wczesnych tygodniach ciąży i całkowicie
      bezpieczny. Pozdrawiam.
      • kaja3004 Re: Duphaston 2 x 2 tabl. 08.08.04, 15:53
        Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Od razu się uspokoiłam. Będę brać ten lek
        tak jak mi mój lekarz przykazał (a już mi chodziły głupie mysli po głowie, żeby
        zmniejszyć sobie dawkę!) Jeszcze raz pozdrwiam i życzę wszystkiego co
        najlepszesmile
        • kaja3004 Re: Jeszcze jedno pytanie 08.08.04, 15:56
          Wiem, że progesteron jest bardzo istotny w ciąży, ale dlaczego lekarz zwiększył
          mi dawkę Duphastonu nie robiąc przedtem żadnych badań na poziom progesteronu?
          Zapomniałam o to zapytać w czasie mojej ostatniej wizytysad
          • perissa Re: Jeszcze jedno pytanie 08.08.04, 16:06
            Ja też nie miałam takich badań. I pewnie większość nie ma.. Nawet w szpitalach
            plamiącym , krwawiącym itp. "wczesnym" ciężarnym podaje się progesteron bez
            badań na jego poziom we krwi. Nie wiem cz takie postępowanie jest słuszne i w
            pełni uzasadnione, jest jednak powszechne. Znam też przypadki,
            gdy "podejrzanym" wczesnym ciążom przepisywano Duphaston (lub Luteinę) pomimo
            wykonania wcześniej badań, które nie wykazały zaniżonego poziomu progesteronu!!
            Po prostu w I trymestrze progesteron jest chyba jedynym "lekiem" na problemy
            (prócz leżenia i uważania na siebie)...
            • agnesm1 Re: Jeszcze jedno pytanie 08.08.04, 16:26
              Jeszcze dodam, ze nadmiar progesteronu jest wydalany z organizmu,
              wiec nawet taka duza dawka nie zaszkodzi - jesli nie bedzie potrzebny
              organizm sam sobie z tym poradzi...
              ja biore akurat luteine - a nie mialam zadnego plamienia tylko stracilam
              pierwsza ciaze i luteine biore na wszelki wypadek, ale juz powoli odstawiam
              (zaczelam 14 tydzien)
              Pozdrawiam
              Agnesm
    • amra1 Re: Duphaston 2 x 2 tabl. 09.08.04, 14:22
      Ja akurat od razu miałam robione badania cytohormonalne, bo mój lekarz uważa,
      że należy je robić od razu. Jednak Duphaston dostałam właściwie na wszelki
      wypadek, jak jeszcze wyników badania nie było. Mój lekarz tylko na mnie
      spojrzał i zadał kilka pytań (w 6tc) i stwierdził, że chyba mogą być problemy,
      więc Duphaston mam brać. I miał rację... Problemy zaczęły się kilka dni
      później. A wyniki badania cytohormonalnego były raczej kiepskie . Ciekawostką
      jest to, że podobno (cytuję mojego lekarza) mdłości w pierwszych tygodniach
      ciąży są ściśle związane z poziomem progesteronu. Im go więcej tym lepiej, ale
      i silniejsze mdłości wtedy występują. I odwrotnie... Ja mdłości nie miałam i w
      moim przypadku, rzeczywiście progesteron w postaci Duphastonu okazał się
      niezbędny. Natomiast podaje się go nie tylko w momencie, gdy badanie
      cytohormonalne wychodzi nienajlepiej. Wszelkie właśnie krwiaki, odklejenia,
      skurcze itd. są wskazaniem. Po prostu łatwiej się wszystko w macicy goi.
      Pozdrawiam.
      • dwa_wiatry Re: Duphaston 2 x 2 tabl. 09.08.04, 14:55
        No to ja jestem wybrykiem natury. Mam prawidłowy poziom progesteronu, ale po
        poronieniu (przyczyną nie był jego niedobór) brałam najpierw 3 Luteiny
        dziennie, a teraz 2. To jest tez progesteron. I wcale nie mam mdłości, nic a
        nic. A widziałam juz dzidzie na usg będąc w 8tc, było widac już bijące
        serduszko. Więc nie wiem, czy z tym progesteronem i mdłościami to do końca
        prawda. Inna sprawa, że cały czas się trzęsę, czy dzidzia żyje... Gdzieś obiło
        mi się o uszy albo o oczy, ze to hormon betahcg jest odpowiedzialny za wiele
        zmian w organizmie ciężarnej kobietysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka