geomax 01.08.10, 14:01 Lecę we wrześniu do Rimini /Wizzair do Forli i potem auto z Avis'u/ i nurtuje mnie "problem" plaż płatnych i bezpłatnych /publicznych/. Wszelkie wieści na ten temat mile widziane :-) Adam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marki0 Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 212.191.130.* 02.08.10, 09:07 markiWłaśnie wróciłam z 9 dniowej tułaczki-dosłownie tułaczki po Włoszech. W Rimini byłam krótko bo spedziłam na plazy wiczór i noc, ale powiem tak. Na plaży byłam od 17 godziny i do każdego z hoteli należą inne leżaki. Czy plaża jest płatna, nie wiem bo generalnie nie była ona oddzielana jakimiś bramkami czy sznurkami jak widziałam w innych miejscach. Jednak do każego hotelu należy określony kolor leżaków i my np władowaliśmu sie na żółte, przekręciliśmy sobie przodem do słonka i natychmiast przypędził italiano, że nie wolno nam tego robić, bo tu jest exluziw, siedzieć możemy, ale przestawiać nie. Wiec przesiedliśmy się obok na zielone, które tuż przy samym morzu stały jak chciały /być może te nie były płatne a tamte tak,ale mówieć nie ma żadnego podziału tej plaży/. Ale Rimini jest bardzo fajne, atmosfera extra. Wieczorkiem tj ok 22 na plaży zaczeły sie dyskoteki-przy każdym hotelu inna, był poczęstunek - pewnie dla gości hotelowych, ale nas jako turystów z plecakami tez częstowano, wiec się utanczyliśmy, podegustowaliśmy, a bawić to się oni naprawdę potrafią i to nie tak jak polacy, którzy się odrazu nawalą i zwracają lub spią po kątach, tam jest zabawa do rana i do tego przepiękne pokazy sztucznych ogni.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donpedro Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 109.117.204.* 28.01.11, 23:16 Gość portalu: marki0 napisał(a): > my np władowaliśmu sie na żółte, przekręciliśmy sobie przodem do > słonka i natychmiast przypędził italiano, że nie wolno nam tego > robić, bo tu jest exluziw, siedzieć możemy, ale przestawiać nie. > Wiec przesiedliśmy się obok na zielone, które tuż przy samym morzu > stały jak chciały To bardzo dziwne i zaskakujace, jak ja sie wladuje na nie swoje lezaki to mi zawsze przynosza tace z francuskim szampanem i przysylaja 2 nagie tancerki dla umilenia czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rimini - plaże publiczne ? 02.08.10, 09:50 Bezplatne / tylko piasek /: www.riminiturismo.it/1664/15/Frustoli.html?lang_index=0&seq_index=0 Bezplatne tzw. spiagge libere attrezzate, czyli z prysznicami, ratownikami itp. www.riminiturismo.it/1663/15/Spiagge_Libere_attrezzate.html?lang_index=0&seq_index=1 Jesli dane te sa jeszcze aktualne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 91.198.246.* 14.09.10, 13:31 Pytanie pewnie nie aktualne ale odpowiadam dla potomnych. W Rimini bezpłatna plaża jest od delfinarium w stronę portu. Piasek bez leżaków ale dość zagospodarowana (wc , prysznice) i nie gorsza od tych płatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Rimini - plaże publiczne ? 27.01.11, 19:05 jak ja kocham jak odpowiedzi udzielane są zagranicznymi linkami... brak mi słów.. ale pytanie jest jak najbardziej na czasie więc trochę je ponawiam.. jak to dokładnie jest z tym wejściem na plażę.. ja zajęłam sie szukaniem hotelu z plażą prywatną ale takich nie znajduję (widocznie sę poza moimi przedziałami cenowymi) i zastanawiam się jak to w takim razie jest.. jadę do Rimini idę nad morze i nagle ktos mi mówi że nie wejdę bo to prywatna plaża??? jeszcze jestem w stanie zrozumieć płacenie za leżaki ale nie do końca rozumiem tą idee plaż prywatnych i publicznych w Rimini Odpowiedz Link Zgłoś
levack.levack Re: Rimini - plaże publiczne ? 27.01.11, 19:28 malgonia1985 napisała: > jak ja kocham jak odpowiedzi udzielane są zagranicznymi linkami... brak mi sł > ów.. No, też uważam, że to skandal, że rada miejska w Rimini na swojej stronie nie napisała nic po polsku. W końcu papież był Polakiem, więc za samo to powinno być wszystko po polsku. > ale pytanie jest jak najbardziej na czasie więc trochę je ponawiam.. > jak to dokładnie jest z tym wejściem na plażę.. ja zajęłam sie szukaniem hote > lu z plażą prywatną ale takich nie znajduję (widocznie sę poza moimi przedzia > łami cenowymi) i zastanawiam się jak to w takim razie jest.. jadę do Rimini > idę nad morze i nagle ktos mi mówi że nie wejdę bo to prywatna plaża??? jesz > cze jestem w stanie zrozumieć płacenie za leżaki ale nie do końca rozumiem tą > idee plaż prywatnych i publicznych w Rimini Samo wejście jest bezpłatne, ale nie możesz siadać na leżakach bo one należą do hoteli. Podobnie z przebieralniami i toaletami. Parometrowy pas nad samym morzem jest zawsze publiczny ale nie można tam się rozwalać z własnymi ręcznikami. - teoretyzuję wg tego co pamiętam z jakiegoś przewodnika, bo jakoś nie jestem się w stanie wyobrazić na takiej plaży. Jak nie mieszkasz w hotelu z plażą to najlepiej idź na publiczną i tyle. Przykładowy hotel: www.riminibeach.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rimini - plaże publiczne ? 27.01.11, 19:59 Jesli z linku nie potrafisz wyluskac nazw plaz lub przetlumaczyc automatycznie na znany Cu jezyk, to jak sobie dasz rade w Rimini? Nie przesadzaj: masz 2 linki z podzialem na plaze bezplatne i platne. Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: Rimini - plaże publiczne ? 28.01.11, 21:31 Nie ma co szukać oferty hotelu z prywatna plażą ,bo żaden takiej nie ma.Hotel mają tylko zarezerwowane miejsca na plaży.Tymi leżakami i parasolami zawiadują tzw.konsorcja,których nazwy można często przeczytać przy wejściu na plażę. Niektóre hotele mają parasol i 2 leżaki lub łóżka w cenie ,inne nie. Informacja o tym jest na stronie hotelu.Jeśli hotel nie zapewnia serwisu plażowego ,można takie miejsce wykupić w kasie na plaży.Ceny w granicach 12-15 euro za stanowisko. Na plaże może wejść każdy,ale zająć leżak można dopiero po opłaceniu lub mając kartę plażowa z hotelu.Obsługa jest dość czujna i zawsze wypatrzy gapowicza. Pas wzdłuż wody jest dla wszystkich,ale jest zakaz rozkładania ręczników. Z egzekwowaniem tego jest różnie ,ale najczęściej ,zwłaszcza jak jest tłoczno,tez wyganiają "ręcznikowców." Tak jest na całym wybrzeżu adriatyckim ,czy to Lido di Jesolo ,czy Rimini, czy Cattolica . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rimini - plaże publiczne ? 29.01.11, 11:27 Wolny pas plazy to zwykle 5 m od fali / tzw. batigia /: mozna spacerowac, mozna sie kapac, ale na piasku nie mozna nic zostawiac. Na waskich plazach szerokosc moze regulaminowo zmniejszona. Odpowiedz Link Zgłoś
malgonia1985 Re: Rimini - plaże publiczne ? 16.07.11, 14:51 i ta bijąca tu od wszystkich sympatia.. szczerze to jakoś daję sobie radę póki co bez znajomości włoskiego ale jak udzielam komukolwiek porady to raczej w jego narodowym języku.. gdybym znała włoski to sama bym sobie wyszukiwała tych informacji polecam być ociupinę bardziej życzliwym, jeśli dla kogoś problemem jest odpowiedzieć to niech tego nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Rimini - plaże publiczne ? 16.07.11, 17:17 > o narodowym języku.. gdybym znała włoski to sama bym sobie wyszukiwała tych inf > ormacji ale skoro nie znasz, to nie wyszukasz. Więc na szczęście Linn_linn podała linki i Tobie wystarczy przetłumaczyć je za pomoca prostych, bezpłatnych, ogólnie dostępnych translatorów internetowych... tu nie życzliwość potrzebna, a zaradność. Skoro nie ma info po polsku o plażach w każdej miejscowości na świecie, to wystarczy sobie przetłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: *.stk.vectranet.pl 18.07.11, 09:33 Byłem dwa tygodnie temu. Na plażę wejście bez problemu, ale tysiące ludzi odstraszają, woda płytka i niezbyt czysta. Po dodzinie 19.00 na plaży calkowicie pusto, brak jakichkolwiek spacerowiczów. W Rimini sami Polacy, Czesi i Rosjanie. Spokoju tam nie znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
aniabg1 Re: Rimini - plaże publiczne ? 20.07.11, 11:07 Rimini bardzo głośnie i tłoczne. Wynajęcie leżaka to koszt przy naszym hotelu ok 18 euro :( Nie polecam tego miejsca na wypoczynek. Co do Polaków aż tak wielu ich tu nie spotkałam za to na każdym kroku Rosjanin, nawet menu w knajpach jest w tym języku oraz instrukcja kasowania biletów w autobusach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kle Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 91.213.156.* 02.05.12, 12:56 Ale sama Malgoniu uderzyłaś z prentensjonalnym tonem, więc sie nie dziw, że w takim samym tonie odpowiedzi uzyskałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kle Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 91.213.156.* 02.05.12, 12:53 Dokładnie. Malkontent Malgosia sie wielce za grasnice wybiera, a problemy juz na starcie stwarza,,,, no me gusta. Odpowiedz Link Zgłoś
gebeland Re: Rimini - plaże publiczne ? 06.08.12, 21:31 Średnie ceny plażowe opłata w prowincji Rimini na dzień 3.08.2012r. 1 parasol i 2 leżaki: dzień = 15 euro Całotygodniowe = 80 euro 1 leżak: dzień = 3 do 5 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: 62.233.184.* 23.08.12, 16:21 Dzięki za konkretną odpowiedź. Ja bedę we wrzesniu w dzielnicy Bellariva (tak wyczytałam z mapy), czy daleko jest publiczna plaża? Może ktoś doradzi jak dostać się z lotniska w Forli do Rimini? Albo jak dotrzeć do Wenecji z Rimini? Czy w połowie wrzesnia jest tam nadal tłoczno? I jakie mniej więcej ceny za kolację, owoce, lody, kawę... nie mam pojecia jak sie nastawić, a niektórzy formułowicze straszą ogromnymi cenami i że 50 eur to mało na dzień dla 1 osoby (śniadania mam zapewnione, ale ile też można jeść w ciagu dnia? jakiś owoc, cos do picia a potem kolacja). Wszytkie porady mile widziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suerrmario Re: Rimini - plaże publiczne ? IP: *.31.10.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.09.12, 12:45 Byłem z rodzina w tym roku i powiem że było nieciekawie :( Znaczy nie żeby nam sie nie podobało - ale było tyleż minusów co plusów chyba. Morze fatalne - płytkie - brudne - poprostu koszmar. Bylismy juz w wielu krajach ale tak fatalnego morza jeszcze nie widzieliśmy :( Ceny w knajpach obledne - za zwykły obiad w sredniej restauracji w trybie oszczednosciowym za 2 dorsłe i dziecko minimum 50 euro - Mcdonalds taniej ok 30 :( . Hotele zarezerwowałem w booking - w sumie bylismy w 4 hotelach - nie mozna narzekac :) Pozwiedzaliśmy bardzo duzo - jest co ogladć to plus. Nudzic sie we Włoszech nie sposob :) Kazdy znajdzie cos dla siebie . My zwiedzilismy Florencje , Bolonie . Bylismy w italia Miniatura .,w Aquarium w katolica , oczywiscie tez w Maribinlandii :) Tak ze mamy mieszane uczucia . Uwielbiamy na wakacjach kapac sie w morzu a w tej częsci Włoch niestety morze jest brzydkie. Jak ktoś ma pytania to służę pomoca. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan - Rimini W Rimini jest świetna plaża i fajne morze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 14:18 Brudne ? Chyba w chorej wyobraźni ! Morze jest idealne, płytkie, fantastyczny piasek, dla dzieci cudne, ogromne ilości muszelek, ciepłe, jak jest piasek i pełno ludzi, to nie może być krystaliczne, 50 euro za oszczędnościowy obiad ??? Bzdura, starczy z 30 euro, hamburgery są do wyboru, do koloru za kilka euro Drogo to jest w kiczowatych atrakcjach typu Italia Miniatura czy Mirabilandia Ale dla zwolenników prawdziwych włoskich atrakcji są Rawenna, San Marino, Gradara, port w Cesenatico, starówka w Rimini Odpowiedz Link Zgłoś
tenia1812 Plaża w Rimini 10.09.15, 17:47 Byłam na plaży w Rimini we wrześniu. Plaża czysta, woda bardzo ciepła i czysta. Nie płaci się za wejście na plażę, tylko za leżaki. Prawdą jest, że nie można rozkładać ręczników na plaży, bo do tego są wyznaczone miejsca,wejście nr.99. Informacje na ten temat można przeczytać przy każdym wejściu na plażę.My byliśmy w hotelu La Gioiosa, więc mieliśmy zniżkę i zapłaciliśmy za 2 leżaki na 2 dni tylko 8 €. Polecam to miejsce, jest naprawdę urokliwe. Odpowiedz Link Zgłoś