Dodaj do ulubionych

niski progesteron

29.03.06, 13:43
mam problem z niskim progesteronem. W listopadzie straciłam pierwszą ciążę,
zaczęło się od plamień, potem krwawienie - nikt mi wtedy nie przepisał luteiny
ani duphastgonu ani nie zrobiłam badania poziomu progesteronusad Teraz znowu
jestem we wczesnej ciąży (6tc) i tym razem zaraz po zobaczeniu dwóch kreseczek
zrobiłam badanie progesteronu w 2 dni po spodziewanej @ było 32, natychmaist
poszłam do gin i dostałam duphaston (3 x 1 tabl.) po tygodniu powtórzyłam
badanie - 27,2. Dostałam zastrzyki co trzy dni z kaprogestu (mam za sobą dwa)
i dzisiaj powtórzyłam progeseron - 27,4. Jak to jest że jest go tak mało? Czy
może powinnam coś zrobić? Czy mam pędzić do gina? Bo umówiona jestem na
przyszły piątek a w czwartek na USG, ale strasznie boje się cokolwiek zaniedbać...
Obserwuj wątek
    • elik12 Re: niski progesteron 30.03.06, 14:30
      wyczytalam w necie (gdzies chyba na forum ginekologicznym, ale nie moga ego
      eraz znalezc) , ze badanie krwi nie wykrywa przyjmowanego progesteronu
      syntetycznego. Na pewno progesteronem syntetycznym jest duphaston, nie wiem jak
      kaprogest. Badanie z krwi wykrywa natomiast luteine, bo jest na bazie prog
      naturalnego. Niekoniecznie masz za malo prog w organizmie, bo ten sztuczny
      dziala jak prawdziwy, tylko jest niewykrywalny w standardowym badaniu na poziom
      prog. Okolo 20 mialam w 8 tyg przy przyjmowaniu duphastonu w dawce 3*2
      dziennie - ciaza rozwijala sie prawidlowo i urodzilam zdrowego synka. Do czasu
      rozwiniecia sie lozyska powinnas miec czestrze wizty u gina i robione usg czy
      dzidzius rozwija sie prawidlowo. ALe jak masz mozliwosc zadzwonic do lekarza,
      to zrob to i podziel sie watpliwosciami - moze jednak bedzie chcial Cie
      zobaczyc wczesniej.
      Bedzie dobrze!
    • mierzejka Re: niski progesteron 31.03.06, 11:32
      ja tez biore zastrzyki z kaprogestu do tego utrogestan 3x2 dopochwowo, a
      porgesteron spada z kazdym badaniem... Ale lekarz moiwi, ze najwazniejsze, byle
      hcg rosło, a progesteron da sie wyrównac. Zmienil mi kaprogest z co 3 dni, na
      co 2 dni, wiec tyłek pełen siniaków po zastrzykach.
    • kerun Re: niski progesteron 01.04.06, 09:16
      witaj
      ja tez jestem w 6 tygodni
      w ten poniedzialek robilam badania i bete mialam na poziomie 4400 a progesteron
      59, moja lekarka zapisala mi luteine 3x2 tabletki dziennie, i w piatek jak
      zrobilam badania to progesteron wyszedl 137
      proponuje podreptac znowu do lekarza, moze zmieni lekarstwa albo dawke
      wiem tylko ze poziom progesteronu jest bardzo wazny wiec nie zwlekaj z wizyta
      pozdrawiam
      • fantaisie Re: niski progesteron 01.04.06, 23:21
        Nie chcę Cię absolutnie straszyć, ale koniecznie rób badania na ten
        progesteron!!!!! Jest to hormon tzw. skaczący, potrafi nagle spaść dwukrotnie.
        Zrób sobie rano a potem wieczorem, bardzo Cię proszę kontroluj to!!!!! Jeżeli
        przyjmujesz kaprogest to powinnien Ci wzrastać! Nie oczekuj, że z 29 jednostek
        zrobi Ci się 50, rośnie bardzo powoli, różnice są małe ale jednak musi wzrastać,
        jeżeli zobaczysz dalszy spadek, grzej do lekarza na usg dopochwowe.
        Trzymam za Ciebie kciuki!!!!!!!!!!!!!!!
        Pozdrawiam
        Monia
    • balbusiaba Re: niski progesteron 02.04.06, 18:01
      Dziewcczyny dzięki za wsparciesmile Pewnie wiecie jak to jest, kiedy po głowie
      snuje się tysiąc myśli. Dobrze wiedzieć, że z tak niskim progesteronem można
      donosić zdrowe dzieckosmile A co do wizyt u lekarzy - to oczywiście nie unikam, a
      nwet często odwiedzam, ale pewnie same się z tym zetknęłyście - mało który
      lekarz pow3ie czego się spodziewać, a mi często w gabinecie nie przychodzą do
      głowy wszystkie pytania.
      Póki co kaprogest co 3 dni i 3x 1 duphaston dziennie.
      Oby było dobrze.
      Beta ładnie rośniesmile (w ostatnią środę było 38 665smile )
      • fantaisie Re: niski progesteron 02.04.06, 20:22
        Cieszę się, że beta ładnie rośniesmile Kontroluj to listopadówkosmile))
        Ja już tam nie jestem........
        • balbusiaba Re: niski progesteron 03.04.06, 08:09
          Bardzo mi przykro fantaise, że nie jestes juz listopadówką. Przytulam Cię mocno
          - pewnie już to słyszałas, ale czas leczy rany i daje siły na kolejne próby. Ja
          właśnie po raz drugi próbuję
          • fantaisie Re: niski progesteron 03.04.06, 11:02
            Dziękismile teraz jest bardzo ciężko, ale już czekam z nową nadzieją na zielone
            światełkosmile
            Trzymam więc kciuki!!!!
            • bach28 Aga 03.04.06, 13:11
              no i niech rośnie ta beta na zdrowie smile))))sciskam
              • iwonkam15 Re: Aga 04.04.06, 11:36
                Witam
                ja w jakieś 3 tyg po zapłodnieniu miałam 13,2ng/ml !!!(lekkie plamienia które
                wystąpiłay już po zrobieniu tego badania).Wszystko skończyło sie dobrze-zdrowy
                chłopak, ale brałam duphaston do 12-13tyg i nospę z magnezem prawie do końca
                ciązy.Zbadałam ten prog na własną rękę i pózniej już tego nie robiłam, lekarz
                mi nie kazał i sama nie chciałam się nakręcać, rośnie nie rośnie, a ile, czy to
                wystarczy, grunt że brałam leki i leżałam.
    • bialka Re: niski progesteron 06.04.06, 13:50
      W poprzedniej ciaży jechałam do połowy 5 miesiaca na gravibinonie z powodu
      niskiego progesteronu. W tej to samo, tyle, że na poczatku zastrzyki z
      progesteronu, wzrosło z 27 (plamienie) do 32, potem kaprogest 1 w tyg i spadek
      po 6 dniach do 20 (plamienie), kaprogest co drugi dzien o 17 tyg. 12-17 tc prog
      na tym samym poziomie 32, a potem nagle wtydzień powyżej 80- łożysko przejelo od
      jajników produkcje hormonów. No i duphaston 3 razy na dobe. Teraz 24 tc. Jest na
      razie ok. Słuchaj, grunt, żeby nie spadał. Wierze, po moich doswiadczeniach, ze
      taka suplementacja hormonalna pomaga. Trzymaj się.
      • balbusiaba Re: niski progesteron 07.04.06, 07:47
        białko - masz pewnie rację. U mnie dobra wiadomość bo progesteron skoczył do
        góry do 36,6, najwyraźniej suplementacja pomagasmile Widziałam też wczoraj fasolkę
        i słyszałam serducho - wszysto jest w porządkusmile Pewnie tak jak Ty będę
        suplementowała progesteron jeszcze przez jakiś czas, ale dobrze że to działa,
        Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka