orchidea04 06.08.11, 00:17 Mieszkam i pracuję obecnie na Malcie. Planuję krótki urlop w październiku. Kupiłam bilety do Trapani i zastanawiam się czy warto tam zostać czy lepiej pojechać do odległego o 100 km Palermo. Ktoś z Was był w Trapani? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiacl Re: Sycylia - Trapani 07.08.11, 20:37 Tak się składa że byliśmy 2 razy rok temu i ostatnio w czerwcu. Jeśli ma się do dyspozycji samochód Trapani jest wg mnie dobrą bazą wypadową, żeby pojeździć po okolicy (San Vito, Scopello, Castellamare, Segesta, Marsala, Mozia czy wyspy Egadi). Samo w sobie jest też interesujące i ma urok, ale nie da się porównać z Palermo. Bez samochodu lub w ograniczonym czasie bez zastanowienia wybrałabym Palermo, jest fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
www.travellerka.blogspot.com Re: Sycylia - Trapani 30.06.14, 14:56 W Trapani byłam w maju 2014 r. i muszę powiedzieć, że warto się zatrzymać w tej okolicy co najmniej na 2-3 dni. Region ma wiele pięknych widoków do zaoferowania. Np. pomiędzy Trapani a Marsalą znajduje się Via del Sale czyli droga solna, obfitująca w kopce soli i wiatraki, która szczególnie pięknie prezentuje się o zachodzie słońca, o czym pisałam w jednym z postów na blogu: travellerka.blogspot.com/2014/06/woda-sol-wiatraki-i-niebo-pomiedzy.html Poza tym polecam zwiedzić średniowieczne miasteczko 'w chmurach' - Erice i poleżeć pod palmą na plaży w San Vito Lo Capo ;-) Pozdrawiam Travellerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Sycylia - Trapani IP: *.static.3s.pl 30.06.14, 15:29 zdecydowanie Trapani. Palermo jest szare, brudne i takie ... miejskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Sycylia - Trapani IP: 78.16.119.* 01.07.14, 01:38 Palermo szare??? Czasem to rece opadaja jak sie czyta niektore przemyslenia... Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszm Re: Sycylia - Trapani 01.07.14, 08:57 Palermo szare?Chyba z okna krótkiej przejażdżki autokarem.To rzeczywiście pełne skrajności,ale piękne,tajemnicze miasto,pełne zabytków i uroczych zaułków. Jak pisałem w innym poście na poczucie tego klimatu trzeba trochę czasu,nie da się tego zrobić w 3-4 godziny. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Sycylia - Trapani 01.07.14, 11:44 Urlop w październiku? Sycylia, Malta i Tunezja właśnie w październiku mają najwięcej opadów w ciągu roku. Październik jest dość deszczowy :) Żeby uniknąć tłumów ale mieć pewną pogodę- lepiej wybrać początek lipca (sierpień najbardziej oblegany we Włoszech). Odpowiedz Link Zgłoś
ireneuszm Re: Sycylia - Trapani 01.07.14, 12:36 Byłem na przełomie września i pażdziernika,było cieplutko,woda w zatoczkach Zingaro cudna,24C.Parking w Erice pustawy na górze,bezpłatny.Starówka w Trapani piękna,spokojna. Sycylia kusi,chce się wracać,ale na wypożyczalnie trzeba uważać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
www.travellerka.blogspot.com Re: Sycylia - Trapani 01.07.14, 13:04 Niestety również miałam przeboje z wypożyczeniem samochodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
www.travellerka.blogspot.com Re: Sycylia - Trapani 01.07.14, 13:02 Również nie zauważyłam tej szarości w Palermo :-) Ale wiadomo, każdy ma własne odczucia i wrażenia :-) Dla mnie jest to miasto pełne kontrastów, bogate w zabytki, piękne kamienice itd. itp. Warto zatrzymać się tam chociażby na 1-2 noce, aby poczuć jego klimat. Niedługo na moim blogu pojawi się obszerna relacja z Palermo, jak zwykle naszpikowana zdjęciami :-) Pozdrawiam Travellerka www.travellerka.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.pekala Re: Sycylia - Trapani 18.07.14, 16:05 Ja byłem 4 dni na Sycylii i spędziłem je dość intensywnie zwiedzając okolice Trapani. Zależy ile ma się dni - osobiście zwiedziłem pociągiem (nie autem) Marsala i autobusem San Vito lo Capo. Włóczenie się po uliczkach Trapani też ma swój urok. A do miasteczka kamiennego Erice na pobliskim szczycie da się wyjechać kolejką górską wprost z Trapani. Oto mój filmik z tej części Włoch: www.youtube.com/watch?v=0nTUL89Novg Odpowiedz Link Zgłoś