heath2 17.11.05, 14:35 Czy ktoś coś wiem o tym teście stanu dzidzi w ciąży? Jak to się bada? I co bada dokładnie, ile kosztuje i gdzie i kiedy można zrobić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jag11 Re: Test Manninga 17.11.05, 15:11 TM - test manninga sluzy do okreslania profilu biofizycznego dziecka, bada sie 5 parametrów (ruchy oddechowe, ruchy płodu, napięcie mięśni płodu, objętość płynu owodniowego i test niestresowy). ocene przedstawia sie w punktach. za kazda ceche otrzymujesz 0, 1 lub 2pkt. w sumie max wynosi 10. niekiedy bada się tylko 4 parametry - wówczas maksymalna ocena wynosi 8pkt. JA mialam taki test w pierwszej ciązy. Jest to zwykłe usg, gdzie ocenia się ww parametry. Robiono mi go w czasie pobytu w szpitalu. Za pierwszym razem badanie trwało przeszło pół godziny, za drugim razem wykonywane było przez innego lekarza, i trwało tylko 5 minut. Zostawiam to bez komentarza. Słuzy ono do oceny dobrostanu płodu. Odpowiedz Link
ariana1 Re: do jag11 17.11.05, 15:35 Od 37tc raz w tygodniu aż do końca ciąży. Oprócz USG w skład testu wchodzi też ktg, badanie gin. i ocena koloru wód jeżeli jest minimalne rozwarcie. Odpowiedz Link
anula695 Re: Test Manninga 17.11.05, 15:57 Ja nie wiem czy mówię o tym samym, ale wczoraj byłam w klinice na USG, gdzie lekarz prawie 30 min badał maluchaMierzył mu wszystko: czaszkę, nosek, nóżki, rączki..Sprawdzał żółądek, pęcherz itp..Mam wyniki na papierze,ze wszystkie jest w normie. Robiłam te badania we WRocławiu w klinice, ale płaciłam- 100zł. Warto!! Odpowiedz Link
jag11 Re: Test Manninga 17.11.05, 16:00 Zapomniałam dodać, że miałam robiony ten test w 36 i 37 tyg ciaży. Odpowiedz Link