Dodaj do ulubionych

Kurs francuskiego w Nicei

IP: *.nplay.net.pl 05.03.09, 11:43
Poszukuję informacji na temat kursu francuskiego dla dorosłych,
początkujących, skoncentrowanego na intensywnej komunikacji i konwersacji (bez
głupawych szkolnych ćwiczeń). Koniecznie w Nicei, bez zakwaterowania. 4 do 8
tygodni.
Znalazłam wykaz szkół językowych, z którego wyeliminowałam kilka - nie mają
strony, nie otwiera się bądź brak rzetelnych informacji.
Pozostały: Sprachcafe, France Langue, International House, Azurlingua, Idiom.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej mierze? Które szkoły możecie
polecić, a które odradzacie. Ceny są zbliżone, generalnie oscylują ok 200e za
tydzień przy dłuższych kursach - 20 lekcji tygodniowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: francuski24.com Re: Kurs francuskiego w Nicei IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.09, 10:42
      Polecam Azurlingua.
      Wysyłam do tej szkoły uczniów od 5 lat i wszyscy wracaja zadowoleni:)

Sprawdziłam też osobiście będac na miejscu i mogę polecić naprawde z czystym
      sumieniem. Jest to szkoła posiadajaca certyfikat jakości nauczania.

pozdrawiam
      • Gość: alina Re: Kurs francuskiego w Nicei IP: 80.125.172.* 26.09.09, 12:32
        Dziekuje za odpowiedz. Oferta Azurlingua podoba mi sie, mam dobre doswiadczenia
        z metoda bezposrednia.
        Niestety juz wyjezdzamy z Nicei po kilkumiesiecznym pobycie i teraz bede szukac
        sensownego kursu w Ile de France - najchetniej na poludnie od Paryza, bo nie
        bardzo mam ochote dojezdac tak daleko (rer c4) - ok 1 godziny minimum, a za tym
        miastem nie przepadam. Czarno to widze, pewnie wszystko w centrum?
        A.
        • Gość: Majka Re: Kurs francuskiego w Nicei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 16:34
          Dzień dobry pani Alino, na powaznie mysle o przeprowadzce do Francji i chyba wybiore Nice, czy moglaby Pani podzielic sie spostrzezeniami do pobycie tam? Jak sie mieszkalo? Czy zycie jest dosc drogie? Z gory dziekuje
          • Gość: alina Nicea IP: 80.125.173.* 28.09.09, 18:01
            Spedzilam tu zaledwie kilka miesiecy, ale jest to miejsce w ktorym bardzo
            przyjemnie sie mieszka i polecilabym je kazdemu - moze z wyjatkiem 3 letnich
            miesiecy, kiedy bywalo goraco nie do wytrzymania;-)) najgorsze z mojegu punktu
            widzenia byly komary i meszki - zwlaszcza w czerwcu bylam bolesnie pokasana.

Dobre strony Nicei: miasto spore, ale nie moloch; bardzo ladne, "klimatyczne";
            plaze i morze; pogoda; mozna jesc na tarasie przez wieksza czesc roku; piekne
            dzikie tereny w zasiegu bliskiej wycieczki; znakomita komunikacja miejska i nie
            tylko; niezwykle wysoki standard uslug - mialam kilkakrotnie okazje korzystac z
            uslug medycznych i nie tylko - i jestem pod kolosalnym wrazeniem;

Koszty utrzymania: sklepy spozywcze sa na kazda kieszen - mozna przezyc za kwote
            porownywalna do wydatkow w PL, pod warunkiem zachowania rozwagi, choc niestety
            od 2 lat Francja jest coraz drozsza, mozna tez szalec, jak wszedzie. Dla mnie
            standard to 15 e dziennie na 2 osoby jedzace w domu.

Wiekszym problemem jest mieszkanie i to nie tylko ze wzgledu na koszt.
            Ekstremalna ochrona lokatorow we Francji doprowadzila do tego, ze wynajecie
            czegokolwiek graniczy z cudem, jesli nie jest sie Francuzem zamieszkalym we
            Francji, zatrudnionym na stale i dysponujacym zeznaniami podatkowymi z
            poprzednich lat plus fakturami z elektrowni itp ;-((( Juz wolny zawod
            dyskwalifikuje czlowieka w agencji wynajmu "bo nikt nie ubezpieczy od
            nieplacenia czynszu" tak wiec wynajem to albo droga przez meke albo decyzja
            wynajecia droszego, umeblowanego lokalu. My ostatecznie skorzystalismy z tej
            opcji, a i tak otrzymalismy propozycje zaplacenia calej kwoty za kilka miesiecy
            GOTOWKA. Oczywiscie wysmialam ich i zadowolili sie przelewem, ale to dowodzi,
            jak na nas patrza.

Przyjemna strona Nicei i w ogole wiekszej czesci Francji jest symaptyczne
            zachowanie i uprzejmosc. Wydaje sie, ze tu na poludniu ludzie sa bardziej
            swobodni, szczesliwi, zadowoleni z zycia. Na spacerach z psem czesto wdawalam
            sie w krotkie pogawedki, chociaz wlasciwie nie znam francuskiego.

Mielismy jednak tez i nieprzyjemne doswiadczenia - toksyczna sasiadka, ktora spi
            do poludnia i przeszkadzaja jej poranne rozmowy na balkonie, w porze naszej
            kolacji wlacza na tymze balkonie odkurzacz, a noca wrzeszczy na kota ;=((( oraz
            sasiedzi, ktorzy kilkakrotnie doniesli policji, ze parkujemy nawet nie na
            zakazie, tylko do polowy na chodniku, czyli w miejscu, gdzie samochody z
            rejestracja 06 stoja normalnie i bez problemow. My z numerami z Ile de France
            zaplacilismy 2 mandaty, kolega na tablicach PL zostal odholowany. Taka tutejsza
            specyfika...
            Pozdrawiam
            Alina
            • Gość: Majka Re: Nicea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 23:25
              Bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba jednak zdecyduję się na to miasto. Mam nadzieje, że uda mi się znaleźć jakies mieszkanko :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w Ile de France
              • Gość: alina Re: Nicea IP: 80.125.172.* 03.10.09, 20:53
                Powodzenia w Nicei :-)
                A u nas na poludnie od Paryza - ZIMNO!
                A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka