Dodaj do ulubionych

kiedy przestac brac clexane, acard?

09.12.05, 13:09
Dziewczyny w ktorym tygodniu przestalyscie brac takie leki jak Clexane,
Acesan lub Acard? Koncze 17 tydzien i moja gin juz 3 tygodnie temu mowila ze
moge je odstawic.Ale ja wciaz biore,boje sie ze jak przestane to cos popsuje.
Czy takie dlugie branie tych lekow jest na pewno bezpieczne? Dodam ze biore
je od poczatku ciazy i wlasciwie zapobiegawczo,nie mam okreslonej przyczyny
wczesniejszych poronien i wszystkie wyniki badan byly i sa w porzadku.
Obserwuj wątek
    • anuteczek Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 09.12.05, 15:17
      ja brałam do końca (zator płucny w wywiadzie)
      • borysek8 Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 09.12.05, 16:45
        anuteczek napisała:

> ja brałam do końca (zator płucny w wywiadzie)

Anuteczek , nie rozumiem.Czy pomyslnie zakonczyla sie Twoja ciaza? Co to jest
        ten zator plucny? Ja jestem zdrowa, jesli chodzi o moj organizm nie ma ani
        wskazan , ani przeciwskazan do brania tych lekow. W moim przypadku chodzi o
        powodzenie ciazy.
        • anuteczek Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 09.12.05, 18:54
          Ta ciąża akurat zakończyła się pomyślnie - Maciek ma już osiem miesięcy.
          Zator płucny powstaje gdy zbyt gęsta krew tworzy skrzep i ten skrzep zapycha
          jedną z tętnic płucnych. Zator płucny bywa powikłaniem zakrzepowego zapalenia
          żył (które też mam za sobą). Zaburzenia krzepnięcia są wskazaniem włączenia
          leczenia heparyną drobnocząsteczkową w czasie ciązy by:
          a) poprawić ukrwienie macicy
          b) niedopuścić do powstania mikroskrzepów i zawałów łożyska
          c) unormować gęstość krwi matki
          We wstępie do forum znajdziesz link zespół antyfosfolipidowy - warto przeczytać.
          Czy jesteś pewna, że jesteś zdrowa? Robiłaś badania?
          pozdrawiam
          ania
    • betty69 Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 09.12.05, 17:32
      nie mam zielonego pojecia co do lekow Clexane, Acesan, ale Acard biore od poczatku ciazy,
      do teraz (28 tydz.) i wyglada na to ze bede go brala do konca ciazy.

pozdrawiam serdecznie
      betty
      • aagata4 Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 10.12.05, 18:46
        Ja poronilam dwa razy i w badaniach wysżły p-ciala antykardiolipinowe i
        p-antytarczycowe..

na tej podstawie w ciązy bralam acard, clexane i encorton... encorton
        odstawilam w pierwszym trymestrze, acard w trzecin trymestrze a clexane mam brac
        do prawie do konca ciazy ... na bieżaco mam robione badanie na czasy krzepniecia
        i na tej podstawie lekarz podejmuje decyzje co robić, nie umiem interpretować
        tych badań ... idzie mi 8 miesiac i mam nadizeje ze lekarz wie co robi....

na jakiej podstawei lekarz dobiera ci dawki?
        moze zrob jakies inne badania niz zaleca ci lekarz (ja dodatkowo zrobilam
        p-antykardiolipinowe w ciązy i mialam je bardzo niskie - czyli acard i cleksane
        pomogly ...) - dlatego sie slucham lekarza...

pozdrawiam

Agata
    • maretina Re: kiedy przestac brac clexane, acard? 12.12.05, 19:26
      mialam brac do 16 tc, bralam dluzej, bo spuchlam troszke.
    • heath2 Re: clexane-pytanie 14.12.05, 18:17
      Napiszcie wszcegółach o tym Clexane, zdecyduję się na branie, lekarka zaleciła,
      ale nic o tym nie wiem, prócz tego, że to są zastrzyki.Ile razy dziennie trzeba
      je brać? Czy można samemu je robić i jak wygląda iniekcja? Czy to zwykła
      strzykawka z igłą? I dlaczego takie tanie (16gr za zastrzyk???).Oświećcie
      mnie.I jeszcze edno, gin kazała podpisać zgodę na stosowanie tego leku, ze
      względu na zagrożenie osteoporozą.Czy wiecie coś jeszcze?
      • borysek8 Re: clexane-pytanie 14.12.05, 22:07
        ja biore dawke 20 mg/0,2 ml raz dziennie(trzeba mniej wiecej o tej samej
        porze). Robie sobie sama.Najlepiej zeby pielegniarka pokazala ci jak zrobic
        pierwszy, potem to juz rutyna. Musisz zlapac fald skory wokol pempka i wkluc
        sie pod skore.To malenka strzykawka z malenka i cieniutka igielka. Clexane jest
        tani bo chyba refundowany. Mnie nic nie mowiono o osteoporozie byc moze dlatego
        ze ja przyjmuje najmniejsza dawke.
        Pozdrawiam i zycze sukcesow. najgorszy jest pierwszy zastrzyk , a potem to juz
        pestka
        • heath2 Re: do borysek 15.12.05, 11:29
          Dzięki, już się bałam, że sama nie dam rady i będę musiała szukać
          pielęgniarki.Od czego w ciąży zależy dawka? Heparyna ma zapobiec skrzepom, więc
          jak to badają lekarze? Nie mam żadnych przeciwciał antyfosfo czy antykardio.
          • borysek8 do heath2 15.12.05, 20:58
            dawka chyba zalezy od wyniku badan. ja mam najmniejsza dawke bo przeciwciala
            antykardiolipidowe mam w normie, ale biore zapobiegawczo, zeby wlasnie nie
            tworzyly sie te skrzepy. No i mam badania na krzepliowsc wykonywane juz kilka
            razy w ciagu tych 18 tygodni ciazy. wszystko zalezy od tego jaka dawke ustali
            ci lekarz. Czy juz zrobilas sobie pierwszy zastrzyk?
            • heath2 Re: do heath2 16.12.05, 11:10
              Dopiero w środę jadę do gin. Myślę, że nie będzie tak żle z tymi zastrzykami,
              tylko czemu ona kazała mi podpisać papier, ze biorę na własną odpowiedzialność?
              Pierwszy raz o czymś takim słyszę.Czy zostają ślady, siniaki po igle? Na brzuchu
              mam sporo tkanki tłuszczowej jeszcze sprzed ciąży.Czy to nie przeszkodzi?
              • borysek8 Re: do heath2 17.12.05, 12:56
                heath2 napisała:

> Dopiero w środę jadę do gin. Myślę, że nie będzie tak żle z tymi zastrzykami,
                > tylko czemu ona kazała mi podpisać papier, ze biorę na własną
                odpowiedzialność?
                > Pierwszy raz o czymś takim słyszę.Czy zostają ślady, siniaki po igle? Na
                brzuch
                > u
                > mam sporo tkanki tłuszczowej jeszcze sprzed ciąży.Czy to nie przeszkodzi?

Popytaj jeszcze raz swoja gin o co chodzi z ta osteoporoza, sama jestem
                ciekawa, mnie nikt nic takiego nie mowil. Jesli chodzi o siniaki to owszem
                tworza sie i nic na to nie poradzisz, nawet jak pytalam pielegniarke czemu i
                czy musza sie tworzyc to rozlozyla rece i powiedziala ze tak niesety jest i nie
                ma znaczenia czy zrobisz sobie sama , czy wykwalifikowana pielegniarka. Ja
                kiedys zrobilam sobie tak zastrzyk ze zaczela tak leciec krew z tego miejsca
                ze nie moglam jej opanowac , zwykly plasterek nic nie pomogl. Potem mialam
                siniola na calym pepku, ale to nic nie szkodzi, po paru dniach nie bylo sladu.
                wazne zeby nie wkluwac sie w to samo miejsce.Ja robie naprzemiennie, z prawej
                lub lewej strony pepka. Nie umiem obie zrobic ponizej pepka ani powyzej -jakos
                bardziej boli.jesli chodzi o tluszczyk na pepku to nic nie szkodzi, ja tez
                mialam maly waleczek tluszczu na brzuchu , wazne zebys tylko przebila sie pod
                skore, do miesnia raczej nie dotrzesz, chyba za mala igielka. Zreszta to chyba
                chodzi o to aby lekarstwo dostalo sie do krwioobiegu. W ktorym tygodniu ciazy
                jestes?
                pozdrawiam
                • samboraga siniaki po clexanie 18.12.05, 21:56
                  siniaki robią się, gdy przebije się przy robieniu zastrzyku naczynko krwionośne
                  (z zewnątrz tego nie widać)
                  pielęgniarki zalecają, aby po wkłuciu zassać odrobinę strzykawkęi sprawdzić czy
                  wchodzi krew do strzykawki - jeśli tak, to to oznacza, że jest się w naczynku i
                  należy się przekłuć
                  ale ja samma tak resrykcyjnie tego nie robię, bo i tak kosztuje mnie to trochę
                  nerwów, chociaż z drugiej strony nie powinno sie wprowadzać clexanu do naczynaka
                  tylko w tłuszczwink)
                  biorę raz dziennei 40 ml
                • moniao1 osteoporoza poheparynowa 19.12.05, 21:16
                  Osteoporoza poheparynowa może się pojawić po długotrwałym braniu heparyny ..
                  Oczywiście dawki heparyny też mają znaczenie...
                  Ja kłuję sie clexanem od początku lutego: zaczynałam od dwaki 60mg , teraz 90mg.
                  Po przyjściu na świat dzidzi, będę robiła gęstość kości i zobaczymy jak się
                  sprawy mają...Plus jest jeden , bardzo ważny:
                  osteoporoza poheparynowa jest odwracalna...Wszystko dość szybko wraca do normy
                  po odstawieniu clexane tudzież innych heparyn wink
              • aagata4 Re: do heath2 17.12.05, 20:35
                ślady po igle znikaja po kilku dniach po ukuciu smile

o tej osteoporozie po heparynie slyszalam - ale nie od lekarzy - zamierzam kilka
                miesiecy po porodzie zrobic sobie badanie na gestośc kosci a wszelki wypadek i
                dopiero w zaleznosci od wynikow bede szukala czyy cos musze dalej dzialac ze
                swoim zdrowiem...

poza tym na poczatku brania clexane po 5 dniach robilam jakies badanie ktore
                mialo określic jak moj organizm reaguje na ten lek ... ale nie pamietam jakie to
                było (w ulotce przy zastrzykach chyba cos jest na ten temat)

co do tej tkanki tluszczowej - to po raz pierwszy sie ucieszyłam ze ja mam jak
                zrobilam pierwszy zastrzyk ) - po prostu było w co kuć smilei nie obawialam sie ze
                zrobie krzywde maluszkowi smile

pozdrawiam i zycze bezproblemowej ciąży i zdrowego dzidziusia
                • heath2 Re: do heath2 18.12.05, 18:20
                  Jestem w 15 i już czuję ruchy!
                  • borysek8 Re: do heath2 19.12.05, 22:43
                    Ja poczulam pierwsze ruchy w 16 tygodniu, bylo to jakby delikatne dotkniecie,
                    ale potem wyczytalam ze pierworodka moze poczuc dopiero po 18 tygodniu i
                    pomyslalam ze to pewnie nie to , ale jednak od tego dotkniecia zaczelo sie
                    takie delikatne trzepotanie, laskotanie w brzuszku i tak jest caly czas.Naleze
                    do kobiet raczej szczuplych wiec moze dlatego tak wczenie poczulam. Jest to
                    super uczucie, prawda? smile)))
    • annjan do porodu 19.12.05, 21:23
      Pierwszą ciążę straciłam w 23 tc przez zakrzepy w łożysku. Potem robiłam
      badania - wyszedł zesp.antyfosfolipiowy. Druga ciąża na acardzie i clexane ( od
      20 do 80mg) do porodu zakończyła się pomyślnie - mam dziewięciomiesięcznego
      synka. Zastrzyki i siniaki to tak mało ważne jeżeli brać pod uwagę zdrowie
      dziecka że nie martwią mnie nawet teraz siniaki które mi zostały na brzuchu po
      wkłuciach.

Powodzenia i szczęśliwego rozwiązania
      • dagusia26 Re: do porodu 27.12.05, 08:52
        Witam. Ja kluje sie clexane od poczatku ciazy w dawce 20mg. Z tego co powiedzial
        lekarz to bedzie tak prawie do konca ciazy. Mozecie mi napisac na jakiej
        podstawie lekarz zwieksza wam dawki. Robicie jakies dodatkowe badania?
        Moj gin powiedzial, ze jedynym badaniem stwierdzajacym, ze moze byc cos nie tak
        jest wskaznik INR. Robie go raz w tygodniu + badanie ogolne raz w miesiacu.

mam zespol antyfosfolipidowy.
        pozdrawiam
        • heath2 Re: do dagusi 27.12.05, 09:58
          Co to jest INR? Czy chodzi o ilość płytek krwi?
          • dagusia26 Re: do dagusi 27.12.05, 19:08
            wsk. INR to wsk. protrombinowy, okresla sie go w chorobach ukladu krzepniecia,
            zatorowosci, jest on zalezny od tromboplastyny uzywanej do badania i aby czynnik
            byl miarodajny jest przedstawiany jako wskaznik protrombiny, czyli INR.
            Moj lekarz powiedzial, ze czas krzepniecia nie powie nam za duzo a ten wskaaznik
            jest bardzo wazny- rowniez zwiazany jest z aptt.

Norma to od 0,9 - 1,3 .

w naszym przypadku nie jest dobrze gdy jest ponizej normy.
        • aagata4 Re: do porodu 27.12.05, 18:45
          ja mam robione czasy krzepniecia i mialam powtorzyc badanie na p-ciala
          antyfosfolipinowe - ale nie mam wynikow... wydaje mi sie, że na tej podstawie
          mam miec zwiekszona dawke clexane...

pozdrawiam

Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka