Dodaj do ulubionych

Gdzie na wczasy we Włoszech?

11.10.13, 00:00
Chcielibyśmy pojechać z dziećmi (3 i 9 lat) w przyszłym roku na wczasy samochodem do Włoszech, wstępnie myślimy o rejonie Wenecji ze względu na długość trasy (ewentualnie proszę o sugestie do jakiego miasta), a może macie jakieś lepsze propozycje?
pozdrawiam
Darek z Radomia
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 11.10.13, 18:15
      Caorle, Lido di Jesolo lub któreś z miasteczek nad Laguną Wenecką: Cavallino, Treporti, Punta Sabbioni, skąd jest świetny dojazd do Wenecji, jeśli chcecie ją zwiedzać. Nie polecam natomiast Bibione, chyba, że chcecie spędzić urlop w typowym "blokowisku".
    • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 18:57
      Co znaczy lepsze ?

Dla dzieci piaszczyste plaże w regionie weneckim i dalej aż po Rimini są idealne.
      Niczego lepszego nie znajdziecie.
      Teraz tylko trzeba znaleźć fajne miejsce pobytu, zależy, co lubicie.
      • Gość: rimini Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: 74.63.112.* 11.10.13, 19:12
        Luigi napisał(a):

> Dla dzieci piaszczyste plaże w regionie weneckim i dalej aż po Rimini są idealne.
        > Niczego lepszego nie znajdziecie.

Lecz się!
        • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.13, 23:44
          Sam się lecz
          Zacznij kontaktować z realnym światem

Jak jedzie się z dwójką młodszych dzieci, chce się dojechać za jednym zamachem z Polski do Włoch autem,
          to wszelkie ambitne plany zaliczenia setek zabytków przez każdy dzień pobytu są idiotyczne.
          Plaże są idealne, niedaleko są bardzo fajne atrakcje, da sie pogodzić plażę z Wenecją i z innymi ciekawymi miejscami
          • darekswier Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 09:50
            Z gory dziekuje za ciekawe propozycje, raczej wybierzemy rejon Wenecji. Prosze o podpowiedzi co jest w poblizu ciekawego do zwiedzenia oprocz samego miasta Wenecja(czy np. da sie w ciagu jednego dnia zaliczyc jezioro Garda) i czy te kampingi z Eurocampu sa ok, czy lepiej znalezc jakas mieszkanie (do tej pory zawsze jezdzilismy na wczasy do hoteli z biur podrozy).
            Pozdrawiam
            Darek
            • Gość: xxx Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.10.13, 10:10
              Nie znam kempingów, gdyż to nie moja bajka. Potwierdzam przydatność okolic Wenecji dla rodziny z małymi dziećmi, z tym, że ze względu na odległość miejsca zamieszkania autora wątku wątpię w możliwość pokonania trasy z dziećmi w jednym odcinku. Każde miejsce wcześniej wymienione będzie dobre, z tym, że plaże Bibione biją wszystkie pozostałe. Kolejne tak duże i dobrze zorganizowane są dopiero w Lido Jesolo i Rimini. Do zwiedzania w okolicy, poza Wenecją, jest praktycznie każde miasto (Latisana, Portogruaro, Caorle, a nawet Padwa, Werona), co kto lubi. Wszystko w zasięgu jednodniowej wycieczki. Z nadmorskich miasteczek moim zdaniem najwięcej uroku ma Caorle, ale samo miasto, nie jego "wczasowiska".
              • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 11:54
                Z Radomia w jednym kawałku z dwoma kierowcami.
                W przeciwnym razie nocleg w Czechach, np. w Mikulovie
                Morze jest czyste, ciepłe, bardzo dobre dla dzieci.
                W Rimini wodorostów nie zauważyłem, dalej na północy są.

Moim zdaniem jezioro Garda jest za daleko na jednodniowy wypad.
                Trudno mówić o atralcjach w okolicy, bo region i spory i najpierw trzeba się zdecydować na konkretne miejsce.
                Ja bym wybrał hotel z wyżywieniem
            • reczi1 Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 10:12
              Jeżeli chcesz znać opinię osoby która zwiedziła już trochę świata, to według mnie rejon Wenecji to najgorszy wybór. Dlatego, że Adriatyk w tym rejonie jest jeszcze brudniejszy niż Bałtyk. Moja propozycja jest taka, że powinniście jechać na zachodnią część. Niewiele dalej a zupełnie inny świat. W pobliżu ogromny park rozrywki, lazurowa woda, Cinque Terre, Genua, blisko do Francji i Monako.
            • Gość: Paweł Zamiast przewodnika --> Trip Advisor IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 12.10.13, 12:59
              www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g187866-Activities-Veneto.html
              Byłem 9 dni w Wenecji i najbardziej udany dzień, to był, jak pojechałem w góry - Monte Tomatico koło Feltre, które nawet nie jest w Dolomitach (Prealpi), chociaż bardzo dobry widok na skraj Dolomitów.
    • Gość: xxx Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.10.13, 12:00
      Z tym stanem wody Adriatyku należy być ostrożnym, ostatecznie certyfikat błękitnej flagi jest przyznawany w związku z określonymi walorami, a Caorle ją miało w minionym sezonie i wielu wcześniejszych od 20 lat. To tak, jakby porównać wybrzeże adriatyckie Włoch i Chorwacji - inne warunki podłoża, to i przejrzystość i tym samym wrażenie czystości wody inne. Nie umniejszam przy tym walorów Ligurii czy Toskanii, pisałam tylko, jakie miejsca, o które pytał zainteresowany są godne polecenia dla rodziny z dziećmi. Każdy z miłośników Włoch ma tam swoje ulubione zakątki i każdy sam wybierze, co go najbardziej interesuje.
      • shilaa Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 15:12
        Nie nalezy wierzyc do konca rankingowi plaz z blekitna flaga (duzo wiarygodniejsze sa za to nieoficjalne czarne flagi). Jest przepelniony miejscami, ktore maja potwornie brudne morze, ale z uwagi na wplywy z turystyki co roku musza miec przyznana blekitna flage. W Polsce ta sama zasada obowiazuje np. w rejonie Zatoki Gdanskiej, Gdynia Orlowo od lat ma problemy, a o Sopocie, ktory jest rzut beretem jakos nikt nie wspomina. To samo u mnie w Neapolu, zatoka jest jednym z najbrudniejszych miejsc w basenie M. Srodziemnego, ale nikt nie zakazuje kapieli w Sorrento, na Capri czy po drugiej stronie w Positano.

P.S. Morze w okolicach Wenecji jest bardzo, bardzo brudne.
        • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 17:33
          Morze jest czyste, tylko dno jest piaszczyste i przy wielkiej liczbie kąpiących się ludzi, woda jest mętna.
          Przyjdźcie na plażę późnym wieczorem lub wcześnie rano, widać piaszczyste dno i można się przekonać o czystości wody.
          Taki już urok piaszczystych plaż. Tak samo jest nad naszym Bałtykiem.
          • shilaa Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 20:08
            Gość portalu: Luigi napisał(a):

> Morze jest czyste, tylko dno jest piaszczyste i przy wielkiej liczbie kąpiących
            > się ludzi, woda jest mętna.
            > Przyjdźcie na plażę późnym wieczorem lub wcześnie rano, widać piaszczyste dno i
            > można się przekonać o czystości wody.
            > Taki już urok piaszczystych plaż. Tak samo jest nad naszym Bałtykiem.

Ta bardzo popularna opinia o przejrzystosci niestety nie jest zadnym wyznacznikiem czystosci wody. W dzielnicy Posillipo w Neapolu woda tez jest krystalicznie przejrzysta, a przy tym koszmarnie zanieczyszczona.
            • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 20:26
              Krystalicznie przejrzysta nie może być koszmarnie zanieczyszczona.
              • shilaa Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 21:29
                Jak najbardziej moze. Zapewniam, ze woda wzdluz wybrzeza Posillipo jest krystalicznie przejrzysta az do dna (plywam tam kajakiem, wiec widze najlepiej), a mimo to bardzo zanieczyszczona nielegalnymi sciekami, olbrzymim ruchem jachtow, lodzi, kontenerowcow i promow oraz smieciami kazdego typu zalegajacymi w grotach, do ktorych wplywa i wyplywa woda, zabierajac ze soba zanieczyszczenia, ktorych czesto nie widac golym okiem. Jak mowia, nie nalezy oceniac ksiazki po okladce.
                • Gość: rimini Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: 95.154.230.* 12.10.13, 21:43
                  Nie odpowiadaj analfabecie, nie tylko intelektualnemu, on i tak nie zrozumie!
                  • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 22:30
                    Spływ trollu
                • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 22:29
                  Raczej ktoś wmediach sieje panikę i straszy mieszkańców.
                  W idealnym stanie woda w Morzu Śródziemnym nie jest, ale nie przesadzajmy.
                  • shilaa Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 14.10.13, 20:31
                    > Raczej ktoś wmediach sieje panikę i straszy mieszkańców.
                    > W idealnym stanie woda w Morzu Śródziemnym nie jest, ale nie przesadzajmy.

Widac, ze nie masz o tym zadnego pojecia...
                    W mediach praktycznie sie o tym nie mowi, a gdy pojawi sie jakis artykul lub relacja w tv to pozostaje praktycznie bez echa. Mieszkancy Neapolu i okolic podzieleni sa na 3 grupy - pierwsza, zdecydowanie najwieksza, to ludzie kompletnie glusi na kazda wzmianke o zanieczyszczeniu zatoki, dioksynach w mozzarelli i warzywach i wszystkich innych problemach tej okolicy (wiekszosc wrecz w to nie wierzy). Druga grupa to ludzie, ktorzy uwielbiaja komentowac te problemy na facebooku, ale niestety na tym konczy sie ich reakcja. Trzecia grupa to osoby swiadome tych problemow, ktore w granicach zdrowego rozsadku we wlasnym zakresie staraja sie minimalizowac ich skutki (bo nie zawsze da sie ich uniknac). Tyle z mojej strony, bo nie o tym jest watek.

• Gość: Paweł Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 13.10.13, 13:37
                  To co najbardziej niebezpieczne, to jest to czego nie widać - czyli bakterie. Debatujecie czy morze nadaje się do kąpieli, a ja jestem ciekaw jakie jest urzędowe stanowisko co do wody w Lagunie Weneckiej, bo trochę szukałem, ale nie po włosku i nic nie znalazłem a często miałem ochotę zanurzyć nogi w kanale dla ochłody.
                  • shilaa Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 14.10.13, 21:07
                    > To co najbardziej niebezpieczne, to jest to czego nie widać - czyli bakterie.

I to wlasnie jest najwiekszy wyznacznik zanieczyszczonej wody, ale jak widac po lekturze watku dla wiekszosci wyznacznikiem i tak pozostaje przejrzystosc wody... Najwiekszym problemem sa kosmiczne ilosci bakterii Escherichia coli i rotawirusow.
      • Gość: Folda Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 16:28
        Miasteczko Caorle leży nad Adriatykiem
        Piękne plaże podzielone na północną i południową
        Część plaży pół. to piasczysta plaża, gdzie znajuduję się mnustwo leżaków, parasoli i stoliczków, niestety tylko dla gości hotelowych, lecz dla chcącego nie ma nic trudnego. My np. zajeliśmy sobie taki leżaczek i przez pół dnia wypoczywaliśmy sobie na nich. Nikt się nie zorientował:) Jest pardzo płytko i można iść daleko w może. Plaża połud. to część plaży kamienistej.
        kolorowe hotele dają niepowtarzalny urok. wzdłurz miasta ciągnie się ulica z butikami, sklepami, restauracjami i hotelami.
        • Gość: Folda Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 16:29
          Życie nocne jest super som ruwnież zabawy koło plaży
          • autista Re: ortograficzna prowokacja? 12.10.13, 16:39
            mam taką nadzieję
            • Gość: rimini Re: ortograficzna prowokacja? IP: 67.159.5.* 12.10.13, 16:46
              analfabeta Luigi
              czy to ten sam cieć co w innym wątku pouczał mnie o nieestetyce kempingów...esteta od Rimini? :)
              • Gość: Luigi Re: ortograficzna prowokacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 17:31
                Odczep się ode mnie psychopato.
                Ja nie robię błędów ortograficznych.
    • intopassion.com Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 19:15
      my jestesmy fanami Toskanii - od regionu Chianti po Val d'orcia od maremmy po duze miasta bogate w historie jak Florencja
      jest morze, plaze, wzgorza, lasy, gaje oliwne i winnice - piekny zroznicowany krajobraz, swietne jedzenie, male lokalne trattorie i liczne agroturystyki
      wiele rekomendacji mozna znalezc na naszym blogu
      wenecja jednak tez piekna! pytanie czego Panstwo szukaja bo we Wloszech mozna znalezc naprawde wszystko
    • aseretka Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 21:25
      Czytam te posty i czytam... I oprócz postu Shilii nie znajduję tu nic sensownego, co mogłoby pomóc autorowi wątku :(
      • aseretka Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 21:34
        Kliknęło mi się na enter i nie dokończyłam. Według mnie również mimo, że jest przyznana "błękitna flaga" to nie świadczy w 100% o czystości wody. Plaże wzdłuż Laguny Weneckiej są ładne, ale choć sama byłam tam w ubiegłym roku z 3,5-letnią wnuczką, to jednak... jakieś wątpliwości pozostają...
        • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 22:32
          Nie można ulec medialnej histerii. Dziennikarze żyją z siania paniki, a straszenie zatrutą wodą w morzu działa na ludzi.
          • darekswier Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 12.10.13, 23:02
            Im wiecej postow, tym mam coraz wieksze watpliwosci odnosnie lokalizacji, a co myslicie o wenecji julijskiej, albo moze zmienic kierunek i pojechac na ...riwiere makarska do Chorwacji (plaze beznadziejne, ale przynajmniej nie bedzie problemu z czystoscia wody, hi, hi...)
            • Gość: Luigi Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 23:28
              Dałeś się już nastraszyć ?
              Nie wpadajmy w paranoję.
              Sądząc po lekturze postów:
              1.Piaszczysta plaża i ciepłe morze = źle, brudna woda, katastrofa
              2.Skalista plaża = żle, brudna woda, katastrofa
              Nic tylko siąść i płakać
    • wislok1 Np. tu 13.10.13, 00:03
      picasaweb.google.com/116371974351992964174/Cesenatico
      Jak czytam te opinie o brudnej wodzie nad Adriatykiem i ogólnie nad Morzem Śródziemnym i te narzekania na złe plaże we Włoszech,
      to w CAŁOŚCI traktuję to jako kiepski dowcip

• autista Re: Np. tu 13.10.13, 00:10
        tymi zdjęciami chciałeś zachęcić do Włoch, czy zniechęcić?
        Bo nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć.
        • wislok1 ?! 13.10.13, 15:08
          Każde miejsca ma swoje plusy i minusy.
          Kwestia gustu.
          Jak ktoś nie lubi tłumów, niech jedzie na odludzie.
          Jak ktoś jedzie z dzieciakami, niech dostosuje pobyt do ich gustów, itp.
          Z autopsji wiem, że dzieciaki tak samo lubią plaże piaszczyste i żwirkowo-skaliste.
          Włochy mają plaże piaszczyste i żwirkowo-skaliste, Chorwacja przeważnie żwirkowo-skaliste.
          Makarska jest rewelacyjna, tak samo jak Cesenatico.
    • Gość: agata Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.232-95-r.retail.telecomitalia.it 13.10.13, 00:42
      Cześć
      Jeśli szukasz pięknych plaż dla dzieci to zobacz sobie www.italiaforum.pl/viewtopic.php?f=25&t=675
      Co prawda to „kawałek” dalej, ale też Włochy ;)
      Okolice Wenecji to chyba najgorszy wybór jeśli szukasz pięknego morza, chyba że bardziej zależy Ci na zwiedzaniu.

Pozdrawiam
      - Agata
      Italia Forum na Facebooku: www.facebook.com/italiaforum
      • sempre_dritto Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? 13.10.13, 12:11
        na pierwszy raz i z takimi maluchami, to poleciłbym Caorle
    • Gość: taki-tam-maruda Re: Gdzie na wczasy we Włoszech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.13, 19:42
      W Caorle brudno i brzydko????
      Jeśli o mnie chodzi to możecie tak pisać, będzie mniejszy tłok i po raz piaty tam pojadę z dzieciakami (Altanea). Spokój, plaża czysta - do tego nikt nie pije piwska, morze jak Bałtyk + kilka stopni Celcjusza.
      W przyszłym roku zabieramy rowery - warunki do jazdy są bardzo dobre.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka