Dodaj do ulubionych

Punkty widokowe w Paryżu

29.04.11, 11:11
Musze się niestety ograniczyć do 1, góra 2, z racji czasu i kosztów.
Nawet przy 2 osobach, zakładając że wyjazd jest raczej niskobudżetowy, wychodzi dość drogo :(

1) Wieża Eiffla - 13,40 EUR (na który poziom?) - można kupić przez internet, co zaoszczędzi wprawdzie trochę czasu, ale spory uszczerbek dla portfela
2) Łuk Triumfalny - 9,50 EUR
3) Katedra Notre Dame - 8 EUR
4) Dach Centrum Pompidou - 3 (?) EUR

Wiem że z każdego z tych miejsc inne widoki, inna perpektywa i że na pewno każde jest warte odstania w kolejce i zapłacenia. 1 czerwca kolejki wszędzie bedą masakryczne, co zabiera niestety sporo czasu. Jak wspomniałam wyżej, istotną kwestią jest jednak także kwestia finansowa.
Zatem które z tych 4 miejsc bez bólu (albo z najmniejszym bólem) można pominąć ?
Obserwuj wątek
    • karnacja Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 12:17
      Zrób radykalne cięcia w planie oglądania Paryza z góry. Wjedź tylko na wieżę Eiffla
      na samą górę. Po powrocie wszyscy będą Ciebie tylko o to pytali:). Postoisz trochę
      w kolejce. Daruj sobie punkty 2-4. Pojedź na Montmartre i stań na schodach lub przy
      barierce widokowej bazyliki Sacre Coeur. Patrzenie bezpłatne. Widok bezcenny:).
      • corrina_f1 Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 12:48
        Dzięki za sugestie :)
        To czy ktokolwiek będzie pytać czy byłam na wieży nie ma dla mnie zupełnie znaczenia. Chodzi mi o najlepsze widoki :)

Z tych wymienionych przeze mnie punktów rozważałam w sumie w pierwszej kolejności Notre Dame bo podobają mi się tego typu ujęcia :
        anovelapproachto.me/wp-content/uploads/2010/03/Notre_dame-paris-view.jpg
        www.visitingdc.com/images/notre-dame-picture-4.jpg
        Akurat nie mogę znaleźć w sieci jednego, które właśnie najbardziej pcha mnie w kierunku Notre Dame ale mniejsza z tym.
        Pompidou jest najtańsze ale czy widoki fajne ?
        Na W.Eiffla bym chciała bardzo, tylko cena mnie trochę zniechęca... :(
        Z Łuku z kolei fajna perspektywa układu ulic...
        • chlodne_dlonie Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 12:51
          Ujrzałam linki i wiem gdzie wejdę (j e d n a k..;)) - dzięki!

:)
          • karnacja Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 13:25
            W obronie wieży Eiffla dodam, że przy stosunkowo drogiej cenie wjedziesz tam
            dwa razy. Pierwszy i może ostatni:) Raz trzeba a póżniej przez 50 lat widok
            dramatycznie się nie zmieni. I możesz już sobie darować. Odpuść sobie George P.
            Do diabła z polityką! Widok taki jak cena - średni.
            • tichy.net Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 15:25
              na pohybel z wieza, wieje ...
              moze malo romantycznie, jednak Montparnasse i brak kolejki, a widok prawie taki sam.
              Notre Dame b.dobry wybor :)

polecam jeszcze cos ... pod ziemia, wiec widoku brak - catacombs, o ile czas pozwoli ;)
              • corrina_f1 Re: Punkty widokowe w Paryżu 29.04.11, 15:36
                tichy.net napisał:

> na pohybel z wieza, wieje ...
                > moze malo romantycznie, jednak Montparnasse i brak kolejki, a widok prawie taki
                > sam.
                > Notre Dame b.dobry wybor :)
                >
                > polecam jeszcze cos ... pod ziemia, wiec widoku brak - catacombs, o ile czas po
                > zwoli ;)

Hmm, o ile nie fajniejszy ! ;)
                www.flickr.com/photos/luismunoz/2723708677/
                Bo tu zjadamy ciastko i mamy ciastko - jest wysoko i widać wieżę E jednocześnie :)

Nie wiem czy zdążymy pod ziemię, boję sie że nie.. :(
    • netka_71 Re: Punkty widokowe w Paryżu 02.05.11, 12:30
      Polecam odwiedzić Galeries Lafayette, na ostatnim piętrze jest taras widokowy, a wejście jast za darmo. Widok wart odwiedzin, a sama "świątynia zakupów" też ciekawa.
      • corrina_f1 Re: Punkty widokowe w Paryżu 02.05.11, 13:30
        Dzięki, tak, coś czytałam o tym tarasie na Galieries. Pewnie nie jest to tak spektakularny widok jak z Wieży czy z Montparnasse, ale zawsze coś :) A samą Galeries też planowałam odwiedzić, zawsze fajnie chociaż pogapić się na luksus ;)
        Kurcze, obejrzałam w weekend "Niebo nad Paryżem" i jednak widok z Montparnasse (kilkakrotnie pokazywany w filmie) jest kapitalny. Czytałam jednak na Tripadvisor, że taras na dachu jest zamknięty do czerwca, więc można oglądaś panoramy tylko ze środka przez szybę.
        Biorąc pod uwagę że nastawiam się na zdjęcia, to nie wiem czy 10 EUR jest tego warte...
        • corrina_f1 Re: Punkty widokowe w Paryżu 02.05.11, 13:37
          Hmmm, istotnie nie tak spektakularny ale na pewno ciekawy widok. A skoro i tak będę w okolicy, nie zaszkodzi zahaczyć o dach :)
          (w dolnej części linka także filmik)
          www.allrooftops.com/terrasse-des-galeries-lafayette/
          tinyurl.com/65eukb4
          • desperately.seeking.something Re: Punkty widokowe w Paryżu 02.05.11, 19:11
            subiektywnie:
            wieża Montparnasse- pierwsze miejsce, bezapelacyjnie, nawet bez wejścia na dach (strasznie wieje). te szyby na poziomie "obserwacyjnym" są tak zrobione, że można robić zdjęcia i pod słońce. poza tym najważniejszy plus- nie widać z góry tego pasztetu architektonicznego, jakim jest sam budynek :)
            wieża eiffla- można sobie darować, ładny widok w sumie tylko na pola marsowe
            sacre coeur- niezłe, ale wszędzie daleko, więc kiepsko widać szczegóły fajniejszych budowli
            notre dame- miejsce drugie, koniecznie. tyle, ze trzeba odstać swoje w kolejce
            ja polecam jeszcze łuk triumfalny- fajna perspektywa na pola elizejskie.
            na centrum pompidou nie byłam, ale sądząc z położenia i wysokości (raczej niewielka) nic specjalnego
            • corrina_f1 Re: Punkty widokowe w Paryżu 03.05.11, 08:36
              Dzięki za subiektywny opis :)
              Czy ktoś może zupełnie orientacyjnie oszacować, ile czasu w pierwszych dniach czerwca trzeba będzie odstać (np rano) pod Notre Dame ? Chodzi mi o to czy to kwestia godziny czy więcej na przykład.
              • Gość: Milka Re: Punkty widokowe w Paryżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 11:48
                My byliśmy na poczatku września. Pierwszy raz poszliśmy zobaczyć samą katedre w dzień powszedni. Bez problemu weszliśmy do katedry a na wieże niezbyt duza kolejka. Drugi raz byliśmy w sobotę. Do wejścia do katedry spora kolejka. Wejście na wieżę oblęzone - staliśmy około 1,5 godziny.
              • miriam_73 Re: Punkty widokowe w Paryżu 03.05.11, 12:55
                Kaśka, przecież Ci pisałam jak to zrobić.... Najlepiej podejść z samego rana, tak z ok. godzinę przed otwarciem, od kwietnia ruszają bodaj o 10 rano. Wejście jest z lewej strony stojąc twarzą do fasady. Jedna osoba stoi, druga może sobie poobchodzić katedrę i popstrykać fotki :) Wtedy jest szansa, że kolejka będzie umiarkowana, krótka, bo potem w ciągu dnia to jest totalny kosmos. Teoretycznie wchodzi 20 osób co 10-15 minut, al to teoria, tempo jest iście żółwie. Mnie się udało wjechać na górę dopiero za trzecim podejściem, właśnie stosując metodologie opisaną wyżej.
                Aha od maja przez cały sezon letni są tez wejścia wieczorne (do bodaj 22 lub 23), ale tego nie przećwiczyłam.
                notre-dame-de-paris.monuments-nationaux.fr/fr/bdd/page/visites
                Co do fotek i całej reszty - OCZYWIŚCIE warto, chociaż niektóre miejsca na górze przyprawiają o zawroty głowy, a osoby tęższe mogą mieć problem z przemieszczaniem ;-)
                • tichy.net Re: Punkty widokowe w Paryżu 18.06.11, 21:02
                  przypomnialo mi cos w temacie: punkty widokowe, wiec podciagam watek;) jest taki parc, w ktorym mozna zapakowac sie w balon (nie mylic ze zrobieniem kogos w balona, hehe ;)
                  balon unosi sie nad Paryz 150m - widoki zapewnione, a i frajda ... latac balonem nad Paryzem :)

Parc André Citroën
                  www.paris-walking-tours.com/parcandrecitroen.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka