Dodaj do ulubionych

Lerici czy Vernazza

28.05.12, 19:49
Witam!
wybieram się w tym roku pod koniec lipca na wakcje, będzie to tydzień objazdówki koleją po kilku włoskich miastach + tydzień lenistwa na wybrzeżu. Muszę wybrać miejsce na ten drugi tydzień i zastanawiam się nad Lerici albo Vernazzą. Był ktoś może w którymś miasteczku? interesuje mnie czy wieczorem będzie gdzie wyjść ( nie chodzi mi o dyskoteki, czy jakieś wielkie imprezy, ale rynek czy uliczkę z pubami, czy czymś tego typu), i czy będzie gdzie zjeść jeśli nie upichci sie samemu, czy są to miasteczka w których istnieje życie kulturalno rozrywkowe czy raczej nie ;) a no i chciałabym sie dowiedzieć czegoś na temat plaż w tych miejscowościach. Gdyby był ktoś w stanie opowiedzieć mi cokolwiek na ten temat, polecić jakieś nocleg, wyrazić opinię, doradzić bądź odradzić pobyt tam byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: Lerici czy Vernazza 28.05.12, 20:00
      vernazza jest bardzo ladna, urokliwa ALE troche mala:)

jest to dobre miejsce wypadowe po 5terre czy tez poplywac lodka/promem po morzu ale jezeli chcesz tylko tam spedzic tydzien to moze byc to nudne;)

ps. no i plaza do wypoczynku raczej tam nie istnieje:)

lerici nie bylem. w tym roku byc moze sie wybiore:)
      • chubbchubbs1 Re: Lerici czy Vernazza 28.05.12, 20:20
        Hernandez dzięki :)
        Właśnie dlatego pytam bo tydzień tylko leżeć ( o ile jeszcze będzie gdzie) mi się nie chce. Chce odpocząc ale nie się nudzić dlatego chciałabym znależć jakieś fajne miasteczko, nie za duże, z plażą, gdzie wieczorem można pochodzić po knajpach czy pospacerować po rynku i jego uliczkach. Może ktoś coś poleci, dobrze gdyby było niedaleko Rzymu :) Jakoś bardzo nie upieram się przy miasteczkach z o które pytam wyzej.
        • Gość: Envie Re: Lerici czy Vernazza IP: *.elpos.net 29.05.12, 12:57
          przez tydzień czasu każdego dnia możesz być w innym miasteczku z 5 Terre + 6 dnia Portovenere
          polecam zatem Vernazzę
          a jeśli okolice Rzymu fajna jest Ostia
          są dyskoteki, deptak, promenada, molo dojazd do Rzymu kolejką + metrem
          jak dla mnie OK
    • kdm300 Re: Lerici czy Vernazza 30.05.12, 10:49
      Cześć
      Polecam Ci miasteczko Levanto z plażami kamienistymi lub piaszczystymi do wyboru.
      Miasteczko spełnia również twoje wymagania odnośnie spędzania wieczorów.
      Dodatkowo znajduje się na początku szlaku 5 terre (pociąg lub pieszo) i i jest tańsze od np Vernazzy. I w przeciwieństwie do Lerici jesteś w prawdziwej górzystej, przepięknej Ligurii.
      Pozdrowienia
      Krzysztof
      • Gość: Brus Re: Lerici czy Vernazza IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.12, 21:17
        Lerici super, chociaż Ibiza to nie jest...:) Ale za to świetne miejsce wypadowe i na Ligurie i na północna cześć Toskanii. Polecam wszystko w promieniu 100 km.
        Pod Rzymem ew. Gaeta lub Sperlonga, ale z Lerici przegrywają....
      • chubbchubbs1 Re: Lerici czy Vernazza 30.05.12, 21:42
        Krzysztof !
        Poszperałam po internecie i rzeczywiście Levanto wydaje się być urokliwe i ciekawe. Mam jeszcze trochę czasu więc być może ktoś mi coś doradzi / uda mi się znaleźć jakieś miejsca, ale póki co Levanto wychodzi na prowadzenie :) Mam jeszcze pytanie odnośnie plaż, czy są one płatne? No i noclegi, czy jeśli nie zarezerwuje nic to uda mi się znaleźć coś ( najlepiej pokój 2 osobowy ) od ręki jak już będę na miejscu? Pytam bo moje wakacje będą objazdowe i nie wiem dokładnie kiedy dojadę do Levanto wiec ciężko mi coś zarezerwować.
        Wiem wiem... zadaje dużo pytań ale jade tak trochę na dziko więc każda rada, wskazówka, opis, bardzo mi się przyda, przynajmniej w ten sposób się przygotuje :) Dlatego gdyby ktoś miał coś do powiedzenia, i dysponował chwilą to proszę piszcie- ja chłonę każdą informację od Was i z góry dziękuję :)!
        • kdm300 Re: Lerici czy Vernazza 30.05.12, 22:59
          W levanto plaże są w przeważającej części bezpłatne. Płatne odcinki (krótkie) są na plaży kamienistej. We wschodniej części Levanto bezpłatnie i piaszczyście.
          Ja noclegi rezerwowałem 3 dni przed przyjazdem ( pobyt od 14 lipca zeszłego roku)
          Jeżeli nie znasz dokładnego terminu to zostaje Ci wizyta w Biurze Informacji Turystycznej w Levanto które znajduje się zaraz przy plaży. Noclegi dla dwóch osób zawsze się znajdą.
          Jeżeli masz jakieś pytania to wal jak w dym :)
          pozdrowienia
          Krzysiek
          • chubbchubbs1 Re: Lerici czy Vernazza 31.05.12, 20:54
            Krzysiek z nieba mi spadasz :)
            Oglądałam polecaną wcześniej Gaetę... też jest piękna, ale już chyba nie będe zmieniać zdania (chociaż Gaeta kusi ), postawie na pierwszy wybór czyli polecane przez Ciebie Levanto. Co do pytań to mógłbyś powiedzieć mi jeszcze ile mniej więcej płaciłeś za nocleg, i na jaki wydatek sie nastawić ( chodzi mi tu o życie nie o nocleg ) zakładając tygodniowy pobyt. A no i oczywiście jak są tam jakieś zakątki, małe uliczki, sklepiki i inne cudowności do których Ty trafiłeś, a trafienie tam nie jest oczywiste bo nie są to punkty turystyczne to napisz proszę :) jeszcze 2 mieisiące mi zostałydo tych wakacji a już powoli zaczynam wariować ... oczywiście z radości :)!
            • kdm300 Re: Lerici czy Vernazza 16.06.12, 19:04
              Mieszkaliśmy w gospodarstwie agroturystycznym (czyli u chłopa) 2 km od morza - ale z basenem.
              Mieliśmy spokój śpiew ptaków, a rano budziły nas nie koguty tylko ryczące osły - wołające po włosku o wodę. Nad morze szliśmy spacerkiem lub samochodem. Żywiliśmy się w przewadze w swoim lokum. Jeżeli chodzi o plażę to podchodząc do niej np. główna ulicą kieruj się w lewo tam jest fajnie i piaszczyście. W prawo szkoda czasu - oczywiście jeżeli chodzi o plażę.
              Zwiedzanie cinque terre - odradzam samochód - proponuję udać się na dworzec kolejowy i jechać do Riomaggiore a następnie " zaliczać kolejne 4 miasteczka pieszo- jak braknie sił lub remontują szlaki (szczególnie po ostatniej powodzi) to pociąg do kolejnej miejscowości i dalej pieszo aż do Monterosso i pociąg do Levanto. Polecam odwiedzenie Portovenere zrobiło na mnie większe wrażenie niz misatecza 5-terre.
              O życiu nocnym w Levanto nic Ci nie opowiem ponieważ z moimi córeczkami pod wieczór opuszczaliśmy centrum ale w knajpkach i na ulicach widać było początek zabawy biesiady itd.

pozdrowienia
    • kasiacl Re: Lerici czy Vernazza 02.06.12, 19:53
      Lerici jest całkiem OK - byliśmy tam z koleżanką, która mieszka we Włoszech, dzięki czemu mogę polecić bezpłatny parking przy Via Carpanini. Od tej ulicy schodzi się w stronę przystani o ile pamiątam nazwę Lungomare - taka ścieżka na przemian ze schodami, piękne widoki. Knajpę też nam poleciła, na głównym placu przed przystanią, Mano di Fatima - pyszne fritto misto. Dobra baza wypadowa na Cinque Terre, co do plażowania na miejscu to plaża publiczna robiła dobra wrażenie, ale to był maj, dość wąska więc w sezonie moze być tłok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka