Dodaj do ulubionych

Nicea - plaża - jeżowce?

IP: *.home.aster.pl 17.06.12, 18:34
Hej,
za kilka tygodni wybieram się ze znajomymi na wakacje. trasa: Monaco -Nicea -Cannes.
Planujemy mix zwiedzania i odpoczynku, a więc również jakieś wypady na plażę. Z tego co pamiętam w Nicei plaże są kamieniste i jako dziecko byłam przymuszona do noszenia na nich koszmarnych plastikowo-gumowych sandałków. Niestety nie pamiętam czy wynikało to z nadopiekuńczości moich rodziców ;) czy faktycznie można tam sobie nogi pokaleczyć albo wdepnąć w jeżowca? Powinnam zabrać ze sobą jakieś buty nadające się na plażę i do wody?

Obserwuj wątek
    • dolna.polka Re: Nicea - plaża - jeżowce? 18.06.12, 07:33
      Oui.
      • Gość: Pola Re: Nicea - plaża - jeżowce? IP: *.home.aster.pl 15.07.12, 22:51
        dzieki za odpowiedzi. pakuje plastikowe kapcie :)
    • drzewko_szczescia Re: Nicea - plaża - jeżowce? 19.06.12, 00:17
      Byłam w N. miesiąc temu, jeżowców nie widziałam (może jeszcze za zimno), ale nawet bez jeżowców nie mogłam chodzić po tych kamieniach bosymi stopami! Teraz produkują specjalne bambosze na takie okazje, na pewno znajdziesz coś gustownego :)
      • mair Re: Nicea - plaża - jeżowce? 19.06.12, 08:17
        Czy wam sie nie myla przypadkiem plaze w Chorwacji ?
        • mair Re: Nicea - plaża - jeżowce? 19.06.12, 08:22
          Sorry, ale jak ja tam bylem to plaza byla piaszczysta, czyzby wysypywali piach na sezon ?
          • nchyb Re: Nicea - plaża - jeżowce? 19.06.12, 19:57
            > Sorry, ale jak ja tam bylem to plaza byla piaszczysta,

na której konkretnie plaży w Nicei byłeś? Bo jakoś w samej N. takich nie kojarzę, bardziej w stronę Cannes, np. Antibes. Juan les Pins, Golf Juan tak, piasek znajdziesz, ale nie widziałam, by go do Nicei przewozili...

co do jeżowców, nigdy na plaży nie widziałam, znajomi przywozili je, jak najbardziej, jeździli nurkować i zbierać je właśnie w okolicach Cannes, obok wysp, musieli nurkować, by znaleźć. W samej Nicei nigdy nie widziałam, za to trafiają się sezonowo bardzo parzące meduzy. Dane mi było być smagniętą przez taką, mało przyjemne uczucie, ledwie mnie musnęła, a parę godzin piekło...
            • skynews Re: 20.06.12, 13:05

nie ma żadnych piaszczystych plaż w Nicei pomijając kilka metrów kwadratowych, posypanych niekiedy piaskiem, należących do słynnego hotelu Negresco lub hotelu Beau Rivage.

plaże w Nicei są żwirowe (przeważają białe i szare wygładzone przez fale kamyki) i nie żyją na nich jeżowce (jeżowce egzystują na skałach).
              można bezpiecznie chodzić boso...dodatkowo znakomity masaż stóp.
              moje zdjęcia z plaży w Nicei - jesień 2011:
              Nice - Beach at Night
              Nice - Moonlight Beach...

• gerv.azy Re: Nicea - plaża - jeżowce? 11.07.12, 13:17
      Moim zdaniem buty się przydadzą, ja przynajmniej lubię podreptać w takich w wodzie i jest to bardzo komfortowe. Kiedyś owszem, plastikowe sandałki wbijały się w nogę, ale teraz siatkowane sportowe buty do wody są leciutkie i jedyny minus jest taki, że stopa się nie opala.
      • Gość: Pola Re: Nicea - plaża - jeżowce? IP: *.home.aster.pl 15.07.12, 22:54
        no wlasnie dopadlam takie w sklepie sportowym. nie sa moze bardzo gustowne, ale calkiem wygodne jak na plastik.
        to, ze stopy mi sie nie opala, to nie problem. teraz tylko stopy mam opalone, bo tylko stopy spod długich kiecek wystaja :)
    • jurek342 Re: Nicea - plaża - jeżowce? 10.12.13, 11:03
      W Nicei plaza jest kamienista ale zadnych jezowcow nie ma. Szczerze mowiac malo ciekawa plaza. jedyna atrakcja to ladujace samoloty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka