Dodaj do ulubionych

przyrost bety HCG

24.08.09, 09:28
Jestem na poczatku 7 tc. Na razie nie wiadomo jak ciaza sie rozwija, USG w
polowie 6 tc nie wykazalo zarodka, a USG pod koniec 6 tc "cos" wykazalo, ale
nie wiadomo, czy to zarodek, bo sprzet byl kiepski. Kazali mi zrobic bete -
przyrosla w ciagu 48h z 15 371 do 22 384. Czy to nie za maly przyrost? Wiem,
ze na poczatku powinna przyrastac 2x co 2 dni, ale gdzies czytalam, ze przy
wartosciach powyzej 6000 moze przyrastac wolniej - np 2 x co 4 dni lub jeszcze
wolniej. Moj prowadzacy nic nie powiedzial, tylko kazal powtorzyc jeszcze raz
bete po 72h. Czekam na wynik i sie denerwuje - nie wiem jaki tak naprawde
powinien byc przyrost??
Obserwuj wątek
    • zaisa Re: przyrost bety HCG 31.08.09, 00:03
      Dokładnie już nie pamiętam, jakoś w tej ciązy odpuściłam sobie betę (może
      dlatego, że wreszcie było bez plamień?). Na pewno nie musi być to przyrost
      dwukrotny, jeśli pamięć mnie nie myli powinien mieścić się między 1,4 a 2, coś.
      No i oczywiście w pewnym momencie wzrasta wolniej. A z historii
      tutejszoforumowych wynika nauka, że dopóki rośnie cokolwiek trzeba czekać, co
      będzie dalej.
      U Ciebie są już duże wartości, więc trzymam kciuki, żeby spokojnie udało się
      znaleźć zarodek z bijącym serduszkiem na usg.
    • helaeasy Re: przyrost bety HCG 22.01.10, 20:40
      czy moj przyrost bety nie jest za maly?? W 38 dc 11990 a w 40 dc dwa dni potem 16040
      • elza10 Re: przyrost bety HCG 23.01.10, 12:40
        OK. Na tym etapie przyrasta wolniej. Juz na usg powinno być
        serduszko. Jak chcesz się upewnić, to sprawdź smile
        • helaeasy Re: przyrost bety HCG 23.01.10, 13:44
          Nic nie rozumiem , nie znam na tyle angielskiego. Ale dzieki. Juz sama nie wiem co myslec. Jedne tez tak mialy i ok a inne znow poronily, Przeczytalam takze ze taka wysoka wartosc a maly wzost moze swiadczyc o zespole downa. sadMam 40 lat wiec ryzyko duze.
          • elza10 Re: przyrost bety HCG 24.01.10, 19:14
            Nic się nie martw. Myślę, ze jest ok. Dla ZD oznacza się m.in wolną
            bhCG, a nie samo bHCG - dzieli się to na frakcje, więc nasze zwykłe
            badania bety nic tu nie znaczą. Ja mam 38 lat i tez swira na punkcie
            bety, robiłam ją prawie co 2 dni (czasem codziennie) do 11 tc smile.
            Daj znać, jak się maluch rozwija smile
            • helaeasy Re: przyrost bety HCG 25.01.10, 06:18
              W piątek ide na pierwsze usg , nie wiem czy to nie za wczesnie.Bo czytając inne fora podobno jeszcze nic nie widac. Nie chcialabym aby lekarz za szybko mnie wyslal na zabieg co tez sie zdarza a potem wyrzuty mają dziewczyny ze mogly jeszcze poczekac. W czwartek ponowie bete a w poniedzialek do gina z wynikami i po dalsze L4.
              • zana1977 Re: przyrost bety HCG 26.01.10, 20:51
                Te informacje pochodzą ze strony kliniki novum:

"(hcg)gonadotropina kosmówkowa, hormon produkowany od 8 dnia ciąży przez
                trofoblast zarodka, a następnie przez powstające z niego łożysko. Obecność
                gonadotropiny hCG potwierdza ciążę biochemiczną.
                Wykrywalne stężenie hCG we krwi (powyżej 1mlU/ml) pojawia się najpóźniej do 48
                godzin po implantacji zapłodnionej komórki jajowej. Jednakże ze względu na to,
                że pewna ilość wadliwych genetycznie zarodków zostanie wydalonych przez
                organizm, o ciąży mówimy, kiedy hCG we krwi przekracza 5 mlU/ml. Poziom hCG
                wzrasta do 8-10 tygodnia ciąży a następnie maleje.
                Podawany jako iniekcja domięśniowa lub podskórna wywołuje owulację przy
                stymulacji jajników środkami farmakologicznymi. U kobiet, które w tym celu miały
                podane hCG stężenie tego hormonu utrzymuje się we krwi do 14 dni.
                Normy odpowiadające wiekowi ciąży są bardzo szerokie, jednak ważniejszy od
                stężenia hCG jest jego przyrost. Prawidłowo wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu
                48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia hCG
                wolniejszy: w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom hCG podwaja się średnio
                w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas
                może być jeszcze dłuższy. Przy hCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację
                o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG."
                • helaeasy Re: przyrost bety HCG 29.01.10, 16:39
                  Moja beta urosla po tygodniu z 16040 do 62480 , usg dopiero w poniedzialek ale zaczelam lekko plamic i nie wiemsad
                  • eryk2601 Re: przyrost bety HCG 01.02.10, 09:24
                    Nie martw się tak tymi przyrostami.Czy byłaś już na usg?Moja beta w obecnej
                    ciąży nie przyrastała książkowo, a mimo wszystko jestem w 39 tc.Trzymam kciuki.
                    • helaeasy Re: przyrost bety HCG 01.02.10, 20:18
                      Tak, bylam juz napierwszym usg i jest wszystko w porzadku. Ciesze sie ogromnie.big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka