21.08.09, 08:23
Wyszło, że mam cukrzycę. Czy jest któraś z Was w podobnej sytuacji lub była?
Jak sobie radzicie(-łyście) i co wolno jeść a czego nie?
Obserwuj wątek
    • stefcia31 Re: Cukrzyca 24.08.09, 11:01
      żadna z Was nie ma cukrzycy ciążowej?
      • zaisa Re: Cukrzyca 30.08.09, 23:58
        Spróbuj może skorzystać z wyszukiwarki - temat był niejednokrotnie poruszany i
        na pewno uda się znaleźć obszerne wątki.
    • edw.ard Re: Cukrzyca 21.11.09, 21:23
      G1.
      Wpisz w Google: INSTYTUT IRL KRAKÓW.
      _______: Przeczytaj; tam znajdziesz wyjaśnienie i pomoc.

Zobacz też:
      __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
      P. S. Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które
      w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW
      KRĘGOSŁUPA u człowieka.
      Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
      Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW
      __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
      __ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/
    • hanka97 Re: Cukrzyca 24.11.09, 16:00
      wklejam ci link forum.gazeta.pl/forum/w,585,71775800,81035654.html?f=585&w=71775800&a=81035654&wv.x=3 Pozdrawiam Hanka
      • patrytka Re: Cukrzyca 19.12.09, 19:15
        a ja mialam cukrzyce ciazowa,faktycznie dieta jest najwazniejsza...
        • ewela38 Re: Cukrzyca 25.12.09, 23:08
          Może ja Ci coś doradzę, mam to za sobą już na szczęście. W krzywej cukrowej
          miałam wynik 196, na czczo zawsze w normie. Zacząć trzeba od tego, żebyś się za
          bardzo nie martwiła. U mnie było to tak: glukometrem sprawdzałam poziom cukru
          godzinę po każdym posiłku. Jadłam prawie wszystko tylko w małych ilościach a za
          to często, unikałam potraw słodkich. Najwięcej problemów miałam za śniadaniami.
          Bardzo ciężko trawi się rano nabiał więc cukier skakał mi do góry. To samo jak
          zjadłam wieczorem cukier był niski. Rano więc jadłam kanapki z sałatą, szynką
          albo łososiem i to najpierw jedną kromkę po godzinie sprawdzałam cukier i często
          był w okolicach 120, potem jadłam drugą kromkę. Po 2 godzinach już normalnie
          nabiał i wszystko było dobrze. Obiad też dzieliłam. Najpierw zupę za godzine
          drugie danie. Cukier podnosiły mi jabłka wiec trzeba je traktować jak osobny
          posiłek i nic przez dwie godziny po nich nie jeść. Generalnie początki to metoda
          prób i błędów i kontroli glukometrem. Sama dojdziesz co możesz jeść.
          Najważniejsze jeść mało i nie dojadać między posiłkami. Ostatni miesiąc leżałam
          już w szpitalu bo lekarze bali się tej cukrzycy. Ja dodatkowo kontrolowałam mocz
          i wychodziły mi często rano ketony tzn cukier był w normie ale ketony świadczą,
          że coś jednak jest nie tak. Dziecko urodziłam w 39 tyg z wagą 2960 więc pełen
          sukces tym bardziej, ze ciąża bardzo zagrożona i cała przeleżana. Kontroluj
          poziomy glikemii na czczo i po głównych posiłkach, jak będzie wychodziło powyżej
          130 tzn, że coś robisz nie tak. Ale nie panikuj. Ja też miałam czasami zawyżone
          poziomy a dziecko zdrowiusieńkie. Gorzej z koleżankami ze szpitala, które o
          cukrzycy dowiedziały się przed porodem. Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka