Dodaj do ulubionych

Pociągiem z Caorle do Wenecji

16.07.14, 12:18
Mam pytanie do znawców tamtejszych rejonów. Docelowo będziemy w Ceorle, ale jednego dnia chcemy się wybrać do Wenecji, auto absolutnie nie wchodzi w grę, doczytałam, że najlepiej wybrać się pociągiem, rejs statkiem nie byłby przyjemnością :-) Wiem, że dworzec leży jakieś 30 km od Caorle i nazywa się Portogruato-Caorle, próbowałam znaleźć jakieś info na temat odjazdów cen, ale marnie mi to idzie, jak to jest z tym pociągiem w szczycie sezonu, czy jest ograniczona liczba miejsc czy można podróżować jak w PL na stojaka:-)

Bardzo proszę o cenne i praktyczne rady i wskazówki. Włochy to nasz debiut.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji 16.07.14, 13:42
      www.trenitalia.com
      Wpisujesz da: Caorle
      a: Venezia Mestre
      klikasz powyżej Tutti i treni (wszystkie pociągi), jeszcze data godzina i masz pociągi
      Wszystkie Regionale i Regionale Veloce to typowe pociągi podmiejskie bez żadnej możliwości rezerwacji, więc ile osób pojedzie tyle będzie. Nie zdarzyło mi się jeszcze nie znaleźć miejsc siedzących. Szczyt sezonu nie ma tu nic do rzeczy - te pociągi obsługuja ruch lokalny a nie turystów, więc w sezonie może być najwyżej mniej ludzi a nie więcej.

Możesz wybrać intercity albo frecciabianca - wtedy masz rezerwację miejsca, tylko że zamiast 5,5 euro zapłacisz 9 euro w jedną stronę od osoby.

Generalnie pociągi we Włoszech mają bardzo dobry standart i (jak na warunki europejskie) niskie ceny - więc jedź śmiało bez żadnych obaw.
      • Gość: Tok Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji IP: *.echostar.pl 20.07.14, 14:12
        Świetną opcja jest też podróż autokarem do Wenecji. W ubiegłym roku jechaliśmy z Caorle do Wenecji własnie autobusem. Nie pamiętam dokładnie cen ale płaciliśmy chyba za dwie osoby dorosłe + nastolatka ok 25EU w obie strony... W żadnym wypadku NIE POLECAM jechać tam samochodem...
        • kl.zn Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji 30.07.14, 15:00
          Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Auto na pewno odpada, pojedziemy pociągiem:)
        • patbog Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji 22.04.15, 15:14
          Proszę o informacje skąd i o której godzinie był odjazd autobusu do Wenecji i w jakich godzinach powrót.
          Jak ewentualnie dostać się z Caorle do Dworca kolejowego Portogruato-Caorle?
          • deec2 Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji 22.04.15, 18:14
            Przebywając w Caorle do Wenecji jechałam pociągiem z San Donia di Piave, to kolejna stacja na południe od Portogruaro. Odległość jest podobna, zdecydowałam właśnie tak. Do dworca kolejowego dojechaliśmy samochodem, który zostawiliśmy na bezpłatnym parkingu. Pomiędzy Caorle a Portogruaro jest komunikacja publiczna, ale nie korzystałam.
          • joannaannaoj Re: Pociągiem z Caorle do Wenecji 19.06.15, 21:22
            Autobusy do Wenecji kursują prawie co godzine z dworca autobusowego, koło parku wodnego w centrum Caorle. Cena biletu tam i z powrotem 9,70 euro. Jest to najtańszy dojazd do samej Weneci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka