Dodaj do ulubionych

Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię?

IP: *.play-internet.pl 10.03.12, 15:56
Wybieramy się maju na 10 dni - 2 osoby. Do Mediolanu lecimy samolotem (bilety kupione) i tam zamierzamy wynająć auto i przejechac do Toskanii.
Planujemy objazdówkę, noclegi codzienni w innym miejscu. Spac zamierzamy poza miastami z uwagi na łatwiejszy dojazd (wolimy nie wjeżdzać do tych większych miast).
Ile mniej więcej na to przeznaczyc, uwaględniając ubezpieczenia wszelakie, przejazdy autostradami i zwiedzanie, wyzywienie i inne?

jak to wyglądało u Was?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dąbrowianka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.play-internet.pl 13.03.12, 20:18
      up
      • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 13.03.12, 20:34
        A w jakim celu masz rezerwowac pieniadze ? wez karte bankowa, chyba masz, wydasz tyle i bedziecie potrzebowali i tyle ile bedzie kosztowalo !!!
        Juz po pierwszym dniu, bedziecie wiedzieli ile co kosztuje a jestem przekonany, ze jestescie rozsadni i nie oproznicie konta do zera.
        Milego pobytu.
        • Gość: Dąbrowianka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.play-internet.pl 13.03.12, 22:54
          Ależ Ty jestes dowcipny i elokwentny. :) A przynajmniej za takiego się chyba uważasz.

Mam nadzieję, ze ktoś okaże się życzliwszy niż Ty.

• Gość: anthonyb Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: 151.70.140.* 13.03.12, 23:38
      Przepraszam , ale ciezko jest dac jednoznaczna odpowiedz. Jesli chcesz skalkulowac koszt wynajmu samochodu to najlepiej wejsc na strony roznych rent a car i zrobic symulacje. Pozniej jesli chcesz skalkulowac przejazdy autostradowe to mozesz skorzystac z via michelin podaje tam rowniez orientacyjny koszt benzyny na danym odcinku.
    • baliks Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 14.03.12, 11:31
      Wydaje mi się, że to jest niedobre pytanie. Po pierwsze - turyści mają bardzo różne możliwości finansowe i bardzo różne oczekiwania odnośnie standardu wyżywienia, noclegów itp. Po drugie: jest to pytanie z gatunku: podajcie mi wszystko na tacy, bo ja nie mogę wejść na strony 3 najciekawszych dla mnie muzeów, żeby sprawdzić ceny biletów itp. Nikt z doświadczonych forumowiczów nie włącza się w takie wątki...
    • Gość: vvv Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.acn.waw.pl 14.03.12, 12:34
      Jedyne co mogę dodać, to to że w tym roku potrzeba ok. 10 - 20 % więcej niż w latach ubiegłych. Naprawdę wszystko podrożało.
      • Gość: gancek Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.interwan.pl 14.03.12, 12:49
        najgorsze są ceny paliwa, ale to w całej Europie.
        Ciekawe, czy jest jakaś granica powyżej której ludzie powiedzą dość.
        • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 15.03.12, 07:40
          Jak widzisz moja elekwencja nie jest wyjatkiem.
          Tym sie zapewne roznimy, ze ja nie zadaje glupich pytan.
          • Gość: gancek Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.interwan.pl 15.03.12, 11:05
            podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
            • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 16.03.12, 11:07
              Sorry ale to tylko podobno. Fakty sa dokladnie odwrotne.
              • Gość: gancek Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.interwan.pl 17.03.12, 19:49
                nie bierz tego osobiście, ale czytając twoje odpowiedzi nie mogę się z tym zgodzić
                • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 19.03.12, 10:10
                  Napisalem:
                  w jakim celu masz rezerwowac pieniadze ? wez karte bankowa, chyba masz, wydasz tyle ile bedziecie potrzebowali i tyle ile bedzie kosztowalo !!!

Co w tym jest glupiego ? My wlasnie tak robimy. Nie wyobrazam sobie urlopu ze scisle okreslonym budzetem. Wybierajc sie na urlop, sprawdzam ceny apartamentow i hoteli jesli z gory nie robie rezerwacji. Tuz przed wyjazdem ceny paliwa w krajach tranzystowych. Koszt zywnosci jest nam obojetny, prawie wszedzie jest podobnie a nawet gdy drozej to przez dwa, trzy tygodnie majatku nie stracimy. Zreszta na urlopie jada sie inaczej niz w domu i trudno robic na to rezerwacje. Zatem wydajemy tyle ile kosztuja nasze potrzeby. Z domu nigdy nie zabieramy zadnych zapasow, zawsze i wszystko kupujemy na miejscu. To ma byc urlop za granica w pelnym tego slowa znaczeniu. Nie tylko tamtejsza woda i slonce ale takze ich zywnosc, a ze jadamy wszystko to nie mamy problemu. W miejscowosciach wczasowych nie ma zazwyczaj zbyt duzego wyboru sklepow, zatem po przyjezdzie robimy rekonesans i juz wiemy co i jak. Bywa tak, ze tansze sa tez gorsze jakosciowo, maja mniejszy wybor i nie warto tam po raz drugi zagladac. Co z tego. ze kupisz tam salate taniej skoro polowe musisz wyrzucic co ci i tak wyjdzie drozej. Sniadania i lunch robimy sami, jesli nie jestesmy na wyjezdzie a obiado-kolacje roznie, w restauracjach lub robimy sami jesli chcemy zjesc cos ekstra z ich produktow. Podnosi to koszty ? moze i tak ale nie wyobrazamy sobie aby w Grecji czy Hiszpanii jesc polskie potrawy robione w domu. Nie podczas urlopu za granica. No i ile mozna na tym zaoszczedzic w ciagu dwuch czy nawet trzech tygodni ? Dodatkowe kilogramy w samochodzie tez kosztuja, wiecej paliwa, zdarte szybciej opony idt.

Zatem co bylo glupiego w mojej odpowiedzi ?
                  • Gość: Z.B. Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.12, 11:28
                    Mogę się podpisać pod wypowiedzią. Planując bardzo "budżetowe" wakacje warto sprawdzić ceny biletów wstępu, zwłaszcza do głównych atrakcji turystycznych, promów, wejście do parku rozrywki z potomstwem to najbiedniej cena biletów x 3, kwestię opłat plażowych jeśli nie macie dostępu do plaży w ramach zakwaterowania. Jedzenie w takiej opcji raczej przyrządza sie samemu, naprawdę nie warto nic ze sobą zabierać. A warto dobrze przejrzeć ofertę lokalnej gastronomii, tylko też nie na przeciwko Krzywej Wieży ;-), można całkiem fajnie i niedrogo zjeść. Tylko trzeba poszukać, i to też nie za długo. Opcja "student" też nie musi być marniutka, zwiedzałam swego czasu naprawdę dużo i z niewiarygodnym obecnie budżetem, ale bez słoików w wielkiej kraciastej torbie ;-)))
                    A "ile wydamy" jest bardzo źle zadanym pytaniem. Powiem brutalnie - tyle ile macie - na przepuszczenie ;-)))).
                  • Gość: gancek Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.interwan.pl 19.03.12, 14:11
                    voyager29 napisał
                    Zatem co bylo glupiego w mojej odpowiedzi ?

czytaj ze zrozumieniem. Ja nie pisałem tylko o tej jednej odpowiedzi.
                    • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 20.03.12, 08:29
                      Czytam, czytam.
                      >Jak widzisz moja elekwencja nie jest wyjatkiem.
                      Tym sie zapewne roznimy, ze ja nie zadaje glupich pytan. <
                      I to podtrzymuje. Ja naprawde nie zadaje glupich pytan co wyjasnilem w pozniejszej wypowiedzi.
                      W chwili obecnej, gdy placenie karta jest codziennocia takie pytania nie powinny padac. Kazdy, ty tez, ma dostep do internetu i przed zadaniem pytania, moze sobie sam sprawdzic ile poszczegolne pozycje urlopowe moga kosztowac - wynajecie spania, samochodu, paliwo, bilet lotniczy itd.itp. Zywnosc jest na ogol troche drozsza, o czym tu wielkrotnie sie pisze a wiedzac ile wydajesz w Polsce, latwo sie zorientowac ile tam moze kosztowac. Jednak na urlopie wydaje sie troche naczej, takze spedzajac go w Polsce wiec w czym problem ? Oprocz tego kazdy ma inne potrzeby, inne oczekiwania i inne wydatki ale tez i inna zawartosc konta dlatego taka byla moja "rada".
                      W jakim celu masz pieniadze rezerwowac, bierzesz pozyczke na urlop ? a gdyby nawet, to po sprawdzeniu tego co wyzej podalem, bedziesz mial ogolna orjentacje ile ci potrzeba z lekkim nawiasem. Skad inni maja wiedziec jakie masz wymagania i potrzeby ?
                      Ile rezerwowac ?
                      Gdy kiedys napisalem, ze my na dwoje i na 2 tygodnie potrzebujemy okolo 2000 euro, nazwano mnie bufonem i idiota.
                      Urlop ma byc przyjemnoscia a nie umyslowa katorga. Jesli mialbym odwracac kazde euro kilka razy zanim je wydam, wolalbym siedziec w domu tymbardziej, ze widok na morze mam z wlasnego tarasu.

mu bedzie glupia

• Gość: gancek Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.interwan.pl 20.03.12, 09:15
                        vojager29 napisał:

> Czytam, czytam.

i co z tego, że czytasz, kiedy i tak piszesz nie na temat

Odkryłeś, że polskie karty działają za granicą? - ale i tam i w Polsce na takiej karcie powinny być dostępne środki.
                        Autorka postu też pewnie nie będzie wiozła euraczków w sakiewce na piersi. IMHO
                        • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 20.03.12, 10:54
                          a> le i tam i w Polsce na takie
                          > j karcie powinny być dostępne środki.

No wlasnie o tym caly czas mowa. Nie trzeba nic rezerwowac, trzeba miec srodki albo siedziec w domu. Basta. Koniec dyskusji. Nie musisz odpowiadac i tak nie bede czytal.
    • Gość: *.* Minimum 2000 euro n/t IP: 212.182.91.* 15.03.12, 11:04
      • beenthere Re: Minimum 2000 euro n/t 15.03.12, 16:12
        Samochod to ok 30-40e dziennie, czyli licz 350e za 10 dni. Noclegi powiedzmy 20e za os, czyli 400e na pobyt. Na jedzenie, picie itp wydaje srednio 25e/dzien, to kolejne 500e. Do tego dolicz benzyne (droga we wloszech!), wstepy do muzeow, dodatkowe dzienne wydatki (parkingi, jakies wino w restauracji, komunikacja w duzym miescie) i juz wiesz ile wyjdzie. Tak wiec do tych 2000e powyzej juz niedaleko. Ja bym liczyla jakies 1500e min.
        • jeepwdyzlu złe założenia 19.03.12, 14:10
          Samochod to ok 30-40e dziennie, czyli licz 350e za 10 dni. Noclegi powiedzmy 20e za os, czyli 400e na pobyt. Na jedzenie, picie itp wydaje srednio 25e/dzien, to kolejne 500e. Do tego dolicz benzyne (droga we wloszech!), wstepy do muzeow, dodatkowe dzienne wydatki (parkingi, jakies wino w restauracji, komunikacja w duzym miescie) i juz wiesz ile wyjdzie. Tak wiec do tych 2000e powyzej juz niedaleko. Ja bym liczyla jakies 1500e min.
          -----
          mało
          noclegi - jak codziennie w innym miejscu - to raczej 85-110 Eur za 2 osoby
          Jedzenie - mało. 25 Eur/ osobę nie wystarczy. Raczej 2 razy więcej
          Czyli raczej 3 niż 2 tys Eur.
          Można taniej - ale trzeba wynająć apartament na tydzień - mieszkać w jednym miejscu a do różnych atrakcji dojeżdzać, drugi sposób - zabrać auto z Polski. Na 10 dni ma to sens, dałbym sobie spokój z samolotem. Bonus - różne skarby zabierzesz do kraju: wina, oliwy, sery - których na pokład samolotu nie wniesiesz....
          Do przemyślenia.
          jeep
          • nextur Re: złe założenia 03.04.12, 09:52
            O tak, my wywieźliśmy kilka kilo makaronu i oliwek, oczywiście karton wina, grappę...
    • iberka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 20.03.12, 18:33
      hmm, jeden jedyny raz pojechaliśmy na żywioł i było cudownie ale , no, drogo ;). Nic nie rezerwowaliśmy, przez 14 dni co 1-2 dni spaliśmyw innym mieście ale też nie na obrzeżach zatem noclegi kosztowały nas 150e/ noc. Sporo ale po dniu pełnym chodzenia należało się nam. Jedliśmy wszędzie gdzie mielismy ochotę etc.
      No ale byłam też na wakacjach budżetowych i to już z dzieciem gdzie na 7 dni wystraczyło nam 500 euro :)))))
      Naprawdę wszystko zależy od wszystkiego

Iza
      • vojager29 Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 21.03.12, 11:34
        Na przyszlosc mam dobra rade, pewnie spozniona. Zabieraj ze soba laptopa albo tableta, a moze w hotelu mozna dojsc do kompa i zamawiaj przez internet. Sporo taniej nawet z dnia na dzien. To zabiera naprawde malo czasu. Nie bedzie to juz calkiem spontaniczne ale jaka wygoda.
        Ja korzystam z tego www.booking.com ale sa tez inne portale.

• iberka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 21.03.12, 22:10
          jeśli to do mnie to mielismy laptopa ale wakacje były tak spontaniczne, że rano wsiadaliśmy do samochodu i jechaliśmy :). No to były moje najlepsze wakacje :)))))))))

Iza
    • kamilajaneczka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? 22.03.12, 11:52
      Oj musisz pamiętać że włochy są bardzo drogie. Powinniście mniej więcej zorientować się jakie sa ceny hoteli bo są bardzo różne. Ja pamiętam że jak byłam w Wenecji to mimo że miałam zapewnione zakwaterowanie i transport to wydałam 500euro. Także to jest sprawa indywidualna:)
    • Gość: Dąbrowianka Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.play-internet.pl 22.03.12, 12:37
      Dziękuję wszystkim za wpisy.

Po przeczytaniu waszych wpisów i po "pośmiganiu" po sieci ustaliłam, ze trzeba nam około 2000 euro.

A moje pytanie wzięło się stąd, ze nie chciałabym przepałacać - po prostu.

Pozdrawiam.
      • Gość: . Re: Ile pieniędzy zarezerwowac na Toskanię? IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 22.03.12, 14:11
        to je dopiszę jeszcze, że przyjaciółka z rodziną ( 2+2) za 14 dni + wszelkie zakupy + wyżywienie + paliwo mieści się w max 2000 euro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka