IP: *.chello.pl 04.07.10, 16:11
Wybieam się do Toskani z grupką znajomych na 14 dni będziemy
poruszac sie samochodem.
Planujemy Siene, Florencje i zachodnie wybrzeże czy to wystarczający
czas? chce wypocząć ale nie zanudzić się, zawsze jezdziłam na
objazdówki wiec temp było inne zwiedzania a tu...nie wiem dlaczego
mam wrażenie że 14 do troche za duzo. Z tego co orientuje się w
Sienie nie ma aż tak dużo do zwiedzania i są to małe miateczka czy
jakieś prowincie wiec jeden dzień wystarczy ...czy mylę się
Wdzięczna bede za podpowiedzi, może troszke nakierowanie co warto
zobaczyć a czego nie i koszta muzeum np wejscia na wieze w Pizie.
dziękuje
Obserwuj wątek
    • malgotosca Re: Toskania 04.07.10, 20:49
      A czemu wybrałaś Toskanię?
    • kamcia_79 Re: Toskania 04.07.10, 21:53
      Cóż zależy co lubisz, jedni mówią że na Florencję potrzeba kilka dni, wg mnie 1
      dzień wystarczy, na Sienę nawet pół, podobnie na Pizę. Natomiast pozostaje
      mnóstwo małych miasteczek w okolicy. Ja byłam 10 dni i uważam, że to akurat.
      Jeden dzien był słodkiego lenistwa nad basenem, a drugi zwiedzanie i tak na
      przemian. Wg mnie nudzić się nie powinniście, a jesli nawet to zawsze można
      zmienic plany i po tygodniu pojechać gdzie indziej. Grunt to mieć dość
      elastyczne podejście
      • Gość: Justi Re: Toskania IP: *.181.130.231.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.07.10, 10:02
        A kto napisal o spedzaniu urlopu w miescie?
        Zwiedzanie Sieny w pol dnia to bieg po jej uliczkach a nie delektowanie
        sie pieknem. Urzadzajac taki maraton nie da sie rozsmakowac ani w
        toskanii ani nigdzie indziej. A szczegolnie na Toskanie potrzeba czasu,
        spokoju i wolnego kroku...
        • kamcia_79 Re: Toskania 22.07.10, 10:09
          jak napisałam, każdy zwiedza jak lubi. Ja byłam w Sienie pół dnia i
          wystarczy.(Natomiast chętnie tam wrócę) Przespacerowałam się po centrum, wypiłam
          kawę na rynku, zwiedziłam katedrę i sorry co mam tam więcej robić w danym dniu?
          Z przyjemnością na pózny obiad wróciłam do pensjonatu i popołudnie spędziłam
          chłodząc się w basenie. Może jak ktoś jedzie do Toskani wiosną czy jesienią to z
          przyjemności połazi i 3 dni po Sienie.
          Co do urlopu w mieście, jesli potrzebujesz po kilka dni na zwiedzenie każdego
          miasta to spędzisz cały urlop właśnie w mieście, bo jak to inaczej rozwiązać?
          • makda Re: Toskania 22.07.10, 10:13
            Dla osób zastanawiających się, co robić w Sienie, polecam
            lekturę "Barbarzyńcy w ogrodzie" Herberta.

PS. Ja osobiście nie pałam miłością do Sieny w sezonie turystycznym.
            Ostatnio uciekłam stamtąd po godzinie.
            Ale poza sezonem.....bajka.
          • Gość: Justi Re: Toskania IP: *.torun.mm.pl 22.07.10, 17:49
            Problem naszego niezrozumienia polega na tym ze dla mnie liczy sie nie
            ilosc a jakosc. Nie musze za jednym urlopem zwiedzac kazdego
            miasteczka. Planuje i wybieram to, co w danym roku mam ochote zobaczyc
            lub za cZym tesknie. I dziele urlop na odpoczynek i zwiedzanie 50/50.
            Dla mnie urlop nie polega na szybkim zaliczeniu kazdego punktu z
            przewodnika...lepiej zwiedzic mniej ale poswiecic wiecej czasu na
            zachlysniecie sie miejscem. No a
            le nkazdy ma swoje zdanie i preferencje.
            • kamcia_79 Re: Toskania 22.07.10, 21:45
              Dokładnie, kazdy ma swoje preferencje co napisalam juz w pierwszym poscie a
              wiele osób się oburzyło, że jak ja śmiem pisac że na Sienę pól dnia starczy. Ja
              też nie zaliczam miejsc jak oszalała, podczas pierwszego pobytu byłam we
              Florencji, Sienie, Pisie, Wolterze i San Gimignano. To chyba nie dużo,
              zobaczyłam, wyrobiłam sobie opinię i chętnie podczas kolejnego pobytu wrócę do
              tych miejsc i coś nowego w nich zobaczę, ale spędzać 3 dni we Florencji za
              jednym razem to dla mnie za dużo. Wolę co roku wracać i odkrywać nowe rzeczy w
              tych już pobieżnie poznanych miastach a także co roku odwiedzać nowe miejsca.
              • jeepwdyzlu Re: Toskania 23.07.10, 10:40
                kamcia czasy sięzmianiły
                to rozumiemy
                Mało kto - zwiedzając Włochy - spędza - jak Iwaszkiewicz przed
                wojną - miesiąc we Florencji czy dwa w Wenecji..
                Każdy pracuje, ma obowiązki. Dziś urlop we Włoszech to tydzień,
                czasem dwa. I niektórzy - mają ochote w tym czasie zobaczyc jak
                najwięcej. Ok - ich wakacje, ich czas ich prawo...
                Niemniej - zwróć uwagę, że to forum nie nazywa się " 9 MIAST W 4 DNI"
                ani "JESLI TO WTOREK TO JESTEŚMY W BELGII"
                tylko WŁOCHY.
                Nie znajdziesz tu zwolenników teorii, ze na obejrzenie Sieny
                wystaczy kilka godzin. Tak - większość forumowiczów wpada do Sieny
                na pół dnia. Ale najczęściej - wyjeżdza z poczuciem niedosytu. I
                mocnym postanowieniem powrotu. Jak najszybciej. Na jak najdłużej...

Jeśli po wypiciu kawy i obejrzeniu katedry w Sienie zaczynasz się
                nudzić - nie wiem jak to skomentować, żeby Ci nie zrobić
                przykrości...
                Może kiedyś zmienisz zdanie, może nie. Każdy z nas jest inny.
                Pozdrawiam
                jeep
                • kamcia_79 Re: Toskania 23.07.10, 11:07
                  Nie napisałam że po pól dnia w Sienie zaczęłam się nudzić, a przynajmniej nie w
                  sensie o jakim myślisz. Niestety w upale, po 5h spacerowania nie miałam już
                  ochoty na kontynuację zwiedzania tylko na basen.
                  I dokładnie, każdy jest inny, a Twoje poczucie wyższości (jaki to ja jestem
                  wyrafinowany, że mógłbym w Sienie miesiąc spędzić i byłoby mało) świadczy tylko
                  źle o Tobie. Ja np mogłabym spędzić miesiąc na łonie dzikiej przyrody gdzieś w
                  Afryce ale nie krytykuję nikogo, kogo to nie bawi i woli obejrzeć sawannę z
                  okien dżipa.
                  • jeepwdyzlu Re: Toskania 23.07.10, 12:06
                    prezentujesz tu swoje poglądy
                    masz do nich pełne prawo
                    zwłaszcza, że dotyczą Twoich wakacji i Twojego czasu
                    ale prezentujesz je nie wśród swoich przyjaciół
                    tylko publicznie
                    ze wszystkimi konsekwencjami
                    również - prezentacją zdania odrębnego..

Z przyjemnościa podyskutuje o wrażeniach z Toskani z każdym,
                    równiez rozczarowanym....
                    Ale nie z osobą taką jak Ty. Nic nie wiesz o Florencji, nic nie
                    wiesz o Sienie a pozwalasz sobie na "doradzanie" innym forumowiczom.
                    Piszesz, że wystarczy im parę godzin tu, parę godzin tam.
                    Absolutnie, głęboko i fundamentalnie nie zgadzam się z tą opinią.
                    To, że dla Ciebie taki pomysł na wakacje jest atrakcyjny - nie
                    oznacza, że można go polecać innym.
                    Powstrzymam się od komentowania Twoich wycieczek osobistych - to
                    nikogo nie interesuje....
                    eot
                    jeep
                    • kamcia_79 Re: Toskania 23.07.10, 12:50
                      Sam sobie zaprzeczasz. Ja mam prawo pisać, że wg mnie wystarczy jeden dzień na
                      Florencję tak samo jak a ty masz prawo pisać że tydzień nie wystarczy. Kazdy z
                      nas ma takie samo prawo do dzielenia sie swoimi spostrzeżeniami, ja to zrobiłam
                      o wiele kulturalniej pisząc, że WG MNIE wystarczy 1 dzień natomiast podkresliłam
                      że inni mają inne zdanie, wiec pytająca może sobie wyrobic opinię, z jej postu
                      wywnioskowałam, że preferuje raczej intensywny typ zwiedzania, skoro do tej pory
                      preferowała objazdówki.

I to ty zacząłeś wycieczki osobiste wyrażając się pogardliwie o osobach które
                      preferują inny sposób na spędzenie urlopu niż Twój.
                      To że Twój pomysł na spędzenie tygodnia w Sienie jest dla Ciebie atrakcyjny -
                      nie oznacza, że można go polecać innym.
          • Gość: blf Re: Toskania IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 09:17
            Przespacerowałam się po centrum, wypiłam
            kawę na rynku, zwiedziłam katedrę i sorry co mam tam więcej robić w danym dniu?

Nieśmiałe pytanie - skoro tak (każdy ma prawo), to - wybacz - ale po chu.j tam jechałaś?

Katedra: detale, posadzka (są o niej całe książki), Piccolomini, Faciatella, Muzeum Katedralne. Santa Maria de Scala (klimat. korytarze. freski. kaplica Katarzyny. Rzeźby 19 wieczne. galeria dla dzieci. widok od katedry. widok od ulicy: kilkanaście wtopionych w siebie kamienic nabudowywanych przez 1000 lat). Gotyckie pałace. W nich - w niektórych- zbiory sztuki. W części - w pełni jawne. W części jawne ale nie reklamowane. W części - niejawne ale dostępne. W jeszcze innych - a priori niedostępne, ale.... (wszędzie da się wejść, tylko nie każdy i nie zawsze). Pinacoteca!!!!! A w niej: pierwszy "świecki" krajobraz w dziejach malarstwa europejskiego. I jakieś 600 innych obrazów. Palazzo Publico! Freski, freski, freski. Maesta. Guido Riccio (tylko w tej sali spędziłem godzinę, musiałem się sam z niej siłą wyciągać ;-). Wieża - czemu nie? - imponująca. Widok. Franciszkanie. Dominikanie (Sodoma!!!). Widoki ze wzgórz. Siena rano, mgły nad katedrą. Campo w nocy.
            Wymieniam pobieżnie, z pamięci, na szybko, dobre przewodniki wskażą jeszcze to i owo.

Nieśmiało oszacuję - tydzień? - choć oczywiście przyjemniej będzie 3 dni i potem np. kolejne 3 dni za 5 lat.

Jeszcze raz: każdy robi co uważa. Ale jeżeli jedziesz do Sieny żeby zadać swoje egzystencjalne pytanie co w niej robić po katedrze i kawie, to powtórzę tylko: a na CHU.J tam jechałaś?

• Gość: KWR Re: Toskania IP: *.cust.dsl.teletu.it 04.08.13, 19:08
        Kamciu, Florencja w jeden dzień? kiciu, my tam jeździmy od pięciu lati średnio spędzamy w niej po miesiącu I dalej mamy tam co robić. Jak masz dla Florencji tylko jeden dzień, to nie fatyguj się zostań na basenie, tam sie ochlodzisz i nie narazisz mózgu na szkdoliwym w upale wysiłek. W twoim wieku jak rozumiem troche więcej wiedzy o Michale Aniole, Boticellim, Leonardo, Bruneleschim, Massacio, Medyceuszach, to grozi rakiem mózgu, uważaj na siebie.
      • Gość: blf Re: Toskania IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 09:03
        jedni mówią że na Florencję potrzeba kilka dni, wg mnie 1
        dzień wystarczy, na Sienę nawet pół, podobnie na Pizę.

To zależy czy ktoś ma na myśli że "był w Sienie" czy Florencji, czy że ją zwiedził.
        Otóż na Sienę 3 dni intensywnego zwiedzania może wystarczy, na Florencję na pewno nie starczy tydzień !!!!
        Powtórzę, wiem że są tacy którzy stanęli na Campo i weszli do katedry i mówią że "zwiedzili Sienę". Cóż, na to i godzina wystarczy....
    • milka2002 Re: Toskania 04.07.10, 22:10
      własnie wczoraj wróciłam z Toskanii, pierwszy tydzień byłam nad morzem w San Vincenzo, stad niedaleko do Piombino, Pizy i na wyspę Elbę, pozniej przez tydzien przebywalam w okolicach Florencji. I rzecz jasna musialam zaliczyc Florencje, powiem tak, gdyby nie najciekawsza przepiekna bazylika w centrum to bylabym b.b. zniesmaczona Florencja. Stare Miasto niestety nie jest wylaczone z ruchu samochodowego. mnostwo ludzi, halasu, motocykli i problemy ze znalezieniem parkingu, ogólem srednie wrazenia. I uwaga głowny zabytek tego miasta (bazylika) jest otwarty dla zwiedzajacych do 17 godz. W nastepnym dniu pojechalam do San Gimingiano, jest tu sporo wycieczek zorganizowanych, ale miasteczko ma cudowny klimat, stare miasto otoczone jest murami obronnymi, w srodku przyjemny klimacik, spokoj, naprawde polecam. Nie bylam w Sienie ale slyszalam ze tez warto zobaczyc.
      • kalinik Re: Toskania 19.07.10, 23:03
        witam wybieram się do piombino moze wiesz jakie sa plaze chodzi mi o
        dziecko ma 6 lat i uwielbia sie bawic w piasku i czy plaże są płatne
        pozdrawiam
      • Gość: loop Re: Toskania IP: *.clienti.tiscali.it 20.07.10, 12:37
        milka2002 napisała:

> własnie wczoraj wróciłam z Toskanii, pierwszy tydzień byłam nad
        morzem w San Vi
        > ncenzo, stad niedaleko do Piombino, Pizy i na wyspę Elbę, pozniej
        przez tydzien
        > przebywalam w okolicach Florencji. I rzecz jasna musialam zaliczyc
        Florencje,
        > powiem tak, gdyby nie najciekawsza przepiekna bazylika w centrum to
        bylabym b.b
        > . zniesmaczona Florencja. Stare Miasto niestety nie jest wylaczone
        z ruchu samo
        > chodowego.

Masz pecha, jeszcze do października ubiegłego roku można było
        przejechać się wokół Duomo samochodem. Wtedy to może było na co
        narzekać.

Ja wiem, że z punktu widzenia turysty (no przynajmniej niektórych),
        to wszystko powinno być dostosowane do zwiedzających, ale
        rzeczywistość jest taka, że w miastach, które się zwiedza najczęściej
        mieszkają normalni ludzie.
        Z resztą centrum Florencji i tak jest już w pewnym sensie zabite.
        Właśnie dzięki schlebianiu pomysłom takich ludzi, którzy twierdzą, że
        Florencja jest rozczarowująca i na zwiedzenie jej wystarczy pół dnia.
        > mnostwo ludzi, halasu, motocykli i problemy ze znalezieniem
        parkingu

> , ogólem srednie wrazenia. I uwaga głowny zabytek tego miasta
        (bazylika) jest o
        > twarty dla zwiedzajacych do 17 godz.

Uwaga, uwaga: Florentyńczycy śmią odprawiać nabożeństwa w katedrze!
        Ciekawe, że nie żalisz się na zamknięte w poniedziałki muzea. W sumie
        też zastanawiam się, dlaczego sklepy i restauracje nie są otwarte 24h
        na dobę :)

> W nastepnym dniu pojechalam do San Gimingi
        > ano, jest tu sporo wycieczek zorganizowanych, ale miasteczko ma
        cudowny klimat,
        > stare miasto otoczone jest murami obronnymi, w srodku przyjemny
        klimacik, spok
        > oj, naprawde polecam. Nie bylam w Sienie ale slyszalam ze tez warto
        zobaczyc.
    • jeepwdyzlu Re: Toskania 20.07.10, 15:16
      Na Florencję wystarczy jeden dzień, na Sienę pół....
      a 14 dni na Toskanię to za dużo....
      Rozumiem, że wzrastające dochody powodują, że do Włoch trafiają
      różni ludzie, ale do tej pory sprzątaczki latały na Ibizę albo do
      Egiptu...
      LUDZIE!!!!! Włochy są przereklamowane! Wracajcie do swoich
      ukochanych hoteli z żarciem i chlaniem do oporu..
      Toskanię zostawcie nam - Italomaniakom..
      Jak wiadomo - my sie nie znamy..
      jeep
      • malin7 Re: Toskania 23.07.10, 11:24
        Święte słowa, popieram w całej rozciągłości, czasami ręce opadają jak się czyta
        niektóre posty. A jeszcze całkiem niedawno było inaczej....
        Zostawcie Włochy tym, którzy je naprawdę chcą poznać , wczuć się w
        niepowtarzalny klimat tego kraju i którzy jadą tam rozsmakować się w zabytkach,
        jedzeniu, kulturze itp. itd.
        • kamcia_79 Re: Toskania 23.07.10, 11:47
          Na całe szczęscie mamy wolność i kazdy moze jechać gdzie chce. Ciesz się że
          tylko na 1 dzień wpadam do Florencji, w pozostałe dni jest więcej miejsca dla
          Ciebie.
    • marghe_72 Re: Toskania 20.07.10, 17:01
      się może okazać, że owe 14 dni to zdecydowanie za mało
      Bo Toskania to nie tylko Siena, Florencja i Pisa..
      to dziesiątki urokliwych miast i masteczek, to winnice, to widoki,
      to jedzenie.. i dalej w ten deseń.
    • Gość: Justi Re: Toskania IP: *.torun.mm.pl 20.07.10, 20:55
      14 dni na Toskanie to za duzo?????
      Jedź, rozsmakuj sie i zakochaj...a zrozumiesz ze to zdecydowanie za
      malo!!!!!!!!
      A osobie ktora chciala pod Duomo autem dojechac gratuluje pomyslu!
      Rzeczywiscie rozumiem Twoje rozczarowanie Florencja...
      I blagam nie grzeszcie mowiac ze w Sienie nie ma nic do zwiedzania!
      Florencja w jeden dzien? Stonka z Tatr juz i tu przywedrowala ;(

• kamcia_79 Re: Toskania 21.07.10, 22:10
        Kto napisał, ze w Sienie nie ma nic do zwiedzania?
        ja wiem że są toskaniomaniacy, którzy mogliby i 14 dni na Florencję poświecić,
        ale naprawdę dla przeciętnego turysty jeden dzień wystarczy żeby przejść się o
        obejrzeć wszystkie najważniejsze rzeczy. Jak mu się spodoba i się rozsmakuje to
        wróci za rok. Nie każdy chce spędzić cały urlop w mieście.
    • aga72 Re: Toskania 24.07.10, 14:52
      > czy mylę się
      mylisz sie. 14 dni to stanowczo za malo, zeby poznac uroki i smaki
      toskanii. chyba, ze chcesz ograniczyc sie do zwiedzania tych
      najbardziej znanych miast i miasteczek
    • Gość: eDom Re: Toskania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 14:06
      14 dni to bez wątpienia wystarczający czas żeby pozwiedzać te wszystkie miejsca. Jednak Toskania jest tak piękna, że nie ma możliwości żeby się tam nudzić.
    • Gość: joanna Re: Toskania IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 15.07.13, 19:31
      Jadę w tym roku po raz pierwszy do Toskanii, do tej pory zwiedzialiśmy inne kraje, a we Włoszech inne regiony. Z reguły staramy się dobrze przygotować i jak najwięcej dowiedzieć o miejscu/regionie, do którego jedziemy i często posiłkujemy się informacjami z forów internetowych w nadziei na przeczytanie subiektywnych wrażeń, odszukaniu ciekawostek i fajnych miejsc poznanych przez bywalców konkretnego miejsca. Przykro czytać, że zamiast podzielić się konkretami, podać choć jedną nazwę interesującego miejsca/miasteczka, opisać jakąś fajną plażę, kawiarnię... czy co tam kto polubił i co wg niego warto zobaczyć - bo o to chyba chodziło w zapytaniu - większość skupiła się na czczej dyskusji i obrażaniu innych. Sorry, pewnie nie powinnam się odzywać, ale to kolejne forum, które przeglądam i utwierdzam się w przekonaniu, że to stracony czas...
      • Gość: cicio Re: Toskania IP: 86.59.117.* 24.08.13, 10:16
        Gość portalu: joanna napisał(a):

> Jadę w tym roku po raz pierwszy ...............

W imie czego wyciagasz stare kotlety, lubisz sie w ten sposob spelniac ?
        Jesli chcesz sie czegos dowiedziec to kup dobry przewodnik. Jest tam zamieszczana prawda obiektywna a ta jest o niebo lepsa od mniej lub bardziej bzdurnych opinii subiektywnych, ktore dla ciebie beda napewno bezsensowne. Przyjmij za pewnik, ze tu na forum jest o wiele, zdecydownie mniej uczestnikow niz nickow i ta sama osoba raz pisze tak raz inaczej, w zaleznosci od humoru. Raz jej wystarczy dzien na Toscanie innym razem musi miec dwa tygodnie i tak dookola Macieju.
        Zatem kup przewodnik, poczytaj, jedz i ocen sama dla siebie. W kazdym przewodniku jest wszystko co normalny turysta potrzebuje.
        • Gość: blf Re: Toskania IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 14:29
          W kazdym przewodniku jest wszystko co normalny turysta potrzebuje.

Zważywszy, że o takiej np. Florencji w jednym przewodniku jest 8, a w innym 250 stron, to na pewno w "każdym" przewodniku, jest "wszystko" czego potrzebuje normalny turysta.

Poza tym - już widzę ten ogólnopolski konsensus co do pojęcia "normalny turysta".
          Bo np. dla mnie to jest turysta który: unika plaż, nudnych wylegiwań, w ogóle nie dostrzega ofert typu "6 miast włoskich w 12 dni", to jest turysta który przed wyjazdem do Florencji nie tylko czyta 3 różne przewodniki w których jest co najmniej 100 stron o Florencji, ale zna niemal na pamięć wstępne rozdziały o Florencji Muratowa, zna dość dobrze te kilkanaście podstawowych książek o tematyce w języku polskim. Oczywiście turysta który kupuje kilkaset książek o Florencji dostępnych od ręki w innych językach i zapoznaje się z nimi przed wyjazdem - to też normalny turysta, jedynie pozostaje mu zazdrościć ilości wolnego czasu i/lub tempa czytania w obcych językach.

• chipsi Re: Toskania 22.07.13, 13:10
      Na Pize wystarczy kilka godzin - i to z zapasem. Fakt, na wieże nie wchodziłam, odstraszyła mnie kolejka. Generalnie poza Placem Katedralnym za wiele do oglądania w Pizie nie ma - chociaż miasteczko przyjemne. Za to Florencja - bajka. Byłam tylko jeden dzień i o mało karku nie skręciłam od oglądania - dużo, pięknie... Nie weszłam nawet do żadnego budynku a czasu nie starczyło na zobaczenie wszystkiego.
      Zachodnie wybrzeże jest piękne. Trochę popływaliśmy statkiem (Liguria i 5terre), dużo chodziliśmy po górach, z których roztacza się cudny widok na morze i położone w dolinach i na szczytach miasteczka. Na szlakach pusto nawet w sezonie. Plażowanie też należy zaliczyć, tyle że te w sezonie są oblegane okrutnie. :)
      • Gość: blf Re: Toskania IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.13, 09:25
        Generalnie poza Placem Katedralnym za wiele do oglądania w Pizie nie ma - chociaż miasteczko przyjemne.

za wiele w sensie ilościowym- zapewne nie.
        ale pinacoteca jest przednia- wiem że nie każdy jest fanem średniowiecznego malarstwa toskańskiego, choć ja, jeśli wrócę kiedyś do Pizy (kto wie?) - to z równą radością zobaczę znów katedrę i baptysterium (a, jeszcze jest tam ta krzywa campanilla, ale to najmniej ciekawy obiekt ;-)))), co pinacotecę właśnie.

A taka perełka jak Santa Maria della Spina, w Pizie właśnie - ZUPEŁNIE gdzie indziej niż katedra?
    • lauram12 Re: Toskania 23.07.13, 11:44
      polecam cudowne miejsce w Toskanii intopassion.pl/fontelunga-niebo-w-toskanskim-foiane-della-chiana/
    • amelia.m1 Re: Toskania 10.10.13, 11:21
      polecam piękny hotel w Toskanii intopassion.pl/intohotels-conti-di-san-bonifaciotuscany/
    • intopassion.com Re: Toskania 12.10.13, 19:26
      nie wiem co chca Panstwo zwiedzac i co Panstwo rozumieja jako zwiedzanie ja w tym roku spedzilam w toskanii 3 tygodnie i raczej czasu bylo zbyt malo - polecam naszego bloga w tym photo story male miasteczka - uwazam ze to najwiekszy urok toskanii
      intopassion.pl/photo-story-tuscan-villages-and-towns/
      prosze zwrocic uwage rowniez na sposob podrozowania po toskanii - czesto male i krete drogi (wyjatkowe widokI!!!) to srednia 50km/h
      polecam doline val d'orcia miasteczko pienza, droge i okolice montepulciano i montalcino, agroturystyki w chianti, oczywiscie florencie i siene
      do tego park narodowy w maremma
      po wybrzezu warto sie przejechac by znalezc urocza mala plaze bez setek glosnych wlochow
      no chyba ze tego wlasnie Panstwo szukaja bo kazdy tez ma inne wyobrazenia
      pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka