Dodaj do ulubionych

Plamienia w ciazy

01.04.14, 14:37
Wedlug moich obliczen jestem w 6 tyg ciazy, a od 2 dni mam plamienia. Test robilam w domu i druga kreska wyszla jasna, ledwo zauwazalna ale byla. Co prawda nie plamie zywa krwia,lecz jest to kolor ciemny tak jak pod koniec okresu, a czasami zauwazam malutkie skrzepy. Odczuwam tez bole w podbrzuszu i czasem w krzyczu. Nie mieszkam w Polsce i nie jest mi tu latwo dostac sie do ginekologa. Kiedy bylam u lekarza rodzinnego uslyszalam ze mam sie obserwowac i czekac co bedzie dalej, bo byc moze poronie. Jak to uslyszalam to nie wierzylam a do tego nawet nie zrobili mi zadnych badan. Zrobili mi tylko badanie na mocz czy napewno jestem w ciazy, to druga kreska wyszla blada. Juz sama nie wiem co mam robic i myslec. Czy wziac na wlasna reke i odpowiedzialnosc duphaston...
Obserwuj wątek
    • e-milia1 Re: Plamienia w ciazy 01.04.14, 15:02
      nie wiem co ci poradzic, ale skrzepy i ciemna krew nie wyglada to najlepiej. czemu nie mozesz isc do ginekologa?
      • mima14 Re: Plamienia w ciazy 01.04.14, 15:24
        W każdej ciąży miałam brązowe plamienia. Skrzepy pojawiły się niestety w ciąży, która skończyła się poronieniem. Może niezbyt taktownie, ale na dwoje babka wróżyła. Duphaston to progesteron i teoretycznie w Polsce jest przepisywany na wszystko, na niedobory progesteronu, krwiaki, ciążę zagrożoną z innych powodów (takie jest przynajmniej moje doświadczenie z tym lekiem), nie powinien zaszkodzić, ale nie mniej zasięgnęłabym porady lekarza przed podjęciem decyzji o wzięciu leku. Dziwie się, że nie miałaś zrobionego usg, bo równie dobrze plamienie może nie być groźne dla ciąży, ale różnie bywa...
        Życzę powodzenia.
        • kalunia84 Re: Plamienia w ciazy 01.04.14, 15:32
          Mieszkam w Norwegii a tutaj usg robia tylko w polowie ciazy,gdyz uwazaja ze wczesniejsze moze zaszkodzia, a zeby dostac sie do ginekologa to trzeba przejsc przez lekarza pierwszego kontaktu a na wizyte u niego trzeba czekac kilka dni. A u nich jest tak ze poczatku ciazy nie ratuja i nie podtrzymuja, dopiero od 12 tyg uwazaja ze nalezy to robic. Dziwaki, a zeby tu przetrwac to trzeba sily.
          • kalunia84 Re: Plamienia w ciazy 01.04.14, 15:33
            A i jeszcze dodam ze nawet badania ginekologicznego nie robia w pierwszych tygodniach ciazy...
            • mima14 Re: Plamienia w ciazy 01.04.14, 15:40
              Współczujesad
              ja przy takich praktykach nigdy nie miałabym dzieci.
              staraj się leżeć jak najwięcej, to też pomaga na wiele problemów ciążowych. Niestety np. niedobory progesteronu można stwierdzić tylko przez badanie krwi, a jest częstym powodem poronień. Ja od początku każdej ciąży brałam luteinę i duphaston, więc wiem, że nie zaszkodzi nawet jak progesteron jest w normie.
              • kalunia84 Re: Plamienia w ciazy 24.04.14, 22:46
                Niestety juz za pozno... sad
    • wave22 Re: Plamienia w ciazy 24.04.14, 22:31
      Jesli chodzi o duphaston to ja odkad dowiedzialam sie ze jestem w 2 ciazy (pierwsza poronilam w 7tc) bralam na wlasna odpowiedzialnosc i gin stwierdzil ze to byl dobry krok. Przy pierwszej ciazy jak zaczelam plamic i pozniej krwawic (ze skrzepami).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka