Dodaj do ulubionych

Ceny we Włoszech !!

IP: 213.77.77.* 27.09.10, 16:31
Jadąc do Włoch 2 tyg temu szukałam konkretnych cen produktów i jakoś nie mogłam uzyskać odp więc może komuś pomogę ! Zabrałam ze sobą gazetki z kilku supermaketów i rachunki z kas :-)
Winogrona białe ( na promocji) 1,19 ( z 1,69) LIDL
Marchew (promocja) 0,59 za kg LIDL
6 pólek z kury 4.99 euro LIDL
OLiva z oliwek 2,99 euro LIDL
Ryż ( na promocji) 0,88 euro
Ocet balsamiczny ( na promocji) 0,88 euro LIDL
Dżem ( na promocji) 0,88 euro LIDL
Polecam zabrać własny czosnek --> nas uderzyła cena 9 euro/ kg i cebulę też tam mają złotą --> jedna duża cebula kosztowała nas 1 euro !
Mieszanka 3 sałat w woreczku kosztowała 0,55 euro
Jabłka ( na promocji) 1,59
Pierś z kury na mega promocji 7,50 euro za kg
Woda mineralna 1,5 litra 0,65 euro SPAR
Piwo 0,5 litra 0,49 euro SPAR
za 2 sztuki małych pomidorów zapłaciłam 0,39 euro LIDL
Mleko 1 litr 0,63 euro SPAR ( ale już w mieście to samo mleko kosztowało 1,65 euro)
Sprite 1,5 litra 1,15 euro SPAR
Wszelkie słodycze , ciasta , ciasteczka są drogie - więc jak ktoś jest łasuchem to lepiej zabrać ze sobą ! Jak już trafiłam na czekoladę za 0,70 euro to było suuper :)
Co do pieczywa to jak dla mnie było nie fajnie :-/ lubię pieczywo a do tego byłam z dzieckiem więc było Nam konieczne ! Chleb ma ceny kosmiczne a smakowo szału nie ma ! Kupowaliśmy bagietkę za 0,50 euro za sztukę! Bułki tam są sprzedawane za kg i tak za 5 bułek zapłaciłam 2,13 euro ! Potem mieliśmy toster i przeszliśmy na chleb tostowy który kupi się już od 0,50 euro!
10 jajek 1,75 euro PAM
6 jajek 1,30 euro PAM
nutella z szlance 1,68 euro PAm
Sok pomarańczowy 1 l 1,28 euro COOP
Herbatniki ( na promocji) 1,05 euro COOP
Makaron Spagetti 0,69 euro LILD
Sos do spagetti 0,7 litra 0,79 euro LIDL
Precelki ( takie jakie ma u nas Lajkonik) 0,99 euro
Papier toaletowy 1,55 euro
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 27.09.10, 16:41
      Ocet balsamiczny za 0,88 ???
      • Gość: Mery Re: Ceny we Włoszech !! IP: 213.77.77.* 27.09.10, 17:35
        Oceto Balsamico di Modena za 0,88 euro mam paragon na to :D
        Skąd zdziwienie ?
        • makda Re: Ceny we Włoszech !! 27.09.10, 17:43
          to chyba jakiś "własny" z LIDLA?
          Najpopularniejszy Ponti kosztuje od 2,50 EUR za butelkę 250ml
          • Gość: Mery Re: Ceny we Włoszech !! IP: 213.77.77.* 27.09.10, 17:53
            Nie , bynajmniej nie " własny" z LIDLA
            Dokładnie z etykiety: Aceto Balsamico di Modena I.G.P
            500 ml
            z Garantito dal Ministero delle Politiche Agricole
    • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 27.09.10, 18:13
      Tak czy siak balabym się go.. Porządny ocet balsamiczny musi trochę kosztować..
      Masz go pod reką? Możesz przepisach skład?
      • makda Re: Ceny we Włoszech !! 27.09.10, 18:20
        Zgadzam się. Pół litra octu balsamicznego za 88 centów to brzmi BARDZO podejrzanie.
      • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 27.09.10, 19:57
        Nawet nieporzadny kosztuje wiecej. Oczywiscie mozna go kupic, ale trzeba miec swiadomosc, ze jest bardziej ocet niz balsamiczny.
    • jeepwdyzlu chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 10:30
      że dokonywanie zakupów w Lidl powoduje, że się separują od prawdziwej włoskiej kuchni i produktów wysokiej klasy..
      Makaron czy sos do pasty jasne że jest tani. Ale czy dobry?
      To samo dotyczy serów, oliwy, warzyw...
      ZACHĘCAM do kupowania w małych sklepikach. Prawdziwych piekarniach (wtedy zniknie bełkot o niedobrym włoskim pieczywie), lokalnych delikatesach.. Włosi kochają jedzenie, praktycznie wszędzie można bez trudu znaleźć sklepy ze skarbami. Tak - przyznaję - będzie drożej. Ale piwo za 49 centów czy ocet balsamiczny importowany pewnie z Chin - naprawdę można sobie darować..
      Chyba że ktoś musi i chce wydawać 100 euro na tydzień na 5 osobową rodzinę...
      jeep
      • Gość: e Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę IP: 212.160.190.* 28.09.10, 12:11
        Czyli przedsawiłeś Jeep' taką alternatywę, taki podział turystów: ci, co kupują w małych- droższych sklepikach vs. ci co dziadują w marketach typu Lidl. No i myslisz, że objąłeś tą alternatywą wszystkich. Są jeszcze tacy, którym to wisi, tacy co nie są wyznawcami kultu żarcia. Tak sobie w tym roku zdałem sprawę, że wśród zawsze ładnych Włoszek jest coraz mniej "pup". a coraz więcej "dupsk"! Z drugiej strony ciekawe, czy zezwalasz na zakupy w marketach w Polsce, czy tylko "małe-polskie-osiedlowe-rodzinne-delikatesowe"?
        • jeepwdyzlu Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 12:24
          uderz w stół a kompleksiki się odezwą...
          Włochy to slow food, to celebrowanie jedzenia, to kapitalne sery, fenomenalne wina, przepyszne sery....
          Ale w Lidlu ich nie kupisz.
          jeep
          • makda Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 12:27
            Zaczyna się odwieczna dyskusja z cyklu tyrysta vs podróżnik. Albo poszukiwacze "cepelii" w Azji :-) Jedna strona drugiej nie przekona.
            Ale oczywiście zgadzam się w 100% z Jeepem, że jedzenie jest nerozłączną częścią kultury, mentalności, stylu życia Włochów. Jesli się jedzie do Włoch i myśli na poważnie o poznaniu tego kraju - a nie zaliczeniu tylko muzeów- to nie mozna nie "zainwestowac" w spróbowanie prawdziwego włoskiego jedzenia.
            BTW, w supermarketach typu Coop tez mozna dostać fantastyczne produkty- ale i tam mają one swoją cenę..
      • Gość: Maciej Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 12:24
        Prawda - moim zdaniem jak zwykle leży pośrodku.
        Bo np. kupując wodę mineralną - płaciłem w supermarketach 2,50 EUR za 6 szt. podczas, gdy w małym sklepiku kosztowała 1,5 EUR za butelkę - nie sądzą aby była gorsza. To samo dotyczy wielu produktów - nutelli, dżemów, nie sądzę też, aby np. Barilla miała gorsze serie do supermarketów.
        Ale wędliny, pieczywo, owoce - są w supermarketach (na ogół) zdecydowanie gorsze. I to zarówno w Polsce jak i we Włoszech. Co do serów - już ostrożnie. Kupując produkt określonej marki (mam na myśli Parmigiano Reggiano) też nie sądzę aby w supermarketach był gorszy.

• jeepwdyzlu Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 12:26
          aha
          woda w supermarketach jest ok

ale sery Macieju....?
          zmilczę...
          jeep
          • Gość: Maciej Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 13:41
            > ale sery Macieju....?
            > zmilczę...

Nie wszystkie sery. Sery świeże, jak mozzarella oczywiście nie. Ale sery twarde, leżakowane - nie widzę różnicy. Kupowałem również do Polski parmezan (tylko oryginalny, prawdziwy) w Metro - był dokładnie taki, jak powinien być.
            • linn_linn Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 15:23
              Mozzarella czasem tez. Wiele supermarketow sprzedaje mozzarelle dostarczana prze malych producentow i te mozna kupowac spokojnie. Podobnie rzecz ma sie z ricotta, czesto z chlebem z malych piekarni. Ja robie zakupy w supermarkecie, gdzie sami pieka nawet focaccie, tarty itp. Jedyny problem, to zapachy dobiegajace z zaplecza :)
        • linn_linn Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 28.09.10, 13:37
          Mowimy o konkretnej drozszej wodzie czy wodzie przecietnej? 6 x 2 l mozna kupic do 1,5 euro.
      • pietrzj1 Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 30.09.10, 08:34
        Mały komentarz do pieczywa. Dla większości Polaków, pieczywo we Włoszech będzie niesmaczne, niezależnie czy z piekarni, czy z marketu. Powodem jest to, że większość pieczywa jest tam wypiekana bez soli, i jest t istotna różnica w smaku.
        Oczywiście dobre włoskie pieczywo, połączone z jakąś fajną smakową oliwą i odrobiną soli właśnie, jest daniem samym w sobie :-)
        • linn_linn Re: chciałbym tylko forumowiczom zwrócić uwagę 30.09.10, 09:56
          Bez soli pieczony jest chleb toskanski / pane toscano /, inne rodzaje sa z sola. Wlasnie dzis widzialam jednak w supermarkecie reklame chleba, ktory moge polecic: z Altamury, na zakwasie / pane di Altamura /. Pieka go od niedawna z 50% soli / i tak spozywamy za duzo soli /. Chleb ten mozna kupic w wielu regionach: ma 10-dniowy termin przydatnosci do spozycia.
          Np. ten:
          www.altamurabread.it/altamurabreaddop.html
    • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 28.09.10, 13:42
      "Mleko 1 litr 0,63 euro SPAR ( ale już w mieście to samo mleko kosztowało 1,65 euro)"
      Mleko to mleko, ale dobrze jest sie przyjrzec dokladnie. Dzis zerknelam na kartony i butelki: zwykle kupuje konkretne mleko i relacji nie cen nie pamietam. Za 1,65 mozna kupic mleko tzw. omega 3: to na pewno nie jest mleko za 0,63 euro tyle, ze sprzedawane w miescie. Pelne mleko granarolo kosztuje 1,30 euro. W tej cenie moge tez kupic mleko tzw. "fresco" z krotkim teminem przydtanosci do spozycia. Poza tym mleko w butelkach jest drozsze od tego w kartonach. Dobrze jest porownywac ten sam produkt.
    • aga72 Re: Ceny we Włoszech !! 28.09.10, 20:12
      czytam dokladnie wypowiedzi zamieszczane na forum i tak sobie - jako psycholog z zawodu - mysle czasami, czy niektore z osob piszacych posty czuja sie po prostu niedowartosciowane i stad ich trend do podkreslania swojej wyjatkowej pozycji: jestem lepszy/lepsza, bo nie kupuje w supermarketach, wlochy, to prawdziewy raj doznan smakowych, prawdziwe wloskie produkty kupuje sie tylko w drogich malych sklepikach itd. i tak sie zastanawiam skad te kolejki we wloskich coopach, conadach, lidlach i inej masci martetach? o tym, ze zakupow nie robia tam sami biedni turysci z polski tudziez innych krajw swiadcza wreczane przy kasach karty lojalnosciowe, na ktore otrzymuje sie punkty. turysci zwykle takich kart nie maja, bo i po co? a z punktow uzyskiwanych z robionych przeze mnie zakupow chetnie korzystal nastepny lub poprzedni kilent. moze wsadzam kij w mrowisko, ale nie zaobserwowalam, zeby osoby naprawde ceniace uroki podrozowania wywyzszaly sie w jakikolwiek sposob, podkreslajac swoja pozycje materialna. raczej pisza o swoich doznaniach z podrozy, o miejscach ktore zobaczyli i ktore polecaja innym zobaczyc, a nie o tym ile nalezy wydawac na zakupy, gdzie nocowac, zeby nie zarobic na opinie biednego turysty itd. post mery uwazam za bardzo przydatny dla osob chcacych spedzic wakacje w slonecznej italii, ktore chca sie zorientowac w wydatkach, jakie musza poniesc na wyzywienie. zastanowcie szacowni opozycjionisci, co chcecie udowodnic swoimi postami? jak napisala tu jedna z osob, nie kazdy musi preferowac kuchnie wloska i jej niepowtarzalne smaki. zreszta, czy ta oslawiona kuchnia wloska, to nie jest mit, wymyslony przez niektore chcace sie dowartosciowac osoby. moze zamiast ogolnikow niech napisza konkretnie o przezytych doznaniach smakowych spozywanych potraw? bo jak dotad oprocz ogolnikow, o ktorych pisac moze kazdy laik - kawa wloska jest boska, makarony tylko z werony, oliwa przez wloch przepywa - niczego konkretnego nie wyczytalam w postach wypowiadajacych sie niby bardzo autorytatywnie osob
      • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 28.09.10, 20:44
        Od doznan smakowych jest forum kuchnia.
        • aga72 Re: Ceny we Włoszech !! 28.09.10, 21:23
          z calym szacunkiem, ale przegladajac forum kuchnia, na ktorym tez swego czasu troche pisalam, nie znalazlam pod autorstwem linn_linn niczego konkretnego. i choc post nie byl bezposrednio do ciebie kierowany, poniewaz sporo zamieszczanych informacji na forum turystyka jest przydatnych, zadzialala tu chyba reakcja uderz w stol, a nozyce sie odezwa
          • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 28.09.10, 23:00
            Ja mogę długo i namietnie o włoskich smakach rozprawiac, tyle tylko , ze obawiam się takich reakcji jak Twoja..
            • jeepwdyzlu żeby zakończyć 28.09.10, 23:15
              wywołany odpowiem pani psycholog
              to forum italianofilów
              zagląda tu sporo ludzi po różne wskazówki..
              Ceny w lidlu są wartościową informacją, ale uznałem, że ludziom którzy Włoch nie znają - warto wskazać inne możliwości... Dla mnie Włochy to nie tylko kraina na południe od Brennero. To ludzie, atmosfera, styl życia, kuchnia.... Tak - są tacy którzy tego nie czują, nie widzą, mają inne priorytety. Ale śmiem twierdzić, że większość tych którzy choć raz się rozsmakują - będą tęsknić i wracać......

Co smaków i detali - przeszukaj forum.. Znajdziesz mnóstwo legendarnych wątków.. O przygodach w Toskanii, zamianach żon, salcesonach, salsiciach, najlepszych kawach...
              Właśnie za to lubię to forum. Powoli kończy się wakacyjny sezon.. Nie raz jeszcze podzielimy się wrażeniami...
              Dużo humoru - Ciao Amici!
              jeep
              • Gość: ale jaja Re: żeby zakończyć IP: 91.198.246.* 29.09.10, 11:08

>italianofilów - praktycznie tak wychodzi obserwując osoby które najwięcej się odzywają (nie żeby mi to przeszkadzało) ale formalnie to podforum turystyka (też nie Włoska kuchnia) więc informacje na temat podróżowania/cen jak najbardziej wskazane. Jedzeniem można się zachwycać albo nie podłóg wyboru, ale osobiście uważam że informacje typu ceny itd są przydatne. I nie chodzi o to że ktoś podaje alternatywę tylko o ton wypowiedzi obrażający tych co mają niekoniecznie taki sam pogląd na sprawę. No bo jak to brzmi
                - kupiłem coś tam za tyle i tyle (miałem nocleg tu i tu za tyle i tyle)
                - to pewnie jakieś g/ chciałbym zobaczyć ten nocleg ha ha itd
                I oczywiście nikt nie robi zakupów w marketach w Polsce czy Włoszech a wino tylko z dobrej winiarni najlepiej 10 letnie i śpią tylko w 5 gwiazdkowych hotelach.

Pozdrawiam Wszystkich tych którym się już w d... poprzewracało od tego dobrobytu.
              • aga72 Re: odpowiem panu, panie jeep 30.09.10, 19:43
                krotko mowiac - cuilibet fatuo placet sua clava. a szerzej - wbrew pana opinii to nie jest wylacznie forum italianofilow. to forum dla ludzi, ktorzy chca poznac wlochy lecz niekoniecznie tylko ten kraj jest dla nich najpoiekniejszy i najwazniejszy. jak wykazaly badania world tourism organization wlochy sa dopiero na 5 miejscu pod wzgledem panst obleganych przez turystow, po francji, usa, hiszpanii i chinach. a pana dzielenie sie wrazeniami i ogolny humor pozostawiaja sporo do życzenia. moze niedokladnie przejrzalam forum ale nie natrafilam na zaden pana post, ktory zawieral by jakiekolwiek konkrety: wrazenia z podrozy, opisy odwiedzanych miejsc. wylacznie sieczka - wpisy w stylu: na dzienne utrzymanie potrzeba 100 euro, wlochy, to styl zycia, prawdziwa kuchnia, to kuchnia wloska itp. zenada i tyle. zwlaszcza jezeli uwaza sie pan, panie jeep za italianofila. takie jest dictum acerbum
                duzo humoru zycze - mico pectus, hosti frontem
                aga
                • jeepwdyzlu Re: odpowiem panu, panie jeep 30.09.10, 20:25
                  smutno
                  jeep
                  • aga72 Re: odpowiem panu, panie jeep 30.09.10, 21:40
                    zaprawde, panska wypowiedz, panie jeep, potwierdza moja opinie o mialkosci pana wypowiedzi
                    eloquentiae satis, sapienientiae parum
                    przypuszczam, ze jako zapalony milosnik italii rozumie pan slowa sallutiusa:)
                    • jeepwdyzlu Re: odpowiem panu, panie jeep 30.09.10, 22:28
                      aga72
                      też Ci życzę miłego wieczoru
                      jeep
                      • aga72 Re: odpowiem panu, panie jeep 30.09.10, 22:45
                        stoltorium infinitus est numerus
    • Gość: Mery Re: Ceny we Włoszech !! IP: 213.77.77.* 29.09.10, 09:59
      Zaczęłam ten wątek aby komuś pomóc a nie dyskutować na co kogo stać ! Oczywiście mogłam wydać kupę na kasy na żywienie dzienne pięcioosobowej rodziny ale nie widziałam w tym najmniejszego sensu bo za te pieniądze to ja będę mogła wyjechać w jakaś inną część europy!Ja miałam swoją mięsną wałówkę i resztę rzeczy dokupywałam w miarę potrzeby! Jakoś cena 14 euro za kg piersi z kurczaka mnie odstraszała !Co do wędliny to miałam swoją zapakowaną próżniowo bo wiedziałam że mój maż i dziecko tej włoskiej nie zjedzą i nie widziałam sensu uszczęśliwiać kogoś na siłę włoskimi przysmakami ! Co do mleka to porównywałam dwa jednakowe produkty - tej samej firmy i te same opakowania kartonowe ! Każdy patrzy na co innego dla mnie mleko było ważne gdyż moje dziecko pochłania znaczne ilości kakao a ja uwielbiam mussli i do kawy też leję wiec przy 5 osobach trochę tego szło!A na zakończenie - co chciałam to spróbowałam i nie żałuję :-))) I wiem że chcę tam jeszcze kiedyś wrócić :-)
      • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 11:01
        "14 euro za kg piersi z kurczaka!
        Jestes pewna tej ceny? Nawet 10 euro by mnie zdziwilo. Sprawdze przy najblizszej wizycie w sklepie, ale mnie wydaje sie to niemozliwe.
        • Gość: Mery Re: Ceny we Włoszech !! IP: 213.77.77.* 29.09.10, 11:05
          No nie pomyślałam żeby zrobić fotkę :-/ ale cena taka była ! Jak dla mnie kosmos - nawet jakby było 10 euro ! Ja mieszkałam w Lignano ( ok Binione) i tam ceny są kosmiczne porównując np do centrum Wenecji --> gdzie przewodnik Pascala wspomina o kosmicznych cenach a tak naprawdę były bardzo przyzwoite - nie raz o 1/3 tańsze niż w Lignano !
          • lashqueen Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 13:26
            Może ten kurczak z rodowodem był :D
          • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 13:31
            Kolejny powod, aby nie jezdzic do Lignano :) 14 euro to ja moge zaplacic za rybe, ale nigdy za piers kurczaka.
            • Gość: Mery Re: Ceny we Włoszech !! IP: 213.77.77.* 29.09.10, 14:02
              Teraz to ja to wiem ! :D
              człowiek uczy się całe życie :p
          • dokto Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 14:46
            > Ja mieszkałam w Lignano ( ok Binione) i tam ceny
            > są kosmiczne porównując np do centrum Wenecji --> gdzie przewodnik Pascala
            > wspomina o kosmicznych cenach a tak naprawdę były bardzo przyzwoite - nie raz
            > o 1/3 tańsze niż w Lignano !

O, i to jest cenna informacja, szczególnie dla kogoś komu zależy na tym żeby nie przjeść swojego wakacyjnego budżetu.
      • jeepwdyzlu do mery 29.09.10, 14:23
        Zaczęłam ten wątek aby komuś pomóc a nie dyskutować na co kogo stać
        ----------------------------
        przeczytałem cały wątek od początku i nie znalazłem ani jednego zdania dotyczącego komentowania czy Cię na coś stać czy nie..

ośmieliłem się - a to forum czyta tysiące ludzi - OBOK Twoich wypowiedzi dotyczących cen w lidlu - dopisać zachętę do kupowania żywności poza marketami..
        Nie napisałem że skoro kupujesz w lidlu to jesteś biedna i głupia, a ja - kupując świetne sery i wina jestem lepszym od Ciebie forumowiczem i wielbicielem Włoch..
        W komentarzach i Twoich i paru innych osób widzę poważne kompleksy... Wręcz arogancję. Każdy na tym forum ma prawo do własnego zdania. Ty masz swoje, wozisz wędlinę w folii - Twoje święte prawo. Pozwól mnie mieć inne spojrzenie i inne zwyczaje. Nigdzie nie napisałem, że Twoje są gorsze. PROSZĘ zatem o wzajemność.
        eot
        jeep
    • hanukkah Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 21:21
      Wrzuce swoje pare groszy bo jestem na świeżo:)
      Nie należe do osób super oszczędnych ale też nie lubie wywalac bez sensu kasy. Jeśli chodzi o ceny to myśle, że chyba trzeba na chwilę sie wyłaczyć i nie przeliczać euro na PLN. To trudne ale kiedy tak człowiek liczy ( wiem bo mialam takiego ze soba) to może się okazać ze nie spróbuje wielu dobrych rzeczy. Kupowałam głownie w Coop i nie wydaje mi się ze płaciłam wiecej niż w naszych marketach. No może poza prosciutto:) Ale smak jest nie do podrobienia, szczególnie parmeńska
      • Gość: cucina Jedzenie we Wloszech IP: *.client.stsn.net 29.09.10, 21:49
        Wyraze swoja opinie rowniez ja. Tak jak ktos napisal wyzej podroze do innych
        krajow to rowniez zanurzenie sie w klimat i jedzenie. Wozenie ze soba kabanosow
        uwazam za zaprzeczenie mojego credo.

Czytanie o tym, ze ktos kupuje biala wate zwana pieczywem i narzekanie na brak
        dobrego chleba we Wloszech uwazam za nieporozumienie.

Podrozowanie z konserwami zabranymi z domu obciaza karawane i umysl.

Pozdrowienia
      • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 29.09.10, 22:34
        hanukkah napisała:

> . No może poza prosciutto:) Ale smak jest nie do podrobienia, szczególnie parme
        > ńska

Czy ja dobrze zrozumiałam - szynka parmeńska we Włoszech droższa niż w PL?
        • Gość: lynn Re: Ceny we Włoszech !! IP: *.41-79-r.retail.telecomitalia.it 30.09.10, 12:05
          Prosciutto crudo di Parma kosztuje w granicach 25-28 euro za kilogram, nie spotklam innej ceny tej szynki. Uwielbiam ja. Jesli w Pl jest jakis sklep, gdzie crudo di Parma mozna dostac taniej bardzo chetnie sie tam wybiore.
          • Gość: Maciej Re: Ceny we Włoszech !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 12:24
            W Krakowie jest po 93 zł/kg - sama szynka doskonała, ale jest jeden problem. Polskie krajalnice sobie kompletnie z nią nie radzą i zamiast ładnych cienkich plasterków są albo grube, albo poszarpane.
            • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 30.09.10, 22:55
              Gość portalu: Maciej napisał(a):

> W Krakowie jest po 93 zł/kg - sama szynka doskonała, ale jest jeden problem. Po
              > lskie krajalnice sobie kompletnie z nią nie radzą i zamiast ładnych cienkich pl
              > asterków są albo grube, albo poszarpane.

Macieju, prosciutto crudo di Parma czy jakieś inne prosciutto crudo?
              Ostatnio w W-wie udało mi się kupić surową szynkę toskanską za jakiś 90 zł .. Smaczna, ale nie tak smaczna jak parmenska
              • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 01.10.10, 05:55
                Np. prosciutto crudo di Norcia kosztuje 20 euro.
              • Gość: Maciej Re: Ceny we Włoszech !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 08:45
                > Macieju, prosciutto crudo di Parma czy jakieś inne prosciutto crudo?

prosciutto crudo di Parma, inne prosciutto crudo (zresztą też bardzo smaczne) jest w tym samym sklepie po ok. 60 zł.
                • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 01.10.10, 13:13
                  Gość portalu: Maciej napisał(a):

> > Macieju, prosciutto crudo di Parma czy jakieś inne prosciutto crudo?
                  >
                  > prosciutto crudo di Parma, inne prosciutto crudo (zresztą też bardzo smaczne) j
                  > est w tym samym sklepie po ok. 60 zł.

Dawaj namiary :))
                  • Gość: Maciej Re: Ceny we Włoszech !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 13:25
                    Simply Market ul. Mackiewicza, Kraków (grupa Auchan)
                    Spróbuję zrobić zdjęcie etykiety (jeśli mi obsługa pozwoli) przy najbliższej wizycie w sklepie. Od razu uprzedzam, że nie zawsze jest.
                    • jeepwdyzlu Re: Ceny we Włoszech !! 01.10.10, 14:23
                      (jeśli mi obsługa pozwoli) przy najbliższej wizycie w sklepie. Od razu uprzedzam, że nie zawsze jest.
                      --------
                      obsługa czy etykieta?
                      jeep
                      • Gość: Maciej Re: Ceny we Włoszech !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 14:42
                        Nie zawsze jest prosciutto. Obsługa jest zawsze, a co do etykiety, to szczerze mówiąc nie wiem.
                    • marghe_72 Re: Ceny we Włoszech !! 01.10.10, 14:34
                      Dziekuję , przy okazji zajrzę
          • jeepwdyzlu Re: Ceny we Włoszech !! 30.09.10, 12:28
            Prosciutto crudo di Parma kosztuje w granicach 25-28 euro za kilogram, nie spot
            > klam innej ceny tej szynki. Uwielbiam ja. Jesli w Pl jest jakis sklep, gdzie cr
            > udo di Parma mozna dostac taniej bardzo chetnie sie tam wybiore.
            -------------------
            We Wrocławiu kosztuje minimum 200. Taniej - szynki nie z Parmy...
            A u dla wielbicieli zakupów wędlin w supermarketach:
            wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5156812.htmlciao
            jeep
            • jeepwdyzlu właściwy link 30.09.10, 12:29
              wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542,5156812.html
    • linn_linn Re: Ceny we Włoszech !! 30.09.10, 09:51
      Sprawdzilam:
      piers kurczka 7,50 euro w sklepie miesnym, 8,53 euro w supermarkecie.
      W supermarkecie jest pokrojona w plastry / pewnie ze 3 dni temu /, te w sklepie miesnym kroja przy kliencie.
    • linn_linn Re: Chleb z Altamury 30.09.10, 09:59
      Tu mozna znalezc miejsca sprzedazy:
      www.oropan.it/panedialtamuraoropanforte.html
      kliknac "cerca per regione", na gorze po lewej stronie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka