Dodaj do ulubionych

I Pini Fiano Romano

20.04.14, 18:56
Witam wszystkich wielbiceli wiecznego miasta.
Obecnie właśnie przebywam w I Pini Family Park. Jeśli ktos ma jakieś pytania lub zastanawia sie nad spędzeniem urlopu właśnie tutaj pytajcie. O Rzym, transport etc rownież można pytać.
Obserwuj wątek
    • singsing74 Re: I Pini Fiano Romano 20.04.14, 21:47
      Napisz czy są tam jeszcze namioty Eurocamp`u? Na zdjęciach satelitarnych nie ma po nich śladu (były rozstawione wzdłuż ścieżki na przeciw namiotów Vacansoleil). Kemping choć niewielki, to pobyt (2010) wspominam bardzo miło, szczególnie sąsiadów ze srebrnej Alhambry, którzy polecali plaże w Portugalii ;) Fajnie, że z kempingu za niewielkie pieniądze były organizowane przejazdy autokarem do Rzymu (oczywiście w dwie strony :) )
    • Gość: Radek Re: I Pini Fiano Romano IP: *.net.tauron-pe.pl 17.05.14, 23:26
      witaj
      intresuja mnie wszystkie informacje na temat transpotu z Fiano do Rzymu jaki i czym mozna sie dostac?
      Z góry dziekuje za informację
      Pozdrawiam
      Radek
    • Gość: arleta Re: I Pini Fiano Romano IP: *.lfp.com.pl 19.05.14, 08:37
      witam, mnie rozwniez interesuje dojazd do rzymu, jade z vacansolei w sierpniu - 23.08, na dwa noclegi tam,wiem ze jezdzi jakis autokar z campingu na plac do rzymu, ale czy trzeba rezerwowac miejsca? czy bilety jakos w autokarze ? ze znajomosci a jes obcych u mnie kiepsko i boje sie ze sie nie dogadam co do dojazdow do rzymu,
      A moze orienujesz sie czy w Rzymie mozna wykupic jakas objazdowke po glownych zabytkach?, a tlumaczem polskim??
    • mopsik13 Re: I Pini Fiano Romano 19.05.14, 22:37
      Ok,
    • mopsik13 Re: I Pini Fiano Romano 19.05.14, 23:05
      Ups, coś tam się porobiło i wysłałem samo OK.
      Ale OK już postaram się zaspokoić Wasze pragnienia wiedzy.
      Singsing - nie ma już namiotów Eurocampu, gość z Alhambry też wyjechał (pewnie do Portugalii) ale za to jest mnóstwo namiotów Vacansolei.
      Radek - podsyłam rozkład jazdy na którym praktycznie opiera się cały transport z/do Rzymu. Jeśli chce się zwiedzać Rzym codziennie przez powiedzmy tydzień te transfery dobijają. Sam czas jaki spędzasz w środkach komunikacji z kempingu do Piazza del Popollo to około godziny w jedną stronę, ale jak doliczysz że przy każdej przesiadce trzeba chwilkę odczekać (lub nie chwilkę) to robi się to duża strata czasu. O ile dojazd do Rzymu idzie jeszcze sprawnie, to nie udało mi się ani raz przyjechać do Fiano Romano tak aby był odrazu bus na kemping. Albo czekasz godzinkę albo dzwonisz i trzeba zapłacić 5Euro (też nie powala). Ponoć Fabulous jest bliżej z lepszym transportem.
      ARLETA - jeśli będziesz 2 dni to nawet się nie ma co zastanawiać. Autobus z IPini wyjeżdza o 10 lub 10:30 i dowozi Cię niedaleko Piazza del Popolo (niedaleko 10 minut piechotą stacja metra A). Z powrotem zabiera Cię na kemping chyba o 18-tej. Koszt 8 euro w obie strony. Z tłumaczeniem polskim to chyba jest generalnie kłopot, bo nie mieli nawet przewodnika w języku polskim w bazylice św. Piotra w Watykanie. Ale warto wziąć audio-guida, ale tylko w bazylice, bo w koloseum i Fiano Romano zostają Ci tylko audio guidy z angielskim. Nie ma sensu brać objazdówki (o ile mówisz o autobusie który jeździ koło głównych atrakcji) bo lepiej się poruszać metrem. Łatwe, intuicyjne, tanie.

Link do rozkładu jazdy kempingu, cen metra etc.
      [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/36af263792074c27.html]

Mam nadzieję że zadziała bo robię to po raz pierwszy.
    • mopsik13 Re: I Pini Fiano Romano 19.05.14, 23:12
      Coś ten link nie działa, spróbuję inaczej.
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/36af263792074c27.html
    • mopsik13 Re: I Pini Fiano Romano 19.05.14, 23:20
      Aha, jeszcze w kwestii rezerwacji na ten busik do Rzymu. W okresie którym byłem raczej nie było problemu, niestety tu Ci nie pomogę, nie wiem jak jest w sierpniu.
      • singsing74 Re: I Pini Fiano Romano 20.05.14, 15:17
        Dzięki za odpowiedź. Właściciela Alhambry na pewno nie było, bo sam był gościem tego kempingu podczas mojego pobytu ;) Co do busów spod kempingu. Lepiej kupić bilet dzień wcześniej. O ile dobrze pamiętam byłem na przełomie sierpnia i września. Rano podstawili 2 busy. Jeden pełnowymiarowy, a drugi trochę mniejszy i obydwa były pełne. Jak już gdzieś wspomniałem na jednodniową wycieczkę dobry jest "Audio Przewodnik po Rzymie". Dostaje się mapkę z głównymi atrakcjami i nagranie na płycie lub w formie mp3.
        • Gość: Kasia1234 Re: I Pini Fiano Romano IP: *.limes.com.pl 20.05.14, 21:40
          sia 1234 IP: *.limes.com.pl 16.05.09, 22:23
          Witam. Byliśmy na campingu Fiano Romano w zeszłym roku. Muszę Cię
          zmartwić, ale bez gps-u trudno będzie dotrzeć na camping (jest on
          sporo oddalony od autostrady, na uboczu, bez widocznych tabliczek
          kierujących na niego).
          W recepcji na campingu otrzymasz materiały sugerujące w jaki sposób
          możesz dotrzeć do Rzymu. My pojechaliśmy samochodem. Z autostrady
          prowadzącej do Rzymu zjeżdżaliśmy zjazdem na Roma Antica i
          dojechaliśmy do stacji Ponte Mammolo przy Via Tiburtina. Na stacji
          możesz kupić bilety na metro w cenie 4 euro od osoby na cały dzień,
          tzw. BIG bilet. Mapkę z trasami metra otrzymasz na campingu. Parking
          przy Ponte Mammolo kosztuje 1,5 euro za cały dzień. Byliśmy również
          w niedzielę, wtedy parking jest bezpłatny. Gdy wrzuciliśmy pieniądze
          do parkometru na bilecie mieliśmy zaznaczone, że jest on ważny aż do
          poniedziałku wieczorem, więc na drugi dzień mogliśmy zaparkować na
          ten sam bilet(parkingowy nie miał co do tego zastrzeżeń). Myślę, że
          ten sposób zwiedzania Rzymu jest najwygodniejszy. Autobusy kursujące
          z campingu wcale nie są tanie przy większej ilosci osób. Ostatni
          wyjeżdża z Rzymu na camping chyba o 17-tej. Gdy jedziesz własnym
          samochodem masz możliwość dłuższego pobytu w tym mieście.
          Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
          • Gość: arleta Re: I Pini Fiano Romano IP: *.lfp.com.pl 21.05.14, 10:12
            dzieki za ifno...ale mnie zmartwiliście...kurcze jełop jestem z brakiem jezyka na maxa...
            sadzilam ze autobus z campingu do centrum rzymu jedzie...a tu jeszcze metro...koszmar..aale cóz..

moze faktycznie autem wg wskazówek Kasi...hmm

ponoc nie taki diabel straszny...

dzieki ..jak ktos ma ochote i checi bardziej mi pomoc to przyjme wszystkie proste rozwiazanie, rysunki , objasnienia, mapki..itd...arletadluga@interia.pl
          • Gość: arleta Re: I Pini Fiano Romano IP: *.lfp.com.pl 21.05.14, 10:32
            Kasia...juz przetestowałam twoj dojazd na mapie ..wydaje sie spoko :) damy chyba rade

• Gość: arleta Re: I Pini Fiano Romano IP: *.lfp.com.pl 21.05.14, 10:57
            Kasia na stacji Ponte Mammolo widze parkingi , i chyba dworzec autobusowy, nad tym wiadukt i chyba jakas SS5. I w oddali czerwony jakby dworzec autobusowy...stacja metra jest wlasnie tam?

a czy dalej juz nie chcieliscie dojechac autem? glebiej do centrum? czy nie mozna?

dobrze ze reszta wakacji w okolicy jeziora 157 km wyzej a potem obok florencji...objazdowka ale mniej stresu :)
    • mopsik13 Re: I Pini Fiano Romano 21.05.14, 10:47
      Ale przecież ten busik jedzie do centrum Rzymu na Piazza del Popolo. Z tego placu np do Koloseum jest 30 minut pieszo przez Via del Corso i Via del Fori Imperiali. Idąc Via del Corso mijasz po lewej schody hiszpańskie a dalej fontannę Trevi, idąc dalej po prawej masz Panthenon.
      Po drodze mnóstwo mniej lub bardziej znanych miejsc. Kończysz Via Corso pięknym placem Weneckim, a za 10 minut jesteś pod Koloseum mijając Forum Romanum.
      Droga powrotna dość szybko żeby zdążyć na busika.
      Samochód pewnie jak Was jest dużo i nie chcecie płacić 8 euro od głowy.
      • Gość: arleta Re: I Pini Fiano Romano IP: *.lfp.com.pl 21.05.14, 11:05
        prosto fakt :))) tylko żeby były miejsc a busie..u nas 4 osoby , wiec jak sie uda autem to jednak nie bedziemy tak zwiazani czasowo. dojazd na parking wg kasi juz mam opanowany :) teraz metro i moze nie zgine :)
        wiem jeszcze czas...ale troszke drukowania mapek, gdzi ei co i jak mam ,wiec wole pomału sie ogarniac.
        • Gość: Karolina Re: I Pini Fiano Romano IP: *.tktelekom.pl 21.05.14, 11:22
          My dojeżdżaliśmy do stacji Saxa Rubra, czy coś podobnego.
          • Gość: Kasia1234 Re: I Pini Fiano Romano IP: *.limes.com.pl 21.05.14, 14:51
            Arleta, na pewno dacie radę. Na pocieszenie mogę napisać, że sama w GPS wpisałam ulicę Via Tiburtina, bo chcieliśmy wsiąść na stacji końcowej Rebibbia . śtację zauważyliśmy w ostatniej chwili i ją oczywiście przejechaliśmy. Ale wiedziałam, że za chwilę powinna być przy tej samej ulicy następna stacja, właśnie Ponto Mamolo i tak właśnie było. Mogę Ci również napisać, że na Ponto Mamolo i na Rebibbi również metro jedzie jeszcze na powierzchni ziemi, tak więc zarówno perony, jak i tory są dobrze widoczne z samochodu, na pewno ich nie przeoczysz. W centrum Rzymu wejścia do metra są dobrze oznaczone, tak więc również trafisz bez problemu. Dwa lata temu również byłam w Rzymie, tylko parkowaliśmy przy stacji Anangina, również bez problemu, parking na cały dzień kosztował 5 euro. Bilety na metro kupisz zarówno w sklepikach na stacji, kasach, jak i w automatach( ale w automatach trzeba mieć mniejsze nominały- nie pamiętam do 10 lub 20 euro).
            Tak więc głowa do góry, dacie radę, my też nie jesteśmy jakimiś super mądralami, a w Rzymie się nie zgubiliśmy.
            • Gość: Kasia1234 Re: I Pini Fiano Romano IP: *.limes.com.pl 21.05.14, 15:45
              Arleta, na mapie google, ten czerwony budynek, to jest właśnie wejściwe do metra
              • fiska1 I Pini Fiano Romano 19.06.14, 11:33
                My jedziemy na camping w lipcu ze swoim namiotem, jest to nasz pierwszy taki wyjazd z Vaconsoleil. Chciałabym się dowiedzieć, czy na tym kempingu jest coś w rodzaju kuchni, pomieszczenia gdzie można przygotować posiłek ?
                • aseretka Re: I Pini Fiano Romano 19.06.14, 12:38
                  > Chciałabym się dowiedzieć, czy na tym kempingu jest coś w rodzaju kuchni, pomieszczenia
                  > gdzie można przygotować posiłek ?
                  Niestety niczego takiego tam nie było, przynajmniej w czasie gdy ja tam była. I nie sądzę, aby coś takiego tam powstało, bo na żadnym z włoskich campingów z taką "publiczną" kuchnią się nie spotkałam. Musicie niestety zabrać swój sprzęt do gotowania posiłków.
                  Dziwię się trochę, że zdecydowaliście się na wykup z Vacansa parceli i wyjazd ze swoim namiotem, skoro w wynajmowanych przez Vacansoleil namiotach jest wszystko, co potrzebne podczas pobytu: lodówka, kuchenka gazowa, wyposażenie kuchni w garnki i zastawę stołową. W namiotach są też całkiem wygodne łóżka, stoliki, krzesła i wszystko co niezbędne podczas pobytu na campingu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka