Dodaj do ulubionych

Cesenatico 6 maj 2013

04.03.13, 16:24
Wybiera się ktoś z Buksa Travel? My jedziemy z 7 letnią córeczką.

Byłem w Cesenatico 2 razy więc mniej wiecej wiem co i jak, przejrzałem też forum, ale może ktoś wie o jakiś fajnych atrakcjach w okolicy, o których nie mówią przewodniki? Może jakieś zoo, ciekawe muzeum?
Obserwuj wątek
    • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 04.03.13, 16:34
      i może jeszcze jakieś rady odnośnie komunikacji miejskiej? Na jaką wycieczkę mozna pojechac samemu ?
    • Gość: agata Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.0-79-r.retail.telecomitalia.it 04.03.13, 16:51
      W Milano Marittima jest park z tropikalnymi motylami Casa delle Farfalle:
      www.atlantide.net/jsps/296/MenuSX/353/Casa_delle_br_Farfalle_Co.jsp
      W Cattolice masz akwarium, największe nad Adriatykiem:
      www.acquariodicattolica.it
      O jakimś typowym ZOO w okolicy to nie słyszałam. Najbliższe jest chyba w Falconara koło Ankony.
      Niedaleko masz też bardzo ładne miasteczko Santarcangelo di Romagna. Szczególnie wart uwagi jest podziemny system grot, które tworzą niemal całe miasto pod powierzchnią ziemi.
      Po więcej info zapraszam link poniżej.

Pozdrawiam,
      Agata - Italia Forum
      italiaforum.pl
      • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 04.03.13, 17:42
        ogromne dzięki ! o motylach i miasteczku nie mielismy pojęcia, dopisujemy zatem do listy.

• wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 04.03.13, 19:16
      W której części Cesenatico pan był ?

W zasadzie przewodniki mówią o wszystkim, te dobre przewodniki.

My byliśmy w małym miasteczku Gradara z wielkim zamkiem, urocze
      tiny.pl/h2s6w
      Z innych atrakcji trudni nie zauważyć parku miniatur przy drodze do Rimini
      tiny.pl/h2s6d
      Wygląda na zdjęciach nieźle, ale szkoda nam było plaży i morza

W Rimini jest delfinarium, pokazy prowadzi jakiś głupek, który co 5 minut pokazujena basen i rzuca hasłem:
      Polacchi, tu jest woda, nie wodka
      • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 04.03.13, 19:55
        Dokładniej mieszkałem w Pinarelli ale zwiedzałem Cesenatico wzdłuż i wszerz.
        Dziękuję za opinię o Delfinarium, Buksa ma w swojej ofercie wycieczkę koszt 20 euro od osoby, ale myślę, że lepiej wybrac się do parku Oltremare za te pieniążki.

A jak jest z komunikacją, jedziemy autokarem, więc zdani będziemy na siebie ( z biurem jedziemy tylko do Mirabilandii i do San Marino) czy są jakies autobusy które jadą np do rawenny czy do rimini z cesenatico ?
        • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 04.03.13, 21:11
          My byliśmy w Valverde, to jest na południe od starego portu.

Z komunikacją jest tak, że panuje totalny chaos, na przystanku autobusowym są numery linii,
          a autobusy jeżdżą, jak chcą i kiedy chcą,
          zupełnie inne numery linii i o innym czasie.
          Ale jeżdżą często, przynajmniej te z Cesenatico-portu do Gatteo A Mare.
          Co do innych połączeń nie wiem, bo mieliśmy auto.
          Wiem, że do Rimini odpływają stateczki
          • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 09:01
            My właśnie będziemy w Valverde w hotelu Tiziano, mam nadzieję, że obsługa hotelu trochę nas pokieruje jak i skąd dojechać samemu, chcemy zobaczyć akwarium w Cattolice, Oltremare w Riccione i z tego co widzę ciężko się bezie zorientować jak się tam dostac samemu, a w centrum Cesenatico jest jakiś większy market ? Byłem ostatnio 10 lat temu więc napewno wieeeele się zmieniło.
            • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 15:26
              Nie chcę być złym prorokiem, ale będzie wam ciężko bez auta.
              Autobusy, które kursują, jeżdżą z Cesenatico do Gatteo, należą do MPK w Cesenatico i nigdzie nie widziałem takiego, który by kursował do Rimini,a tym bardziej do innych miejscowości.
              Ale może gdzieś koło portu w Cesenatico jest przystanek innych linii, może.
              Jest linia kolejowa, ale z Valverde na dworzec jest niezły kawałek.

Sklep spożywczy jest bardzo blisko od hotelu Tiziano, na skrzyżowaniu Viale Canova i Viale Melozzo da Forli. Wygląda dość dziwnie, jak u nas duży sam w czasach Gierka
              My byliśmy w hotelu Raffaello

Wielki hipermarket jest za Cesenatico, przy drodze szybkiego ruchu do Rimini.
              Tam jest największy wybór towarów i najtaniej

• wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 15:27
                Macie w cenie wycieczki parasol i krzesła na plaży ?
                • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 15:31
                  Pytam się, bo na stronie Buksa Travel piszą, że cena nie obejmuje serwisu plażowego.
                  Plaża wolna jest daleko i wygląda okropnie, śmieci i pety.
                  • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 17:30
                    Dzięki za odpowiedź!
                    To dla mnie bardzo cenne informacje.
                    Niestety nie mamy w cenie serwisu plażowego, ale myślę że o tej porze roku ( początek maja) raczej skupimy się na wędrowaniu brzegiem morza, chyba że będzie naprawdę upalnie, to zawsze ręcznik można rozłożyć na płatnej plaży między leżakami a wodą.
                    Zastanawiam się, czy w Cesenatico jest jakas wypożyczalnia samochodów ? Może na dalszą wycieczkę poprostu wypożyczylibyśmy auto i byłoby po problemie ?
                    Myślałem, że funkcjonują tam takie " busy" " pks'y" czy jak to tam nazwać, z jednego miasteczka do drugiego. Rozejrzę się jeszcze w tym temacie, Chociaż okoliczne, najbliższe miasteczka są piękne i można je zwiedzić na piechotkę :) To już plan awaryjny ;)
                    • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 17:53
                      Z tym ręcznikiem nie byłbym tego pewien, bo leżaki i parasole w Valverde dosłownie schodzą do wody
                      picasaweb.google.com/116371974351992964174/Cesenatico#5776925027175837266
                      Pozostaje plaża wolna, w maju nie powinno być dużo ludzi, więc też nie powinno być dużo śmieci.
                      Moim zdaniem hotel powinien załatwić serwis plażowy, przecież ich to kosztuje nie więcej niż 20 euro od stanowiska

Nie widziałem żadnych busików w sezonie, tym bardziej nie mogę ich sobie wyobrazić w maju.
                      Nie wiem też, jak będą kursować wtedy autobusy MPK.

Zostaje ten pociąg, można nim dojechać do Rawenny, Rimini

• grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 18:12
                        a jest jakaś strona, na której można sprawdzić połączenia pociągiem?
                        Ciekawe, czy można na miejscu zażyczyć sobie jakąś wycieczkę? Czy sztywno są tylko te które sa wymienione na stronie buksa travel?
                        Ciekawe ile kosztuje wynajęcie leżaków i parasoli. Napiszę zaraz maila do biura i ciekawe co odpiszą.
                        • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 05.03.13, 20:14
                          Co do połączeń kolejowych, to ja korzystam ze strony
                          www.oebb.at/
                          Wpisz jako start Cesentico, jako cel np. Ravenna
                          Wychodzi mi, że w maju pociągi kursują co 2 godziny na trasie Ravenna-Rimini

Leżaki kosztują różnie, najdalej od morza minimum z 20 euro na tydzień, przy samej wodzie z 90 euro.

Co do wycieczek to są miejscowe biura podróży i możesz pojechać z nimi, ale podejrzewam, że nie mają polskiego pilota
                          • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 07.03.13, 10:27
                            z tego co widzę ten pociąg to fajna sprawa.

• wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 07.03.13, 18:42
                              No, pociągiem dojedzie się do centrum Rawenny, a to bardzo interesujące miasto.
                              W samym Rimini też jest starówka.

W hotelu Raffaello można było wunająć rowery. Może w Tiziano też będzie się dało ?

A ha, teraz już wiem, skąd w tym sklepie spożywczym w Valverde było zawsze pełno dzieci gimnazjalnych i licealnych z Polski. Mieszkały w hotelu Tiziano. Wiem, że Włosi nieletnim nie sprzedawali alkoholu, co dzieci bardzo gniewało. Jednak głośno opowiadały, że kupią sobie w San Marino
                              Jak tam w maju będzie zielona szkoła, a taką ofertę hotel Tiziano ma,
                              • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 07.03.13, 18:44
                                Jak tam w maju będzie zielona szkoła, a taką ofertę hotel Tiziano ma,
                                to musicie być przygotowani na to, że dzieci na wycieczkach nie śpią,
                                a alkohol potrafią zastąpić napojami energetycznymi, całą noc są na chodzie.

Raz byłem w Schwarzwaldzie w hotelu, gdzie nocowała polska kolonia i dawali czadu
                                • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 07.03.13, 21:04
                                  Ale w tej chwili jest turnus na zielona szkołę który kończy się 8 maja, a nawet jak dzieciarnia będzie, to jakoś damy radę. Oby tylko nie jechali z nami autokarem, to wszystko będzie ok.
                                  Niestety dzieciaki na koloniach/obozach/zielonych szkołach myslą tylko o piciu ( no pewnie nie wszystkie, ale większosc) a tym bardziej jak sa bardzo daleko od domu.
                                  Ale myslę, że maj to jeszcze taki spokojny okres, wiec moze dzieciakow nie bedzie, beda sie grzecznie uczyc w szkole ;)
                                  • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 07.03.13, 22:12
                                    No, podstawa to zrobić im cięzki OPL, jak będą głośno i postraszyć policją, bo opiekunów, to oni się nie boją.
                                    Będą unikać okolic waszego pokoju, hehe

Generalnie Valverde jest bardzo sympatyczne, a Włosi bardzo mili
                                    • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 08.03.13, 08:22
                                      O tak, dokładnie.
                                      Generalnie liczymy na spokój, dobre jedzenie, pyszne lody i fajne atrakcje ;)
                                      • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 08.03.13, 18:12
                                        Lody są bardzo dobre na promenadzie, 2 euro za gałkę, ale to tak jak 4 gałki w Polsce
                                        • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 09.03.13, 17:24
                                          włoskie lody- niepowtarzalny smak!

widzę na google street view że tuż obok hotelu mamy cukiernię i sklepik " ze wszystkim" chociaż ten drugi może być jeszcze w maju zamknięty.
                                          • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 09.03.13, 17:32
                                            i jeszcze jedno- coperto jest doliczane wszedzie? oni sami doliczaja ?
                                            • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 23.04.13, 18:21
                                              No, coperto jest tylko w restauracjach, gdzie jest obsługa kelnerska.
                                              W menu MUSI być napisane, ile wynosi coperto, o ile coś takiego jest.
                                              Jak macie wyżywienie w restauracji hotelowej, to was coperto nie interesuje
                                              • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 24.04.13, 09:00
                                                super, o to mi chodziło.
                                                po restauracjach raczej chodzić nie będziemy.
                                                • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 24.04.13, 20:24
                                                  No, chyba, że Was będą źle karmić, ale to raczej mało prawdopodobne.
                                                  W razie głodu trzeba twardo upominać się o dokładkę, hehe
                              • Gość: Mirosław Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.dsi-sieci.pl 14.04.13, 19:58
                                W Tiziano nie wypożyczali rowerów bo ich tam nie było
                                • Gość: Ewa Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.13, 18:51
                                  w 2010 roku były rowery dostepne w Tiziano
                      • Gość: ewa Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.13, 18:40
                        za moich czasów współpracowaliśmy z Bagno Andrea, 2 leżaki+parasol w sezonie za 12 euro , a przed i po sezonie za 8 euro, wystarczyło powiedzieć że się jest z hotelu Tiziano
            • Gość: Mirosław Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.dsi-sieci.pl 14.04.13, 19:51
              W Cesenatico nie ma marketu jest troszkę dalej Romanga center,tam dobrze jest jechać własnym samochodem.Jesli chodzi o Hotel to w miare ok jedzenie też jest supeByłem już tam 3 razy teraz też jedziemy od 6 Maja
              • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 14.04.13, 21:26
                No Romagna Center to raczej ogromny hipermarket, tam bez auta trudno się dostać.
                • Gość: Ewa Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.13, 18:43
                  Do romagni center dostaniecie sie państwo równiez autobusem miejskim, prosze dojechać do San Mauro Mare na pętlę a pózniej pieszo około 10 minutek,
            • Gość: Mirosław Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.dsi-sieci.pl 14.04.13, 19:52
              W Cesenatico nie ma marketu jest troszkę dalej Romanga center,tam dobrze jest jechać własnym samochodem.Jesli chodzi o Hotel to w miare ok jedzenie też jest super. Byłem już tam 3 razy teraz też jedziemy od 6 Maja
      • Gość: Ndrangheto Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.skynet.net.pl 12.05.13, 10:47
        Ciekawe informacje o miejscach w Rimini można znaleźć na Rimini jest coś o Delfinarium jeśli dobrze pamiętam.
    • Gość: Mirosław Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.dsi-sieci.pl 14.04.13, 19:45
      W Rimini jest fajne delfinarium,byłem tam.Też jadę w maju na 9 dni o Tiziano
      • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 14.04.13, 21:26
        No, z tą fajnością bym nie przesadzał, kasują jak za zboże, a pokaz był słaby
    • Gość: Mirosław Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.dsi-sieci.pl 14.04.13, 19:46
      W Rimini jest fajne delfinarium,byłem tam.Też jadę w maju na 9 dni do Tiziano
      • Gość: gosc Re: Cesenatico 6 maj 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.14, 14:34
        czy w hotelu tiziano sa kabiny prysznicowe w kazdej lazience czy nie i kazdy pokoj ma klimatyzacje bo ja bylam teraz w meetingu i tam tylko kilka pokoi mialo kabine w innych lala sie woda po calej lazience
    • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 23.04.13, 08:08
      a my jednak jedziemy 30 sierpnia... przynajmniej w 100% się powygrzewamy i skorzystawy z większej ilości atrakcji :)
      • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 23.04.13, 18:18
        No i nie będą was w nocy męczyć imprezujące dzieciaki z kolonii w tym hotelu
        • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 24.04.13, 08:58
          dokładnie !

żonie zależało na aqua parku, a w maju jeszcze zamknięty, więc zamiast przed sezonem, jedziemy po.
          • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 24.04.13, 20:23
            No, na początku września woda w morza jest cieplejsza niż wiosną
            • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 25.04.13, 08:38
              więc same plusy z tej zmiany, a jeszcze tłumy może choć trochę mniejsze ;)
    • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 06.05.13, 11:50
      I tak dziś byśmy wyruszali.... a trzeba poczekać na to słoneczko jeszcze 3,5 miesiąca..
      • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 06.05.13, 17:38
        Teraz tam jest jeszcze za wcześnie na kąpiele wodne i słoenczne,
        popatrz:
        www.bagnomilano.com/webcam.htm
    • giuseppepepe Re: Cesenatico 6 maj 2013 06.05.13, 12:39
      Fajnych atrakcjach w okolicy: Tekst linka

Apartamenty w Cesenatico: Tekst linka

grzegorz.ciechonski napisał:

> Wybiera się ktoś z Buksa Travel? My jedziemy z 7 letnią córeczką.
      >
      > Byłem w Cesenatico 2 razy więc mniej wiecej wiem co i jak, przejrzałem też for
      > um, ale może ktoś wie o jakiś fajnych atrakcjach w okolicy, o których nie mówią
      > przewodniki? Może jakieś zoo, ciekawe muzeum?
      • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 09.07.13, 13:36
        Jest jakaś wypożyczalnia samochodów w pobliżu ? W internecie najbliższa to Viserba- Rimini, ale może jest jakaś mała wypożyczalnia w samym cesenatico ?
    • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 28.10.13, 10:55
      Z ręką na sercu możemy polecić biuro Buksa Travel - wszystko odbyło się jak należy, bezpieczna podróż ( choć nie skorzystamy już następnym razem z anteny- wolimy dojechać na miejsce zbiórki sami , ale to jeden niewielki minus ) Hotel Tiziano świetny, doskonała lokalizacja, bardzo miłe rezydentki Ewa i Eliza - pomocne, uprzejme, w hotelu panowała wręcz rodzinna atmosfera.
      Jedzenie bardzo smaczne i ilość wystarczająca, jedyny minus to to że na śniadanie trzeba wstawać na 8.00 bo później jest bardzo mały wybór. Ogólnie hotel i obsługa na 6 !
      Plaża publiczna blisko hotelu, bardzo czysta, my leżeliśmy na ręcznikach przy budce ratownika. Woda czysta, cieplutka, meduzy widzielismy tylko raz.
      Ogólnie wyjazd jak najbardziej udany, w czerwcu wybieramy się ponownie :)
      • wislok1 Re: Cesenatico 6 maj 2013 28.10.13, 21:55
        No ot fajnie, że urlop się udał, rewelacja.
        Zresztą w Cesenatico nie miał prawa się nie udać,
        to naprawdę bardzo fajne miejsce
        • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 01.11.13, 12:08
          Tak to cudowne i urocze miejsce szczególnie na urlop z rodziną ! Można śmiało polecić każdemu, a z Buksą naprawdę koszt niewielki a wakacje udane pod kazdym wzgledem.
          • grzegorz.ciechonski Re: Cesenatico 6 maj 2013 27.11.13, 18:38
            Wczasy na nowy sezon już zarezerwowane i można odliczac czas do urlopu :) Oczywiście z tego samego biura, jako że bez żadnych niespodzianek przykrych było a tegoroczny urlop był cudowny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka