Dodaj do ulubionych

lido di Jesolo

27.01.15, 11:22
co ciekawego jest do zobaczenia w tym mieście? jak wygląda plaża? jak dojechać do Wenecji, autem czy autobusem, czy pociągiem? jakie są ceny w restauracjach i w sklepach? czy we włoszech są winiety? jak nie to czy autostrady są płatne? dokładnie co ciekawego w Wenecji jest do zobaczenia?
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: lido di Jesolo 27.01.15, 19:18
      Na tej stronie jest chyba wszystko, o co pytasz:
      www.italyheaven.co.uk/veneto/lido-di-jesolo.html
      Dowiesz się, jak wyglądają plaże, jak dojechać do Wenecji, co ciekawego jest do zobaczenia w mieście.
      Autostrady niestety są we Włoszech płatne w zależności od przejechanego odcinka.
      www.dalnicni-znamky.com/pl/wlochy.html
      > co ciekawego w Wenecji jest do zobaczenia?
      Z całą pewnością pływające po kanałach gondole i śpiewający barkarolę gondolierzy. :) Co jednak dokładnie do zobaczenia w tym mieście łatwo poszukać korzystając chociażby z google.
      • ham.mer Re: lido di Jesolo 27.01.15, 23:42
        dziękuję
        nikt nie był w lido di Jesole? google znam, interesują mnie opinie ludzi, nie linki do stron po angielsku
        dzisiaj się dowiedziałem, że znajomi proponują nam wyjazd do tego miasta i na gorąco dałem trochę pytań
        od tego czasu dowiedziałem się o opłatach za autostrady i nie tylko, uściślijmy interesują mnie opinie ludzi, którzy byli w mieście lido di Jesole, angielskie linki proszę sobie darować
        • elde23 Re: lido di Jesolo 01.02.15, 11:58
          Zadajesz pytania zanadto ogólne. O Wenecji możesz poczytać w przewodnikach, są to całe książki, i nie sposób ich cytować, tym bardziej, że nie wiemy, co cię interesuje. Na tym forum pyta się o dyskonty i outlety, o których nie mam pojęcia, ale mogę podpowiedzieć, gdzie obejrzeć obrazy Tintoretta. Dlatego musisz zadawać pytania bardziej szczegółowe, i jednocześnie ujawnić swoje zainteresowania.
          Z kolei Lido di Jesolo, to miejscowość typowo wypoczynkowa. Coś w rodzaju Sopotu i jego Monciaka, tyle że długiego na kilkanaście kilometrów. W sumie nic atrakcyjnego, oprócz plaży i morza. Do Wenecji można dojechać następująco:
          -samochodem, raczej dla masochistów
          -autobusem bezpośrednio
          -autobusem do Punta Sabbioni, i dalej promem /najwygodniejsza opcja/, lub
          -samochodem do P.S. i jak wyżej
          -stateczkiem z plaży, opcja dla leniuchów.
          Widzisz, że nie sposób na twoje pytania odpowiedzieć jednym zdaniem.
          Koszt przejazdu do Włoch znajdziesz w wyszukiwarce, bo możliwości jest kilka, ale płaci się za winiety w Czechach, Austrii a we Włoszech w kasach na autostradzie.
          Pamiętać należy, że Włochy to drożyzna, a usługi i gastronomia na coraz niższym poziomie.
          Jedyne, co warto oglądać, to zabytki i muzea, ale o to nikt nie pyta na tym forum.
          • ham.mer Re: lido di Jesolo 01.02.15, 17:11
            dziękuję,
            opinia ciekawa, trochę po czasie, bo zdecydowaliśmy się nie pojechać razem ze znajomymi,
            powód osobisty,
            trochę mnie dziwi, że ludzie na forum znają z detalami kilka campingów, a nikt nie zna bardzo znanej miejscowości wypoczynkowej, wszystkie opinie o lido di Jesolo są ogólne, zdawkowe, brak jest jakichkolwiek konkretów, czyli nikt tam nie był na wczasach
            • deec2 Re: lido di Jesolo 02.02.15, 10:04
              Najwyraźniej nikt nie był. Masz linki od aseretki, poczytaj, obejrzyj. Nie wypoczywałam w Lido di Jesolo, ale byłam. Nic nie odróżnia tego wczasowiska od innych nad północnym Adriatykiem, to i nie ma o czym pisać. Blokowisko, jakich wiele w tej okolicy. Street view pewnie jest dotępny, więc każdy może się przekonać, co zarejestrowały kamery zespołu Google.
              • ham.mer Re: lido di Jesolo 02.02.15, 14:53
                po co istnieje forum? żeby były tu bezproduktywne pyskówki w wątkach o Cortinie deAmpezzo lub Limone sulGarda? albo dyskusje jaka będzie pogoda? innego sensu nie widzę, bo nikt, kto tu się pytał o pomoc, pomocy nie uzyskał! pardon, wyjątkiem są campingi
                • deec2 Re: lido di Jesolo 02.02.15, 17:30
                  Skoro masz takie zdanie, Twoja wola.
                  Uzyskanie pomocy kojarzy mi się z konkretyzowaniem pytań, formułowaniem potrzeb, ujawnianiem zainteresowań. Skoro ich nie ujawniłeś, to nie licz na to, że ktokolwiek zabawi się we wróżkę. Zresztą nie każdy jest wyposażony w stosowny zestaw złożony z kryształowej kuli i czarnego kota, więc jak zająć się tym jakże wymagającym zajęciem?
                  • ham.mer Re: lido di Jesolo 02.02.15, 19:31
                    po co dorabiać ideologię do swojej niewiedzy? nie przebywałaś w lido di Jesolo i na tym koniec
                    tak ma wyglądać forum internetowe o turystyce? lepiej żeby go nie było, przynajmniej ludzie, którzy szuka pomocy, nie stracą czasu i nerwów
                    • deec2 Re: lido di Jesolo 02.02.15, 22:15
                      ham.mer napisał(a):

> po co dorabiać ideologię do swojej niewiedzy? nie przebywałaś w lido di Jesolo
                      > i na tym koniec
                      >

Sugeruję czytanie ze zrozumieniem. Napisałam, że nie wypoczywałam tam, ale byłam. Wniosek, zwizytowałam, poznałam w stopniu wystarczającym do porównań z innymi miejscami wschodniego wybrzeża północnych Włoch.
                      Jeżeli znasz je choć trochę, to zrozumiesz, w czym rzecz. Jeżeli nie, skorzystaj z pomocy udzielonej przez aseretkę. Ponadto wykaż inicjatywę, potrudź się trochę i sam poczytaj. Materiałów jest sporo, w różnych językach. Potem zadaj konkretne pytania.
                • Gość: Luigi Re: lido di Jesolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.15, 20:04
                  Nie ma sensu forum, gdzie leniwce oczekują gotowców.
                  Planujecie pojechać bez biura podróży, to czytajcie internet, poza tym marsz do księgarni, kupcie sobie przewodnik i nie zawracajcie ludziom d..
            • marghe_72 Re: lido di Jesolo 06.02.15, 16:30
              ham.mer napisał(a):

> trochę mnie dziwi, że ludzie na forum znają z detalami kilka campingów, a nikt
              > nie zna bardzo znanej miejscowości wypoczynkowej, wszystkie opinie o lido di Je
              > solo są ogólne, zdawkowe, brak jest jakichkolwiek konkretów, czyli nikt tam nie
              > był na wczasach

Surprise surprise - byłam. I NIGDY nikomu nie polecę.
              Wyjątkowo nieładne miasteczko, pełne betonowych hoteli i apartementowców, miernej jakości restauracji i sklepów pełnych badziewia wszelakiego.
              Unikałabym jak ognia. To już Caorle ciekawsze
              Jedyny plus to bliskość Wenecji, Padwy itp
        • Gość: Milaczek-k1 Re: lido di Jesolo IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.15, 14:37
          Sama miejscowość Lido di Jesolo to blokowisko z zastawionym dostępem do plaży przez hotele. Opisała to trochę lakonicznie dec2. Podroż do Wenecji dokładnie przybliżyła elde23 (brak tylko cen,bo te się zmieniają) dorzucam więc tylko garśćmoich subiektywnych spostrzeżeń.
          Ceny. Nominały jak w Polsce np. u nas obiad 40 zł to w Lido di Jesolo w tym samym lub gorszym standardzie 40eu. Wina: te ich chianti i presco taniej wychodzą w Polsce, więc jeśli nie jesteś kiperem tam raczej stosować żołądkową gorzką, gdyż czysta z powodu gorąca w ogóle nie wchodzi w rachubę ( ew. termosik z lodem) Bezpłatna piaszczysta plaża wypełniona jest z wyjątkiem wąskiego pasa przy morzu leżakami i parasolami, których wynajęcie kosztuje 13-14 eu Chyba, że wolisz leżeć jak jakiś wieśniar na ręczniku tuż przy morzu. Plażowe atrakcje to ciasnota(sąsiada masz o 0,5m), rejsik łódką (niby piracką) sadło większości turystów i zaczepki obywateli o mocno ciemnym kolorze skóry, którzy oferują atrakcyjne towary np. sukienki i torebki od Dolce& Gabbana. Widziałem jak, zadowolona amerykanka kupowała Jane Birkin bag. Jakiego szyku by wśród koleżanek zadała Twoja kobieta gdybyś jej kupił coś podobnego. Po plaży i małym co nieco ,dobrze się jest udać do klubu (dyskoteki,tancbudy)których tu pełno. Drinki przystępne od 7eu .Muzyka to lokalna młócka. Kobiety....brak znajomości języka wymusza posłużenie się urokiem osobistym. Broń Boże nie dać się naciągnąć na twz wieczór włoski. Za wygórowaną cenę podadzą ci makaron w kilku wersjach. Co danie to z czym innym i butelkę wytrawnego sikacza. Biada się zagadać z sąsiadem np. o walorach i urodzie kelnerki,by obsługa sprzątnęła ci ze stołu ledwo napoczętą potrawę. Kierownik sali też taki jakiś. Na zwróconą uwagę, że ci przy sąsiednim stoliku suszą już trzecia flaszkę a u was tylko jedną ,zamiast przeprosić za gapiostwo i błyskawicznie donieść, mówi : „nie rozumiem czy ktoś z państwa nie miał wina?”Po tak atrakcyjnie spędzonych dniach, wyjazd do Wenecji,ale także pobliskiej Padwy i Werony, wydaje się być bezsensem. Szkło weneckie i maski karnawałowe możesz kupić taniej w butikach Lido. Unikasz możliwości zgubienia się,tłoku na placu św Marka i straty dużej ilości pieniędzy na przejazdy,wstępy i toalety. Te gondole o których pisze Aseretka to żadne atrakcje!Czółna jak na mazurach tyle ,że krzywe! Gdyby nie gondolier to musiałbyś balansować własnym ciałem by prosto siedzieć. I ten koszt!!!Minimum 80eu Wszystkie pomalowane na czarny kolor. Aż nudno No chyba że jesteś graficiarzem to masz duże pole do popisu. Gdybyś się jednak zdecydował i chciał tam pojechać to pamiętaj o małym krzesełku rybackim, by usiąść na nim dla odpoczynku. Z wyjątkiem mostu Rialto to nie klapniesz (bezpłatnie) nawet na stopniach kościołów, gdyż są zastawione barierkami. Plecak ( drinki i termosik z lodem) by wejść do wnętrz( katedry,pałac dożów,wieża) trzeba przechować ,(zagrożenie terroryzmem) w wyznaczonych miejscach, do których prowadzą strzałki i napisy. (niestety nie po polsku)Ale po co tam wchodzić Przecież znając google możesz się dowiedzieć kto to doża i co to jest podłoga wenecka.
          Dość jednak żartów!Piszesz " google znam, interesują mnie opinie ludzi, nie linki do stron po angielsku" Otóż twierdzę ,że nie masz pojęcia o użyciu jakiekolwiek wyszukiwarki ,a co dopiero Google!!Wystarczyło w wyszukiwarkę na forum Włochy wbić nazwę Lido di Jesolo ,kliknąć przycisk „treść” ,zatwierdzić OK i miałbyś 492 posty po POLSKU n/t Lido di Jesolo. O zabytkach Wenecji nie wspomnę Gdybyś znał i używał Google to wiadomości z linka aseretki przetłumaczyłbyś co prawda kalekim tłumaczem Google!!Posiadłbyś jakąś wiedzę i nie zgłaszałbyś chimerycznych pretensji do wszystkich jak jakiś burak. Masz jednak możliwość się zmienić:) .Najlepiej zacząć od zmiany nicka ,gdyż ten ,który posiadasz, kojarzy się z młotkiem lub z szynką nazywaną popularnie d..pa wołowa. Sorki. ale tak mnie spieniłeś,że zapomniałem hasła do logowania!
          • ham.mer Re: lido di Jesolo 04.02.15, 15:11
            po pierwszym moim pytaniu o lido di Jesolo zajrzałem wieczorem do google i znalazłem
            około 8 170 000 wyników, dowiedziałem się o parku wodnym Aqualandia, SEA LIFE - AQUARIUM, TROPICARIUM PARK, jakim autobusem dotrzeć do promu w Punta Sabbioni, o innych wycieczkach, itd.
            czekałem cierpliwie aż wreszcie ktoś o tym napisze i co było dla mnie najważniejsze, napisze, czy warto z tych atrakcji skorzystać, czy mu się spodobało!!!
            tylko, że nikt z ludzi na forum o tych atrakcjach nie ma zielonego pojęcia, tak jak nie ma zielonego pojęcia o całej miejscowości,
            miejscowości, która jest najbardziej znanym kąpieliskiem koło Wenecji,
            a uważacie się za wielkich znawców Włoch!!!
            to tak jakby na forum o Polsce nikt nie wiedział nic o Sopocie!!!
            czasem mam wątpliwości, czy chociaż połowa z was była choć raz we Włoszech
            gdybym zapytał się każdy inny kurort nad morzem lub w górach, byłoby to samo,
            nic nie wiecie!!!
            znacie trochę campingów po sezonie i zwiedzacie zabytki, dobre i to,
            ale poza tym umiecie tylko filozofować i obrażać, czego twój post jest najlepszym przykładem
            • sempre_dritto Re: lido di Jesolo 04.02.15, 16:08

Po pierwsze, to porównanie do Sopotu jest nietrafione, lepszym przybliżeniem byłoby chyba Mielno - tyle, że fakt - w Mielnie nie ma Aqualandii.
              Po drugie - w stanie bezrozumnego oszołomienia, oskarżasz nas o niemanie pojęcia o atrakcjach tegoż Jesolo. Tu nikt nie ma obowiązku odpisywania i opisywania, np. jak wygląda plaża. Tu ludzie piszą dla przyjemności, a nie z obowiązku i nie tyle "znawcy Włoch", co Italianofile - a że wolą jakieś tam zabytki...no wiesz póki co to wolny kraj.
              • deec2 Re: lido di Jesolo 04.02.15, 17:10
                Hmmm... Po tym, co kierowca wielkiego amerykańskiego samochodu napisał piętro wyżej, wnoszę, iż celem zainicjowanego przezeń tematu nie było pozyskanie wiedzy, a prowokacja: odpowiedzą mi merytorycznie, czy nie? A że przy okazji wykazał się wyjątkowym poziomem, to jest, jak jest.
                Poza wszystkim, nie zauważyłam, by Lido di Jesolo było tłumnie odwiedzane przez turystów z Polski. We Włoszech północno-wschodnich są inne miejsca przez nas częściej odwiedzane, a podobne w charakterze.
                • ham.mer Re: lido di Jesolo 04.02.15, 21:11
                  teoria spiskowa?! celem najpierw było uzyskanie wiedzy, pierwsza odpowiedź na moją prośbę zniknęła, autor(ka) gelati, wycięto ją z uwagi na wyjątkowe chamstwo,
                  nie ukrywam, że się wkurzyłem, poszukałem informacji w google, dowiedziałem się trochę o lido di Jesole
                  każdy kto zabiera się do podróży, wie że informacje z google trzeba zweryfikować, dlatego potrzebowałem opinii i o opinie poprosiłem
                  i okazało się, że nikt nic nie wie!!!
                  i jest to w większości przypadków normą na tym forum, np. ostatni wątek o karnawale w Wenecji, zamiast konkretnej odpowiedzi link do artykułu angielskiego,
                  ludzie zmieńcie się!!!
                  • 46borys Re: lido di Jesolo 04.02.15, 21:30
                    Chłopie, jak ta twoja kobita z tobą wytrzymuje? Marudzisz jak stara panna na wydaniu. Ludzie ci odpowiadają, podają linki z informacjami, opisują jak dojechać do Wenecji, dowiedziałeś się, jakie są opłaty za autostrady, a dla ciebie to ciągle nie to. Powtórzę za deec2, Lido di Jesolo to blokowisko i nie ma o czym pisać. Chcesz opinii innych? Zastanów się? Co z tego, że 10 osób napisze ci, że see life aquarium albo tropicarium park, to wspaniałe miejsca, a 10 innych ludków rzeknie, że to badziewie? Albo, że warto wydać ileś tam eurosów za wstęp do Aquaparku Aqualandia (tego, że jest tam park wodny, jak sądzę z twoich wpisów nie wygooglałeś), a dla innych taka rozrywka i spędzenie wolnego czasu jest nie odpowiednie, bo nawet śpiąc w Lido di Jesolo wolą zwiedzać zabytki położonej w pobliżu Wenecji, Padwy, Werony. W Jesolo atrakcją jest jeszcze pole golfowe, ale nie przypuszczam żeby to była twoja ulubiona rozrywka. Można też wieczorami spacerować po deptaku, gdzie przewijają się tłumy wyfiokowanych gospodyń domowych z różnych krajów Europy, a w położonych przy promenadzie dyskotekach można balangować do białego rana zadając szyku innym wczasowiczom. Ceny w okolicznych restauracjach raczej nie na twoją kieszeń, czyli odradzam zaglądanie tam jeżeli kiedyś wybierzesz się do tego najbardziej znanego kąpieliska koło Wenecji.
                    Na twoje wątpliwości >czy chociaż połowa z was była choć raz we Włoszech< mogę odpowiedzieć tylko, że ja mam wątpliwości, czy ty bywałeś gdziekolwiek poza granicami Polski. Ja byłem raz w Lido di Jesolo 3 dni i no more! (co znaczy >nigdy więcej<, ponieważ obcy jest ci angielski nawet w podstawach, więc możesz mnie nie zrozumieć i przetłumaczyć >no more<, jako >chętnie tam wrócę<) Odpowiada ci taka opinia? Ale moim zdaniem Lido di Jesolo jest wspaniałym miejscem, szczególnie dla ludzi pytających się, co dokładnie ciekawego w Wenecji jest do zobaczenia.. Sądząc po tym pytaniu, albo to prowokacja, albo pytanie osoby o bardzo wąskich horyzontach, dla której Wenecja jest odległą galaktyką. Dziwi mnie też, że opiekunka forum nie skasowała twojego wpisu obrażającego wszystkich innych użytkowników forum. > tak, jesteście aroganccy, wredni, wstrętni< Tym bardzie to dziwi o twoim ostatnim wpisie, że > pierwsza odpowiedź na moją prośbę zniknęła, autor(ka) gelati, wycięto ją z uwagi na wyjątkowe chamstwo< A ty chłopie, jaki jesteś? Czyżbyś sam zgubił literę C w swoim nicku? Zamknij już lepiej ten wątek i zamilcz na wieki wieków, amen. Lido di Jesolo nie jest już przecież dla ciebie interesującym miejscem, bo >zdecydowaliśmy się nie pojechać razem ze znajomymi, powód osobisty,<
                    • ham.mer Re: lido di Jesolo 04.02.15, 21:59
                      ładny słowotok,
                      naprawdę myślisz, że wszyscy Polacy mają obowiązek znać dokładnie zabytki Wenecji?!
                      ktoś kto nigdy tam nie był, nie ma prawa poprosić o pomoc?!
                      może po prostu trudno mu to wszystko naraz ogarnąć?
                      za kogo ty się uważasz?! co za bezczelność!
                      • 46borys Re: lido di Jesolo 05.02.15, 22:24
                        Chłopie, nie znam osoby znającej wszystkie zabytki Wenecji. Nawet nie jestem pewien, czy wszyscy Wenecjanie je znają. Wymienienie jednak tych, które są najbardziej znane to cała litania. W jeden dzień ich nie ogarniesz, a i miesiąc to mało. Jak ktoś słusznie zauważył zapomniałeś napisać, co cię interesuje. Kościoły, architektura, muzea? A może aquaparki, plaże, dyskoteki i inne tego typu miejsca rozrywki? Nie napisałeś o swoich preferencjach, to nie dziw się, że nie sposób odpowiedzieć z konkretami, których to w każdym wpisie żądasz na twoje ogólnikowe pytania. Też można powiedzieć, że to bezczelność!
            • 1mariol1 Re: lido di Jesolo 09.04.15, 20:10
              Lido di Jesolo - warto, ale chyba lepiej przed sezonem lub po, byłam z rodziną we wrzesniu (ja mąż i 2,5letni synek). Do Wenecji najlepiej wybrac sie wykupując w biurze informacji turystycznej bilet na wszystkie przejazdy, czyli autobus w do Punto Sabioni i powrot do Lido + prom do wenecji i powrót + wszystkie tramwaje wodne po wenecji) nie pamietam kosztu ale wychodziło najtaniej. bilet jest całodzienny i jego aktywacja jest w momencie skasowania w autobusie do Punto Sabioni. Rezerwując hotel warto spytac czy w cenie jest serwis plazowy, czesto jest, wiec nie ma dramatu. W Lido kazdy znajdzie cos dla siebie, mozna sie zabawic, mozna wypocząc i dla dzieci jest duzo atrakcji. to nie prawda ze kolacja kosztuje krocie. Zalezy gdzie i co, ale dobra pizza lub jakis makaron dla 2 osob + 1l wina zakreci sie ok 20-30 eur - to nie jest majatek. w aqualandii nie bylam , byla juz nieczynna - ale robi wrazenie i na pewno tam sie wybiore. My z urlopu bylismy zadowoleni bardzo, w tym roku jade jeszcze raz w czerwcu - mam niedosyt :) Nie warto słuchać tych co to im sie wszedzie nie podoba;)
    • Gość: Luigi Re: lido di Jesolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.15, 00:13
      Nie tup nóżką i się uspokój, nikt nie ma obowiązku odpowiadać na prośby twoje i innych
      Skończ z postawą roszczeniową i zacznij sam troszczyć się o swoje sprawy, nie szukaj jeleni
    • poatyzator Re: lido di Jesolo 03.02.15, 08:14
      Problem polega na tym, że mało osób pisze, przez co trudno znaleźć interesujące treści. Ja tylko kilka razy przejeżdżałem przez Lido di Jesolo i wygląda jak wszystkie kurorty nadmorskie w tamtej okolicy. Hotele i plaża, nic szczególnego.
      Co do samego forum, to niestety masz rację. Gdy zapyta się o coś konkretniejszego, to raczej można dostać zestaw banałów i może jedną rzeczową odpowiedź. Jednak większość forumowiczów zna kempingi lub przewodnikowe atrakcje. Trochę mnie zdziwiło, że tak mało wpisów na temat Lido - w końcu pełno tam kempingów i wiosek wakacyjnych.
      • singsing74 Re: lido di Jesolo 05.02.15, 15:16
        poatyzator napisał:

> Problem polega na tym, że mało osób pisze, przez co trudno znaleźć interesujące
        > treści. Ja tylko kilka razy przejeżdżałem przez Lido di Jesolo i wygląda jak wszystkie kurorty nadmorskie w tamtej okolicy. Hotele i plaża, nic szczególnego.
        > Co do samego forum, to niestety masz rację. Gdy zapyta się o coś konkretniejsze
        > go, to raczej można dostać zestaw banałów i może jedną rzeczową odpowiedź. Jedn
        > ak większość forumowiczów zna kempingi lub przewodnikowe atrakcje. Trochę mnie
        > zdziwiło, że tak mało wpisów na temat Lido - w końcu pełno tam kempingów i wio
        > sek wakacyjnych.

Sam sobie odpowiedziałeś na to, dlaczego tak mało wpisów o tej miejscowości.

Co do kempingowiczów, to sprawa wygląda tak, że tamtejsze wioski wakacyjne zazwyczaj zapewniają wszelkie atrakcje, więc wypady do miasteczek typu Lido właściwie ograniczają się do sporadycznych spacerów, zakupów czy zjedzeniu czegoś w restauracji. Poza czystością i ładną zielenią, trudno tam się zachwycać się np. architekturą. Kemping jest jednak bardzo dobrą bazą wypadową do niezbyt odległych w tym rejonie, naprawdę ciekawych miejsc.

To, że większość zna i opisuje przewodnikowe atrakcje, to też nic dziwnego. W końcu większość z nas spędza na wakacjach 2 tygodnie i w tym czasie chce odpocząć, a przy okazji coś zwiedzić, więc zwiedzamy sztandarowe atrakcje czy zabytki.

Na forum można jednak znaleźć szczegółowe informacje od osób, które we Włoszech mieszkają, czy zwiedzają je już od kilku (kilkunastu) lat, ale ze zrozumiałych względów jest ich zdecydowanie mniej.

Żeby nie było, że nie w temacie, to napiszę że kilka lat temu 19 letni kuzyn z dziewczyną byli w Lido di Jesolo i bardzo im się podobało. Wtedy nie interesowały ich jednak Wenecja czy Padwa, a raczej dobra zabawa i wypoczynek na plaży. Chwalili sobie również pobyt w tamtejszym parku wodnym.
        • Gość: orka Re: lido di Jesolo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.15, 08:47
          Dokładnie, masz rację. Jesolo to raj dla miłośników dyskotek i płaskiej, piaszczystej plaży z leżakami.
          Sama swoją przygodę z Włochami zaczęłam od Lido di Jesolo i Miramare di Rimini, mając 16 lat. Wtedy oczywiście w Wenecji, czy Padwie, a potem w Rzymie, też mi się podobało, ale najważniejsza była zabawa (np. w wesołym miasteczku, którego już nie ma) i poznawanie młodych Włochów ;) Jakoś nawet rodzin z dziećmi tam nie zauważałam, miasto było opanowane przez młodzież.
          Aqualandia - to już zupełnie coś innego. Jeśli ktoś lubi wodę, niezależnie od wieku znajdzie tam coś dla siebie.
    • deec2 Re: lido di Jesolo 03.02.15, 10:52
      Cóż, strony zredagowane w języku angielskim też można przeczytać, zaś w razie potrzeby przetłumaczyć. Wyraźnie napisałam, że Lido di Jesolo nie różni się czymkolwiek od blokowisk wybrzeża północnego Adriatyku. Jeżeli je znasz, wiesz o czym mowa.
      Obrażaj sobie dowolnie kogo chcesz i jak chcesz, tylko nie licz w tej sytuacji na czyjąkolwiek pomoc.
      Ponadto, sugeruję naukę czytania ze zrozumieniem. Konkretów we wpisach jest sporo. Kto chce, znajdzie je bez trudu.
    • Gość: Luigi Re: lido di Jesolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 23:05
      Skończona przemowa ?
      Ty i tobie podobni zostali potraktowani tak, jak na to zasługują. Strać się i nie wróć więcej, a sio !
    • Gość: Milaczek-k1 Re: lido di Jesolo IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.15, 23:08
      >i okazało się, że nikt nic nie wie!!! <
      Oczywiście! Jeśli ktoś zadaje pytania typu: jaki jest długi sznurek?
      >znalazłem około 8 170 000 wyników, <
      I co nie wyciągnąłeś wniosków ,że pytania były delikatnie mówiąc nieprecyzyjne a poprawne i w miarę wyczerpujące odpowiedzi zawierała by 100 stronicowa książka- przewodnik. Tyw swoim zacietrzewieniu wyciągnąłeś wniosek cytuję ?i okazało się, że nikt nic nie wie?!!! a z ludźmi, którzy chcieli ci jakoś dopomóc, próbując się dowiedzieć o jakie informacje ci chodzi, rozpocząłeś polemikę, stawiając ich pod murem niewiedzy. W tym zacietrzewieniu tkwisz nadal dowodem twoja ocena ostatniego wątku o karnawale w Wenecji, Czy to nie ty go podjąłeś? Pytania bardzo podobne do twoich. Wręcz precyzyjne!!> Jestem w dolomitach chcę znaleźć się we wtorek w Wenecji. Jak to ogarnąć?< Bez szklanej kuli różdżki, ew zdolności telepatycznych, najlepszy concierge nic tu nie pomoże. I kto się tu powinien zmienić?
      "Arogancja,chamstwo,wredność,pogarda....." Chłopie !!!Ty jesteś niereformowalny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka