Dodaj do ulubionych

te cholerne metro

IP: *.chello.pl 03.10.10, 21:44
witajcie, przeczytałam wiele wątków dotyczących paryskiego METRA,RERu i obowiązujących tam biletów, karnetów, o strefach nie wspomnę..
Oczywiście wszystkie podpowiedzi są pomocne jednakże włąśnie wybieram się do stolicy Francji i nie wiem na jaką formę opłat za przejazd się zdecydować. Nadmieniam iż będę przebywać tam od soboty do czwartku, przylatuje na lotnisko Beauvis, mieszkać będę w okolicach Sorbony i chcę zobaczyć podstawowe miejsca które powinno zobaczyc sę w Paryżu.
Co radzicie ?
Obserwuj wątek
    • imka.allegro Re: te cholerne metro 04.10.10, 00:23
      Z lotniska do Paryża - bodajże linia lotnicza oferuje jakiś przejazd, poszukaj na forum, trochę infomacji na pewno jest.

'Koło Sorbony' to strefa pierwsza. Większość atrakcji leży właśnie w tej strefie. Bilet jednarazowy na przejazd metrem w tej chwili to 1,70€, bardziej opłaca się kupować 'karnet' - czyli jednorazowo 10 sztuk za 12€.

Opcją jest Paris Visite Pass pięciodniowe, ale jest na strefy 1-3 (w Twoim przypadku te 2 i 3 wydają mi sie zbyteczne, to jest dobre jeśli ktoś mieszka poza 1 strefą) i koszt zwraca się dopiero od 5 przejazdów dziennie wzwyż (wg moich wyliczeń).
      A do Wersalu (4 strefa) i tak musiałabyś kupić osobny bilet. Bonusem są zniżki na niektóre atrakcje.

W zależości od intensywności przemieszczania sie jaką planujesz, ja brałabym albo bilety w karnetach www.transilien.com/web/site/accueil/guide-du-voyageur/billets-tarifs/billets-abonnements/carnet_billets/lang/en
      albo przy większej intensywnośći przejazdów rozważyła bilety 'dobowe'
      www.transilien.com/web/site/accueil/guide-du-voyageur/billets-tarifs/billets-abonnements/Mobilis/lang/en
      Należy pamiętać, że jeśli jedziesz metrem z przesiadkami na innie linie metra, to dopóki nie wyjdziesz 'na powierzchnię', cały czas jedziesz na jednym bilecie - więc te jednorazowe bilety kupowane w karnetach po 10 szt. wcale nie są takie złe.

Sama byłam zaskoczona jak 'obskoczyłam' jednego dnia Wersal (metro - 1 bilet, RER osobno płatny tam i z powrotem, zwiedzanie Notre Dame, rejs spod Katedry i powrót do hotelu = drugi bilet na metro. Cały dzień zajety maksymalnie, a wszystkiego dwa przejazdy.

Dwa razy miałam Paris Visite Pass - przy kolejnym wyjeżdzie chyba zastosuję się do własnej rady ;)
      • anna.2007 Re: te cholerne metro 04.10.10, 19:47
        Jak wszystko przeliczyłam, zdecydowałam się na jednorazowe kupowane w karnetach po 10 szt za 12 E. Tak jak wyżej napisano właściwie korzysta się z metra tylko 2 razy dziennie. Dojazd i powrót do mieszkania. Wszystkie główne punkty, które się zwiedza są właściwie bardzo blisko siebie(jednak wygodne buty to podstawa). Do Wersalu, ewentualnie Disneya bilety na RER kupuje się oddzielnie. A metro nie jest cholerne tylko cholernie ułatwia poruszanie się po mieście, mimo że jest brudne, stare i w wielu miejscach śmierdzące.
    • marne Re: te cholerne metro 09.10.10, 18:24
      kup tygodniowke
      • Gość: Ania Re: te cholerne metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 19:15
        a co to takiego ta tygodniowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka