Dodaj do ulubionych

nadciśnienie

29.08.06, 22:09
Witam wszystkie mamy i nie tylko. Jestem w 18 tygodniu ciąży. Już przed
ciażą chorowałam na nadciśnienie i teraz niestety z nim walcze. Od 14
tygodnia biorę dopegyt jak na razie 2 x1. Niestety od kilku dni skacze mi
ponad graniczne wartości 140/100 150/95 itd. Jak leżę ładnie spada jak chodze
to idzie w górę. Może jest tu ktoś kto też się zmaga z cisnieniem. Bardzo się
boję o malucha. Dajcie znać czy ktoś też tak miał i było wszystko dobrze.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • a79 Re: nadciśnienie 30.08.06, 09:00
      ja też miała takie ciśnie nie jak byłam w ciąży. Niestety moje nadciśnienie
      skończyło się wcześniejszym porodem ( 3 tygodnie przed terminem)i cc. Na
      szczęście z maluszkiem jest wszystko OK. Oszczedzaj się...
    • ewa_g96 Re: nadciśnienie 30.08.06, 09:46
      No właśnie jak leżę to jest piękne nawet za niskie momentami ale jak tylko
      pochodze - zwykłe domowe zajecia, albo do lekarza na wizytę to od razu leci w
      górę. Mam nadzieję że takim sposobem dotrwam do końca. Pozdrawiam
    • agnieszka129 Re: nadciśnienie 15.09.06, 07:50
      Ja też miałam takie ciśnienie. Moja mała urodziła się o czasie i nie było z nią
      żadnych problemów. W czasie ciąży mieszkalismy z teściami i ta sytuacja bardzo
      mnie denerwowała. Dwa razy trafiałam do szpitala na obserwacje a tam okazywało
      się, że cisnienie jest książkowe. Tak więc duzo odpoczywaj, i nie stresuj się.
      Trzymam kciuki - wszystko bedzie dobrze.
    • ewa_g96 Re: nadciśnienie 15.09.06, 10:21
      Dzięki
      Staram się i na razie jest ok. Oby tak dalej dzis mam badanie połówkowe i to
      też mnie stresuje. Mam nadzieję że będzie wszystko ok. Pozdrawiam
    • maria_jack Re: nadciśnienie 15.09.06, 12:53
      Ja mam podobny problem, tez ok 14 tygodnia ciazy, a dzisiaj na lezaco, bez
      wstawania z lozka zmierzylam sobie cisnienie i mialam na dzien 140/80.
      Odstawilam kawe, sol, nie wiem moze to mi pomoze do wtorku, bo wtedy ide do
      lekarza, wiec pewnie zapisze mi jakies leki. Glowa mnie troche boli, wogole
      czuje jakby mi pulsowala az krew w zylach, zazwczaj bylam niskocisnieniowcem
      wiec troche sie obawiam. To moja druga ciaza i nie bylo problemow z cisnienie,
      oczywiscie byly za to inne. Znacie jakies domowe sposoby na obnizenie cisnienia.
    • ewa_g96 Re: nadciśnienie 15.09.06, 18:16
      Szczerze mówiąc to nie próbowałam ale sok z aronii ma działanie obnizające
      ciśnienie. Koniecznie bez kawy no i napojów typu cola. No a u mnie najlepiej
      działa leżenie wówczas bardzo ładnie wszystko mi się normuje. Odpoczywaj dużo a
      bedzie dobrze. Pozdrawiam
    • emilkorn Re: nadciśnienie 15.09.06, 23:07
      Ja miałam nadciśnienie w obydwu ciążach i obydwie dobrze się skończyły.
      Donosiłam do 38 tc, w obydwu jednak przypadkach miałam cc ale bynajmniej nie z
      powodu nadciśnienia tylko z innych okoliczności. Starsza córka ma 17 miesięcy,
      młodsza 4 miesiące. Są wesołe, zdrowe i kochane.
      Wszystko będzie dobrze tylko się nie stresuj, bo wtedy ciśnienie skacze najbardziej.
      Emilka
      • asiulka1976 Re: nadciśnienie 21.09.06, 21:53
        Ja rowniez walczylam w ciazy z nadcisnieniem, pod koniec ciazy juz dopegyt nie
        pomagal, bralam tez zastrzyki w brzuch i wyslano mnie na patologie i tam
        unormowalo sie czyli znaczylo to iz zylam "za szybko". Maluszek pod koniec
        ciazy nie chcial rosnac zbyt szybko przez leki starzalo sie lozysko i z
        pierwszym dniem 39tc postanowiono wywolac porod ale po 2 godz cisnionko 210/140
        i cc synek urodzil sie 2505g i 49cm potem szybko przybral na wadze i wazy tyle
        co rowiesnicy :o)
        Moje ciazowe wspomnienia joy.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka