tosia1 09.06.14, 10:18 Czy ktoś był w tym roku w tym rezerwacie? Bardzo bym chciała tam pojechać, ale podobno 2 lata temu był tam pożar:(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
straggly Re: Sycylia rezerwat Zingaro 09.06.14, 15:37 Bylismy 2 tygodnie temu, caly jest do przejscia, bylismy z maluchem w nosidle, ale dalismy rade, piekne miejsce, cudowne plaze. Odpowiedz Link Zgłoś
tosia1 Re: Sycylia rezerwat Zingaro 10.06.14, 11:00 Czy można iść w sandałach? konieczne są pełne buty?? I jeszcze jedno, w jakich godzinach czynny jest rezerwat? Bardzo dziękuję za wszelkie informacje:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: Sycylia rezerwat Zingaro 10.06.14, 11:57 Włosi chodzili nawet w klapkach :) A poważnie - ścieżki są kamieniste i krzywe ale "sportowych" sandałach można iść bez problemu. O ile pamiętam to od 7:00. pamiętam, że byliśmy jakoś przed 8:00 i to był tak naprawdę ostatni moment. Potem tłok robił się niemiłosierny. Rezerwat jest piekny, ale Włosi traktują do jako po prostu ładne plaże i walą tłumnie z parasolami i lodówkami nawet na plaże odległe o ponad godzinę drogi od parkingu (przyjeżdżałem od południa - od Scopello, ale pewnie z drugiej strony jest podobnie) Na stronie piszą, że od 7:00 www.riservazingaro.it/index.php?lang=en Odpowiedz Link Zgłoś
tosia1 Re: Sycylia rezerwat Zingaro 10.06.14, 12:48 Skoro jesteś tak miły :))) to może podpowiesz co warto zobaczyć na Sycylii. Będę tydzień w Cefalu no i chyba nie chcę za dużo czasu spędzić na dojazdach. Co prawda wypożyczę samochód ale myślę że lepiej skupić się na połowie wyspy. Myślę o Erice, Zingaro, Mondello, Swiątynie Agrigento, no i Palermo ale strasznie nie lubię tłumów :) Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: Sycylia rezerwat Zingaro 10.06.14, 14:56 Dla mnie nr 1 na Sycylii to rejon płd-wsch: przepiękne Syrakuzy, urocze Noto z najlepszymi we Włoszech lodami w Cafe Siciliana i przepiękny wąwóz Cava Grande: www.cavagrandedelcassibile.it Ale to spory kawałek od Ciebie. Palermo jest na pewno warte zobaczenia (jakiś strasznego tłumu to tam nie ma). W Palermo oprócz zabytków koniecznie warto zapuścić się w uliczki w części "bazarowej". Będąc w Palermo warto podjechać do Monreale. W Mondello nie byłem. Erice - też nic Ci nie powiem. Godzinę jeździłem w kółko szukając miejsca parkingowego i nie znalazłem, więc nawet nie wysiadłem z auta (byłem wieczorem po sieście, pewnie trzeba po prostu przyjechać wcześniej). Agrigento - warto, ale mając tylko tydzień i wcale nie blisko do Agrigento, to zastanawiałbym się, czy aż tak warto. Nie piszesz nic o Etnie - a moim zdaniem to punkt absolutnie obowiązkowy, nawet gdy tylko się dojedziesz do parkingu i tam przespacerujesz, a nie wyjedziesz na samą górę. Będąc w Cefalu pomyśl jeszcze o wyciecze na Wyspy Liparyjskie (zostawiasz auto w Milazzo i stamtąd płyniesz promem). Ja byłem na Vulcano (wszedłem na wulkan, pomoczyłem sie w siarce) ale inne też bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Sycylia rezerwat Zingaro IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.06.14, 17:29 Na wycieczke na Wyspy Liparyjskie mozna wybrac sie rowniez bezposrednio z Cefalu - po 2 godzinach jestes na Vulcano. www.smiv.it/de/Default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna wróciliśmy z Sycylii 15.07.14, 12:47 na temat południo-wschodniej nic ci nie powiem, gdyż tam nie dotarliśmy, ale widzieliśmy resztę. W Palermo wielkich tłumów nie było, powiedziałabym nawet, że było lepiej niż w Taorminie. Rzeczywiście, koniecznie trzeba zobaczyć Monreale i, jeśli czas pozwoli, przejść się po dachu katedry w Palermo i Monreale, widoki wspaniałe, a w Monreale dodatkową atrakcją jest widok na krużganek. W przeciwieństwie do poprzedniczniki, uważam że Erice można sobie podarować. Ani nie zachwycało architekturą, ani widoki nie były lepsze niż, na przykład ze Scopello. Ponadto w Erice wypiliśmy najgorsze cappuccino i zjedliśmy najgorsze cornetto. Bardzo podobała się nam Piazza Armerina. Pomijając niewątpliwą atrakcję Villa Romana del Casale (jeśli nie lubisz tłumów, to warto tam pojechać albo wcześnie rano albo ok 15, wtedy wycieczek jeszcze nie ma), to sama Piazza Armerina jest przepiękna i bardzo niewiele w niej turystów. Świątynie Agrygentu jak najbardziej, Etna koniecznie. Nam podobała się Catania, znajomym niekoniecznie, wszyscy niekoniecznie zachwyceni Erice i Taorminą, natomiast zauroczyło nas Palermo i Piazza Armerina, podobała (o dziwo, bo jakoś mało popularna) Enna, a widoki rozstaczające się z Enny z powodzeniem mogą, moim zdaniem, rywalizować z widokami z Erice. Aha, no i Cefalu - byliśmy, widzieliśmy, wracać nie musimy, ale z przyjemnością odwiedzimy Zingaro i Scopello. Odpowiedz Link Zgłoś
www.travellerka.blogspot.com Re: Sycylia rezerwat Zingaro 15.07.14, 10:57 Witam serdecznie, w czerwcu 2014 roku byłam na kilkunastodniowej objazdówce po Sycylii, zawitałam także do w Rezerwatu Zingaro i zdecydowanie polecam to miejsce :-) Jeśli chodzi o pożar z 2012 r. to niemal nie ma po nim śladu. Widoki są przepiękne. Droga jest żwirowo-kamienista, więc na spacer lepiej założyć zakryte buty, ja chodziłam w tenisówkach. Tak na prawdę to zależy którą z 6 tras zwiedzania się wybierze. Na najkrótszą i najmniej wymagającą wystarczą klapki na grubszej podeszwie. Chętnych zapraszam do zapoznania się z moją relacją z wizyty w zarówno w Rezerwacie Zingaro, jak i z innych sycylijskich miejsc: travellerka.blogspot.com/2014/07/z-dala-od-cywilizacji-rezerwat-zingaro.html Pozdrawiam Travellerka Odpowiedz Link Zgłoś
www.travellerka.blogspot.com Re: Sycylia rezerwat Zingaro 15.07.14, 11:05 A jeśli chodzi o inne miejsca w zachodniej części Sycylii, to zdecydowanie polecam Erice- średniowieczne miasteczko położone niemal w chmurach. Magiczne miejsce! Zostałam tam na jedna noc, w hotelu San Giuliano z przepięknym widokiem na zatokę i rezerwat Monte Cofano. Bajka! Poza tym warto wieczorową porą podjechać w okolice drogi solnej (Via del Sale), pomiędzy Trapani a Marsalą. Widziałam tam jeden z najpiękniejszych zachodów słońca w moim życiu! Więcej na ten temat znajdziesz na moim blogu, w zakładce Sycylia: travellerka.blogspot.com/search/label/sycylia Pozdrawiam i życzę wspanialej podróży :-) Odpowiedz Link Zgłoś