IP: *.net26.pl / *.net26.pl 08.06.04, 09:38
Widzial ktos moze kleszcze (insekty) we wloszech? Bo w polsce jest tego
zatrzesienie!
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: kleszcze 08.06.04, 09:59
      nie, nigdy nie slyszalem
      kleszcze to chyba nie poludniowy insekt
      mam propozycje - jadaj codziennie czosnek (zupelnie na serio) to cie i w Polsce
      nie rusza, komary takze nie sa zachwycone czosnkiem
      np. czosnek w zaprawie curry jest wspanialy, nie ma tego specyficznego zapachu
      i nie traci swoich niewatpliwych, zdrowotnych zalet

• Gość: Rzeznik Re: kleszcze IP: *.net26.pl / *.net26.pl 08.06.04, 11:50
        W sumie jem czosnek i cebule, bo bardzo lubie... No ale moze jem za mało...
        Nie wiem jednak czy wiesz, ze po czosnku obniza sie cisnienie- to tak na
        marginesie.
        • vojager29 Re: kleszcze a urlop w Italii 08.06.04, 13:47
          no wlasnie, przy obnizonym cisnieniu i komar ma trudniejszy dostep do krwi -
          slabszy puls, co oznacza mniej widoczne zyly
          czlowiek jest tez spokojniejszy i nie przereagowuje sytuacji bo jak go nawet
          komar ukasi, to nie robi z tego paniki
          do rzeczy: jedzac czosnek nawet gdy nie wydziela specyficznych walorow
          zapachowych, wplywa on na wyczuwalny tylko dla insektow zapach (smak) skory a
          takze potu co je skutecznie odstrasza
          poludniowcy spozywajac na codzien pikantne potrawy nie maj z tym zadnych
          klopotow
          pozostaje jeszcze kwestia tzw. blekitnej krwi, posiadajac takowa ludzie ci sa
          podobno i nie tyko (znam to z autopsii) zabespieczeni
          mnie zadne robactwo sie nie ima moze dlatego, ze mam szlacheckie korzenie,
          he !!!???

• linn_linn Re: kleszcze a urlop w Italii 09.06.04, 09:26
            Nie zamieszczam linkow z "sympatycznymi" fotografiami, ale z netu widac, ze
            wystepuja. Z 800 gatunkow 39 wystepuje we Wloszech. Jesli dobrze pamietam, m.
            in. na Sardynii i Sycylii.
            • vojager29 Re: kleszcze a urlop w Italii 09.06.04, 11:14
              linn_linn napisała:

> Nie zamieszczam linkow z "sympatycznymi" fotografiami, ale z netu widac, ze
              > wystepuja. Z 800 gatunkow 39 wystepuje we Wloszech. Jesli dobrze pamietam, m.
              > in. na Sardynii i Sycylii.

ale czy maja te same "zalety" jak polskie, a moze gorsze
              mam dobra rade: przebywaj na plazy i omijaj chodzenie pod lisciastymi drzewami
              i po trawie
              • linn_linn Re: kleszcze a urlop w Italii 09.06.04, 14:03
                Pamietam przypadki bardzo tragiczne, wiec trzeba sie ich strzec podobnie jak w
                Polsce.
    • basia553 Re: kleszcze 08.06.04, 13:53
      Czytalam ze we Wloszech kleszczy nie ma. Za to w mojej okolicy zatrzesienie:((((
      • aani Re: kleszcze 09.06.04, 16:39
        O rany, a gdzie pisali o tym braku kleszczy?
        Zajomi, bedacy u nas z dziecmi, codziennie wyjmowali z nich co najmniej jednego!
        Nawet po zabawie na placu zabaw dla dzieci z niewysoka trawka, a po pobycie nad
        rzeczka wrecz sie z nich sypalo. Na szczescie jedna z matek byla pielegniarka.
        W Toskani.

• basia553 Re: kleszcze 09.06.04, 16:45
          Ciesze sie, ze o tym nie wiedzialam przed urlopem:)))))))))(bylam w Toskanie)
          O tym braku, przyznaje, to bylo o Dolomitach.
    • Gość: zyziu Re: kleszcze IP: *.one.pl / *.one.pl 09.06.04, 21:37
      Byłem już w różnych rejonach Włoch począwszy od Dolomitów a skończywszy na
      Calabrii i dopiero na tym forum dowiedziałem się że tam można spotkać kleszcze.
      Naprawdę nie słyszałem o tym żeby ktoś miał podczas wakacji we Włoszech z nimi
      bliższy kontakt, natomiast z komarami zwłaszcza w północnych Włoszech - no, no
      trzeba przyznać że jest ich tam sporo.
      • vojager29 Re: kleszcze 10.06.04, 08:46
        a czy wziales pod uwage masowa turystyke z Polski do Wloch, moze to nasi rodacy
        je tam przywiezli, bo kiedys tego plugastwa tam nie bylo
        • linn_linn Re: kleszcze 10.06.04, 09:22
          Jak chcecie, to macie. Uprzedzam, ze sa zdjecia "istotek":
          www.eurogreen.net/igienea/insetti.html
          • basia553 Re: kleszcze 10.06.04, 09:50
            Zwierzatka obejrzane. Wolalabym jednak obejrzec mapke, w jakich regionach z
            jakim natezeniem wystepuja. Poszukaj prosze.
            • vojager29 Re: kleszcze 10.06.04, 10:28
              brrrrrrrrrr
              jak pisalem, trzymac sie plazy, nie lazic po parkach, lisciastych promenadach i
              omijac toscanskie lono natury (trawy)
              halo lin-lin, czy zauwazono to swinstwo takze nad morzem srodziemnym ?
              jesli nie trzymaja sie komary to moze i tego nie ma ?
              • Gość: marcelino Re: kleszcze/komary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 11:48
                Parę lat temu byłem kilka dni nad Adratykim w okolicach Rawenny (na północ).
                Gdyby nie życzliwość rodaków z obsługi kempingu to komary zjadły by nas tam
                żywcem.
                m
                • vojager29 Re: kleszcze/komary 10.06.04, 13:07
                  o tym juz kiedys tu bylo
                  dobra rada: zostac na Mazurach, tam sa podobno komary odrobinke mniejsze no i
                  jakos tak swoiskie
                  • linn_linn Re: kleszcze/komary 10.06.04, 14:03
                    Ja pamietam Sycylie, Sardenie, znalazlam tez regiony Liguria, Trentino, Veneto,
                    Friuli-Venezia Giulia, . Chodzi o tereny:
                    - tereny wiejskie i lesne
                    - w miescie parki, ogrody, poblize wody, tereny podmiejskie / te, ktore nie sa
                    zagospodarowane i o ktore nikt nie dba /
                    - tereny klimacie umiarkowanym i wilgotnosci 50-70%
                    - wystepuja od maja do pazdziernika
                    Na pocieszenie powiem, ze po po wlosku "zecca" / kleszcz / znaczy takze
                    mennica.

• Gość: jadetam Re: kleszcze IP: 212.160.192.* 28.06.04, 12:35
      A czy te spryskiwacze i inne środki przeciw kleszczom są skuteczne?
      Jadę własnie po to by połazić po łonie natury (Dolomity).
      • vojager29 Re: kleszcze 28.06.04, 14:26
        w italii oprucz kleszczy i komarow sa tez skorpiony, okolice gargagno i takie
        jakies wielkie pajaki, brazowe i owlosione, brrrr a szczegolnie w okolicach
        ujscia Po
        i co jeszcze, acha jest masa jaszczurek, zagladaja niemalze do talerza i mrowek
        a wiec wystrzegajcie sie lodow na campingach
        viva bella italia
        • linn_linn Re: kleszcze 29.06.04, 10:57
          Gargano, ludzie, Gargano. Taka prosta nazwa.
          • vojager29 Re: kleszcze 29.06.04, 11:05
            zaczynasz byc drobiazgowa a wiesz o czym to moze swiadczyc
            np. o przekwitaniu a szkoda, w tak mlodym wieku
            to byl zart z mojej strony
            • aani Re: kleszcze 29.06.04, 16:06
              vojager29 napisała:

> zaczynasz byc drobiazgowa a wiesz o czym to moze swiadczyc
              > np. o przekwitaniu a szkoda, w tak mlodym wieku
              > to byl zart z mojej strony

Zapewnie zdiagnozujesz mi klimakterium, ale "OPRÓCZ".
              A skorpiony sa nie tylko w okolicach Gargano.
      • magda1306 Re: kleszcze 29.06.04, 23:42
        No to moja odpowiedz chyba bardzo na czasie.
        Bylam w Dolomitach wlasnie 2 dni w zeszly wtorek i srode. Pochodzic troche po
        gorach coby sie zrelaksowac od tych komarow co tu u nas w Ravennie ludzi zywcem
        pozeraja.
        Otoz kleszcze zapewniam Was w Dolomitach istnieja. Ja przyjechalam do domu i
        mialam na sobie ... 7.
        Napisze od razu jak sie je wyjmuje naszym lokalnym sposobem. Na wacik czy
        szmatke troche oleju. Przycisnac tam gdzie kleszcz, potrzymac i ten obrzydliwy
        robal powinien zaraz sam sie zaczac wycofywac z naszego cialka. Potem tylko
        wyjac go ladnie pincetka i po 'zabiegu'.
        • vojager29 Re: kleszcze 30.06.04, 07:47
          i dlatego jestem turysta samochodowym tzn. tam gdzie tylko sie da jade
          samochodem a dla mocjowania sie bedac na urlopie, biegam z rana po plazy
          • Gość: Mela komarole IP: *.chello.pl 02.07.04, 12:43
            No komarów to się wyroiło w tym roku we Włoszech - jeździmy w jedno miejsce od
            kilku lat i w tym roku po raz pierwszy się tem pojawiły. I jeszcze jakieś
            paskudne muszki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka