Dodaj do ulubionych

Korsyka - informacje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 20:58
Jesteśmy autorami, wydanego rok temu przewodnika po Korsyce. Jeżeli ktoś się wybiera służymy pomocą, radami i wskazówkami. Wróciliśmy z wyspy kilka dni temu. Możliwy kontakt mailowy bezpośredni
pr@forhang-silesia.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Korsyka - informacje IP: *.opera-mini.net 30.07.11, 15:11
      Właśnie wybieramy się we wrześniu na Wyspę. Mamy już wykupione bilety na prom.Spanie w namiocie, zamierzamy po prostu przemieszczać się i "parkować" tam, gdzie nam się spodoba. Mamy do dyspozycji 10 dni i nadzieje, że nieco zwiedzimy, a także zdołamy poleniuchować na plazy. Szperałam w necie, w przewodniku i wiele informacji juz mam, ale zawsze nasuwają się kolejne pytania. Czy wzdłuż Wybrzeża od Bastii na południe znajdziemy pola namiotowe, oczywiście omijając autostrady? chodzi mi o oznakowanie, czy trzeba np wjeżdżać do miasteczek i dopiero szukać campu? W zeszłym roku w ten sposób jeździliśmy po LW i z drogi były "strzałki" na campy. Teraz banalne pytanie. W ub. roku nie mieliśmy ze sobą przedłużacza do prądu, więc nie korzystaliśmy.Nie zwróciłam nawet uwagi, czy potrzebny jest jakiś specjalny kabelek, wtyczka itp do tego "słupka z prądem".Czy wystarczy domowy przedłużacz. Czy prawde jest, że we wrześniu mamy szansę na ładną, jeszcze letnią pogodę?
      Dziękuję z góry.
      • woyzeck1 Re: Korsyka - informacje 27.08.11, 21:56
        Z kampingiem nie będzie problemu. Wzdłuż wschodniego wybrzeża od Bastii do Bonifacio prowadzi jedna z główniejszych (prostszych) dróg na Korsyce, ale nie ma ona statusu autostrady. Jest tam też wiele oznaczeń kierujących na kampingi. Jeżeli chodzi o plażowanie to ten rejon wyspy jest OK, natomiast biorąc pod uwagę wszystkie inne atrakcje to moim zdaniem jest to najmniej interesujący obszar Korsyki.
        Standard kampingów na Korsyce jest generalnie raczej niższy niż np. we Francji "kontynentalnej", tak więc jeżeli zależy Wam na basenie i czystych toaletach to raczej wybierajcie 3 "gwiazdki" ( 4 * jest tam bardzo niewiele).
        Aby korzystać z dostępu do prądu musicie mieć odpowiednią "przejściówkę" z trzema bolcami. Można to u nas też kupić, gdyż chyba w całej Europie obowiązuje ten sam standard. Jeżeli nie kupicie w Polsce, to bez problemu można to dostać w dowolnym większym sklepie typu Carrefour czy Super U na Korsyce, lub nawet w sklepikach na kampingach. Swoją drogą polecam też zabrać normalny przedłużacz (najlepiej 10 - 20m, taki jak np. do kosiarki do trawy), gdyż często podłączenie do prądu znajduje się w pewnej odległości od miejsca gdzie macie namiot. Życzę udanych wakcji - Korsyka jest piękna i warto odpuścić trochę plażowanie na rzecz innych atrakcji tej wyspy.
        • Gość: Maja Re: Korsyka - informacje IP: *.opera-mini.net 30.08.11, 22:29
          Bardzo dziękuję za informację. Wtyczkę już mamy. Do niej zamontowany przewód 10 m i druga wtyczka już standartowa, do zwykłego przedłużacza.Mam nadzieję, że będzie działała. W sumie najważniejszą funkcją będzie jakieś światełko wieczorem i ładowanie tel. Planujemy przez 4 dni zatrzymać się właśnie pomiędzy Bastią , a Bonifaccio, a następne 5 dni już z drugiej strony wyspy.Te pierwsze dni raczej będą bardziej plażowe i wypoczynkowe, gdyż przed Korsyką mamy też kilka miejsc do zwiedzania po drodze. Na campie zależy nam właśnie na czystych sanitariatach i fajnym położeniu,z basenu nie skorzystamy mając tak piękne wybrzeże pod bokiem. Przypuszczam, że mogę się zakochać w Wyspie i ta wizyta nie będzie ostatnią.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka