stefcia31 21.08.09, 08:23 Wyszło, że mam cukrzycę. Czy jest któraś z Was w podobnej sytuacji lub była? Jak sobie radzicie(-łyście) i co wolno jeść a czego nie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaisa Re: Cukrzyca 30.08.09, 23:58 Spróbuj może skorzystać z wyszukiwarki - temat był niejednokrotnie poruszany i na pewno uda się znaleźć obszerne wątki. Odpowiedz Link
edw.ard Re: Cukrzyca 21.11.09, 21:23 G1. Wpisz w Google: INSTYTUT IRL KRAKÓW. _______: Przeczytaj; tam znajdziesz wyjaśnienie i pomoc. Zobacz też: __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. P. S. Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka. Autor: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/ Odpowiedz Link
hanka97 Re: Cukrzyca 24.11.09, 16:00 wklejam ci link forum.gazeta.pl/forum/w,585,71775800,81035654.html?f=585&w=71775800&a=81035654&wv.x=3 Pozdrawiam Hanka Odpowiedz Link
patrytka Re: Cukrzyca 19.12.09, 19:15 a ja mialam cukrzyce ciazowa,faktycznie dieta jest najwazniejsza... Odpowiedz Link
ewela38 Re: Cukrzyca 25.12.09, 23:08 Może ja Ci coś doradzę, mam to za sobą już na szczęście. W krzywej cukrowej miałam wynik 196, na czczo zawsze w normie. Zacząć trzeba od tego, żebyś się za bardzo nie martwiła. U mnie było to tak: glukometrem sprawdzałam poziom cukru godzinę po każdym posiłku. Jadłam prawie wszystko tylko w małych ilościach a za to często, unikałam potraw słodkich. Najwięcej problemów miałam za śniadaniami. Bardzo ciężko trawi się rano nabiał więc cukier skakał mi do góry. To samo jak zjadłam wieczorem cukier był niski. Rano więc jadłam kanapki z sałatą, szynką albo łososiem i to najpierw jedną kromkę po godzinie sprawdzałam cukier i często był w okolicach 120, potem jadłam drugą kromkę. Po 2 godzinach już normalnie nabiał i wszystko było dobrze. Obiad też dzieliłam. Najpierw zupę za godzine drugie danie. Cukier podnosiły mi jabłka wiec trzeba je traktować jak osobny posiłek i nic przez dwie godziny po nich nie jeść. Generalnie początki to metoda prób i błędów i kontroli glukometrem. Sama dojdziesz co możesz jeść. Najważniejsze jeść mało i nie dojadać między posiłkami. Ostatni miesiąc leżałam już w szpitalu bo lekarze bali się tej cukrzycy. Ja dodatkowo kontrolowałam mocz i wychodziły mi często rano ketony tzn cukier był w normie ale ketony świadczą, że coś jednak jest nie tak. Dziecko urodziłam w 39 tyg z wagą 2960 więc pełen sukces tym bardziej, ze ciąża bardzo zagrożona i cała przeleżana. Kontroluj poziomy glikemii na czczo i po głównych posiłkach, jak będzie wychodziło powyżej 130 tzn, że coś robisz nie tak. Ale nie panikuj. Ja też miałam czasami zawyżone poziomy a dziecko zdrowiusieńkie. Gorzej z koleżankami ze szpitala, które o cukrzycy dowiedziały się przed porodem. Powodzenia! Odpowiedz Link