Dodaj do ulubionych

19tc i 8 cm cysta

24.04.07, 01:27
moze ktoras z Was miala takie zdarzenie z cysta zeby urosla taka wielka w
polowie ciazy??? co sie z tym robi??? czekac tylko az sie wchlonie, czy moge
jakos pomoc samej sobie np lezec itd. Sporo mam skurczy Braxton Hix i odobno
to moze bc powodem. Powiedzcie czy sa jakies generalne procedury w Polsce do
postepowania z takimi wrednymi cystami w ciazy??? nadmienie, ze to moja piata
ciaza, z czego tylko jedna ze szczesliwym zakonczeniem do tej pory.
Obserwuj wątek
    • wrzesien2007 Re: 19tc i 8 cm cysta 24.04.07, 01:31
      aha i jeszcze pytanko czy krwiak i cysta maja to samo podloze powstania? i na
      tej samej zasadzie sie wchlaniaja?
    • andziaand Re: 19tc i 8 cm cysta 25.04.07, 15:49
      witaj moja cysta miala 9cm srednicy.Szykowali mnie do operacji zeby ja usunac
      po 16tyg a tu nagle ona zniknela bez sladu.Zalezy jaka masz ta torbiel bo
      jesli prosta to raczej sie wchlonie jesli czekoladowa to niedobrze.Lekarze
      zwykle obawiaja sie ze torbiele moga ulec skreceniu co objawia sie strasznym
      bolem albo peknieciem co moze powodowac zapaleniem otrzewnej itp ale generalnie
      nie przeprowadza sie zabiegow przy torbilach prostych w ciazy.W kt jestes
      tygodniu???jesli jest to poczatek ciazy prawdopodobnie cysta sie wchlonie pod
      wplywem progesteronu
      pozdrawiam
      • sandrap5 Re: 19tc i 8 cm cysta 27.04.07, 21:05
        Hej
        Moja siostra miała taki problem. Najpierw wykryto u niej torbirl na jajniku wielkości piłki tenisowej a po dwóch tygodniach zobaczono ciażę na usg. Większość ciąży przeleżała w szpitalu. Najpierw biegała od lekarza do lekarza bo każdy mówił co innego. W końcu zajęła sie nią jakaś pani profesor która była przeciwna usuwaniu torbirli w ciąży( zrobiono jej markery okazało się że nie jest rakowa). Pierwsze zdjęcia usg były straszne torbirl większa od dzidzusia. Suma sumarum doczekała 41 tyg ciąży. Miała cesarskie cięcie ale dlatego że dostała silnych bóli lekarze twierdzili że to porodowe dopiero jak zapis ktg był czysty stwierdzili że to wina torbieli. Po urodzeniu dziecka synek 4150g usuneli jej skręcającą się torbiel i nawet nie straciła jajnika o czym uprzedzali ją. Więc uważam że postępowanie zależy i od lekarza jak i Twojego ciała. Siostrze rorbirl nie wchłoneła się po progesteronie. Dobra rada poszukaj porządnego specjalisty szpitala z patologią ciąży.
        Sandra
    • maretina Re: 19tc i 8 cm cysta 27.04.07, 21:12
      milam wieksza na poczatku ciazy.druga byla mniejsza ok 7.5 cm. pekla dosc
      szybko. mowiono mi, ze jeslita druga bedzie dawala dolegliwosci i nie peknie, to
      bedzie operacja. ciaza zaslonila cyste, nic nie bolalo. podczas cc okazalo sie,
      ze cysty juz nie bylo.
    • wrzesien2007 Re: 19tc i 8 cm cysta 30.04.07, 00:47
      dzieki za uspokojenie mnie. Obecnie jestem - pocczatek 20tc. Kluje mnie czasem
      dosc mocno w okolicach jajnika, tam gdzie jest umiejscowiona ta cysta. Na USG
      ide 3 maja. Mieszkam w Stanach i tutaj sa zupelnie inne procedury postepowania
      niz w Polsce. Powiedzcie prosze co zaleca sie w Polsce przy cyscie 8cm i w
      ciazy juz zaawansowanej. co z pracami domowymi, sexem itp
      • wrzesien2007 Re: 19tc i 8 cm cysta 29.05.07, 02:17
        jestem obecnie na poczatku 24tc, moja cysta urosla do 11,5 cm. Jestem troche
        przerazona bo jest wysokie ryzyko, ze bede musiala isc na operacje. to znowu
        daje wyokie ryzyko ew infekcji lub/i wczesniejszego porodu. Czy ktoras z Was
        miala podobne dowiadczenia w kwestii operacji w zaawnsowanej ciazy?
        • agalula Re: 19tc i 8 cm cysta 04.06.07, 18:22
          Dziewczyny piszę żeby was uspokoić. Mi na poczętku ciązy ( 5 tydz) wykryto
          cyste 9x11 cm, lekarze kazali czekać co sie stanie no i musiałam uważać żeby
          sie nie skręciła. Liczyli na to ze moze sama sie wchłonie. Po 2 tygodniach na
          kontroli okazoało sie ze urosła do wymiarów 11X13 cm, lakarka prowadząca dała
          mi skierowanie do szpitala, ale tam kazali znow czekac bo operacja w tak
          wczesnej ciazy wiazałą sie z ryzykiem poronienia. Niestety po 2 dniach cysta
          skrecila sie, pekła i konieczna byla operacja. Razem z cysta wycieto mi jajnik,
          ktory był zaatakowany przez nia i niesprawny. Z ciaza wszystko jest ok, mimo
          bardzo sie bałam. przez 2 miesiace bralam tylko duphaston, bo było tez ryzyko
          ze wraz z jajnikiem usunieto mi ciałko żółte, teraz jestem w 25tc, dzidzia
          rozwija sie rewelacyjnie, a ja juz zapomniałam ze mialam jakąkolwiek operacje,
          tak wiec dziewczyny trzymajcie sie i nie martwcie!!!!!!!! Najczęściej te cysty
          sie wchłaniają, a jesli nawet operacja jest konieczna to jestem przykładem ze
          wcale nie musi zagrażać ona dziecku. moja operacja była robiona w 7tc!!!!
          • wrzesien2007 Re: 19tc i 8 cm cysta 04.06.07, 19:03
            obecnie jestem w 25 tc i coraz bardziej ta cysta mi dokucza. Moj synek rosnie i
            cysta tez, robi sie coraz mniej miejsca. Wysokie ryzyko porodu jest zagrozeniem
            jesli teraz zrobiliby mi operacje, a synek jest poki co za malutki zeby sobie
            poradzic poza moim organizmem. Moja cysta rosnie juz 2 msc i jest podejrzenie,
            ze moze zawierac zlosliwe komorki w sobie... troche jestem przerazona
            • agalula Re: 19tc i 8 cm cysta 05.06.07, 12:19
              Wrzesien2007 nie martw sie, musisz mlyśleć pozytywnie, ja wierze ze to na
              prawde pomaga a dodatkowy stres na prawde nie jest potrzebny twojemu
              dzidziusiowi. Mi ordynator oddziału po operacji powiedział ze moja
              ciąż "najprawdopodobniej i tak poleci, ale zawsze można liczyc na cud" byłam
              załamana, ale jak widac cud sie stał, i wcale nie poroniłam mimo operacji w tak
              wczesnej ciązy, ja po prostu od początku WIEDZIAŁAM że musi byc ok. tak wiec
              niepowiedziane ze tobie rozpocznei sie akcja porodowa. A ta operacja to już
              pewnik? Mnie operowali popiero jak cysta sie skręciła wokół jajnika i
              miałam "ostry brzuch". Pamietaj ze z każdym dniem twój dzidziuś robi sie
              większy i silniejszy, lekarze ratują juz wcześniaki 22tygodniowe!!!!!
              Nie mart sie na zapas, trzymam za was kciuki z całej siły, jak bys miała ochote
              to napisz do mnie na priv inbred100@poczta.onet.pl
              Trzymaj sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka