Dodaj do ulubionych

Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki :)

03.12.14, 15:31
Witam Kochani bylam juz w grecji na crecie 3 razy w Hiszpanii w portugali i turcji czs na Italie prosze o rade gdzie jechac lubie czyste plaze i lazurowe morze jak w grecji czy tam to znajde ?
Obserwuj wątek
    • bah77eu Re: Wakacje we Włoszech gdzie porosze o wskazowki. 03.12.14, 19:19
      Piękno nad morzem najłatwiej znajdziesz na Sardynii:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,113560939,1,2.html?v=2

bah77
    • gelati Moze jednak Egipt? 03.12.14, 19:28
      xxescadaxx napisała:

"bylam juz...na crecie 3 razy...czs na Italie..."

W Egipcie bedziesz sie czula lepiej. I nie zauwazysz roznicy:)
      • autista Re: Moze jednak Egipt? 03.12.14, 22:08
        gelati napisał(a):

> W Egipcie bedziesz sie czula lepiej. I nie zauwazysz roznicy:)

Ja też tak to widzę.
        • jusytka Re: Moze jednak Egipt? 05.12.14, 13:22
          Zwłaszcza jak ktoś lubi opiekać się w piekarniku ;-) Ja w Egipcie latem byłam raz - pierwszy i ostatni! Poza tym czyste plaże w krajach arabskich to można spotkać tylko na obszarze hoteli, poza nimi lepiej nie wchodzić!
          • xxescadaxx Re: Moze jednak Egipt? 06.12.14, 12:20
            Justka dziekuje za dobra rade Egipt jakos mnie nie zacheca po opiniach ktore czytam a jesli ty nie bylas w Grecji to polecam na Crecie sa plaze czysciutkie jak brokat szczegolnie balos elafonnisi Istron i woda czysta krystalicznie grecy przemili ja bylam tam juz 3 razy ale calej wyspy jeszcze nie zdazylam zobaczyc jesli wybor nie padnie na Italie to krete odwiedze po raz 4 jej wschodnia czesc dzieki za rady pozdrawiam :)
            • jusytka Re: Moze jednak Egipt? 06.12.14, 14:54
              Objechałam Grecję wzdłuż i wszerz, ale plaże mnie nie kręcą ;-) Najładniejsze, które widziałam były na Majorce, czyściutka woda o pięknej lazurowej barwie i jasny drobny piasek jak nad Bałtykiem :-) Wiem jedno, nie można mówić, że w jednym kraju są ładne plaże, a w innym brzydkie, bo są RÓŻNE! Na Krecie nie byłam, ale będę, kwestia czasu, nie tyle dla plaż, ale ciekawej historii i różnorodności krajobrazu. We Włoszech linia brzegowa jest spora i można tam spotkać cały przekrój różnych plaż, od jasnych z drobnym piaskiem, po kamieniste. Włochy dla mnie to najpiękniejszy kraj, w którym byłam, choć same plaże, które widziałam specjalnie mnie nie zachwyciły, dlatego znów się tam wybieram, ale w góry!
    • aseretka Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 05.12.14, 13:53
      A może Elba? która choć mała zachwyca dużą ilością plaż wszelkiego rodzaju: od piaszczystych w kolorze złota, poprzez piaszczysto-kamieniste w różnych odcieniach, aż po kamieniste czarne. Woda jest tu krystalicznie czysta, a plaże mogą przyprawić o zawrót głowy. Chociaż nie zobaczyłam każdej z nich, to jednak ich różnorodność i piękno krajobrazu mnie zadziwiła.
      Moją relację z pobytu na Elbie można przeczytać tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,206,118462176,,Moja_podroz_na_Elbe_prolog.html?v=2
      Ale ponieważ przez moje gapiostwo zdjęcia zginęły z foto-forum, to trochę ich zobaczyć można na stronie:
      www.zobacz-swiat.pl/podroze/route/30/Elba.html
    • marghe_72 Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 05.12.14, 21:45
      dorzucam Tropeę
      www.villinoeleonora.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/tropea.jpg
      • ferroni Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 09.12.14, 15:14
        Generalnie klimatyczna Italia zaczyna się od Rzymu w dół moim zdaniem, zależy co kto lubi, jednakże na wypoczynek zdecydowanie polecam południowe Włochy.
        Rimini, Wenecja i tego typu popularne miejsca są przereklamowane. Zimno i mało egzotycznie.
        • dodekanezowiec Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 10.12.14, 15:27
          Polecam Cefalu na Sycylii - klimatyczne miasteczko ze starówką.
          Ładniejsze plaże w San Vito lo Capo ale z kolei chyba nudniej.
          Do rozważenia Letojanni i Giardini Naxos - pod Taorminą.
          Wreszcie ktoś napisał że chce we Włoszech zobaczyć coś śródziemnomorskiego jak widzi to w Hiszpanii i Grecji.
          Bo w Polsce Włochy to tylko narty, Wenecja z nieśródziemnomorskim klimatem i nienadmorskie: Rzym i Florencja.
          Tymczasem nie docenia się np. Sycylii.
          • dodekanezowiec Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 10.12.14, 15:29
            Bo to oczywiście trzeba tak jak sąsiad. Sąsiad był na Krecie, w Toskanii to i tam trzeba. Ale jak się komuś podobała i Kreta, i Toskania - to niech zrozumie że Sycylia to coś pośredniego - "włoska Kreta".
            • dodekanezowiec Sycylia a Kreta 10.12.14, 19:49
              1. "Bo Sycylia droga to my Polacy nie jeździmy" - i fakt, i mit.
              Może zacznijmy od tego, że hotel *** na Sycylii często dałby radę w porównaniu z **** w ulubionych dla Polaków krajach, tj. Grecja i Turcja.
              Zdaję sobie sprawę z dodatkowej komplikacji - Sycylia ma gorszą pogodę niż Kreta, tj. mniej pewną, zwłaszcza odnosi się to do wrzesnia. Ale tanim terminem może być np. ok. 20.06., pogoda na Sycylii wtedy pewniejsza niż we wrzesniu, a woda juz powinna byc dosc ciepla.
              2. "Bo na Sycylii brud, smród i ubóstwo" - poniekąd wszędzie na południu tak jest. Ale Cefalu na Sycylii było dla mnie bardziej cywilizowane i czystsze od wysp greckich. Standardy na Sycylii sa zblizone do hiszpanskich, czyli lepiej niz w Grecji i Turcji.
              Mafia i kradzieże? - nie ma wiekszych niebezpieczeństw, w Palermo trzeba bardziej uważać na kieszenie i ich zawartosć...
              3. Sycylia a Kreta - obiektywniej: Kreta ma może więcej do zaoferowania, jak popatrzymy na Elafonissi, Balos, Vai, Santorini i Chrissi.
              Ale Sycylia to np. Palermo i Monreale, Taormina i Etna, zabytki Syrakuz czy Agrigento, możliwość popłyniecia na Malte (niestety nierzadko drożej niż lot z Polski Ryanairem).
              Są też wielkie góry jak na Krecie, są ładne zatoki, chyba zwłaszcza na północnym i wschodnim wybrzeżu. Jest klimacik - Cefalu chyba równie klimatyczne co Rethymnon, a już na pewno zostawia w tyle atmosferą Stalidy i Malie.

Reasumując - no naprawdę nie mogę zrozumieć tego polskiego podejścia - jak wypoczynek to Kreta, jak Włochy - to Rzym i narty.
              Włochy - kraj południowy i śródziemnomorski jak Hiszpania i Grecja. Z tego jest bardziej znany niż z nart.
              • prefisso Poroszenko prosi? 11.12.14, 11:16
                ?
              • aseretka Re: Sycylia a Kreta 11.12.14, 22:38
                > Reasumując - no naprawdę nie mogę zrozumieć tego polskiego podejścia - jak
                > wypoczynek to Kreta, jak Włochy - to Rzym i narty.
                Niestety nie zgodzę się z Twoim twierdzeniem... Dla dużej większości forumowiczów Włochy, to jednak kraj wypoczynku podczas urlopu. Przejrzyj forum i pokaż ile wątków jest o nartach i miejscowościach zimowego wypoczynku. Lubisz statystyki, to chyba możesz to wykazać procentowo. :) Większość osób wypowiada się i pyta tu o spędzenie wakacji na wybrzeżu Adriatyku, w Toskanii czy Ligurii. O nartach i miejscowościach narciarskich znalazłam na forum Włochy naprawdę niewiele wątków. :) Rzym i owszem, bo to na pewno miejsce godne uwagi, ale i przy pobycie tu wiele osób zadawało pytania, gdzie wypocząć na wybrzeżu. A że Sycylia jest odległa tematycznie, to powodem nie jest, jak piszesz: brud, smród i ubóstwo, mafia i kradzieże ale odległość od Polski. Cyba większość polskich turystów wyjeżdżając na urlop do Włoch korzysta z własnego środka lokomocji. Dlatego bliższe są im w lecie rejony Jeziora Garda, okolice Wenecji czy wybrzeże Morza Tyrreńskiego w Toskanii, gdzie można zażywać kąpieli morskich od kwietnia do października:
                podroze.gazeta.pl/podroze/1,114158,4488640.html
                Sycylii niczego przy tym nie ujmuję, bo niewątpliwie jest to urocze miejsce, w którym kiedyś zagoszczę, nie przejmując się mafią ani brudem, smrodem i ubóstwem (nota bene w to ostatnie nie wierzę, bo ostatecznie Sycylia należy do Europy a nie do krajów Tzw. trzeciego świata.
                • dodekanezowiec Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 12:22
                  Też się nie zgodzę - Polacy bardzo często latają. Sycylia jest bliżej niż Tunezja. A Polacy jak rzep psiego ogona uczepili się Alanyi i Hersonissos na Krecie. aseretka, czy Ty kibicujesz włoskim klubom w piłce nożnej? Czy nie wqrza Cie, że ludzie kibicują Realom Madryt i Manchesterom, a nie włoskim drużynom?
                  • aseretka Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 19:10
                    > aseretka, czy Ty kibicujesz włoskim klubom w piłce nożnej? Czy nie wqrza Cie, że ludzie
                    > kibicują Realom Madryt i Manchesterom, a nie włoskim drużynom?
                    Od dawna, tj od połowy lat 70 ubiegłego wieku, kiedy to udało się naszej drużynie piłki nożnej "zatrzymać Anglię" nie kibicuję żadnemu klubowi, ani rodzimemu, ani obcemu. I nie wqrza mnie (bo niby dlaczego?), że ktoś kibicuje włoskim, niemieckim, angielskim czy innym klubom. Również nie mam zwyczaju krytykować kogoś, kto lubi spędzać wczasy w Tunezji, Egipcie, Turcji itd. dopóki ten ktoś nie uważa, że wybrany przez niego kierunek jest jedyny i słuszny. :) Lubię Włochy i sporo wakacyjnego czasu tu spędziłam, ale równie dobrze lubię spędzać urlop w Grecji, Francji, Hiszpanii, a nawet w Niemczech (Polska jest też jest piękna,ale na podróżach po niej spędziłam ponad 20 lat, kiedy to nie było możliwości zagranicznych wyjazdów, wiec proszę nie wyjeżdżać mi tu z patriotyzmem). Nie mam swojego ulubionego miejsca na wczasy w Europie- bo według mnie każde z nich warte jest uwagi - ale nawet gdybym je miała, to nie lansowałabym go na siłę innym, jak Ty Sycylię czy Cypr.
                • deec2 Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 19:13
                  aseretka napisała:

> Cyba większość polskich turystów wyjeżdżając na urlop do Włoch korzysta z własnego środka lokomocji. Dlatego bliższe są im w lecie rejony Jeziora Garda, okolice Wenecji czy wybrzeże Morza Tyrreńskiego w Toskanii, gdzie można zażywać kąpieli morskich od kwietnia do października:

Ano właśnie. Z jednej strony Włochy są krajem, w mojej opinii, bardzo łatwym od strony organizacyjnej, wraz z ogromną łatwością dotarcia drogą lądową, to jest w praktyce własnym samochodem. Prowadzą tam bardzo dobre drogi, łatwe do pokonania. Każda podróż samochodem ma jednak margines odległości, którego nie jesteśmy skłonni przekraczać, co w praktyce przekłada się na pokonanie około 1000-1200 km jednorazowo. Dotarcie na południe Włoch to nawet dla mieszkańców południowej Polski znacznie większa odległość. Biorąc pod uwagę, że dysponujemy limitem czasu, jaki możemy przeznaczyć na wakacje, rzadko decydujemy się na tak czasochłonny dojjazd. Samodzielne dotarcie do Kampanii, Kalabrii, Apulii, na Sycylię wymaga zatem alternatywnego środka transportu, to jest samolotu. Nie każdy jest zainteresowany przelotem największą europejską linią lotniczą w żółto-niebieskich barwach. Niewielu stać na przelot liniami tradycyjnymi. Biura podróży organizują wyjazdy do Włoch w ilościach śladowych, lotniska wylotów ograniczając praktycznie do Warszawy. Tymczasem do Grecji, na kontynent oraz wyspy, np. z Katowic latają niemal codziennie, do Tunezji kilka razy w tygodniu, do Turcji - kilkanaście. W takiej sytuacji wybór wydaje się oczywisty. Logicznym jest, że każdy, kto chce zaoszczędzić czas przeznaczony na dotarcie do miejsca wypoczynku wybiera samolot. Jeżeli nie chce lecieć niskokosztowcem, szuka innych przewoźników. Jeżeli cena przelotu jest trudna do zaakceptowania, wybiera Grecję, Tunezję, Turcję, to jest miejsca, do których łatwo i relatywnie tanio dotrze z biurem podróży.

• aseretka Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 19:35
                    Daec2, nic dodać, nic ująć. :)
                    • deec2 Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 19:40
                      aseretka napisała:

> Daec2, nic dodać, nic ująć. :)

O, dodać by można jeszcze kilka punktów, nie zachęcaj mnie, proszę :)
                      • aseretka Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 20:20
                        :)
                        • dodekanezowiec Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 21:15
                          "dyplomata to ktoś kto 2 razy pomysli..."
                          Italofil to ktoś kto 2 razy więcej zapłaci :)
                          • deec2 Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 21:40
                            dodekanezowiec napisał:

> "dyplomata to ktoś kto 2 razy pomysli..."
                            > Italofil to ktoś kto 2 razy więcej zapłaci :)

Jeżeli uważnie przeczytałeś, co napisałam, to wniosek o tym, że Italofil nie zapłaci 2 razy więcej, jest oczywisty. Wiadomo, że zorganizowanych wyjazdów do Włoch, o charakterze stacjonarnym, z przelotem, jest niewiele. Z oczywistych względów dotarcie na południe Włoch samochodem jest czasochłonne, a tradycyjnymi liniami lotniczymi w sezonie bardzo kosztowne, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi. O takim drobiazgu, jak przemieszczanie się na miejscu wynajętym samochodem, w obliczu słabo funkcjonującego transportu publicznego, też należy pamiętać. To plus łatwość dotarcia do Włoch północnych, odpiera stawiane przez Ciebie zarzuty o niechęci podróżowania do Włoch południowych. To nie jest niechęć, tylko brutalna ekonomia.
                          • aseretka Re: Sycylia a Kreta 12.12.14, 21:53
                            > "dyplomata to ktoś kto 2 razy pomysli..."
                            > Italofil to ktoś kto 2 razy więcej zapłaci :)
                            A czy ta zapłata musi być konkretnie związana z Sycylią... ? Jestem skłonna zapłacić za cokolwiek, nie tylko za wczasy, nawet 4 razy razy więcej, jeżeli tylko będzie mnie to odpowiadało. Głupi przykład... w butiku, który często odwiedzam za podobającą mi się sukienkę rzucono cenę 225,00 zł. Zrezygnowała, bo nie chodziło o to, że mnie na taki zakup nie stać, ale o to, że sukienka nie na tyle mi się podobała, aby zapłacić za nią taką cenę. Dzisiaj weszłam do tegoż butiku i już przy przy drzwiach, na moje powitanie, że postanowiłam coś sobie kupić, właścicielka od razu powiedziała: " O! ta ruda ma obniżoną cenę do 85,00 zł". Więc od razu bez przymierzania kupiłam, bo uważałam, że jest tyle warta. :)
                            Podobnie z wakacyjnym wypoczynkiem... Jeżeli uważam, że wart jest on swojej ceny, to zapłacę bez komentarza. Jeżeli za niższą cenę mam zagwarantowane lepsze warunki pobytu, to niestety... sorry Winnetou... ale nie będę przepłacała tylko dlatego, że jestem italofilem, którym tak naprawdę ( choć lubię Włochy) nie jestem, bo cieszą mnie pobyty w każdym zakątku Europy.
                            • dodekanezowiec Re: Sycylia a Kreta 13.12.14, 10:32
                              Wróćmy do sedna sprawy - jeżeli autorce wątku podobały się: Kreta, Turcja, Hiszpania, to spodoba również Sycylia.
                              • deec2 Re: Sycylia a Kreta 13.12.14, 15:54
                                dodekanezowiec napisał:

> Wróćmy do sedna sprawy - jeżeli autorce wątku podobały się: Kreta, Turcja, Hisz
                                > pania, to spodoba również Sycylia.

Tak, Kreta i to jest wszystko, co wiemy. Autorka nie precyzuje, którą część, rozumiem nadmorską, Turcji, Hiszpanii i Portugalii poznała.
                                Hiszpania - kilka tysięcy kilometrów wybrzeża kontynentalnego (zróżnicowane krajobrazowo, kulturowo), ciut-ciut wybrzeża nielicznych wysp - drobiazg, do tego interior.
                                Turcja - wybrzeże zróżnicowane, o odmiennych krajobrazach, rzeźbie terenu, architekturze, środek kraju nie istnieje.
                                Portugalia przy wyżej wymienionych, to już nic.
                                Ale autorce spodoba się Sycylia. Być może, a być może wybierze całkiem inny urokliwy zakątek, bez względu na nasłonecznienie, czy poziom opadów.

Tak naprawdę autorka niewiele napisała o swoich upodobaniach, zatem dała zbyt mało informacji, by móc formułować sugestie w sposób stanowczy. Kto zatem coś radził, to pisał o tym, co poznał i polubił.
                                • dodekanezowiec Re: Sycylia a Kreta 13.12.14, 20:42
                                  W swojej złośliwości przeoczyłeś "szczegolnie balos elafonnisi Istron" i zachwyt lazurowym morzem. I było jeszcze trochę kwestii z których można wysnuć wnioski - widziała bardziej zachodnią niż wschodnią.
                                  Pisanie o podobieństwach Sycylii czy Sardynii do Krety jest uprawnione.
                                  Po drugie - pisalem o Cefalu, Letojanni czy Giardini Naxos w tym kontekscie ze wiele miejsc w poludniowych Włoszech nie zapewnia tak dobrej infrastruktury turystycznej jak Kreta. A wymienione miejscowosci na Sycylii zapewniają nawet na wyższym poziomie.
                                  • deec2 Re: Sycylia a Kreta 14.12.14, 12:09
                                    dodekanezowiec napisał:

> W swojej złośliwości przeoczyłeś "szczegolnie balos elafonnisi Istron" i zachwy
                                    > t lazurowym morzem. I było jeszcze trochę kwestii z których można wysnuć wniosk
                                    > i - widziała bardziej zachodnią niż wschodnią.

Toteż w swojej wnikliwości tylko o Krecie napisałam, że wiemy coś o preferencjach autorki, ale wyłącznie dotyczących Krety.
                                    Nie napisała, co konkretnie zachwyciło ją w pozostałych krajach, które wymieniła, stąd zbyt mało danych, by sugerować określone miejsca. Chyba, że odnosząc je wyłącznie do Krety zachodniej. Tylko przy takim odniesieniu Twoje twierdzenia mogą być uprawnione, o ile autorka podziela prezentowane przez Ciebie widzenie rzeczywistości.

• dodekanezowiec Re: Sycylia a Kreta 14.12.14, 12:26
                                      Ech (machnąłem ręką) - faktycznie ktoś wywołał wątek, nie wiadomo o co mu do końca chodziło, porzucił wątek, a inni się spierają :)
                                      • wislok1 Cóż 14.12.14, 15:24
                                        Założycielka wątku w jednym zdaniu zrobiła z 30 błędów ortograficznych i stylistycznych.
                                        Tak niechlujnie piszącej osoby dawno nie czytałem.
                                        Albo prowokacja, albo ktoś kto gardzi innymi, traktuje ich jak śmieci, bo elementarny szacunek do forumowiczów nakazywałby, żeby jej prośba o pomoc była napisana poprawnie.
                                        A ludzie zamiast jej zwrócić uwagę, to się kłócą, co jej poradzić
                                        • singsing74 Re: Cóż 15.12.14, 22:14
                                          Tak to jest jak chce się zacząć zwiedzać świat, nie kończąc podstawówki.
    • Gość: wakamar Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.15, 22:55
      Choć Włochy są w całości atrakcyjne, to ja zdecydowanie wolę wyspy, a przede wszystkim Sardynię. Tu znajdziesz trochę info o niej wakacjewlochy.lh.pl/tag/sardynia/. Sama wyspa jest droga, ale jak się wie jak, to można na własną rękę za całkiem fajne pieniądze sobie wyjazd zorganizować:)
    • wit5312 Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 23.01.15, 18:04
      Witam! Pobyt we Włoszech w czerwcu br. Proszę o wskazówki na temat pobytu w Toskanii. Okolice Florencji, Sieny, Pizy, i inne miejscowości. Szczególnie chodzi o koszty jedzenia, parkingów, wejść np. do muzeów, co zwiedzić?
      • marghe_72 Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 06.02.15, 16:23
        wit5312 napisał:

> Witam! Pobyt we Włoszech w czerwcu br. Proszę o wskazówki na temat pobytu w
        > Toskanii. Okolice Florencji, Sieny, Pizy, i inne miejscowości. Szczególnie c
        > hodzi o koszty jedzenia, parkingów, wejść np. do muzeów, co zwiedzić?

a przeglądałeś forum?
        To kopalnia wiedzy, tylko trzeba poszperać
        • dodekanezowiec Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 15.02.15, 20:42
          Wrócmy do tego, że autorka wątku chyba nie jest z Polski - świadczą o tym liczne błędy ortograficzne. I ta "Creta", z która pojawiła się dzis na forum Grecja - przypomniala mi o niej. Ale własnie dlatego nie mierzcie jej swoją miarą - Polaka zarabiającego np. 3 tys. zł i mającego stosunkowo blisko z poludnia Polski samochodem do Toskanii, a przeliczającego że Sycylia samolotem za 3,5 tys./os. to drożej niż Kreta samolotem za 2,8 tys. Wątek założyła osoba, która zarabia pewnie z 2 tys. euro, więc "Sicily" nie będzie za droga.
          • xxescadaxx Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 16.02.15, 15:19
            Dziekuje pozdrawiam i tak masz racje nie mieszkam w polsce ale jestem polka bo tam sie urodzilam i wychowalam na poczatku dziecinstwa tak zarabiam duzo wiecej i z tej uwagi troche podrozuje .Pracuje z europejczykami a szczegolnie z wlochami i jednak jade w te strony wloch zamieszkale przez mojego szefa na zaproszenie rodziny w maju i napewno opisze jak mi sie podobalo dziekuje pozdrawiam i milych podrozy i do zobaczenia jestem zawsze mila i zyczliwa i nikogo nie chce obrazac :)
          • Gość: Lugi Dzieci neostrady, czyli gimbaza w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.15, 18:14
            dodekanezowiec napisał:

> Wrócmy do tego, że autorka wątku chyba nie jest z Polski - świadczą o tym liczn
            > e błędy ortograficzne. I ta "Creta", z która pojawiła się dzis na forum Grecja
            > - przypomniala mi o niej. Ale własnie dlatego nie mierzcie jej swoją miarą

Oczywiście, że nie jest z Polski, jest z kosmitką...
            Ciekawe, że w tym wątku xxescadaxx
            była mężczyzną i jakoś umiała pisać bez błędów i z polskimi literami:

malaga wynajem auta Dodaj do ulubionych
            xxescadaxx ☺ 20.07.10, 19:17 Skasujcie Odpowiedz
            Za 2 tygodnie wybieramy się na costa del sol i chciałbym wypożyczyć
            samochód. Ponieważ będę to robił pierwszy raz to chętnie wysłucham wszelkich
            wskazówek -
            na co zwrócić uwagę, czego unikać, na co nie dać się naciągnąć
            forum.gazeta.pl/forum/w,204,114388058,114388058,malaga_wynajem_auta.html
            • xxescadaxx Re: Dzieci neostrady, czyli gimbaza w natarciu 22.03.15, 11:50
              Gość: Lugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.15, 18:14
              odpowiedz. To bardzo prosto wyjasnic z jednego forum korzysta para maz i zona o Przepraszam cale forum jesli kogos urazilam no jak tam mozna aby rodzina mniala jedno forum z ktorego korzysta wspolnie .Dziekuje wszystkim milym osoba za wszelkie informacje a tych mniej radosnych pociesze ze juz nie bede tak czestym gosciem i nie musza odpowiadac na moje pytania jesli nie chca niech znajda inna ofiare a ja i moja rodzina pozdrawia jestesmy radosni szczesliwi i zyczymy wszystkim USMIECHU :)))))))))))))))
              • Gość: Luigi Re: Dzieci neostrady, czyli gimbaza w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.15, 00:46
                Kończ waść, wstydu oszczędź
                • xxescadaxx Re: Dzieci neostrady, czyli gimbaza w natarciu 23.03.15, 14:48
                  OdpowiedzGość: Luigi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.15, 00:46
                  Uprzejmnie prosze o lepszy nastroj wiem ze ciezkie jest zycie , i prosze o nie komentowanie moich postow z zyczliwoscia pozdrawiamy lubiacych podroze i radosc ZYCIA :)
                  • hansk Re: Dzieci neostrady, czyli gimbaza w natarciu 03.04.15, 21:28
                    Dlaczego właśnie Sycylia, może Umbria, byłam w wielu rejonach Włoch, ale tak naprawdę najfajniejsza była Umbria, góry, jezioro, i fajne krajobrazy , ścieżki do chodzenia. Załączam link obejrzycie sami.
                    www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM
    • niunia36 Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 11.08.23, 08:49
      Cześć, ja do Włoch, www.narty-wlochy.pl/, proponuję wybrać się w góry. Zapewniam Cię, że jest tam pięknie zarówno latem, jak i zimą.
      • dodekanezowiec Re: Wakacje we wloszech gdzie porosze o wskazowki 11.08.23, 22:47
        WySPAMierdalaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka