Dodaj do ulubionych

RZYM Uwaga KRADNĄ!!!

25.07.13, 08:12
Jezeli podrozujecie po Rzymie samochodem ( a raczej do Rzymu). To uwazajcie. Okradaja samochody turystow na potege. Nam rozbili szybe i wyciagneli doslownie wszystko. Samochod mielismy zapoarkowany 50 metrow od mieszkania, okolice colosseum. Policja slabo pomocna mowia ze to norma i winia rumunow. Problemy tez z wstawieniem szyby... Trzeba dzwonic na zielona linia carglass i czekac min 2 dni... W carglass bylismy zaledwie 20 minut a w tym czasie przyjechali niemcy, francuzi, wszyscy to samo... Kradna nawet jedzenie z samochodu.
Nie warto zamykac samochodu, to mozna sie ustrzec wybitej szyby.
Nam zepsuli wakacje doszczetnie, stracilismy naprawde duzo, bo rano wyjezdzalismy z rzymu i bylismy spakowani. Teraz dalsze wakacje juz tak nie ciesza :(
Obserwuj wątek
    • autista Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 25.07.13, 08:28
      trzeba być odważnym/głupim (niepotrzebne skreślić), żeby zostawiać zapakowany samochód na ulicy.
      • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 25.07.13, 08:44
        Trzeba być wrednym/głupim (niepotrzebne skreślić), żeby tak komentować cudze nieszczęście

• autista Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 25.07.13, 08:55
          ja kolego nie komentuję nieszczęścia.
          komentuje sytuację, która do niego doprowadziła.
    • singsing74 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 25.07.13, 09:01
      Współczuję ale tyle trąbi się o nie pozostawianiu czegokolwiek w aucie, tym bardziej w dużych turystycznych kurortach. Dziś w wiadomościach ostrzegano przed kieszonkowcami w Częstochowie, którzy grasują nawet w kaplicy z obrazem. Złodziej to menda baz żadnego honoru. Ja nawet u siebie nie zostawiam na widoku kolorowej paczki chusteczek higienicznych bo potencjalny złodziej (amator) może pomyśleć, że to coś wartościowego. To samo z uchwytami do nawigacji czy komórki. Kabina ma być zupełnie pusta, a wartościowe klamoty zabieram ze sobą.
      • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 25.07.13, 10:40
        Przecież to nie byli zwykli złodzieje, tylko bandziory,
        prymitywne włamanie.

Możesz dbać o bezpieczeństwo, mieć czyste auto, ale i tak ci rozwalą szybę i ukradną radio oraz zawartość bagażnika
    • jeepwdyzlu to tylko dowód na to 25.07.13, 09:35
      że do Rzymu najlepiej samolotem
      j.
      • sempre_dritto Re: to tylko dowód na to 25.07.13, 09:46
        nie zgodzę się.
        Byłem wiele razy i nigdy nic się nie stało, ale jak napisał SingSing nie wolno kusić losu
    • Gość: kris Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 11:46
      To akurat normalne, że kradną... Już w 1948 nakrecono o tym film "Złodzieje rowerów" :) Wtedy rowery, teraz okradają samochody, szkoda że nie rozdają, jak w Leningradzie:)
      • Gość: irek_mik Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.13, 16:05
        Chciałbym w połowie września pobyć tydzień w Rzymie,oczywiście jadąc tam samochodem.
        Czytając powyższe wpisy jestem z lekka przerażony,nigdy mnie takie sytuacje we Włoszech nie spotkały/czy to w centrach dużych miast,czy na prowincji/.Mam pytanie do znawców-chodzi mi o lokum na przedmieściach Rzymu dla 4 osób/z bezpieczym parkingiem/,czy jakieś agroturismo w promieniu 30-40km z dojazdem np.koleją.
        Jeszcze jedno,czy w połowie września będą nadal tłumy?
        Pozdrawiam!
        Irek.
        • Gość: Luigi Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 18:14
          Moim znajomych okradli w Rzymie, niedaleko Watykanu.
          Auto stało na parkingu.
          Na widoku nie było niczego cennego.
          Włamali się bez rozbicia szyby, zabrali radio samochodowe i laptop ukryty w bagażniku.
          Policja oczywiście nic nie pomogła, to jest zorganizowana mafia i jak cię chcą okraść, to okradną.
          I wkurza mnie to zwalanie winy na okradzionych, szczyt chamstwa.

Poszukaj lokum z parkingiem strzeżonym, koniecznie
          • Gość: Luigi Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 18:16
            Wtedy jest szansa, że właściciel parkingu pokryje straty z powodu kradzieży, w końcu za coś odpowiada.
            Na niestrzeżonym parkingu nikt za nic nie odpowiada
        • Gość: vvv Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.ists.pl 25.07.13, 19:36
          A może kemping z domkami. Najbliższy centrum Roma troszkę dalej Flaminio village i jeszcze kilka poza GRA.
          • Gość: vvv i jeszcze to IP: *.ists.pl 25.07.13, 20:37
            Masz jeszcze Dom Polski na via cassia 1200 albo ponad setkę innych tego typu instytucji
            www.turismoroma.it/result_060608?lang=en&categ=religious-institutes&curpag=1
            Kiedyś korespondowałem z tym domem www.salesianum.it/salesianum.php?lingua=en ale w końcu wybrałem kemping.
            • Gość: irek_mik Re: i jeszcze to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.13, 20:55
              Dzięki.Będzie w czym powybierać.
              Pozdrawiam!
              Irek
        • Gość: alozy Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.leon.com.pl 26.07.13, 20:01
          Zobacz Le Tre Elle - byliśmy, parking zamykany szlabanem, 400 m od Watykanu - auto stało spokojnie cały tydzień. O ile mają wolne miejsca w tym terminie.
    • jeepwdyzlu upieram się 25.07.13, 16:12
      że pozostawianie bez ochrony na ulicy auta - nawet pustego - jest nierozsądne...
      Jeżdzę od lat do Włoch autem, ale we FLorencji, Palermo czy Neapolu - samochód w nocy trzymam na parkingu strzeżonym.
      A do wielkich miast - Paryża, Madrytu, Barcelony czy Rzymu - naprawę wygodniej jest polecieć samolotem. Przecież bilety kosztują grosze...
      Auto ma sens jak jedzie się do Toskanii czy gdziekolwiek ale aby być w ruchu!
      I ok - w czasie wycieczki po Włoszech zjeżdza się do Rzymu - fajnie, ale samochód nie może stać ZAŁADOWANY NA ULICY!!!
      Nie powiecie mi, że autor wątku okazał skrajną głupotę!
      Wylewanie krokodylich łez na forum tylko go kompromituje!
      jeep
      • jeepwdyzlu miało być 25.07.13, 16:14
        Nie powiecie mi, że autor wątku okazał skrajną głupotę!
        --------
        miało być:
        nie wykazał się skrajną głupotą!

sorry, brutalne, ale prawdziwe
        j.
      • Gość: Luigi Jesteś prowokatorem - palantem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 18:03
        Dokonano brutalnego włamania i winny jest poszkodowany.
        Usprawiedliwiasz pospolity bandytyzm.

Nie życzę tobie, żeby kiedyś podeszło do ciebie 3 bandytów, pobiło i zabrało kluczyki do auta.
        Może zdarzyć się wszędzie.
        I co, wtedy to ty będziesz winny ?

Po co to piszesz, żeby zrobić okradzionym dodatkową przykrość ?
        • jeepwdyzlu Re: Jesteś prowokatorem - palantem 25.07.13, 19:37
          Dużo dobrego Luigi!!
          Też Ci życzę wszystkiego najlepszego!
          Pozdrawiam
          prowokator
          PS. Nie rozmawialiśmy o napadzie bandyckim ale o włamaniu do załadowanego auta.
          palant
    • Gość: irek_mik Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.13, 18:37
      A tak bywa nieraz miło na tym forum.Szanowni Panowie,myślę,że wszyscy zgadzamy się co do istoty zagadnienia-nie prowokować złodzieja.Jeśli trafisz na bandziora to masz po prostu większy problem.Ja muszę powiedzieć,że mam już wyrobione zdanie na opcję samochodową w Rzymie/nie zostawię auta bez parkingu strzeżonego nawet w dzień,co robiłem we Florencji,Mediolanie,Genui,Pisie,Perugii itd/.
      A może ktoś odpowie na mój poprzedni post.
      Pozdrawiam.
      • Gość: polski zlodziej W Polsce tez:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 19:33

Będę podczas dwóch miesięcy nad morzem (Miedzyzdroje, Swinoujscie).
        Proszę, parkujcie na ulicy i zostawcie cos dla mnie w samochodzie.
        Mam nowy mlotek pneumatyczny. Cudo. Rozbija szybe prawie bezglosnie.

Do zobaczenia.
        • wislok1 Kogoś tu chyba straszy 25.07.13, 21:14
          Autorka nie napisała, że ukradli Włosi. Wręcz przeciwnie, z tekstu wynika, że to zapewne bandy z Rumunii.

Wszystkim, którzy z takim zapałem bawią się w wujka Dobra Rada,
          pod hasłem, że nie zostawia się nic w aucie,
          przypominam, że wtedy im mogą ukraść ...samo auto !

Na używany laptop czy radio. ukradzione z auta, łakomią się ostatnie dziady, które to potem opylą za 100 euro paserom
          Jak nie boją się wybijać szyby, to włamią się do każdego auta, które wygląda lepiej, bo zawsze coś się zwinie, choćby to radio.
          Jak nie boją się wybijać szyby, to nie będą też się bać was pobić i okraść z kasy.
          I co : będziecie chodzić po mieście z kałasznikowem ?

Oczywiście losu nie należy kusić, zostawiać drogich rzeczy w samochodzie, ale to tylko celem zdobycia dobrego samopoczucia, żebyśmy nie mieli do siebie pretensji, że nas okradli, bo na siedzeniu w aucie coś zostało.
          • autista Re: doradź Wislok1 25.07.13, 22:09
            jako stały bywalec rzymskich parkingów strzeżonych
            wrzuć jakiś adres...
            albo zaproponuj jakieś rozwiązanie dla kogoś kto chce przyjechać do tego WYJĄTKOWO opanowanego przez łobuzów miasta
            • wislok1 Taa 25.07.13, 22:47
              No, ale to są już insynuacje z tym "wyjątkowo".
              Niczego takiego nie napisałem.
              Łobuz to może niechcący wybić szybę w mieszkaniu futbolówką, to są bandziory i tyle.
              A parking strzeżony każdy powinien poszukać, tam gdzie ma miejsce noclegowe w Rzymie.
              Chyba, że ty założysz taki pod nazwą : "parking Autisty dla Polakó"w i zarobisz na nim fortunę
              • autista Re: Taa 25.07.13, 23:06
                to nie chrzańcie, że kradną w Rzymie.
                Kradną wszędzie, a szczególnie gdy nadarzy się okazja.
                • wislok1 Re: Taa 25.07.13, 23:56
                  Kradną najwięcej w dużych miastach, to fakt.

W kurorcie nad morzem każdy obcy, który nie jest turystą plażowym, jest na kilometr "dziwny"
                  i tam gang wpadnie szybko.

Włoski złodziej nie będzie rozwalał komuś auta, żeby zarobić 100 euro za sprzedaży kradzionego radia.
                  Nie opłaca się. Szybciej ukradnie ...auto

O tym, że z Rumunii do Włoch przyjechało mnóstwo dziadostwa i ci robią fatalny PR Włochom nie jest tajemnicą
                  • autista Re: Taa 26.07.13, 10:41
                    wislok1 napisał:

> W kurorcie nad morzem każdy obcy, który nie jest turystą plażowym, jest na kilo
                    > metr "dziwny"
                    > i tam gang wpadnie szybko.

ale piszesz głupoty.
                    jak wygląda turysta "nieplażowy"?
                    • wislok1 Re: Taa 26.07.13, 16:09
                      Jak nie wiesz, to pojedź na włoską plażę i łaź po niej w ubraniu, tak wygląda
                      • autista Re: Taa 26.07.13, 16:54
                        idąc twoim tokiem rozumowania...
                        jeżeli będę łaził po plaży w ubraniu to mnie zamkną - bo wiadomo złodziej.

dobrze, że włoska policja nie stosuje twoich metod dedukcji.

• wislok1 Re: Taa 26.07.13, 16:56
                          Nie zrozumiałeś.
                          Jak będziesz różnił się od tłumu wczasowiczów i miejscowych, to w małej miejscowości to szybko zauważą.
                          W dużym mieście tłum jest anonimowy
          • singsing74 Re: Kogoś tu chyba straszy 26.07.13, 16:00
            wislok1 napisał:
            >Autorka nie napisała, że ukradli Włosi. Wręcz przeciwnie, z tekstu wynika, że to zapewne bandy z Rumunii.<

To tylko przypuszczenia policji, żeby nie kalać swoich ale i to tak mało ważne kto okradł.

>Wszystkim, którzy z takim zapałem bawią się w wujka Dobra Rada,
            pod hasłem, że nie zostawia się nic w aucie,
            przypominam, że wtedy im mogą ukraść ...samo auto !<

Dobre rady nigdy nie są złe wujku Kiepska Rada.
            Kieszonkowiec w metrze jak nie zwinie portfela to bierze cały wagon?

>Na używany laptop czy radio. ukradzione z auta, łakomią się ostatnie dziady, które to potem opylą za 100 euro paserom<

Ile musisz pracować, żeby zarobić 100 euro? 2, 3 dni? On 5 minut więc w tych kategoriach kto jest dziadem? Złodziej nie jest dziadem, to skurw........!

>Jak nie boją się wybijać szyby, to włamią się do każdego auta, które wygląda lepiej, bo zawsze coś się zwinie, choćby to radio.<

Jeżeli radio (panel) można wyjąć, to należy tak zrobić wtedy problemu nie będzie.

>Jak nie boją się wybijać szyby, to nie będą też się bać was pobić i okraść z kasy.
            I co : będziecie chodzić po mieście z kałasznikowem ?<

Jeżeli wypchasz sobie kieszenie forsą i pójdziesz nocą pijany przez zakazaną dzielnicę, to prawdopodobieństwo napadu rośnie. Podobnie jak w przypadku pozostawiania cennych rzeczy w kabinie samochodu. Po to jednak ma się rozum żeby tak nie robić i ryzyko minimalizować. Nigdy go nie wyeliminujemy bo okraść mogą cię i w domu.

>Oczywiście losu nie należy kusić, zostawiać drogich rzeczy w samochodzie, ale to tylko celem zdobycia dobrego samopoczucia, żebyśmy nie mieli do siebie pretensji, że nas okradli, bo na siedzeniu w aucie coś zostało.<

No i właśnie o to chodzi ale nie tylko dla samopoczucia. Skoro w aucie niczego nie będzie to co ci ukradną? Jedynie dobry humor.

>W kurorcie nad morzem każdy obcy, który nie jest turystą plażowym, jest na kilometr "dziwny" i tam gang wpadnie szybko.<

Dziwne to zdanie i jeszcze dziwniejsze same wnioski. Złodzieja nie poznasz. To nie film, że wygląda groźnie i ma szramę na pysku. To czasem młody chłopak lub dziewczyna, której chętnie postawiłbyś loda na plaży.

>Włoski złodziej nie będzie rozwalał komuś auta, żeby zarobić 100 euro za sprzedaży kradzionego radia. Nie opłaca się. Szybciej ukradnie ...auto <

Widzę, że siedzisz w temacie. Czyli włoski złodziej to szarmancki gość, który nie brudzi się tanim szmelcem? Pomyślałeś o tym, że za laptopa dostanie grzywnę, a za samochód może posiedzieć. Niektóre mendy z tej branży jednak cenią sobie wolność.

>O tym, że z Rumunii do Włoch przyjechało mnóstwo dziadostwa i ci robią fatalny PR Włochom nie jest tajemnicą<

To trzeba dziadostwo gonić. Dla mnie jednak narodowość złodzieja nie ma zupełnie znaczenia. Co za różnica czy okradnie mnie Włoch, Rumun czy Polak.

Dlatego z dobrych rad należy korzystać, a nie je wyśmiewać. Sztuką jest uczyć się na cudzych, a nie własnych błędach. Pozdrawiam i życzę wszystkim spokojnych wakacji bez nieprzyjemnych przygód ;)
            • wislok1 Re: Kogoś tu chyba straszy 26.07.13, 16:08
              Strasznie pretensjonalne są twoje uwagi,
              nabierzesz pokory wobec świata i empatii wobec nieszczęść innych jak tobie ktoś zabierze forsę, auto, czy inne rzeczy
              • singsing74 Re: Kogoś tu chyba straszy 26.07.13, 16:14
                wislok1 napisał:

> Strasznie pretensjonalne są twoje uwagi,
                > nabierzesz pokory wobec świata i empatii wobec nieszczęść innych jak tobie ktoś
                > zabierze forsę, auto, czy inne rzeczy

Następny, który ma problem z rozumieniem tekstu. Czytałeś co napisałem czy po prostu lubisz poszczekać?
                • wislok1 Eee tam 26.07.13, 16:47
                  Nie lubię takich, co zjedli wszystkie rozumy.

Stosując się do Twoich i innych geniuszy rad turysta we Włoszech powinien nie parkować nigdzie poza parkingami strzeżonymi,
                  a jak już zatrzyma się na niestrzeżonym, to musi zabrać z auta wszystko łącznie z radiem.
                  Nawet świstki parkingowe i starą mapę.
                  Tylko jak ma to zabrać, jak kto inny doradza, że nie wolno zabierać ze sobą "na miasto" torb i plecaków ?
                  Jak zatrzymać się przy autostradzie, wszak auto zapakowane, nie da rady, nie wolno.
                  A co jak nie będzie parkingu strzeżonego w ślicznym małym miasteczku, nie da rady sioę zatrzymać, nie wolno, bo zaraz ukradną.
                  Straszne, w zasadzie w tej sytuacji trzeba nie jeździć do Włoch, nie ma innego wyjścia, hehe
                  • singsing74 Re: Eee tam 26.07.13, 17:11
                    Czyli jednak nie zrozumiałeś.

Nie chodziło mi o przypadki szczególe tylko o zasady.

> Stosując się do Twoich i innych geniuszy rad turysta we Włoszech powinien nie
                    > parkować nigdzie poza parkingami strzeżonymi,

Gdybyś czytał uważnie, a nie w emocjach, to przeczytał byś, że napisałem: "w miarę możliwości wybierać parkingi strzeżone." Wiesz jaka jest różnica między "nigdzie poza", a "w miarę możliwości"?

> a jak już zatrzyma się na niestrzeżonym, to musi zabrać z auta wszystko łącznie
                    > z radiem.

Jeżeli przyjeżdżam pod kwaterę czy hotel, pierwsze co robię to idę się przywitać i biorę się za rozpakowanie auta. Jak jadę na wycieczkę, to nie zabieram laptopa, a komórkę, aparat i nawigację zawsze zabieram ze sobą. Takie rzeczy trzymam w małej torbie na pasku. Co w tym dziwnego? Na stacji benzynowej czy parkingu przy autostradzie zawsze parkuję tak, żeby auto było na oku. Świstki, mapy i śmieci, drobne pieniądze przed dłuższym postojem pakuję do schowków. To nie boli i nie kusi.

> A co jak nie będzie parkingu strzeżonego w ślicznym małym miasteczku, nie da rady się zatrzymać, nie wolno, bo zaraz ukradną.

Widzę, że nie zrozumiałeś nawet tych podstawowych rad. Napiszę więc raz jeszcze. W takim wypadku należy cenne przedmioty zabrać ze sobą, a resztę włożyć do bagażnika lub schowków. To nie uchroni cię od kradzieży ale spowoduje, że auto stanie się mniej atrakcyjne dla złodzieja, a w przypadku włamania zminimalizuje straty. Prościej się chyba nie da.

• wislok1 Re: Eee tam 26.07.13, 17:42
                      Ale te zasady są w praktyce nie do zastosowania.

Nie spotkałem nigdzie auta, które na parkingu było zupełnie czyste, zawsze gdzieś się pałętają np. świstki parkingowe, prospekt, spocona koszulka dziecka, kilka flaszek mineralnej, itp.

Łażenie po ulicy z torbą, gdzie jest nawigacja, aparat fotograficzny to jest dopiero kuszenie lodu, bo ci zwiną torbę, nawet nie będą musieli rozbijać szyby w aucie

Chowasz nawigację do schowka, aparat do łapy i zamykasz auto.

I tyle
                      • singsing74 Re: Eee tam 26.07.13, 18:00
                        wislok1 napisał:

> Ale te zasady są w praktyce nie do zastosowania.

Są jeśli się chce.

> Nie spotkałem nigdzie auta, które na parkingu było zupełnie czyste, zawsze gdzi
                        > eś się pałętają np. świstki parkingowe, prospekt, spocona koszulka dziecka, kil
                        > ka flaszek mineralnej, itp.

Specjalnie nie zaglądam do samochodów ale inne mnie nie interesują. Ja swoje "sprzątam".

> Łażenie po ulicy z torbą, gdzie jest nawigacja, aparat fotograficzny to jest do
                        > piero kuszenie lodu, bo ci zwiną torbę, nawet nie będą musieli rozbijać szyby w
                        > aucie

Mam torbę na pasku wielkości dużego portfela, której pod koszulką nawet nie widać (wchodzą tam dokumenty, pieniądze i telefon). Nawigację mam w telefonie, a aparat właśnie trzymam w ręce i tak to wygląda. Radio mam wbudowane i zasłaniane klapką. Odpukać ale jeszcze nie przydarzyła mi się żadna nieprzyjemna przygoda.

I tyle :)
      • Gość: caserta Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: 5.172.252.* 25.07.13, 20:03
        prowokować nie należy, ale nie jest to usprawiedliwieniem dla
        włamania,
        nawet złodziej powinien mieć minimum zasad,
        kraść, ale nie niszczyć,
        jakim trzeba być menelem, żeby rozwalać komuś szybę w aucie !
        • singsing74 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 10:08
          Złodziej i zasady? Piszesz poważnie?

Nikt nie usprawiedliwia złodzieji. Na to czy nas ktoś okradnie mamy pewien ale ograniczony wpływ. Natomiast ile i co z auta nam ukradną zależy głównie od nas. Autorka wątku napisała, że ukradli im sporo, a do mieszkania mieli 50m. Zakładam, że od dziś będą zabierać rzeczy do domu (kwatery, hotelu).

To nieprawda - jak ktoś napisał - że jak nie ukradną niczego z auta, to ukradną sam samochód. To inne rodzaje tego szamba jakim jest "profesja" złodzieja. Jeżeli komuś ukradli radio i laptop z bagażnika to pewnie dlatego, że nie chciało mu się nosić panelu i kuł w oczy swoją wartościową marką, a przy okazji przeszukali resztę auta i zwinęli komputer. Złodziej też kalkuluje. Jeżeli widzi auto "czyste" to też nie będzie się narażał na ewentualne zdemaskowanie. Natomiast kiedy widzi, że w aucie leży kilka szpargałów to jest szansa, że złowi coś cennego i wtedy warto zaryzykować. Nie spotkałem się, żeby złodzieje szli po kolei i penetrowali każdy pojazd jaki się nawinie. W pierwszej kolejności idą te, które mają "coś w sobie", stoją w mało uczęszczanym miejscu albo tam gdzie łatwo zgubić potencjalną pogoń. Dlatego ZAWSZE WARTO oczyścić kabinę nawet ze śladów na szybie po przyssawkach, śmieci w kieszeniach drzwi, które mogą być brane za potencjalny "skarb", a w miarę możliwości wybierać parkingi strzeżone.

• Gość: caserta Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: 5.172.252.* 26.07.13, 11:22
            jaki ty jesteś przemądrzały,
            winna jest ofiara, bo jest głupia,
            a ty jesteś wszystkowiedzący,
            ciebie nigdy nie okradną
            • singsing74 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 11:29
              Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i pewnie przez to mylisz pewne pojęcia. To nie przemądrzałość, a logiczne myślenie.
    • jo.hanna Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 10:37
      bardzo wam współczuję. Mam włamano się do samochodu w Bari, i to w samo południe, a raczej powinnam powiedzieć, że zbito nam szybę i wyłamano zamek w tylnej szybie kombi. Nie mieliśmy w aucie nic, co nadawało się do skradzenia i na widoku nie było nic, co by zachęcało do włamania. W bagażniku były wina, ale najwyraźniej nie to włamywaczy interesowało. Tak więc mogło to być włamanie 'bezinteresowne', czyli zwykły wandalizm.
      • singsing74 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 13:24
        Stawiam jednak na złodziei. Po co wandal miałby niszczyć zamek? Raczej przejechałby gwoździem po lakierze. Ale jak pisałem wcześniej im mniej masz tym mniej ci zabiorą i tak właśnie minimalizuje się ewentualne straty.
      • shilaa Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 15:25
        Mam włamano się do samochodu w Bari, i to w samo południ
        > e, a raczej powinnam powiedzieć, że zbito nam szybę i wyłamano zamek w tylnej s
        > zybie kombi. Nie mieliśmy w aucie nic, co nadawało się do skradzenia i na widok
        > u nie było nic, co by zachęcało do włamania. W bagażniku były wina, ale najwyra
        > źniej nie to włamywaczy interesowało. Tak więc mogło to być włamanie 'bezintere
        > sowne', czyli zwykły wandalizm.

To dobrze, ze tylko sie wlamali ;-) W Apulii kradna najwiecej samochodow we Wloszech, to wrecz plaga (odpowiedzialni sa za to Albanczycy). Mojemu przyjacielowi ukradli samochod niedaleko Bari, w miescie Andria. Kiedys ukradli tez samochod terenowy jednemu z najlepszych i najpopularniejszych kucharzy w Europie, ktory w Apulii krecil jeden z odcinkow swojego programu. Dodam samochod pelen sprzetu telewizyjnego wartego dziesiatki tysiecy euro. Sprawa odbila sie szerokim echem, policja umywala rece, a wlascicielka hotelu, w ktorym mieszkal kazala mu skontaktowac sie z zona lokalnego bossa mafii. Po telefonie ekipa programu znalazla porzucony samochod w krzakach 2 km od hotelu.
        • singsing74 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 16:12
          To Rick Stein, który prowadzi jeden z dwóch programów kulinarnych, które da się oglądać. To jest właśnie to. Wiedzieli co ma w samochodzie to go zwinęli. Sam Land Rover też pewnie był coś warty ale zestaw rypnęli pewnie dla sprzętu. Mówię ci Rick. Czytaj forum Włochy! Unikniesz nieprzyjemności. ;)))
          • shilaa Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 26.07.13, 17:52
            Tak, to Rick, swoja droga moj ulubiony 'telewizyjny' kucharz.
            Ekipie zalezalo na odnalezieniu samochodu, bo w srodku znajdowaly sie tasmy z zapisem calej podrozy po Sycylii i pld. Wloszech, material, ktory sluzyl do zmontowania odcinkow programu. Samochod skradziono z parkingu pod hotelem. Ostatecznie po odnalezieniu brakowalo tylko jakiejs kamery (o ile dobrze pamietam).

W Neapolu z kolei kradna skutery i motocykle, ale tylko niektorych marek (zwlaszcza skutery Honda serii SH i motocykle motard KTM).

• Gość: kris Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.13, 11:33
      Co do kradzieży, to warto jeszcze dodać złodziejaszków w Rzymskim metrze - sytuację takie zdarzają się bardzo często, szczególnie jak jest wielki ścisk. Warto więc mieć przy sobie tylko parę groszy, bez żadnych plecaków czy toreb, najwyżej stracimy kilkanaście euro i tyle.
    • jeepwdyzlu przypomnę 26.07.13, 13:27
      stracilismy naprawde duzo, bo rano wyjezdzalismy z rzymu i bylismy spakowani.
      -------------------
      wielu z Was pakuje auto i zostawia je na ulicy na noc?
      j.
      • Gość: bagaz Re: przypomnę IP: *.55-79-r.retail.telecomitalia.it 26.07.13, 14:30
        Prawdopodobnie zlodzieje widzieli akcje ladowania bagazu, samochod nie odjechal, wiec przyszli noca na pewniaka.
        • wislok1 Re: przypomnę 26.07.13, 16:13
          Bardzo możliwe

Jak przyuważyli auto, a ktoś by ich spłoszył w nocy,
          to równie dobrze mogli go ukraść ranem.
          Nóż pod gardło, właściciel oddaje grzecznie kluczyki, oni odjeżdżają, obrabiają auto i potem porzucają.
          • singsing74 Re: przypomnę 26.07.13, 16:18
            Weź człowieku ochłoń i wróć do rzeczywistości. To nie GTA.
            • wislok1 Re: przypomnę 26.07.13, 16:51
              Prawdopodobieństwo, że akurat twoje auto chcą ukraść jest niewielkie.

Ale jak już chcą, to ukradną, nic na to nie poradzisz,
              poza wykupieniem dobrej polisy
              i zamknięciem auta, żeby ci potem wypłacili odszkodowanie
              • singsing74 Re: przypomnę 26.07.13, 17:15
                wislok1 napisał:

> Prawdopodobieństwo, że akurat twoje auto chcą ukraść jest niewielkie.
                >
                > Ale jak już chcą, to ukradną, nic na to nie poradzisz,
                > poza wykupieniem dobrej polisy
                > i zamknięciem auta, żeby ci potem wypłacili odszkodowanie

Oczywiście, tylko że to temat o czyszczeniu wnętrz, a nie o kradzieży samochodów.
      • wislok1 Re: przypomnę 26.07.13, 16:11
        Jak zapakujesz walizki i torby do bagażnika, to nic nie widać w ulicy.
        • Gość: bagaz Re: przypomnę IP: *.55-79-r.retail.telecomitalia.it 26.07.13, 16:43
          Licz na to... Zlodzieje, a zwlaszcza ich informatorzy, widza wszystko. Samochody w okolicach hoteli, b&b, apartamentow wynajmowanych turystom itp. sa byc moze pod szczegolna obserwacja.
          • wislok1 Re: przypomnę 26.07.13, 16:54
            I nie miał bym też przesadnych złudzeń co do bezpieczeństwa na parkingach strzeżonych.
            Parkingowy może sobie dorabiać na boku.
            Z samego strzeżonego nie ukradną, ale będą obserwować auto i zwiną przy najbliższej okazji.

Powtarzam prawdopodobieństwo jest niewielkie, ale przekonanie, że jak z auta wyjmiemy cenne rzeczy, to go nie ruszą, to są mrzonki
            • Gość: bagaz Re: przypomnę IP: *.55-79-r.retail.telecomitalia.it 26.07.13, 17:03
              Pewne jest tylko jedno: na pewno nie ukradna tego, czego w samochodzie nie ma.
              • wislok1 Re: przypomnę 26.07.13, 17:18
                To też fakt, więc z tego powodu nie ma co zostawiać cennych rzeczy w aucie,
                zawsze ukradną mniej
    • Gość: bagaz Re: nie tylko w Rzymie IP: *.16-79-r.retail.telecomitalia.it 27.07.13, 10:49
      Przykro czytac takie wiadomosci:
      www.naszswiat.net/y-we-woszech/wiadomoci/6590-aresztowano-polk-ktora-wamywaa-si-do-samochodow.html
      • singsing74 Re: nie tylko w Rzymie 27.07.13, 11:29
        Publiczna chłosta i 10 lat ciężkich robót. To jedyna słuszna kara. Niestety prawa człowieka dotyczą również takich pasożytów jak kryminaliści. Nie dość, że narobią szkody, to potem z naszych podatków trzeba ich utrzymywać, a do pracy zmuszać go nie wolno. Paranoja !
    • Gość: Aga Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.20, 20:08
      Witam. Dziś moja siostrzenica doświadczyła podobnego zdarzenia.4 dni temu lecieli do Rzymu na pielgrzymkę samolotem,ksiądz,1 rodzic i 7 dzieciaków (marjanek i ministrantów),w Rzymie wynajęli busa, by bez problemu się przemieszczać.Cały tydzień było super,dzieciaki przeszczęśliwe z wszystkiego co zobaczyli i pozwiedzali,pamiątki pokupione...Dziś jeszcze przed odlotem wstąpili do Bazyliki św.Piotra za murami, wypożyczonego busa(na włoskich numerach) zostawili na parkingu ,a jak wrócili to szyba rozwalona i ani jednej walizki w środku,wszystko ukradzione,nie zostało dosłownie nic. Przyjechała policja,spisała wszystko i tyle, a oni jak żebracy tylko z plecakami i smutkiem musieli jechać na lotnisko aby zdążyć na samolot i wrócić do domu.Dobrze ,że przynajmniej te plecaki mieli ze sobą ,bo w nich dokumenty i bilety na przelot. Nawet nie nocą,ale w biały dzień tam strach zostawić coś w samochodzie.Mimo że jest monitoring i wszędzie pełno ludzi to kradną na potęgę.Dzieciaki załamane...Jakaś masakra tam jest.
      • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 14.02.20, 21:40
        Okropne

Kto kradnie walizki hurtowo ? Przeciez to bezsens
        • dodekanezowiec Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 15.02.20, 18:39
          W krajach katolickich zawsze bardziej kradną niż protestanckich. A już porównanie Kanady czy Australii z Meksykiem czy jakimś Chile też wiele mówi o tym jaki wpływ miała religia na te społeczeństwa.
          • dodekanezowiec Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 15.02.20, 18:41
            Choć oczywiście współczuję i przepraszam jeśli ktoś odczytalby to jako aluzje. Mnie wqrza złodziejstwo włoskie. Do roboty by sie wzieli.
            • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 16.02.20, 11:30
              Podobno 200 lat temu tez kradli w Rzymie na potege...
              Ale wtedy dalo sie odzyskac skradzione bagaze...
              Szlo sie jak cudzoziemiec na Forum Romanum, tam siedzieli bossowie zlodziejscy...
              Dawalo sie oplate, a za kilka godzin bagaze kulturalnie dostarczano cudzoziemcowi w omowione miejsce....
              • Gość: sd2017 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! IP: *.dynamic.mm.pl 16.02.20, 18:57
                Niestety, kradną wszędzie. Od 2006 r. za granicę wybieram się tylko samolotem. Nawet nie wypożyczam tam samochodu. Poruszam się tylko lokalnymi autobusami i pociągami. Na Sycylii parę razy zabierali nas do samochodu ludzie, których łapaliśmy na drodze..
                • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 16.02.20, 19:57
                  Na lotniskach tez kradna, a co dopiero w pociagach...
                  W autobusach tez kradna...

TO juz najbardziej bezpiezne jest wlasne auto...
                  ( oczywiscie bez zostawiania na widoku wartosciowych rzeczy )

Mysle,ze zlodzieje w Rzymie czy Neapolu to jednak nie cala Italia...
                  Tam dzialaja zorganizowane gangi, przewaznie bezposrednio kradna imigranci, a gangami kieruja Wlosi....
                  • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 16.02.20, 20:12
                    W tym watku jest jeszcze mowa o niebezpiecznej Apulii,gdzie kradna Albanczycy

Dyskusja w tym watku ciekawa....

Cala sprawa bardzo przykra...
                    • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 17.02.20, 18:23
                      wisłok, byłeś w Apulii, że wypisujesz takie rzeczy? Jakby w Apulii Albańczyk okradł, to został by po nim może daszek od czapki. Sacra Corona Unita potrzebuje turystów i dba, żeby turysta - przynajmniej w tych miejscach, które przynoszą jej zysk - był bezpieczny. Masz swoje pieniądze zostawić w hotelu, w knajpkach, korzystając z atrakcji, a nie oddać je Albańczykom.

Albańczyk, to sobie może pomidory na polu zbierać. Tak, byłem, rozmawiałem z tubylcami, zaglądałem w wiele zakątków i nie przyszło by mi do głowy, żeby czegokolwiek się tam obawiać.
                      • dodekanezowiec Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 17.02.20, 20:39
                        Sycylia i Kalabria też raczej to co pisze jasiu ale Neapol czy Palermo to czasem nie jest rozowo...
                        • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 17.02.20, 21:18
                          Na pewno idealne dla gangow zlodziejskich sa duze miasta, gdzie ludzie sa anonimowi i trudno przyuwazyc przestepcow...

No i w duzych miastach jest DUZO bogatych turystow, ktorach latwo okrasc...

Ale trudno mi polemizowac z mieszkanka Neapolu o Apulii, ktora na tym forum zawsze pisala konkretnie i sensownie
                          Tym bardziej, ze Bari to jest tam duze miasto

W wioskach, malychmiasteczkach czy miejscowosciach plazowych podejrzany obcy szybko rzuca sie w oczy i zlodzieje unikaja takich miejsc, takze jak mysle w Apulii
                      • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 17.02.20, 21:11
                        Napisalem wyraznie, ze w tym watku sie o tym pisze...

I robi to mieszkanka Neapolu shilaa, ze SZCZEGOLAMI...

Wiec pretensje do niej...

Albanczycy sa rozni, wiekszosc jest OK
                        No, ale faktem jest, ze Apulia jest naprzeciwko Albanii, a zlodzieje z Albanii wola okradac bogatszych Wlochow
                        • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 18.02.20, 20:21
                          Jeszcze raz powtarzam, ja byłem też w Apulii. Najspokojniejszy kawałek Włoch i wiem dlaczego. Oczywiście, że chodzi o to, że turysta umożliwia praktycznie nieograniczone pranie pieniędzy. Nikt nie jest w stanie udowodnić, ile wypiłeś kaw, ile zjadłeś lodów, jeśli ktoś ma niezbyt czysty interes, to nie może swoich pieniędzy ujawniać. Ale jeśli w swojej lodziarni sprzedaje 35 ton lodów dziennie, to nikogo to nie zdziwi. Oczywiście musi być widać, że turyści u niego te lody kupują.

Właśnie dlatego o turystę w południowych Włoszech się dba. Żeby wracał i dał zarobić.

Niemałe znaczenie ma też, że to dość religijny kawałek Italii. Ja lądowałem w Brindisi, ale - no właśnie - wiesz kto jest patronem lotniska w Bari i dlaczego tam bardzo lubią Polaków?

Polecam szczególnie Gallipoli (nie o Tureckie mi chodzi) i cały półwysep Salento.
                          • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 19.02.20, 16:57
                            jeśli w swojej lodziarni sprzedaje 35 ton lodów dziennie, to nikogo to nie zdziwi.

Szczegolnie Guardia di Finanza uwierzy w takie bajki...
                            To by juz bylo przegiecie i skrajna bezczelnosc polaczona z obrazaniem urzednikow wciskac skarbowce ciemnote, ze lodziarnia sprzedaje 35 ton lodow dziennie i by zrobili taka konktrole, ze lodziarz by trafil do pierdla....

Na pewno turystyka sluzy praniu brudnych pieniedzy, ale oprocz firm, ktore sie tym zjamuja, sa tez zlodziejskie gangi, ktore korzystaja z uslug Albanczykow ...
                            • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 21.02.20, 15:17
                              wisłok1, jeszcze raz spytam konkretnie. W których miejscach byłeś, z jakimi ludźmi rozmawiałeś, że takie teksty wypisujesz.

Pracownik skarbówki też ma dzieci. I nie będzie występował przeciwko sąsiadom. te 35 ton to przenośnia, ale nikt nie policzy wpływów w miejscach, gdzie płacisz gotówką.

Tak, we Włoszech możesz te dochody legalnie opodatkować, oczywiście odliczając sobie wszelkie koszty uzyskania przychodu.

I wiem, co mogą Albańczycy. I wiem, jakie jest zadanie obnośnych sprzedawców i za co dostają w hotelach wyżywienie, te resztki, których ty nie zjadłeś.

Chyba tydzień po moim wyjeździe znaleziono w okolicy hotelu spalone kości. Ktoś (nieustalony) sam się oblał benzyną i spalił. No właśnie, mafia nie ma więzień, za to kodeks ma bardzo krótki. I nie wolno niszczyć dużego interesu, poprzez kombinacje ze swoimi malutkimi złodziejskimi interesikami.

Jeśli twoje informacje pochodzą z twojej wyobraźni, a nie z rozmów, choćby z osobami, wśród których spędzasz urlop, to ja się nie dziwię twoim rewelacjom.
                              • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 21.02.20, 17:32
                                Jasiu

Napisalem wyraznie, ze o zlodziejach w Apulii napisala, Shilla, mieszkanka Neapolu od wielu lat i na pewno ZNA ITALIE

Nie interesuje mnie twoja filozofia...

Fakty sa takie, ze czesc przestepcow zyje z prania brudnych pieniedzy dzieki turystom, ale tez czesc zajmuje sie zlodziejstwem korzystajac z imigrantow
                                • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 21.02.20, 17:33
                                  Gdyby bylo inaczej, to nikt by nie okradal turystow w Rzymie czy innych miejscach...
                                  • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 22.02.20, 20:20
                                    Nie wiem, kim jest Shilla.

Możliwe, że zna Neapol. Możliwe, bo pewności nie mam. Nie znam jej. Może jest rolnikiem spod Krosna, który się pod nią podszył.

Zasadą forów jest bazowanie na własnych doświadczeniach, na własnej wiedzy. Cytowanie przypadkowych opinii naraża nas na śmieszność. Nie widziałem, nie byłem, nie piszę. Niech się wypowiedzą ci, którzy mieli okazję widzieć czy być.

Mieszkańcy Neapolu raczej do Apulii nie jeżdżą. W Neapolu jest bieda i zwyczajnie ich nie stać. Mają na temat Apulii najczęściej wyobrażenia takie, że jest tam tak, jak u nich.

A to dwa różne światy. Jedyne co je łączy, to zeszłoroczna miss Włoch. Wybrana w Apulii (widziałem ją z bardzo bliska), pochodząca z podneapolskich Pompejów.

Pisz o swoich doświadczeniach, nie cytuj osób, których wiarygodności nie jesteś sprawdzić.

Pozdrawiam. I zachęcam do odwiedzin Apulii, a szczególnie Salento. Matery oczywiście również. Nic ci nie grozi, naprawdę, spotkasz przesympatycznych ludzi.
                                    • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 09:46
                                      Wszyscy pisza o kradziezach w Italii
                                      Tylko Jasiu temu zaprzecza
                                      • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 10:31
                                        Jasui nie zostal okradziony i poniewaz TYLKO pisze na podstawie swoich doswiadczen, calkowicie ignorujac wszystko inne, doszedl do wniosku, ze w Apulii nie kradna
                                        No bo jak jego nie okradli, to nikogo nie okradli i nie okradna

www.rmf24.pl/ciekawostki/news-wladze-bari-radza-turystom-jak-uniknac-kradziezy,nId,610082
                                      • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 10:31
                                        Jakbyś nie zauważył, to Włochy są duże i niejednorodne. Przetłumaczę ci to na polską rzeczywistość. To, że łatwo możesz stracić portfel na Brzeskiej w Warszawie, nie oznacza, że tak samo jest na Warszawskiej w Brzegu. Choćby dlatego, że w Brzegu Warszawskiej nie ma.
                                        • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 11:23
                                          Dalem link do artykulu o Apulii
                                          • ja.s.i.u Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 16:11
                                            Ty dałeś link.

Ja tam byłem. Rozmawiałem z ludźmi, chodziłem po różnych (pięknych) zakamarkach.

To jak ja mam w artykuł z linku uwierzyć? Jest jakaś inna Apulia we Włoszech?
                                            • wislok1 Re: RZYM Uwaga KRADNĄ!!! 23.02.20, 16:15
                                              Oczywiscie, nikt tam nie kradnie, wszyscy swieci,
                                              bo jak ciebienie okradli, to nikogo nie okradli i nie okradna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka