Dodaj do ulubionych

Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo?

05.12.10, 15:28
Witam, cieszę się, że odnalazłam to forum :)
Planujemy rodzinny wypad w lutym na 4 dni. Zaprawieni marszami w górach chcemy sporo zwiedzac na pieszo (na mapie odległości w centrum Paryża wydają się nieduże, ale jak to wygląda czasowo i ,,kilometrowo''? Czy np. od Łuku Triumfalnego da się dojść wzdłuż Sekwany do katerdy Notre Damme (przepraszam, jeśli robię błędy, nie znam francuskiego) na pieszo? Ile to może być kilometrów? Ile nam taki spacer zajmie mniej więcej?

Mieszkać bedziemy w Formule1 na Babińskiego - czy damy radę dojść stamtąd do Sacre Coeur i pochodzić po Montmartre, czy to zbyt daleko piechotą?

I kolejna wątpliwość - czy kupować bilet na metro na kilka dni, jeśli chcemy pojechać tylko do Wersalu i na Pere Lachaise? Oczywiście jeśli resztę najważniejszych miejsc zwiedzimy na pieszo
Obserwuj wątek
    • labadine Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 05.12.10, 18:00
      Normalnie 12-nastolatek wytrzyma lekko te 10km/dzien,zamiast lazic wzdluz Sekwany lepiej od luku triumfalnego isc wzdluz chams elysee do concorde,potem od concorde poprzez jardin des tuileries do rue de rivoli i dalej prosto(obok louvre) do chatelet.Przed chatelet po lewej stronie jest les halles z malymi pelnymi historii uliczek,natomiast odbijajac od chatelet w prawo dochodzi sie poprzez sekwane na cite i tam znajduje sie katedra notre dame.Po zobaczeniu notre dame fajnie jest jeszcze sie przejsc obok sorbony do ogrodu luxemburgskiego aby wyprostowac nogi.
      To niedaleko, razem 7-8 km ale ile do zobaczenia a na to potrzeba caly dzien i potem sie dobrze i szybko spi.
      Od hotelu do sacre couer i zarazem montmarte potrzeba te 30-40 minut na pieszo.
      Na 4 dni i najtansze sa carnety-10 biletow na metro a do versalu potrzeba tak i tak wziasc "rer c".tj metro lignia 13 do invalidow i tam" rer c".
      Jak cos zapomnialem to napewno szpece od Paryza mnie uzupelnia.Pozdr.
    • ela.tu-i-tam Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 05.12.10, 18:38
      Szpec Labadine dobrze napisal.
      Dodam (mieszkam tu), ze promien Paryza (to jajko w peryferyku) ma 4 do 5 kilometrow, czyli nie az tak duzo.

Od Porte St Ouen (ten F1) do Sacré Coeur da sie dojsc bez zadnych trudnosci odleglosciowych (to jest w tej samej dzielnicy 18-tej).

W tym roku mielismy w Paryzu snieg od konca listopada, dopiero dzis ciut sie ocieplilo, jest jakies +1, mzawka i topi sie. Taki listopad sie ponoc zdaza raz na 50-60 lat. Luty potrafi byc cieply i sloneczny, ale takze zimny i snieg. Poniewaz panszczyzne juz odrobilismy, to w lutym powinna byc super pogoda i +10 stopni ... zobaczymy, sama bym chciala.
      • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 05.12.10, 19:05
        Bardzo dziękuję za podpowiedzi - wszystkie dla mnie niezmiernie ważne, bo zwykle gubię się w środkach komunikacji, a w dodatku nie znam francuskiego, co mnie bardzo stresuje (angielski dobrze, ale to mi chyba nie pomoze )

Tak właśnie sądziłam, że nie ma powodu tracić na metro niepotrzebnie. 10 km faktycznie nie robi na nas wrażenia :)

Wszyscy polecaja tę kolejkę rer do Wersalu, ale podobno lepsza opcją jest autobus 171, jak myślicie? Skąd on odjeżdża?

No i może polecicie niedrogie restauracje w 18 dzielnicy lub łacińskiej, ale takie typowo francuskie i z tymi osławionymi sałatkami wielkimi jak stół, bo młodemu apetyt dopisuje.
        • Gość: Fredzio Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.zwm.osi.pl 05.12.10, 22:47
          Na każdej stacji metra dostaniesz plan metra i RER'u, po kilku minutach studiowania będzie wszystko jasne - a do Wersalu lepiej Rer'em.
        • ela.tu-i-tam Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 05.12.10, 23:04
          Autobus 171 odjezdza z Pont de Sevres, to jest w Boulogne (zachod-poludniowy-zachod na mapie).
          Trasa tutaj: www.ratp.info/orienter/f_plan.php?nompdf=171&loc=bus_banlieue/100
          podjezdza pod sam zamek. Moze byc bardzo fajnie.
          Pont de Sevres jest koncowka linii metra 9, od Waszego hotelu bardzo daleko (wiecej niz 10 km), wiec na te podroz wzielabym metro 13 (ktore jest blisko hotelu), zmienila na stacji Miromesnil na linie 9, i do konca. Potem autobus. Szacuje to na minimum poltora godziny jazdy (16 stacji na linii 9, 7 na linii 13, circa 23*2 = 46 min plus zmiana, autobus ma 25 przystankow, ok 50 minut).

Jesli chodzi o 18-ta, to restauracji pelno. Wystaczy pojsc ulica Caulaincourt (jest dluga, plac Constantin Pecquer sliczny), popatrzec na menu i gdzie duzo ludzi, jak rowniez na talerze.

• Gość: Agata Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 17:54
            Bilet na rer do Wersalu kosztuje ok.3.7 euro w jedną strone.Podroz szybka i wygodna. Jezeli chodzi o marsze po Paryzu to owszem jest to fajna sprawa tyle tylko jak sie ma duzo czasu. Gdy byłam pierwszy raz tez chciałam sporo zobaczyc i raczej chodzic a nie jezdzic. Okazało sie ze jest to tzw.coś za coś. Inaczej sie chodzi po gorach inaczej po miescie. Jezeli chcecie jednak w Paryzu cos wiecej zobaczyc to radze jednak skorzystac z komunikacji. 4 dni to bardzo mało czasu jak na Paryz. Pozdrawiam
          • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 06.12.10, 19:04
            Dzięki stokrotne!
            W ciągu 2 dni przeczytałam mnóstwo postów dot. komunikacji w Paryzu - dla mnie jakiś koszmar! Na pewno się pogubię i będę płacić kary!
            Nie mam pojęcia, jakie bilety będą najbardziej ekonomiczne:
            - Z F1 na Babinskiego trzeba jeżdzić do centrum - chyba nie da się dojść, prawda?
            - metro z/do porte mallot
            - chcemy zwiedzić Wersal (chyba jednak zdecyduję się na RER - trasa wydaje się prostsza niż autobusem)
            - z muzeów tylko Orsay i Luwr
            - chcemy jechać na pere lachaise (jaka to strefa, jaki bilet?)
            reszta myślę, że pieszo
            jakie w takim razie bilety? Myślę o karnetach na 10 przejazdów i jakie jeszcze? Czy te karnety są jednodniowe, czy to też różnie? Chyba nie opłaca mi się Karta Visite.
            Dodam, że będę od wtorku do piątku (3 osoby).
            Przepraszam, jeśli dubluję wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi
            • ela.tu-i-tam Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 06.12.10, 22:53
              > Nie mam pojęcia, jakie bilety będą najbardziej ekonomiczne:

Wszystkie stacje *metra* sa za jeden bilet (z karnetu po 10 wychodzi taniej).
              Niektore RER - te w srodku peryferyka - sa jak metro, za 1 bilet. Pulapka jest ze stacjami RER poza peryferykiem, zwlaszcza ze niektore sa obok metra - np. linia 1 metra dojezdza na Defense, czyli 1 bilet, podczas gdy RER A na to samo Defense, wrecz ten sam peron, kosztuje wiecej, specjalny bilet.
              Autobusy sa na ogol za 1 bilet, ten sam co do metra - jeden przejazd = jeden bilet, nawet jak to jest pod Paryzem.

