Dodaj do ulubionych

Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg?

IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 20:11
Lecimy do Forli, baza w Bolonii i chcemy zwiedzić Modenę, Florencję, Pizę, Sienę no i może trochę przyrodniczych zakamarków toskańskich winnic.
Wątpliwość mamy co do sposobu poruszania się na miejscu - czy lepiej wybrać pociągi czy też wypożyczyć samochód - cena i logistyka to główne kyteria.
Pociąg - jak byliśmy w Wenecji to okoliczne miasta zwiedzaliśmy przemieszczając się pociągami, tanio, wygodnie, dojechać można do samego centrum byliśmy zadowoleni. Ale jak sprawdzałam teraz na stronach Trenitalia to ceny jakie pokazuje wyszukiwarka połączeń do niskich nie należą
Samochód - niezależność, czy wyjdzie taniej to nie wiem , ale problem z parkowaniem

Mających doświadczenia i przemyślenia w tym temacie proszę o radę.
Z góry dzięki Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: jeno Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.suwalki.vectranet.pl 08.08.12, 20:25
      Winnice-taaak. Byłem w okolicach Scansano. Wysoko i pięknie. Baza wypadowa w Follonice. Wszędzie autem.
    • Gość: warmiak2 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: 194.165.48.* 09.08.12, 07:53
      Do Florencji na pewno pociągiem. Wększość w zasięgu spaceru od dworca a dojazd do centrum samochodem i parking to niepotrzebny stres , chociaż słyszłem o parkowaniu na obrzeżach i dojeździe komunikacją. Siena , Pisa są dużo mniejsze i tam bylem samochodem ale swoim :)
      • dociekliwy_0 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 09.08.12, 08:47
        Do Florencji na pewno pociągiem. Wększość w zasięgu spaceru od dworca a dojazd
        > do centrum samochodem i parking to niepotrzebny stres

To bym nie przesadzał, oczywiście że pociągiem wygodniej a i winka do obiadu można się napić, lecz jeśli chodzi o auto i jeżeli ktoś chce zaoszczędzić na parkowaniu to niedaleko za dworcem kończy się strefa płatnego parkowania a stamtąd pieszo idzie się centralnego punkut 15 minut.

Stres..., hmmm..., jak ktoś się stresuje jeżdżąc autem w mieście którego nie zna to faktycznie moze się stresować, w innym przypadku jeżdzenie po Florencji nie różni się niczym od jeżdzenia po innych europejskich miastach, więc bym nie przesadzał, lecz jak zaznaczam - co kto lubi.
        • Gość: dongiacomo Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.clienti.tiscali.it 06.10.12, 13:48
          z tą strefą płatnego parkowania nie masz racji. rozciąga się ona niemal na całe miasto. tutaj masz link do mapy stref płatnego parkowania. w dodatku można parkować jedynie na miejscach niebieskich (które zawsze są płatne w określonych godzinach - najczęściej 8-20). białe zarezerwowane są dla tubylców. duży parking (bezpłatny) jest na piazza michelangelo. natomiast płatne parkingi (dla turystów) są nieliczne i trudno znaleźć miejsce (tubylcy też mogą na nich parkować za darmo). co do jazdy, to opisałem to w innym wątku, więc nie będę się powtarzał.
    • Gość: katie75 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: 94.42.81.* 09.08.12, 10:26
      Dzieki za podpowiedzi - logistyka to jedno ale koszty to jeszcze jeden problem. Wydawało mi się, że sumarycznie podróżowanie pociągami będzie tańsze ale jak sprawdzałam na stronach Trenitalia to bilety z Bolonii do miast które chcę zwiedzić wcale do tanich nie należą, za to za pośrednictwem strony lotniska Forli wypożyczenie samochodu wychodzi całkiem rozsądnie cenowo forli.airport-car-hire.net/

Tak więc nadal mały mętlik w głowie
      • troms Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 09.08.12, 11:41
        Ja bym sprawdził na miejscu jak to wygląda i pewnie wybrałbym "cykl mieszany", raz pociągiem, raz autem, bo przecież nie musisz decydować się tu: zarówno auto jak i bilety załatwiać będziesz na miejscu.
    • jeepwdyzlu zła koncepcja 09.08.12, 11:51
      baza w Bolonii za daleko
      Piza, Florencja, Siena, winnice, powinno dodać się Lucca ...
      z Bolonii będzie za daleko.
      Na zwiedzanie Toskanii przenieście się do Florencji.
      A na miejscu - auto. Zwłaszcza jadąc z Florencji do Sieny przez Chianti nie starą autostradą...
      Z parkowaniem wbrew pozorom nie ma kłopotów - są tylko koszty...

jeep
      • dociekliwy_0 Re: zła koncepcja 10.08.12, 07:37
        Generalnie mam wrażenie, że z parkowaniem i jeżdżeniem nie ma kłopotu, choć wszystko zależy od kierowcy, jeśli się nie boi jeździć po Polsce to i tak samo ie będzie miał problemów na zachodzie. Płatne miejsca do parkowania są wszędzie i ceny są rozsądne, jeżeli chce się zaoszczędzić to również nie jest to problem dla przykładu w Pizie parkujesz na ulicy równoległej gdzie już nie ma strefy płatnego parkowania, w Bolonii tuż za murami starego miasta, Florencja - za dworcem kończy się strefa... generalnie jak ktoś chce to nie jest to problem.

Co do trasy przejazdu to jeżeli masz czas odradzam jeżdżenie na tych odległościach autostradami, dla przykładu trasa Bolonia-Florencja bocznymi drogami prowadzi przez urokliwe wioski toskańskie prawie jak z obrazków tv lub pocztówek i jest atrakcją samą w sobie, warto po drodze się zatrzymać i "wbić" na jedzenie w którejś wiosce tam gdzie jedzą "lokalsi", autostrada wiadomo jak wygląda i jest to tylko kwestia "zaoszczędzonego" czasu...
    • zytolec Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 09.08.12, 14:21
      Wróciłam dziś nad ranem z Toskanii, gdzie byłam z rodziną. Byliśmy we wszystkich miastach i innych, które wymieniłeś, za wyjątkiem Bolonii. Wszędzie poruszaliśmy się samochodem. Nie było większych problemów z parkowaniem samochodu ale nie w pobliżu centrum. W Pizie zaparkowaliśmy niedaleko Krzywej Wieży, w Sienie i we Florencji musieliśmy mały kawałek dojść do centrum. Stawialiśmy auto na parkingach płatnych.Za 5 godzin parkowania we Florencji zapłaciliśmy niecałe 10 euro. W Sienie 2 euro za cały pobyt, a w Pizie było chyba 0,60 centów za godzinę.
      • ryb-cia16 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 09.08.12, 17:42
        Murze byliśmy własnym samochodem. Z parkowaniem nie było najmniejszych problemów. W większości miast parkingi są nawet przy samych atrakcach. Najdalej mieliśmy we Florencji , gdzie parkowalismy na dużym parkingu przy ogrodach A potem ok. 4 km na nogach . Ale było super.
    • ro_br_rt Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 10.08.12, 12:29
      Witam.
      Bolonia jako baza na zwiedzanie Toskanii? Myślę, że to zła koncepcja. Obojętnie czy pociągiem czy autem sam dojazd zabiera wiele czasu. Chyba, że ktoś lubi bardzo wcześnie wstawać. Dla zwiedzenia Florencji, Pizy czy Sieny polecam znaleść sobie bazę gdzieś w okolicy Empoli albo Vinci
      Pozdrawiam
      • ryb-cia16 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 10.08.12, 14:14
        My mieszkaliśmy w Monticiano i do większości atrakcji poza Pisa mieliśmy rzut beretem.
    • Gość: katie75 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.12, 12:45
      Witajcie!
      Byłam, wróciłam, ochłonęłem więc teraz piszę.
      Przede wszystkim dziękuję wszystkim, którzy radzili zmienić bazę z Bolonii na coś bliżej Florencji oraz wybrać samochód w miejsce pociągu.
      Tak - Toskania tylko samochodem. Urok widoków i krajobrazów na wyciągnięcie ręki i zgodnie z własnym wakacyjnym rytmem. Samochód wypożyczyliśmy w Avisie, jeszcze w Polsce przez neta (Renault Clio 4 doby 170 EURO, bezproblemowy odbiór i oddanie samochodu). Paliwo dość drogie (ropra 1.8 EURO/litr, parkingi w miastach około 1-2 EURO/h przy czym my wybieraliśmy takie w miarę blisko miejsc zwiedzania, autostrady też dość drogie no ale do zaakceptowania zwłaszcza, że zyskuje się dużo czasu).
      Byliśmy 5 dni. Wybraliśmy hotel we Florencji Starhotels Tuscany (bardzo ładny, dobrze położony - przystanek autobusowy do i z centrum przy samym hotelu, jedzie się około 15 min, przy samym hotelu duży supermarket i świetna pizzeria dla lokalsów nawet nie ma menu po ang ale pizza i owoce morza wspaniałe) .
      Zwiedziliśmy Florencję, Siennę, Pizę, San Gimignano (urocze), Radda in Chianti i Castellina in Chianti a na koniec muzeum Ferrari.
      Gorąco polecam Toskanię, sama na pewno tam wrócę. Miasta tłoczne od turystów ale jadąc przez region Chianti wielokrotnie przez kilka godzin nikogo na drodze nie mijaliśmy. Widoki cudowne.
      • jeepwdyzlu Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 10.09.12, 10:41
        Że będziesz zachwycona - wiedzieliśmy wcześniej :-)
        Nie uciekaj z forum - teraz bądź aktywna jako ekspert :-)
        Pozdrawiamy i witamy wśród zakochanych we Włoszech!
        Ja od lat nie jeżdżę już nigdzie indziej.... Zimą i latem.
        jeep
        • Gość: gość Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.ip.netia.com.pl 10.09.12, 11:09
          a gdzie można obejrzeć wasze zdjęcia z wypraw do Toskanii?
          • mama_ani3 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 06.10.12, 23:03
            Gość portalu: gość napisał(a):

> a gdzie można obejrzeć wasze zdjęcia z wypraw do Toskanii?

Ja też chętnie zobaczę jakieś ładne zdjęcia!
            • jeepwdyzlu Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 08.10.12, 14:08
              > a gdzie można obejrzeć wasze zdjęcia z wypraw do Toskanii?

Ja też chętnie zobaczę jakieś ładne zdjęcia!
              --------------------
              kilku tu obecnych forumowiczów robi doskonałe zdjęcia i chętnie je publikuje
              inni - np ja - nigdy nie dzielą się swoimi zdjęciami - z różnych powodów - np ochrony prywatności czy nieśmiałości.... Jedni piszą blogi - drudzy je czytają. Jedni robią zdjęcia i je publikują, mają galerie, własne strony, inni - pokazują zdjęcia tylko najbliższym... ITD, itp..
              Pozdrawiam serdecznie
              jeep
              • mama_ani3 Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 08.10.12, 18:05
                jeepwdyzlu napisał:

> > a gdzie można obejrzeć wasze zdjęcia z wypraw do Toskanii?
                >
                > Ja też chętnie zobaczę jakieś ładne zdjęcia!
                > --------------------
                > kilku tu obecnych forumowiczów robi doskonałe zdjęcia i chętnie je publikuje
                > inni - np ja - nigdy nie dzielą się swoimi zdjęciami - z różnych powodów - np o
                > chrony prywatności czy nieśmiałości.... Jedni piszą blogi - drudzy je czytają.
                > Jedni robią zdjęcia i je publikują, mają galerie, własne strony, inni - pokazu
                > ją zdjęcia tylko najbliższym... ITD, itp..
                > Pozdrawiam serdecznie
                > jeep

Przecież nie musisz pokazywać siebie.
    • dr.maro Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? 09.10.12, 22:03
      wybór jest nie łatwy, podam pare za i przeciw odnośnie samochodu. ( osobiście jeżdzę samochodem do Włoch)
      minusy:
      -benzyna najdrożdza w Europie na dzień dzisiejszy PB 1,85 di 2,0 euro za litr, disel 1,75- 1,85 za litr. GPL ( nasze LPG) 0,69 - 0,75 euro za litr. warto zatankować w Austri do pelna bo najtaniej.
      - autostrady we Włoszech też jedne z najdroższych trasa z Austrii do Florencji ( nie ważne czy przez Brenner czy Udine) około 33 euro. Tylko przy Brennen dodatkowo oprócz normalnej austiackiej viniety trzeba zapłacic 8 euro za przejazd odcinnkiem Insbruck - Włochy.
      - parkingi nie są tanie we włoszech około 1,2 euro za godzine średnio można oczywiście mieć też 2 euro/h jak w centrum miasta i podziemny ( np. Florencja) lub stawiać daleko na obrzeżach i spacerek lub komunikacja.
      - w razie problemów z autem bez języka włoskiego leżysz no i oczywiście płacisz jak za zboże wiec polecam dobre AC lub assistance w pełnej wersji na zagranice.

Plusy:
      -Główny dla mnie Dużo wina i oliwy to sobie nie przywieziesz z Włoch pociągiem. bo ile można zmieścić w bagaż i to taszczyć
      - z dworca też trzeba jakoś dojechać do hotelu ( taxi czy komunikacja) koszt podobny jak z miejsca gdzie zaparkowałeś
      - popularne ostatnio agroturizmo choć tańsze i wygodniejsze niż hotel są przedewszystkim na wsi lub dalekich obrzeżach miasteczek wiec na te zadu...ie najlepiej dojechać autem i cieszyć sie spokojem i winnicami wokół. czesto basenem też
      - Toskania jest rozległa a zabytki rozsiane po wielu miastach miasteczkach czy wsiach auto ułatwia przemieszczanie i oszczedza czas - no chyba ze ktoś planuje zwiedzanie tylko głównych jak Florencja czy Sienna na co też potrzeba dużo czasu.
      - W toskanii wiele przepięknych miasteczek jest tak usytuowane ze pozostaje albo auto albo bus który głównie jest dla miejscowych wiec kursuje rano i wieczorem w ciągu dnia żadko.

Podsumowując Jak ktoś planuje wypad na miesiac i ma czas jezdzic pociagiem od miasteczka do miasteczka i dużo wędrować po toskańskiej wsi to samochod zbędny.
      Jak ma się tydzień czy dwa warto znaleźć tani domek na wsi i codziennie zwiedzać inną okolice i miasto. a Chiantii to tylko auto lub 2 tygodnie z plecakiem od winnicy do winnicy :)

Mam nadzieję że przyda się komuś ta rozprawka dla uzupełnienia dodam www.turystycznatoskania.blogspot.com - z humorem i szczegółami o ludziach ich nawykach, winie, jedzeniu i tym czego nie powinno a co wypada we Włoszech.

-
      • Gość: agata Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.251-95-r.retail.telecomitalia.it 10.10.12, 10:03
        Super blog, niezwykle poetycki! ;)
        Uważaj tylko na życzliwych 'krytyków' bo nie wykupiłaś tu płatnej reklamy swojej strony.
        Jeśli chcesz mogę dodać link do Twojego bloga, oczywiście bez żadnych wzajemności, tylko dlatego, że mi się podoba.
    • Gość: kojak Re: Toskania - zwiedzanie samochód czy pociąg? IP: *.tauron-dystrybucja.pl 24.10.12, 14:43
      zdecydowanie pociąg. Jak policzysz cene wynajęcia auta, paliwo, opłaty drogowe, parkingi, to wyjdziecię drożej auto niż pociąg. a co do cen pociągów to patrz na Regionale. Nie aż tak drogie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka