Dodaj do ulubionych

USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem

12.02.06, 12:35
Kiedyś na Discovery oglądałam długi program o ciąży.Mówiono też o USG 3D,
między innymi to, że pomaga wykryć różne wady lepiej niż zwykłe USG. Spytałam
moją gin i powiedziała, że to nic specjalnego, tylko dla radochy
rodziców.Niedawno znów był krótki program na TVN24 i pkazywano lekarza z
Krakowa, który chwalił zalety 3D jeśli chodzi o monitorowanie przepływów krwi
i łożyska.I już nie wiem, co o tym sądzić.Mam wielkie obawy co do końcówki
mojej ciąży, bo poprzednia nagle i tragicznie zakończyła się.I nic prócz
łożyska nie wskazywało na anomalie.Co o tym USG 3D sądzicie? Gdzie można
jechać i otrzymać rzetelny obraz łożyska przed 35tc? Czy korzystacie z 3D
tylko, żeby obejrzeć buzię dzidzi? Proszę o konkretne nazwiska lekarzy i ośrodki.
Obserwuj wątek
    • rybka_79_79 Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 12.02.06, 13:13
      Nie napisałaś skąd jesteś?Jeśli z Warszawy to polecam dr Roszkowskiego
      przyjmuje na ul Finlandzkiej 9 tel 022 616 13 87 koszt to ok 300zł
    • rybka_79_79 Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 12.02.06, 13:15
      Oj nie napisałam dalej ja robie takie badanie ok 13 tyg potem ok22tyg i tak jak
      ty ok 33ytg,zrobie je dla własnego spokoju,bużka na usg to dla mnie tylko
      dodatek.Gdyby cos mialo byc nie tak to wolalabym wiedziec wczesniejj.Pozdrawiam.
      • eu-iza Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 12.02.06, 15:33
        Może chodzi o Dopplera, bo to USG z Dopplerem pozwala na zbadanie przepływów.
    • kartoflanka Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 12.02.06, 18:29
      Ja jade do łodzi do Dudarewicza, mysle, ze zalet 3d zwykli lekarze nie
      doceniaja , bo sie na tym nie znaja. W koncu po cos zostalo wymyslone i moj
      lekarz prowadzacy bardzo chwali, ale zaznacza, ze trzeba byc naprawde
      fachowcem, zeby skorzystac z dobrodziejstw 3d. Ja pokladam wielkie nadzieje, w
      tym urzadzeniu, bo moj synek mial wady, ktorych namierzyc zwyklym USG prawie
      nie sposob.
    • monia10000 Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 12.02.06, 20:54
      Witam cie droga heath2,powiem tak to usg trójwymiarowe wykryło u mojego dziecka
      bardzo duża wade(wytrzewienie jelitowe)..żadne inne usg a miałam robione ja na
      różnych sprzętach tego nie wykryło,polecam każdej kobiecie aby zrobiła je
      OBOWAZKOWO dla dobra DZIECKA..Moja córeczka zmarła po 2 tyg.ale ja otej wadzie
      dowiedziałm sie dopiero 2 tyg.przed porodem,cos mnie tkneło zebym zrobiła takie
      usg-czułam ze jest cos nie tak i tak sie stało moje przeczucia sie
      sprawdziły.codziłam co 3 tyg.na usg zwykłe żaden lekarz nie wykrył takiej
      wady..pozdrawiam Monia..

mama aniołka Nikoli..
      • heath2 Re: do monii 13.02.06, 09:04
        Dziękuję bardzo za sczerość.Przykro mi, że córeczki nie uratowano.Gdzieś w
        telewizji widziałam operacje takich przypadków...Nawet pracuję z tatą takiej
        dziewczynki.Ja jestem z Wielkopolski, ale mogę jechać gdziekolwiek, w Łodzi w
        laboratorium już byłam.Słyszałam o Dudarewiczu i pani dr też z Łodzi, teraz mi
        jej nazwisko umknęło, bardzo znana osoba od małych serduszek.Tylko do kogo się
        udać, żeby to łożysko dobrze obejrzał? Już wiem, nazywa się Respondek, ta pani z
        Łodzi.
        • kartoflanka Re: do monii 13.02.06, 14:19
          co do dr Dudarewicza i prof. Respondek to polecała nam ich dr Obersztyn z
          instytutu genetyki W IMIDzie. Mysle, ze spokojnie mozesz do nich z Twoimi
          problemami sie udac. Do Dudarewicza mozesz najpierw zadzwonic i porozmawiac, ja
          tak kiedys zrobilam, byl bardzo mily i pomocny.
      • heath2 Re: USG 3D-kogo w Polsce polecacie 13.02.06, 09:07
        Chodzi mi przede wszystkim o stan naczyń w łożysku i samego łożyska, oraz
        dobrostan dziecka przed 35tc.
    • ja295 Re: USG 3 D - do mam po przejściach z łożyskiem 16.02.06, 22:50
      Nie wiem gdzie mieszkasz,ale warto NAPRAWDĘ zrobić usg3d.Ja zrobiłam i jestem
      bardzo zadowolona.Nie chodzi o radochę.Jestem w 29 tyg.ciąży i do tej pory nie
      było większych problemów z dzidzią.Wedłóg lekarzy wszystko było super jak na
      ciażę wysokiego ryzyka.Przyznaję że polazłam na to usg z czystej ciekawości -
      jak wygląda moja maleńka.I tu okazało sie że mam po pierwsze zbyt mało wód
      płodowych-czego nie wykryli moi lekarze,a po drugie moja maleńka zbyt mało
      rośnie-tego tez nie zauważono.Jestem teraz pod obserwacją.Monitorują mi
      maluszka i czeka mnie aminopunkcja oraz dopełnienie wód w łożysku.Drżę o moją
      córeńkę ale wierzę że będzie dobrze.Pozdrawiam Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka