Dodaj do ulubionych

APULIA- jak dojechać, dolecieć itp.

26.02.11, 14:27
APULIA- ostatnio napotkałam tą nazwę w internecie z wykazem domków w Marina di Ugento nad samym morzem. Chodzi mi jednak o inną sprawę. Czy ktoś próbował dolecieć samolotem?
Wiadomo nie do samej miejscowości, ale gdzie trzeba byłoby lecieć i ewentualnie jak dalej(pociąg? autobus?) bo wyjazd samochodem raczej nie wchodzi w grę, a biura jakoś mnie nie kręcą:-)
Proszę o wskazówki.
Może polecicie też noclegi w innej miejscowości tego regionu?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 26.02.11, 19:43
      Samolotem do Bari, potem pociag lub autobus.
      • iguana3-pl Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 26.02.11, 19:56
        O właśnie o to mi chodziło, bardzo dziękuję:-)
        • funghettino Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 26.02.11, 23:46
          Samolotem do Brindisi, dalej samochodem albo pociągiem, z naciskiem na samochód.
          Jeśli wybierzesz pociąg, w Lecce musisz przesiasc się w pociąg regionalny (ferrovie sud-est), który zawiezie cię do Ugento.
          • iguana3-pl Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 11:46
            Sprawdzałam połączenia, ale do Brindisi trzeba lecieć z Rzymu najprościej lub z Wenecji, czyli kolejny bilet.
            Do Bari Wizzair ma loty z Pragi, czyli całkiem niedaleko, i tam bezpośredni lot. Z Bari muszę jeszcze sprawdzić połączenia pociągu lub autobusu.
            Ale dzięki za wskazówki
            • lashqueen Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 13:15
              Możesz też np. polecieć do Mediolanu, a stamtąd do Brindisi :)
              Ostatnio tak leciałam do Polski.
              • iguana3-pl Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 14:42
                A jakimi liniami leciałaś?
                • funghettino Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 15:38
                  lot, lufthansa, alitalia z wawy do mediolanu, te same do rzymu; alitalia albo easyjet z mediolanu do brindisi.
                  jest tez bluexpress, ale zdaje sie ze lata tylko na trasie rzym brindisi.
                • levack.levack Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 15:45
                  iguana3-pl napisała:

> A jakimi liniami leciałaś?

Możesz spróbować do Bergamo Ryanairem. I z Bergamo też Rynanairem do Brindisi.
                  • iguana3-pl Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 15:49
                    dzięki
                    sprawdzę te połączenia i zobaczę co się najlepiej opłaci
                    • avf07 Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 16:20
                      Gdybyś zdecydowała się lecieć do Bari, to bardzo polecam Ci "polowanie" na promocje w liniach Lufthansa i Alitalia. Jest to o wiele wygodniejsze i pewniejsze, niż samodzielne łączenie dwóch lotów tanich linii (w moim przypadku np. Warszawa-Rzym + Rzym-Bari), bo niczego nie ryzykujesz, jeśli pierwszy lot ma opóźnienie i miałabyś stracić drugi, to znajdą Ci lot zastępczy, nie musisz przechodzić drugi raz przed odprawę, bagaż nadajesz w Polsce i odbierasz w Bari. Zwykle loty są tak dopasowane, że oczekiwanie na przesiadkę to ok. godziny, co przy samodzielnie łączonych lotach nie wchodzi w grę, trzeba mieć kilka godzin "zapasu". No i często trafiają się świetne promocje, udało mi się np. kupić bilet Warszawa-Bari, przesiadka w Mediolanie + powrotny za 400 zł, co uważam za bardzo dobrą cenę, biorąc pod uwagę, że są to łącznie cztery loty.
                      Lufthansa zezwala na kupno biletu w promocji tylko w jedną stronę, a Alitalia niestety nie i trzeba od razu zaplanować powrót, żeby skorzystać z niskiej ceny. Ale w każdym razie warto, latam na tej trasie od kilku lat i już chyba wszystkie opcje wypróbowałam - te są najlepsze :)
                      • iguana3-pl Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 27.02.11, 16:46
                        Faktycznie 400 zł to niedużo!!!
                        Poczekam na promocje, może coś się trafi.
                        Dzięki za instrukcje.
    • anthonyb Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 01.03.11, 11:51
      Ja rowniez nie polecam laczenia lotow low cost. Istnieje ryzyko, ze odwolaja lot, zmienia godziny i z okazji caly wyjazd zmieni sie w ogromna strate pieniedzy.
      Rozwaz rowniez wynajem samochodu na miejscu. W pugli niestety transport publiczny nie zbyt dobrze dziala i ciezko jest sie przemiscic z jednego miejsca na drugie.
    • linn_linn Re: APULIA komunikacja 06.04.11, 16:56
      Nie wiem, czy dziala juz pelna para / dzis ruszyl /, ale sygnalizuje portal o komunikacji w Apulii:
      www.cremss.puglia.it/mobilita/
    • Gość: ja Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. IP: 217.33.154.* 12.04.11, 10:29
      Moi drodzy, po obejrzeniu programu Rick Stein i kuchnia śródziemnomorska, a konkretnie odcinka o Apulii, zamarzyło nam się z Żoną jechać tamże na urlop. Więc potrzebuję pomocy, więc zwracam się do Was o pomoc w wyborze miasteczka, albowiem planujemy raczej pobyt aniżeli objazdówkę. Zamierzamy jechać własnym autem na 6-8 dni na początku września. Nasze preferencje jak poniżej:
      - nie lubimy muzeów ;)
      - lubimy się włóczyć po małych miasteczkach;
      - lubimy chodzić na targ, kupować sery, wina, makarony, warzywa i ryby;
      - uwielbiamy jeść, uwielbiamy włoską kuchnię, ale w żadnym razie komercyjną, nic nastawionego na turystów. Lubimy wleźć tam, gdzie turyści nie włażą, a gdzie gotuje mamma i robi to tak, że szczęka opada ;-)
      - no i żeby było gdzie się przespać za rozsądną cenę :)

Będę dźwięczny (dzyń, dzyń) za wszelkie propozycje, uwagi oraz wnioski ;-)
      • linn_linn Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 12.04.11, 11:05
        Gdybym miala zorganizowac sobie wakacje w Apulii, wybralabym zaczynajac od rodzaju zabudowy:
        "trullo" www.trullionline.com/
        albo
        "masseria" www.pugliarooms.com/pugliarooms/booking-masserie-salento-apulia.html
        Potem wybralabym miejscowosc.
        • Gość: ja Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. IP: 217.33.154.* 12.04.11, 11:13
          Właśnie Żona przed chwilą zarezerwowała (bezpłatnie, na szczęście ;)) domki Trulli w Alberobello, ino wydaje mię się, że 75 euro za nocleg to troszku drogo ;)

dziękuję, pogapię się na linki :)
          • linn_linn Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 12.04.11, 11:35
            Niestety. Nie sa to wakacje tanie. W ogole Apulia tania nie jest. Czasem drozsza od Sardynii. No i przy podrozach z Polski daleka. Co innego jesli ma sie konkretne sprawdzone namiary.
            • makda Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. 12.04.11, 11:44
              Alberobello jest ciekawe, ale bardzo bardzo turystyczne. Niesamowite wrażenia daje droga z Alberobello do Martina Franca- usiana trullo.
              Pod Martina Franca polecam agroturystykę z trullami www.masseriamadonnadellarco.it/ - ceny podobne do tych, które podałeś, ale mieszka się obok "gospodarzy", sami robią mozzarellę i wędliny- są przemili i mają wspaniałe podejście do gości.
              • Gość: ja Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć itp. IP: 217.33.154.* 12.04.11, 11:53
                Dziękuję, już patrzę :)

Gdybyście kiedyś wyierały się do Portugalii, odwzajemnię się ;-)
    • linn_linn Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć Pugliaairbus 13.05.11, 13:13
      Wstawiam, zeby nie umknelo:
      www.lagazzettadelmezzogiorno.it/oggetti/39716.pdf
      • kaszkur Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć Pugliaairbus 19.05.11, 23:02
        Właśnie wróciliśmy z niemal 2-tygodniowych wczasów w Apulii. Zwiedzialiśmy pół na pół jeżdząc od miejsca do miejsca oraz kierując się przewodnikiem Lonely Planet. Dla wszystkich ktorzy jadąć chcą kierować się Lonely Planet Puglia&Basilicata -
        • Gość: e Re: APULIA- jak dojechać, dolecieć Pugliaairbus IP: *.tktelekom.pl 20.05.11, 07:39
          Do prawdopodobnie tych samych świń trafiłem 2 lata temu, gdy jechałem ze Spiaggia Lunga w kierunku na południowy zachód i nie nie patrzyłem na mapę, a słuchałem "faceta" o nazwisku IGO Maps. Trochę jeżdżę offroad i powiem, ze klimaty zaczęły sie tam robić jak w Górach Przeklętych w Albanii- ciasne dróżki, ostra jazda z ciasnymi zakrętami bez balustrad itp, a na pokładzie busa rodzinka i znajomi z małymi dziećmi. Było fajnie, a świnki, to "zagrały" w czołówce mojego filmu z wczasów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka