blanka0 23.03.07, 12:36 Witam włąsnie u mnie rozpoznano cukrzyce w poniedzialek ide do szpitala, czy mogłybyście cos napisac o tym paskudztwie czy to po porodzie zostaje czy przechodzi, czy dziecko moze miec cukrzyce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kattkak Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 13:21 blanko, może masz tylko ciążową nietolerancję glukozy? Ja miałam taką nietolerancję, dostałam w szpitalu glukometr, którym badałam poziom cukru rano i godzinę po kazdym posiłku. u mnie wystarczyła dieta uboga w WW, oraz częste - małe posiłki. Dziecko urodziło się bez cukrzycy, zdrowe i w normalnej wadze. Odpowiedz Link
mala_1 Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 15:11 Mi wyszedl wynik po obciazeniu 50 g glukozy 154 natomiast obciazenie 75 g wyszlo ok. Lekazr mimo wszystko kazal mi trzymac diete zero cukru i uboga w weglowodany. Mozesz napisac mi konkretnie czego nie powinnam jesc? Cukry, białe pieczywo - powiedz co Ty jesz na codzien bo ja to juz nie mam pomyslow. Lekarz nie zaproponowal mi glukometru... Odpowiedz Link
mala_1 Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 15:11 Mi wyszedl wynik po obciazeniu 50 g glukozy 154 natomiast obciazenie 75 g wyszlo ok. Lekazr mimo wszystko kazal mi trzymac diete zero cukru i uboga w weglowodany. Mozesz napisac mi konkretnie czego nie powinnam jesc? Cukry, białe pieczywo - powiedz co Ty jesz na codzien bo ja to juz nie mam pomyslow. Lekarz nie zaproponowal mi glukometru... Odpowiedz Link
kattkak Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 18:55 u mnie dietetyk miał klika zaleceń: 1. Rezygnacja z wędlin, parówki i pasztety wykluczone- zastąpienie grilowanym. pieczonym chudym mięsem. 2. Ograniczenie pieczywa, ziemniaków, makaronu, białego pieczywa. 3. Maksymalnie dwie kromki dziennie chleba i to co najmniej jednodniowego. 4. Wykluczenie jogurtów owocowych, serków owocowych i homogenizowanych. 5. Uwaga na banany, winogrona, buraki, mandarynki. 6. Generalnie tylko dwa owoce dziennie. 7. Wykluczenie mleka ( zastąpienie kefirem, maslanką, naturalnym jogurtem) 8. Wykluczenie słodyczy. A co najważniejsze co najmniej 5 posiłków dziennie. Glukometr to dobra rzecz, bo dzięki temu wiedzialam że mogę zjeść 3 gałki lodów, czy pozwolić sobie na ser żółty. Odpowiedz Link
mala_1 Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 19:15 Dzieki za wskazowki. A powiedz Tobie zle wyszedl wynik obciazenia 50 g jak i 75?? Czy jesli mi wyszedl zly wynik obciazenia 50g a dobrze 75 g to mozna tu mowic o cukzrycy ciazowej? Odpowiedz Link
kattkak Re: cukrzyca ciężarnych 23.03.07, 21:28 zarówno po 50, jak po 75 był wynik zbliżony do 150 Odpowiedz Link
blanka0 Re: cukrzyca ciężarnych 24.03.07, 09:55 ja po 50 mialam 185 !!! koszmar wpoprzedniej ciazy mialam 120 wic nie wiem skad sie to wzieło w poniedzialek ide na dobowe badanie cukru do szpitala wiec pewnie zrobia mi po 75 i na czczo. Strasznie sie boje, w zasadzie nie o siebie ale o dziecko. Oczywiscie glukometr juz zamowilam no i zaczelam dietke. Odpowiedz Link
mala_1 Re: cukrzyca ciężarnych 24.03.07, 15:49 Ja mialam 154 ale poszlam na obciazenie 50g na czczo. W pierwszej ciazy tez nie mialam takich problemow. Dziewczyny napiszcie co jecie na sniadanie, obiad, kolacje.. jakie ilosci tego jedzonka. W czwartek bede u swojego lekarza to zapytam o glukometr bo martwie sie ze lekarz w sumie nic szczegolowego mi nie powiedzial. Pozdrawiam Odpowiedz Link
zaisa Re: cukrzyca ciężarnych 25.03.07, 22:52 Po 50g było 159, po 75g - 181. Dostałam glukometr i zalecenie 4 pomiary w ciągu doby - na czczo, godz. po głównych posiłkach. Głw. zasady diety zostały podane. Dietę trzeba dopasować do siebie - różnym osobom co innego podbija cukier. U mnie głw. było to pieczywo bułkowate w połączeniu z zółtym serem, raz skoczyło po czymś pozornie niewinnym. Za to spokojnie mogłam robić sobie koktajl z 2 bananów z 0,5l mleka 2% na raz i posłużyć się tym do popicia kawałka szarlotki Sernik bratowej też nie podnosił poziomu glikemii nadmiernie. Trzeba uważać, jeśli okaże się, że są potrzebne leki rozkurczowe. Gdy dostałam fenoterol, cukier zaczął skakać cokolwiek nieprzewidywalnie. Synek urodził się bez żadnych objawów dziecka matki cukrzycowej. Po ciąży - po pewnych zawirowaniach do 10 dni po porodzie, wszystko się ładnie wyrównało. Test 75g 8 tyg. po porodzie wyszedł ok. Jeśli cukry bedą utrzymywały się w normie po posiłkach, dziecku nic nie grozi. Jeśli z samą dietą będą problemy, będzie trzeba włączyć insulinę. U 95 czy 97 % kobiet po ciąży przechodzi bez śladu. Trzeba tylko potem co jakiś sprawdzać poziom cukru na czczo a co 2 lata wskazany jest test na 75g. Wystąpienie cukrzycy ciężarnych może świadczyć o predyspozycji do wystąpienia zwykłej cukrzycy w późniejszym wieku. Odpowiedz Link
nati1011 Re: cukrzyca ciężarnych 26.03.07, 14:27 czasami cukrzyca "objawia " się właśnie w ciąży,, ale w większości przypadków mija po. I wcale nie musi oznaczać kłopotów w przyszłości. I na odwrót, brak cukrzycy w ciąży nie oznacza, że nie pojawi się na parenaście lat - tak jest w mojej rodzinie. W icąży żadna kobieta nie miała, za to w późniejszym wieku niemal wszystkie. Rozpoznana i leczona cukrzyca nie stwarza dużego zagrożenia ani dla dziecka ani dla matki. Problem jest tylko, gdy nie zostanie zauważona. Jeżeli któykolwiek wynik był przekroczony, to warto za 2-3 tygodnie zrobić jeszcze raz badanie - choćby na swój koszt, by miec pewność. Odpowiedz Link
blanka0 Re: cukrzyca ciężarnych 29.03.07, 20:15 no więc byłam w szpitalu gdzie zrobiono mi dobowy profil glikemiczny oraz test po 75 g, oba wyszły dobrze, po 75 gramach mialam wynik 88. dziwne nie ? , pare dni wczesniej po 50 g wyszło 185, natomiast po 75 g tylko 88. Wykluczyli cukrzyce, ale ja i tak sie martwie tym wczesniejszym wynikiem. Odpowiedz Link
fiamma75 Re: cukrzyca ciężarnych 20.04.07, 15:13 Miałam cukrzycę ciążową, leczoną dietą i isnuliną. Po porodzie przeszła, dziecko zdrowe. W razie problemów służę pomocą Odpowiedz Link
annajam Re: cukrzyca ciężarnych 30.04.07, 19:40 Tez mialam curzyce ciazowa.leczenie dieta i mierzenie poziomu cukru glukoometrem.8 MARCA URODZILA ZDROWA CORECZKE, wazyla 3500 g . Odpowiedz Link
sirbal Re: cukrzyca ciężarnych 07.08.07, 22:17 hej, niestety mialam cukrzyce ciazowa, ktora sprawila, ze urodzilam przedwczesnie coreczke - w 34 tyg. z bardzo niska waga urodzeniowa. Cukrzyca ciazowa w moim przypadku zawezila przeplywy lozyskowe, przez co dziecko w pewnym momencie przestalo rosnac Dziewczyny koniecznie stosujcie diete, ja mialam wyniki na granicy normy a po dzieleniu posilkow bardzo male poziomy cukru a tak mi sie porobilo. Na koniec optymistycznie: corka pomimo, ze wczesniej i ze mala teraz jest zdrowiutka i wesolutka dziewczynka Powodzenia i duzo radosci dla przyszlych mam Odpowiedz Link