> - Z F1 na Babinskiego trzeba jeżdzić do centrum - chyba nie da się dojść,
              > prawda?
              Prawda. Ten F1 jest w Paryzu, strefa metra.

> - metro z/do porte mallot
              Tutaj chyba chodzi Ci o dojazd z lotniska, CDG albo Beauvais.
              Lotniska to jest specjalna sprawa, bo wszystkie bilety maja narzut za bezpieke lotniskowa, i sa drogie. W zwiazku z tym lepiej to traktowac oddzielnie, tzn. (1) dojazdy z/na lotniska , (2) zwiedzanie. Bilet z/na lotnisko to kolo 13-16 eoro w jedna strone od osoby.

> - chcemy zwiedzić Wersal (chyba jednak zdecyduję się na RER - trasa wydaje się
              > prostsza niż autobusem)

Wersal jest w sterfie podmiejskiej 4. Lepiej te wyprawe traktowac oddzielnie, tzn. bilet tam i spowrotem na kazdego. Wazne: bilet z "Paryza" do Wersalu to jest z bylejakiej stacji metra w Paryzu (moze byc z przesiadkami) do Wersalu.

> - z muzeów tylko Orsay i Luwr

Srodek Paryza nad Sekwana. Strefa metra czy autobusow.

> - chcemy jechać na pere lachaise (jaka to strefa, jaki bilet?)

To jest Paryz, 11-ta dzielnica, prawa (polnocna) strona Sekwany, wschod Paryza, strefa metra.

> reszta myślę, że pieszo

OK.

> jakie w takim razie bilety? Myślę o karnetach na 10 przejazdów i jakie jeszcze?

Karnety 10 biletow. Plus oddzielnie Wersal, plus oddzielnie lotnisko.

> Czy te karnety są jednodniowe, czy to też różnie? Chyba nie opłaca mi się
              > Karta Visite.

Bilety sa na jeden przejazd - w metrze mozna zmieniac ile razy sie chce, poki nie wyjdziesz na zewnatrz bramek, to jest jeden bilet. W autobusach jedna jazda. Jest wyjatek z tramwajami (nie znam sie, niestaty), gdzie jeden bilet starcza na tramwaj i autobus (tak mi sie zdaje).

Karnet 10 biletow t+ (taka ich nazwa) kosztuje 12 euro. Na sztuki jest 1,80 euro.

Na koniec wazne: w paryskim metrze w podziemiu korytarze potrafia byc strasznie dlugie i skomplikowane, i jest pelno schodow, czesto nie ma ani ruchomych, ani windy. Im wieksza stacja, tym moze byc gorzej. W Chatelet-les Halles mozna isc z 10 minut jesli nie 15 w skrajnych przypadkach miedzy RER i metrem. Podobnie na Gare du Nord czy Montparnasse. Innymi slowy jesli tylko nie pada plucha ze sniegiem i zimny wiatr, to na ponizej 3 przystanki nie oplaca sie chodzic w podziemiu, lepiej chodzic pieszo na ziemi, pejzaz ladniejszy.
              • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 07.12.10, 15:27
                Mam ochotę Cię ozłocić :) Wielkie dzięki za te rady, teraz jestem spokojniejsza (choć jestem pewna, że zgubię się minimum raz)
    • Gość: siraP Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 23:39
      jovikaa napisała:
      ...ale jak to wygląda czasowo i ,,kilometrowo''? Czy np. od Łuku Triumfalnego
      ] da się dojść wzdłuż Sekwany do katerdy Notre Damme (przepraszam, jeśli robię błędy, nie znam francuskiego) na pieszo? Ile to może być kilometrów? Ile nam taki
      spacer zajmie mniej więcej?
      Mieszkać bedziemy w Formule1 na Babińskiego - czy damy radę dojść stamtąd do Sacre Coeur i pochodzić po Montmartre, czy to zbyt daleko piechotą?
      ...
      *****************************************************************************************************

Dzień I trasa 1 < znajdziesz km i czas, pieszo

Dzień II trasa 2 < znajdziesz km i czas, pieszo
      a. Plan cmentarza Pere-Lachaise < zerknij
      b. Plan cmentarza MONTMARTRE oraz opis kwater < zerknij

Dzień III trasa 3 punkty na mapie A>B>C>D>E < zerknij i przybliż

Z punktu A idziesz pieszo do punktu B [(Metro M13) Porte de Saint-Ouen]

jedziemy metrem do punktu C stacja RER St-Michel - Notre-Dame

wsiadamy do RER i jedziemy do punktu D stacja RER Versallles-Rive Gauche

dalej idziemy pieszo do punktu E >>> Wersal

Uwaga przebieg niebieskiej linii (trasa 3) między punktami B do D nie odpowiada rzeczywistości.

Dzień IV trasa 4 < bardzo polecam
      Wieczorem < polecam

Pozdrawiam,
      P.S.
      Pomoce:
      1. Transport publiczny Paryż < zerknij
      2. Mapy Paryż < zerknij
    • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 08.12.10, 20:51
      No i okazuje się, że z wielu miejsc, które chciałam zobaczyć, muszę zrezygnować. Może pomożecie mi tak to ustawić, żeby zobaczyć jak najwięcej.

1 dnia chyba najlepiej wybrać się na Montmartre + katedra Sacre Coeur (bo mamy tylko popołudnie)
      2 dnia pieszo od łuku Triumfalnego do Luwru, ogrodu i może jeszcze Notre Dame (syn znalazł w necie Crypte Archeologic i chce koniecznie zobaczyć)
      3 dnia Parc de la Villette (czy warto tam jechać i czy na cały dzień?)
      4 dnia nie odpuszczę galerii d'Orsay!, do tego trzeba jeszcze wjechać na wieżę i zdążyć na Pere Lachaise
      No i nie damy rady zobaczyć Wersalu... a może darować sobie Parc de la Villette ( tylko, że dla 12-latka to pewnie byłoby ciekawsze) i pojechać do Wersalu?
      Może dałoby radę jeszcze coś wcisnąć, bo ja kompletnie nie orientuję się ile zajmują dojazdy i ile czasu na co przeznaczyć...
      • c_x_v Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 09.12.10, 08:05
        > 4 dnia nie odpuszczę galerii d'Orsay!, do tego trzeba jeszcze wjechać na wieżę
        > i zdążyć na Pere Lachaise
        A o której i w jaki dzień będziesz w Paryżu oraz o której i z jakiego lotniska masz samolot powrotny?
        Jeśli przyjeżdżasz do Paryża w czwartek to proponowałbym Ci skorzystąć ze zwiedzani nocnego w Orsay. Nie dosyć że taniej to od bodajżej 18tej do 21:45 dasz rade wszytko zobaczyc i bedziesz spokojna w nastepne dni ze Orsay masz odfajkowany ;)
        Luwr ma zwiedznie nocne w piatki i środy. We wtorek zamkniete
        Na wieże musisz sobie przeznaczyć kilka godzin. Chociaż jeśli nie chcesz jechać na samą górę to schodami na drugie piętro będzie pewnie szybciej niz czekanie w kolejce.
        W inych tematach tez pisałam o takim zwiedzaniu.
      • aseretka Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 09.12.10, 10:44
        Spacer trasą Place de la Concorde – Jardin des Tuileries – Luwr – Pont Neuf – Cité – St.Julien-le-Pauvre – St. Severin – Pont de la Concorde zajmie Ci ok. 4 godz., a po drodze zobaczysz wiele zabytków Paryża. Ogrodu Tuileries, Łuk Triumfalny Karuzeli, Luwr, kościoła Świętego Germaina z Auxerre, Nowy Most, będący wbrew nazwie najstarszym mostem Paryża ozdobiony pomnikiem Henryka IV, Pałac Sprawiedliwości, Świętą Kaplicę zbudowaną przez Ludwika IX, Hotel Dieu, katedrę Norte Dame, mały kościółek Saint-Julien-le-Pauvre, kościól Saint Severin, Instytut Francuski. Oczywiście bez zwiedzania Muzeum Luwru.
        Park Villete wart całego dnia. My spędziliśmy tam zaledwie pół dnia i było to stanowczo za mało.
        • Gość: Bożena Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.222.240.176.spray.net.pl 09.12.10, 17:24
          Witam

wróciłam właśnie z 3 dniowego wyjazdu do Paryża z 12 - latkiem. A oto moje sugestie dla lepszego wykorzystania czasu.

Warto kupić bilety wstępu do muzeów lub na wieżę Eiifela przez internet. Zaoszczędzicie czas na stanie w kolejkach. Nam wejście na wieżę - przedwczoraj - niestety nie udało się ze względu na pogodę. W dniu, w którym mieliśmy je zaplanowane, była duża mgła.

Warto kupić bilety jednorazowe na komunikację w karnetach, a nie całodniowe lub trzydniowe. My też dużo chodziliśmy, a zmęczeni wracaliśmy już metrem:).

Cmentarz Pere Lachaise - piękny - trudno jednak znaleźć wybrane groby bez planu tego miejsca. Widziałam, że można plan kupić w kiosku przy cmentarzu. My dostaliśmy go od osób już wychodzących:). Może wydrukować sobie z internetu?

Po Luwrze - tylko 3 godz:) - byliśmy zmęczeni - warto nie planować na ten dzień zbyt dużo.

Warto wejść wieczorem na Łuk Triumfalny - młodemu się podobało

Wstępy dla młodzieży do 18 r.ż. do wielu muzeum bezpłatne, ale trzeba w kasie dostać bilet.

To tyle:) Miłego wyjazdu.

• jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 09.12.10, 18:25
            Dzięki, wszystkie rady na wagę złota. Wiem już o nocnym zwiedzaniu, przyjeżdżamy w środę; przed południem powinniśmy być w hotelu.
            Co zwiedzaliście w parku Villetes ? Czy byliście w Wersalu? Nie wiem, czy zdecydować się na park, czy na Wersal...
            • aseretka Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 10.12.10, 09:37
              W Parku Villetes przede wszystkim interaktywne muzeum. Zabiera niesamowicie dużo czasu, bo samodzielnkie robi się rózne doświadczenia i symulacje. Dla młodzieży to wielka frajda. Mój 17-letni wtedy syn nie mógł się oderwać od niektórych eksponatów. Wybraliśmy się tam po południu i do zamknięcia były jakieś 4-5 godzin. Pierwsze sale zabrały większość tego czasu, a resztę prawie zaliczyliśmy biegiem.
              Wersal natomiast to zupełnie inna bajka. Ale też trzeba przeznaczyć na zwiedzanie cały dzień. Wybór należy do Was. Pewnie jeszcze nie raz wrócicie do Paryża i obejrzycie to, czego nie widzieliście wcześniej.

PS. Zajrzyj na pocztę. Przesłałam Ci coś, co niewątpliwie pomoże w planowaniu tras po Paryżu i ułatwi zwiedzanie.
          • c_x_v Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 10.12.10, 08:51
            Bożena, dużo było ludzi o tej porze? Kolejki do kas i pod wieżą?
            Internetowy bilet pod wieżę ma właśnie ta podstawowa wadę, że nie ma pewności czy uda się go wykorzystać i pieniądze przepadają :( Ja zaryzykowałam i się udało, ale gdybym miała bilet wykupiony ja jeden dzień wcześniej jak na początku planowałam, odeszłabym z kwitkiem bo była ewakuacja wieży ze względu na rzekome podłożenie bomby.
            jovika, w tym temacie umiescilam troche informacji z mojego wrześniowego wypadu. Moga Ci sie przydac :) forum.gazeta.pl/forum/w,20573,116508174,116508174,Veni_i_Vidi_2010.html
            I kobieto nie panikuj że nie znasz jezyka francuskiego, bo ja też gadam tylko po angiesku i to tak że sie boję że kiedys jakiś anglik przy mnie na zawał zejdzie ;)
            Dobra rada nie pytaj tambylcow czy znaja angielski tylko od razu do nich mow bo ci sie zaden nie przyzna ze zna ;P
            • Gość: Bożena Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.222.240.176.spray.net.pl 10.12.10, 17:46
              Padło pytanie, czy było w tym tygodniu dużo turystów. Nadspodziewanie dużo:) W Luwrze akurat była niedziela z darmowym wstępem i były ogromne tłumy, kolejka poruszała się jednak do wejścia bardzo szybko. Do Saint Chapelle staliśmy niestety 1,5 godz w kolejce. Jak stanęliśmy, to nic nie zapowiadało, że będzie tak wolno szło. Po prostu sprawdzają bagaże w tak jak na lotnisku i to bardzo spowalnia ruch. Tak więc po bardzo długim staniu, nie mieliśmy dobrych nastrojów i kaplica już tak nie zachwyciła(. Kolejki były też do wejścia nas Notre Dame.
              W dniu, w którym planowaliśmy wejście na wieżę E. była gęsta mgła, ale w okolicy kręciło się dużo osób. Bardzo dużo turystów na Polach Elizejskich i w miasteczku świątecznym.

Pozdrawiam
              • Gość: kobieta32 Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 15:03
                Witam, też wybieramy sie do Paryża w lutym na 4 dni. Lecimy 6.2 z Poznania na lotnisko Beauvais. Czy dobry jest stamtąd dojazd do cetrum? czytałam o autobusach ale nie potrafię znaleść rozkładu który by rozjaśnił mi jak czesto one odjeżdzają i jak długo jadą.Gdzie mozna zarezerwować bilety na wieżę Eiffla? Szukałam ale wygląda jakby na luty nie moża było robić rezerwacji. Myślimy żeby kupić bilet na 3 strefy metra na 3 dni. Szukamy niedrogiego hoteliku mieszczącego się w centrum w którym są pokoje dla 3 os + dostawka . Może możecie coś polecić?
                • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 16.01.11, 12:41
                  jak już doczytałam, z lotniska Beauvais są autobusy skorelowane z przylotami, kasa na dworze po wyjściu z lotniska - mój plan - iść za tłumem (bilet 15euro, jedzie 1godz. 15min. do porte mallot)

My zarezerwowaliśmy hotel Formule1 - bardzo tani, ale bez luksusów

Na wieżę nie rezerwuję biletów - często jest zamknięta, trudno poczekamy w kolejce

Co do biletów, to będę kupować karnety + bilet na/z lotniska + kolejka do Wersalu, jeśli w ogóle tam zdążymy

Napisz, jakie Ty masz plany na zwiedzanie, bo mamy tyle samo czasu, tyle, że 6.02. my wracamy - planowałam też jechac 6.02., ale nie było miejsca w F1...
                  • Gość: kobieta32 Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.11, 11:00
                    W niedzielę liczę zobaczyć Luwr - bardzo pobieżnie przyznaje - mamy na to tylko popołudnie. W poniedziałek Wieża, Łuk - spacery nad Sekwana i Notre Dame
                    Wtorek Sacre Coeur, Montmarte, Wiatraki:) i kto wie co jeszcze..
                    Środa Disnayland - obiecaliśmy dzieciakom. Już widze że to zbyt malo czasu. Będziemy mieszkali u Polki ogłaszającej się na forum . Na chwilę obecną sprawia bardzo miłe wrażenie -chętnie odpowiada na maile. Kosztowo wychodzi dużo taniej niz hotele które przeglądałam.
                    Może wrócicie samolotem którym my przylecimy!
    • jovikaa Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 30.01.11, 12:55
      Wyjazd tuż, tuż :) Wszystkie trasy naniesione na mapę,dojścia do restauracji i róznych zabytków przejrzane w mapach google; w zasadzie wszystko powinno być dobrze...

Martwi mnie tylko cały czas, że zgubię się w metrze. Zauwazyłam, że np. linią niebieską mogę jechać w dwa różne kierunki, bo linia ,,rozjeżdża się'' na La Fourche. Czy w metrze jest informacja przez głośnik lub wyświetlana, jaka jest najbliższa stacja? Albo na pociągu jakaś info o końcowym dworcu, czy też trzeba po prostu odliczać sobie przystanki?
      • ennka Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 31.01.11, 00:26
        Do kobiety,czy mogłabyś po powrocie napisać ,jak było praktycznie w mieszkaniu ,które wynajęłaś .Też przymierzam sie do takiej opcji i będę wdzięczna za uwagi.
        Pozdrawiam i wspaniałych wrażeń wam życzę.
        • Gość: kobieta32 Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 10:17
          Napewno napisze! Mam nadzieję że sie nie zawiodę:)
      • c_x_v Re: Paryz z 12-latkiem w większości na pieszo? 06.02.11, 13:36
        Mam nadzieję, że informacja jeszcze Ci się przyda ;)
        Nie zgubisz się w metrze ponieważ w tunelach są strzałki z numerem linii i w którym kierunku jedzie. Musisz zwracać uwagę na stacje końcowe i tyle :)
    • jovikaa Wróciłam 07.02.11, 21:40
      Paryż jest piekny, zachwyca również zimą. Tam pogoda jest już przedwiosenna, sporo cieplej, można posiedzieć na ławce w ogrodach luksemburskich. Nawet psie kupy, które spotykaliśmy w sporych ilościach na chodnikach mają swój urok :)

Najlepiej zwiedziliśmy... paryskie metro, które jest istnym fenomenem - nie zgubiłam się ani razu, choć jestem dyslektykiem z zerową orientacją w terenie.

Jedzenie drogie - najtaniej chyba w okolicach ul. Mouffetard ( tania restauracyjka Crete lub jakoś tak - można najeść się nawet za 9 euro - pełen zestaw). Zdziwiło nas, że słynna sieć restauracji Leon de Bruxelles nie ma jednakowych cen. Na Champs-Elysses zestawy w karcie zaczynaja się od 20 euro (trzeba prosić o inną kartę z daniem dnia - wtedy cena za 3-daniowy zestaw - 12euro). Na Mouffetard można też znależć stragany z winami, serami, owocami - ogromny wybór. Piekarnie sprzedają gotowe, duże kanapki (od 2,90 do ok. 6.90), pomiędzy posiłkami można przegryżć naleśnika na wynos za ok. 3 do 7 euro - uwaga bardzo słodkie. Najlepiej chyba na obiad przeznaczyć sobie średnio 25 euro jeśli nie planuje się jeść w drogich restauracjach i jeśli nie zamawia się wina, bo potrafi kosztować więcej niż obiad :)

Pamiątki - najtaniej chyba w pobliżu Sacre- Coeur, choć Afroamerykanie mają zbliżone ceny. Uwaga na naciągaczy, którzy plotą te słynne Hakuny - Mataty na rękach szczególnie dzieci - chcą potem za to od 5 euro.

Ceny wstępów raczej zgadzały się z podanymi na forum, ż tym, że w d'Orsay po 18.00 w czwartek zapłaciliśmy normalnie 8 euro.

Już przejrzeliśmy strony z biletami lotniczymi z zamiarem powrotu, bo jeszcze tak wiele zostało nam do zobaczenia...
      • Gość: kobieta32 Re: Wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 18:00
        Ja też wróciłam,4 dni to zdecydowanie zbyt mało na Paryż. W pierwszym dniu przylecieliśmy więc Notre Dame i okolice Luwru -dodatkowo zdjęcia wieczorne przy wszyskich mostach. Drugi dzień - piękna słoneczna pogoda - wieża Eifela, Łuk Triumfalny, Plac Concorde (i ta wielka karuzela:) dodatkowo La Defence i trzeci łuk:). Trzeci dzień Monmarte, Sacre Coure, Pigalle i do tego cmentarz - grób Morissona wciąż wzbudza emocje:) wieczorkiem sesja z migocącą wieżą. No, a czwarty cały w parkach Disneya. Wszystko idealnie nam pasowało, noclegi w drugie strefie bardzo przyjemne, właścicielka mieszkania bardzo pomocna. Blisko kolejki RER. Na drugi i trzeci dzień kupiliśmy Parsis visite - bo sporo jeździliśmy po Paryżu.
        Wróciliśmy zachwyceni - choć trudno powiedzieć, że wypoczęliśmy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka