Dodaj do ulubionych

Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie?

02.03.15, 09:15
Witam,
Planuje wakacje i jako jeden z kierunków pod uwagę biorę wlasnie Włochy :)
Wybieram sie sama z trojka dzieci (1,5 roku, 8 lat i 16 lat). Najpierw chce wyhaczyc jakis tani lot a pozniej znaleźć kwaterkę. Doradzcie mi czy to jest dobry pomysł... I czy faktycznie tak wychodzi taniej czy lepiej i bezpieczniej jednak z biurem podróży? Konkretnego miejsca jeszcze nie wybrałam. I tu proszę o radę. Zeby był jakis rozsądny transport z lotniska, w miarę blisko do rożnych ciekawych miejscowości, ponieważ nie zamierzam całego urlopu spędzić tylko na plazy ;) i wlasnie bezpiecznie. Bo wiecie, sama bez chłopa...
Z góry dziekuje za wszelkie opinie i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 02.03.15, 13:21
      saimirka napisała:

> Witam,
      > Planuje wakacje i jako jeden z kierunków pod uwagę biorę wlasnie Włochy :)
      > Wybieram sie sama z trojka dzieci (1,5 roku, 8 lat i 16 lat).

Odradzam.
      Italia jest piękna, ale dla posiadających pieniądze. Dla pozostałych są (przeważnie umiejscowione na zadupiach) hotele oferowane przez BP. Albo domki pod wynajm dla jadących indywidualnie. Te w przystępnej cenie, tylko na zadupiu. W dodatku dochodzą opłaty dodatkowe, a jak właściciele tych domków, kapną się, że Ty z dziećmi w dużym stopniu zależna jesteś od nich, to ostatnią skorę z Ciebie zedrą. No i jeszcze transport. Nie za mocno to u nich wygląda i nie zawsze uczciwie.
      Ty saimirko ze swoją gromadką, pomyśl o wyjeździe z jakimś BP na którąś z wys greckich. Dla Ciebie widzę Kos. Jak masz głowę na karku i jesteś uważna, to względnie tani hotel z HB się znajdzie. Wyspa mała, bo 40 na 9 kilometrów w najszerszym miejscu, na dużej powierzchni płaska, to i na rowerkach można sobie pośmigać.
      Inna opcja, to Rodos. Tu zważywszy na półtoraroczniaka, dobrze jest wynająć auto, ale i da się podróżować korzystając z dobrze rozwiniętej sieci klimatyzowanych autobusów. Rowery odpadają, bo odległości większe i górki.
      Za małe dziecko masz i chyba zbyt mało kasy, by ryzykować wyjazdy indywidualne.
      • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 02.03.15, 14:43
        Dzieki wielkie! Budżet w jakim muszę sie zamknąć to 6tys. Dlatego pomyślałam o takiej opcji.
        Czekam oczywiscie na wiecej wskazówek :)
        • potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 02.03.15, 15:36
          saimirka napisała:

> Budżet w jakim muszę sie zamknąć to 6tys.

Kto pyta nie błądzi.
          Każde BP ma infolinię. Podzwoń i popytaj, a nóż widelec coś znajdą? Zacznij od teraz, bo z lastami cenowo różnie bywa, a i atrakcyjne kierunki i hotele szybciej znikają.
          Może Turcja, Bułgaria? Jakiś mały hotelik z basenem i klimą? Szanse widzę. Najważniejsze to to, byś nie musiała się kłopotać o transport, zakwaterowanie i byś nie musiała kanapek robić i kartofelków nastawiać.
          Nazw biur nie podaję, bo wiadomo, niech za swoje się reklamują.
      • Gość: cicerone Wakacje samej z trojka dzieci gdzie indziej:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.15, 14:43
        Chcialem poradzic w podobnym duchu. Z Wlochami w obecnej sytuacji daj sobie spokoj.
        • vojager29 Re: Wakacje samej z trojka dzieci gdzie indziej:) 02.03.15, 17:41
          A ja ci poradze tak, Wlochy ale te pod Warszawa, calkiem serio. Sama z trojka dzieci, kobieto gdzie ty masz,rozum, chyba z to zart.
          • sempre_dritto Re: Wakacje samej z trojka dzieci gdzie indziej:) 02.03.15, 18:20
            vojager29 napisała:

> A ja ci poradze tak, Wlochy ale te pod Warszawa,

Nie ma Włoch pod Warszawą. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
            • vojager29 Re: Wakacje samej z trojka dzieci gdzie indziej:) 03.03.15, 08:24
              sempre_dritto 02.03.15, 18:20
              vojager29 napisała:

> A ja ci poradze tak, Wlochy ale te pod Warszawa,

Nie ma Włoch pod Warszawą. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Niwe badz malostkowy. Dla mnie Warszawa ogranicza sie do Centrum, czyli jak w wiekszosci duzych miast.

Pst. kiedys, dosc dawno temu, na sali w koszarach, rozamawialismy skad kto jest, Jeden mowi, ze z Warszawy, pytam go z jakiej dzielnicy a on, ze mieszka w Rykach.
              • sempre_dritto Re: Wakacje samej z trojka dzieci gdzie indziej:) 03.03.15, 11:42
                vojager29 napisała:

> Niwe badz malostkowy. Dla mnie Warszawa ogranicza sie do Centrum, czyli jak w w
                > iekszosci duzych miast.

Dobrze, że nie do Pałacu Kultury...

P.S A ten kolega, to może pochodził z Polski,konkretnie z całej Polski? Jak ten co to chodzi po krzesłach
    • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.15, 19:48
      W wakacje trudno upolować tanie bilety lotnicze do Włoch, w zasadzie jest to niewykonalne.

Najtaniej byłoby autem, ale skoro auto odpada, to masz problem
    • agusk30 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 02.03.15, 19:50
      Dlaczego nie do Włoch, pytanie tylko na ile i kiedy? Polecam lipiec bo zawsze trochę tańszy niż sierpień. Zorientuj się tylko gdzie masz tańsze loty i wejdź np. na www.casamundo.pl (polecam tę stronę bo jeszcze nigdy się nie zawiedliśmy wynajmując u nich domy wakacyjne) a tam już tylko wystarczy szukać fajnej kwatery w pobliżu miejsca przylotu.
      • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 02.03.15, 22:38
        Vojager nie bardzo rozumiem Twoja wypowiedz. A co? Kobieta z dziećmi nie moze podróżować? To ze nie mam faceta, oznacza ze mam siedzieć z dziećmi w domu??? To chyba Ty zartujesz. I sprawdź lepiej mapę Warszawy, bo Włochy to jedna z jej dzielnic. Kurcze i po co to złośliwość? Nie mozna nawet pytania zadać?

A Wam bardzo dziekuje za cenne rady. Wszystkie rozważę :)

Co do długości pobytu mysle nad tygodniem. I faktycznie, chyba podzwonie lub pojeżdże po biurach podróży i podpytam :)
        • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.15, 23:48
          Dziećmi jak dziećmi, najstarsze to prawie osoba pełnoletnia

Poszukaj nie lotów samolotem, bo to jest masakra cenowa,
          tylko w biurach podróży, które organizują wczasy we Włoszech autokarem.

Zawiozą cię na miejsce, przywiozą do Polski. Jak zdecydujecie się na hotel z wyżywieniem, to i nakarmią.
          Najmłodszy dzieciak będzie miał za darmo.
          Trzeba poszukać ofert w internecie, ja polecam Rimini, to jest cudowne miejsce i na 100% nie będziecie żałować. Jak zostanie kasa, to na pewno są stamtąd wycieczki do San Marino.
          Spokojnie poszukać, Włochy tanie nie są, ale coś za coś.
        • vojager29 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 08:16
          Ty zapytalas ja odpowiedzialem, na odpowiedz nie po twojej mysli nie musisz reagowac.
        • aga72 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 08:42
          vojager to dinozaur, ktory zyl jeszcze w czasach kiedy wlochy nie byly dzielnica warszawy. :-) poza tym nienalezycie oceniacie jego poczucia humoru, a czlowiek tylko chce innych rozbawic
    • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 00:31
      Tak Tomasz, jestem z Wawy. Serio z biurem podróży moze byc taniej?
      Ja wlasnie cały czas śledzę połączenia samolotem, autokar nie wchodzi w grę, i licze ze uda mi sie upolować jakaś okazje :)
      Moj pierwotny plan był wlasnie taki, zeby kupic promocyjnie bilety lotnicze, pozniej znaleźć jakis hotel, sprawdzić transfer z lotniska, ew jakis alternatywny środek komunikacji i zacumowac w tym hotelu na tydzień, oczywiscie z opcja zwiedzenia czegoś :)
      Tylko ja nawet nie wiem na jaki kierunek w tych Włoszech patrzeć... Północ? Południe? Wiem ze południe atrakcyjniejsze, ale jak z kosztami?

Ewentualnie wlasnie idąc za Waszymi radami pojezdze po biurach podróży i sprawdze co moga mi zaoferować :) Grecja to tez jest myśl :)
      • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 01:07
        No dobra, autokar odpada, samochód odpada, nie mam więcej pytań...

350 złotych za bilet lotniczy z Warszawy do Włoch, na 1 osobę, tam i z powrotem, w sezonie wakacyjnym, to jest czysta abstrakcja
        Trzeba liczyć co najmniej dwa razy tyle.
        Dochodzą koszty transferu, koszty wynajmu apartamentu, koszty wyżywienia,
        wyjdzie O WIELE drożej niż kupując wczasy w biurze podróży w hotelu z wyżywieniem i z dojazdem autokarem....
        A te wczasy autokarowe wcale nie będą tanie.

Najtaniej jest: własne auto, noclegi na kempingach, najlepiej daleko od morza, najlepiej poza sezonem

Włochy są drogie, cudów nie ma
        • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 08:03
          Dzięki Luigi :)
    • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 11:04
      Tomasz, przeogromne dzieki!!!!!!!! Czyli da sie :)
    • mama.globtroterka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 11:49
      To ja podrzucę pomysł na inny kierunek
      Warszawa Modlin - Rzym Ciampino wylot 6.07, powrót 13.07 - za Twoją rodzinke bilety wyniosą 1500 zł, do tego pobyt na kempingu w namiocie z vacansoleil za 2600 pln za pobyt.
      Kemping z genialnymi basenami, świetną animacją, boiskami itp. Możesz zamówić busa z kempingu na lotnisko - w zeszłym roku kosztowało to 12 euro za osobę dorosła i euro za dziecko. Świetne połączenie autobusem + metrem z centrum Rzymu, dodatkowo autobusem z Ostią (plaże).
      Tutaj opis kempingu: globtroterek.blogspot.com/2014/11/przeglad-europejskich-kempingow.html
      Tam znajdziesz też pomysł jak my z maluchami zwiedzaliśmy Rzym i Watykan. np.
      globtroterek.blogspot.com/2014/10/gra-miejska-z-zagadkami-czyli-rzym.html
      To tak w ramach kontrpropozycji do Pizy :P
      • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 17:43

Tyle że autorka wątku nie pisze o gotowości do spania w namiocie, nawet nic nie wspomina o kempingu.
        Ponadto kemping nie jest nad morzem.

Ma być :
        samolot, kwatera prywatna nad morzem, pobyt na plaży, wycieczki w celu zwiedzania Włoch,
        Wszystko z 3 dzieci na karku, w tym jednym bardzo małym.
        I koszt ma nie przekroczyć 6000 złotych

Bardzo trudne do zrealizowania
        • deec2 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 19:47
          To Panowie, dokąd w końcu wysyłacie saimirkę? Ostatnio padło Rimini i Lido di Jesolo. Jak by nie patrzeć, może mieć krucho z budżetem.
          Szkoda, że nie możesz, saimirko, jechać autem. Koszt podróży byłby porównywalny z tanim samolotem, a możliwości pakunkowe zdecydowanie większe. Biorąc pod uwagę dostępność północnej części Włoch, ceny "gołych" apartamentów oscylujące około 2 tysięcy, nie przekroczenie założonego budżetu byłoby realne.
          Chyba, że jesteś ryzykantką i zaczekasz na lasty. Raz jeden udało mi się kupić Kalabrię na tydzień, z HB za 1350 zł od osoby (wrzesień).
          I odpowiadając na wcześniej postanowione pytanie. W północnych Włoszech łatwo podróżować pociągami, komunikacja autobusowa też jest dobrze rozwinięta. Ta część południa, którą poznałam (Kalabria) to zupełnie inna bajka.
          • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 20:28
            Spełnić wszystkie kryteria się raczej nie da przy budżecie 6000 złotych.
            Autem byłoby najrozsądniej, bo zabierze się furę jedzenia, ciuchów, nawet wspomnianą pościel
            i prawie wszędzie się dojedzie. Przy wynajęciu kwatery jest to optymalne wyjście !!!
            Pomysł z namiotem na kempingu nie jest zły, ale jak ktoś takiej formy noclegu nie planuje, to trudno przekonywać na siłę.
            Bezproblemowy jest dojazd autokarem i pobyt w hotelu z wyżywieniem, mama będzie miała więcej czasu i mniej stresu.
            • saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 22:42
              Przeczytałam wszystko co napisaliście. Dzieki!
              Podróż samochodem nie wchodzi w grę bo dwie starsze córki maja chorobę lokomocyjna i ledwo znoszą podróż 7 godzinna w góry, pomimo leków, a najmłodsza masakrycznie znosi podróż samochodem, drze sie w nieboglosy i nie da sie prowadzić.. No chyba ze spi. Ale kilkunastu godzin spac nie bedzie... To samo tyczy autokaru.

To tak w kwestii wyjaśnienia dlaczego taki środek lokomocji nie jest brany przeze mnie pod uwagę absolutnie.

• saimirka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 22:47
                Zapomnialam jeszcze dodać ze moj samochód nie nadaje sie na taka podróż... Jeszcze trochę i moze nawet po stolicy nie bede mogła sie nim poruszać :P

Co do namiotu. Moze głupie pytanie, ale czy na miejscu jest możliwość wypożyczenia? I co z przygotowywaniem jedzenia i wszelkimi akcesoriami z tym związanymi? Przecież do samolotu tego nie spakuje ;) ja tego typu noclegu nie neguje ale to sprawdza sie chyba tylko wtedy gdy podróżuje sie autem.. Czy sie mylę?
                Trochę debiutuje w tej kwestii stad tyle pytań..
                Byłam tylko raz na wakacjach zagranicznych w Chorwacji, samochodem, bez dzieci...
                • mama.globtroterka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 22:56
                  Cene jaka Ci podalam za namiot to w pelni wyposazony namiot willowy. Wysoki na 2 metry, z dwoma sypialniami w ktorych znajduja sie pelnowymiarowe lozka. Kuchnia jest wyposazona w lodowke, kuchenke i wszelkie niezbedne akcesoria kuchenne. Od garnkow, czajnikow przez sztucce, durszlaki, zastawe, skonczywszy na kieliszkach do wina ;) Zobacz sobie namiot z oferty eurocamp lub vacansoleil.
                  • mama.globtroterka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 23:00
                    A i jeszcze jedno. Namioty sa oczywiscie rozstawione na kempingach. To takie bardziej domki wakacyjne.
              • deec2 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 18:55
                To masz pod górkę.
                Zastanawiałaś się też, czy bezpieczniej samodzielnie, czy z biurem podróży. Z tym bezpieczeństwem z biurem różnie bywa. Nasza turystyka zorganizowana, w mojej ocenie, pozostawia nieco do życzenia i to jest oględne określenie. Biura podróży, pomimo znacznego postępu, dość swobodnie traktują swoje obowiązki wobec klientów. Dla przykładu: zawierasz umowę określającą wybrany hotel, daty i pory przelotów, po czym krótko przed wyjazdem okazuje się, że hotel, to jednak będzie inny, a loty w koszmarnych porach, zdecydowanie odbiegających od tych z umowy. Niby to klasyczna sytuacja umożliwiająca odstąpienie od umowy, tylko, czy zdobędziesz się na taką decyzję, kiedy dzieci nastawione na wakacje, urlop załatwiony, itd. Tych wszystkich pułapek unikają organizujący się samodzielnie, ale biorą na siebie wszystkie obowiązki związane z organizacją właśnie. Tak więc wszystko ma swoje dobre i złe strony. Przyznaję, że mimo wszystko mam większe poczucie organizacyjnego bezpieczeństwa, kiedy wyjeżdżam samodzielnie, ewentualnie w biurze podróży kupuję tylko nocleg.
                • potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 20:11
                  deec2 napisała:

> To masz pod górkę.
                  > Biura podró
                  > ży, pomimo znacznego postępu, dość swobodnie traktują swoje obowiązki wobec kli
                  > entów. Dla przykładu: zawierasz umowę określającą wybrany hotel, daty i pory pr
                  > zelotów, po czym krótko przed wyjazdem okazuje się, że hotel, to jednak będzie
                  > inny, a loty w koszmarnych porach, zdecydowanie odbiegających od tych z umowy.

Opisujesz tylko niedogodności, a pomijasz najważniejsze. To co masz na umowie zrealizują i to bez większej szkody dla turystów, bo realnie to pełnych dni pobytu masz przy 14 dniach 13, a przy siedmiu 6 i o której tam dojedziesz, a o której wyjedziesz jest mało istotne, bo pierwsze i ostatnie dni są dniami rozpakowywania i pakowania waliz.

> Przyznaję, że mimo wszystko mam większe poczuci
                  > e organizacyjnego bezpieczeństwa, kiedy wyjeżdżam samodzielnie, ewentualnie w b
                  > iurze podróży kupuję tylko nocleg.

Do czasu, gdy tysiąc kilometrów od domu, tłok korbowy w Twoim aucie bokiem wyjdzie, albo przewoźnik lotniczy lot odwoła, bo klienteli zabrakło i się nie opłaca.
                  Wszędzie przyjacielu można łatę przypiąć. Nawet tam gdzie nie ma dziury.
                  Po wylądowaniu o szóstej rano w Katanii i odebraniu bagaży, wyjazd rozwożącego do hoteli autokaru przedłużał się, bo komuś walizka się rozsypała i służby lotniskowe protokół musiały sporządzić, innemu auta nie podstawili i rezydentka pomóc facetowi w rozwiązaniu problemu musiała. Gdy wreszcie coś po 8 autokar ruszył, jeden taki awanturę zrobił rezydentce za przestoje i" brak organizacji". Dziamgał i dziamgał, aż ja nie wytrzymałem i facetowi powiedziałem, hotel człowieku masz od 12,00, a przyjedziemy przed 11, czyli tak, czy tak, na walizkach siedząc będziesz czekał głąbie.
            • mama.globtroterka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 22:45
              Luigi nikogo nie zmuszam do nocowania na kempingu ;) Pokazuje inna opcje. Szczegolnie, ze jest tam sporo atrakcji dla dzieci. A moze autorka watku nie brala pod uwage takiego rozwiazania.
              • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 22:54
                mamo.globtroterko
                to nie było zarzutem.

Po prostu to jest z autokarem:
                autorka pisze samolot, ja proponuję autokar...
                autorka pisze kwatera, ty proponujesz namiot na kempingu...

Trudno kogoś uszczęśliwiać, jak on chce czegoś innego
              • potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 22:58
                mama.globtroterka napisała:

> Luigi nikogo nie zmuszam do nocowania na kempingu ;) Pokazuje inna opcje. Szcze
                > golnie, ze jest tam sporo atrakcji dla dzieci. A moze autorka watku nie brala p
                > od uwage takiego rozwiazania.

I niech nie bierze.
                Autorka wyraźnie chce tym dzieciom, być może, jakąś krzywdę wynagrodzić i o godnych sprawy warunkach i formie myśli, a nie o czymś w podobie taboru cygańskiego.
            • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 22:49
              Ale znowu nie każdy lubi tak długo jechać autokarem, np. to małe dziecko może nie być tym zachwycone

Bądź tu mądry i pisz wiersze
              • mama.globtroterka Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 23:05
                Mysle ze sporo propozycji pojawia sie ze wzgledu na koniecznosc zamkniecia sie budzecie. Tanszy autokar od samolotu czy kemping od pensjonatu ;) Stad te pomysly. Byc moze uda sie autorce watku znalezc cos odpowiedniego dla siebie i swoich pociech.
                • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.15, 00:04
                  Twój pomysł jest fajny moim zdaniem

Moje dzieci by na to poszły. Ale one trenują, mali sportowcy,
                  każde dziecko jest inne
    • deec2 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 16:54

>
      > Tam trzeba tylko doczytac szczegoly i przywiezc ze soba swoja posciel (same pos
      > zewki i przesiecradla, koldry nie beda ci potrzebne w lipcu :-) ) i reczniki -
      > inaczej cena poszybuje w gore o dodatkowe 300 euro. w warunkach i komentarzach
      > wyraznie napisane, ze oni rekomenduja przywoz swoich poszewek, nikt nie ma z ty
      > m problemu
      >
      a z modlina dzieki ryanowi swiat teraz stoi otworem
      > dla fanow organizowania wlasnych wyjazdow. nawet mamy z trojka dzieci :-)

Hm... tylko pościel, ręczniki, ścierki kuchenne (też warto zabrać) w zestawieniu z lotem Ryanair, który w podstawowej cenie pozwala zabrać 10 kg bagażu podręcznego, trochę słabo się komponują. To są spore rzeczy, a podstawowe, które należy mieć. Jeżeli się ich nie zabierze, to wynajmując tzw. apartament, należy za nie zapłacić, a to kolejny wydatek. Zakładam, że trochę odzieży na zmianę też należy zabrać. W biurze podróży trudno będzie znaleźć pobyt we Włoszech w cenie do akceptacji przy założonym budżecie. Wybór jest niewielki, gdyż nieliczne biura mają włoską ofertę, choć warto sprawdzić.
    • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 17:33
      No, ale, jest tylko jedno tak tanie połączenie, że razem za bilety zapłaciliby przeszło 1300 złotych.
      Po dodaniu do kosztów biletu transferu, wycieczek na miejscu, wyżywienia, pościeli, wyjdzie
      gruuuuuubo powyżej 6000 złotych
    • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 18:09
      Jak sobie wyobrażasz mamę z 3 dzieci targającą tyle pościeli do Włoch ???
      Jak doliczysz koszt pościeli, to zostaje 100 euro za całość wyżywienia i zwiedzania dla 4 osób na cały tydzień !!!

Ponadto wybrzeże koło Pizy jest średnio ciekawe.
      Ciekawsze jest w Rimini, ale żeby tam się dostać to najtańszy samolot do Bolonii kosztuje w tym przypadku przeszło 1700 złotych
      Ale to wyjątek.

Latem trzeba się liczyć z tym, ze za bilety lotnicze w tym przypadku zapłaciłoby się około 2500 złotych.
      Po dodaniu 1000 euro-4000 złotych za nocleg za 1 tydzień,
      już mamy 6500 złotych.

No i jeszcze z 500-600 euro - 2000-2500 złotych za wyżywienie i zwiedzanie.

Mamy razem około 8500-9000 złotych

Ostrożnie licząc

Z biura podróży da się zapłacić mniej niż 1000 euro za pobyt w hotelu z pełnym wyżywieniem za cały tydzień dla całej czwórki ! Dokładnie 928 euro !
      Autokar z Warszawy do Wenecji kosztuje 400 złotych w obie strony dla dorosłego, dziecko w wieku 16 lat zapłaci 360 złotych, za 2 pozostałych dzieci będzie 400 złotych.
      Razem mamy 1200 złotych za transport.
      Z Mestre do kąpieliska Lido di Jesolo jest komunikacja miejska, można świetnie połączyć pobyt na plaży ze zwiedzaniem Wenecji i wszystko się zamknie w kwocie 6000 złotych !!
    • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.15, 18:11
      A jak mam wrażenie, że kompletnie nie rozumiesz, że twoje rady są mało pożyteczne
    • shilaa Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 03.03.15, 20:10
      tomasz78abc napisał:

> i po ostatnie ryan nie wazy bagazy w calej europie od chyba 2 lat, tylko na wym
      > iary patrza.

Jestes pewien? Wazyli mi podreczny w Hiszpanii, w Maroku, w Polsce. Przeciez tanie linie slyna z obsesji na tym punkcie.

> jedzenie i wino tez bez porownania z chorwacja i grecja :-)

Z Chorwacja sie zgodze, w Grecji jedzenie jest swietne, wino tez, oliwa nawet lepsza niz we Wloszech.

>apartament nad samym morzem przy ogromnej plazy, pod sama pisa (nigdy tam nie bylem, wiec wcale tego nie rekomenduje, widze tylko na szybko opcje poprzez booking.com): Apartamenty Imperiale w Tirrenia 700euro za ten tydzien w lipcu
      Zeby bylo jasne, ja tej opcji wcale nie reklamuje ani nie rekomenduje, gdyz wcale tam nie bylem, ani w miescie, ani na plazy, ani tym bardziej w tych apartamentach. w pisie bylem tylko na lotnisku i na kawie 500m od lotniska (ktore jest calkowicie przytulone do miasta, nie gdzies w polach) :-)

Widac, ze nie byles ;-) Ja owszem i umarlam z nudow po jednym dniu. Morze brzydkie i zanieczyszczone (rzeka Arno, bliskosc Livorno), okolica tez jest nieciekawa. Tirrenia to wlasciwie jedna dluga droga z wejsciami na platne plaze po jednej stronie i lasem i baza wojsk NATO po drugiej. Ladniejsza jest Marina di Pisa, ale i tak nic ciekawego, no i w Marinie praktycznie nie ma plazy, sa tylko glazy. Pize mozna zobaczyc w 2 godziny. Do Florencji i przede wszystkim innych miejsc w Toskanii ciezko sie dostac, tam trzeba miec samochod. Jesli wziac jeszcze pod uwage fakt, ze trzeba przywiezc z Polski posciel i reczniki to ta propozycja wydaje mi sie raczej bez sensu.

do autorki - uwazam, ze lepiej odpuscic sobie Wlochy z uwagi na koszty. Na Twoim miejscu wybralabym Grecje albo Chorwacje.
    • potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 19:29
      No i co?
      Dowiedziałaś się czegoś w biurach podróży? Jeśli jeszcze nie wystartowałaś, to rady dodatkowe. Nie szukaj u agentów, bo im Ty jesteś obojętna. Dla nich nie są obojętne tylko Twoje pieniądze, dla których każdy kit gotowi są Ci wcisnąć by je mieć, to raz, a dwa, to nawet jeśli trafisz na uczciwych, to oni posiadają małą wiedzę o kierunkach i żadnych możliwości wykombinowania dla Ciebie jakiejś zniżki. Uważaj tez na małe BP. Tych pytaj o rzeczywistego organizatora imprezy, bo oni też mogą być tylko pośrednikiem z nikłą wiedzą i możliwościami.
      Jeszcze ciut o wyjazdach indywidualnych.
      Mam znajomego, który tak od lat jeździ do Italii, ale on, to amator zapijania się winem, zażerania Włoskim jadłem w restauracjach - lub przez siebie przyrządzanym i zwiedzaniem. Morze, baseny, dla niego mogą nie istnieć. Teraz jest obcykany, ale jak zaczynał, to same kosztowne wpadki go dotykały. Na pierwszy raz wybrał Bibione, bo blisko Wenecji, a, i to, że autem jechał, to bliżej. Przez pośrednika w kraju miał wynajęty (przedpłacony) pawilon i stawić się miał w sobotę przed dwunastą w południe, a że w drodze ciut przymarudził to wstawił się po dwunastej i klamkę pocałował. Oczywiście dzwonić zaczął, namiar na człowieka obsługującego pawilony uzyskał, nawet pojechał do niego do domu i co uzyskał? Dowiedział się tylko, że tamten od godz. 12,00 w soboty ma weekend do 8,00 w poniedziałek. Co mój znajomy miał zrobić? Hotel znalazł, dwie doby pomieszkał w nim i od poniedziałku zaczął wczasowanie, a skończył na awanturze o końcowe sprzątanie, a raczej o koszt tego sprzątania, czyli o 100 E. Podobnie jest w wielu innych przypadkach. Umówiony masz na lotnisku bus, to lepiej by samolot mocno się nie spóźnił, bo busa nie masz. Sama musisz kombinować i dopłacać.
      Dlatego ja poradziłem Ci BP, bo tam zawierasz umowę i tam masz zagwarantowane: niezmienność ceny (przeważnie opcja za dopłatą), przelot i transfer w obie strony, określoną liczbę noclegów (typ pokoju) i posiłków. W przypadku wyjazdów indywidualnych, gwarancji nie masz żadnych, sama się wyrabiaj.
      Angielskie przysłowie tu pasuje "nie stać nas na rzeczy tanie".
      Innego kolegę mam, ten z rodzina wyjeżdża swoim autem do Chorwacji na dwa tygodnie. Kiedyś liczyliśmy koszt tej jego imprezy (2013). Na dwoje dorosłych i dwoje dzieci koszt wyniósł 4800 zł, nie liczą wody, napojów i prowiantu, włącznie z zaweckowanymi kiełbasą i mięsem w bagażniku. Tyle samo bez mitręgi, ja z żoną w tym czasie wydałem na hotel przy plaży z posiłkami w Letojanni. Zresztą, gdybym żonie zaproponował wyjazd z martwieniem się o żarcie, usłyszałbym, jedź sobie sam.
      Pogoda.
      Mocno się w ostatnich latach pogodowo we Włoszech poknociło, jest po prostu zimno i leje. W 2014 byliśmy w Kalabrii i owszem, tam było ciepło, ale klmatyzatora przez cały nasz czternastodnoiwy pobyt, nie włączałem. Za to gdy spod hotelu wynajętym autem startowałem przed piątą rano, bo czterysta kilometrów mieliśmy do przejechania w jedną stronę, to ogrzewanie włączałem. W Pompejach ponadgodzinna ulewa nas złapała, a w ogóle, przez większość lipca 2014 od Neapolu w górę to w całych Włoszech lało i podtapiało (prognozy w TV śledziłem). Czyli nie jestem pewien, czy kołderka dla dzieci w dzisiejszych okolicznościach przyrody, jest zbędnym balastem.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.15, 20:49
        4800 złotych za 2 tygodnie w Chorwacji, rodzina z 2 dzieci ?!
        Obawiam się, że znajomi nie byli szczerzy, naprawdę było zapewne 2 razy tyle
        Minimum 8000 złotych

A wczasy samolotem na 2 tygodnie, rodzina z 2 dzieci, to minimum 12 000 złotych
        Zakładając , że się nie będzie dużo zwiedzać, w zasadzie nic nie zwiedzać,tylko siedzieć w hotelu egipskim czy tureckim albo greckim

Włochy na tydzień mogą się zamknąć przy podróży autem lub autokarem, w hotelu z wyżywieniem, na 2 tygodnie, rodzina z 2 dzieci, minimum 12 000 złotych

Przy noclegach na kempingach w namiotach i własnym jedzeniu z Polski da się zbić koszt,
        ale tanie niż w Chorwacji nie będzie, trzeba liczyć minimum 9000 złotych, rodzina z 2 dzieci

• potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 21:06
          Gość portalu: Luigi napisał(a):

> 4800 złotych za 2 tygodnie w Chorwacji, rodzina z 2 dzieci ?!
          > Obawiam się, że znajomi nie byli szczerzy, naprawdę było zapewne 2 razy tyle

Eeee, nie przesadzajmy. Napisałem, że ze swoimi wałówkami jeżdżą, a koszty to paliwo, eksploatacja samochodu, jakieś wydatki na miejscu i wynajęcie lokalu (nie zaklepują, przyjeżdżają i wynajmują co im się podoba, czyli podaż przewyższa popyt). O ile dobrze pamiętam, to jeżdżą do położonej przed Dubrownikiem miejscowości Oraśac.
          • Gość: Luigi Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.15, 21:16
            Nie przesadzam

14 noclegów to minimum koszt 700 euro ( minimum 50 euro za 1 noc, taniej jest spanie pod mostem ) - mamy 3000 złotych
            Dojazd aż pod Dubrownik to około 1500 złotych
            Zostało 300 złotych na jedzenie, picie, lody, piwo, wycieczki, pamiątki, itp.,
            20 złotych dziennie.

Wałówki na 2 tygodnie nie wezmą, nie zmieści się, pieczywo, wodę mineralną, owoce, warzywa, trzeba kupować. Zresztą wałówka kupiona w Polsce też kosztuje.
            Fizycznie jest to niewykonalne wydać na 2 tygodnie tylko 4800, minimum będzie 8000 złotych za całość

• potwor_z_piccadilly Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 04.03.15, 22:26
              Może i masz rację? Może ja coś poknociłem?
              Teraz jestem na L4, ale jak do pracy wrócę, to przepytam faceta.
            • 46borys Re: Logika liczenia 05.03.15, 07:48
              > 14 noclegów to minimum koszt 700 euro ( minimum 50 euro za 1 noc, taniej jest spanie pod mostem ) - mamy 3000 złotych Dojazd aż pod Dubrownik to około 1500 złotych Zostało 300 złotych na jedzenie, picie, lody, piwo, wycieczki, pamiątki, itp., 20 złotych dziennie. <
              Liczysz prawidłowo. Z autopsji jednak znam przypadki liczenia kosztów w ten sposób: koszty noclegów 3000 PLN, koszty dojazdu 1500 PLN, razem 4500 PLN. Przy 4 osobach wyjazd 1125PLN na łeb. A jeść trzeba, czy się wypoczywa w Chorwacji, czy siedzi w domu. Licząc jednak w ten sposób trza by od kosztów imprezy wykupionej z biura odjąć koszty wyżywienia a przy all również napitków, deserów, lodów, itp
              • Gość: Luigi Re: Logika liczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.15, 16:16
                46borys napisał:

> Liczysz prawidłowo. Z autopsji jednak znam przypadki liczenia kosztów w ten sp
                > osób: koszty noclegów 3000 PLN, koszty dojazdu 1500 PLN, razem 4500 PLN. Przy
                > 4 osobach wyjazd 1125PLN na łeb. A jeść trzeba, czy się wypoczywa w Chorwacji,
                > czy siedzi w domu. Licząc jednak w ten sposób trza by od kosztów imprezy wykupi
                > onej z biura odjąć koszty wyżywienia a przy all również napitków, deserów, lodó
                > w, itp

Można pójść dalej, w kraju też się tankuje benzynę.
                Wtedy od 4500 odliczymy z 500 złotych, bo nie tankowaliśmy w Polsce !

Już koszt spadł do 4000 złotych. Teraz obliczamy, że przez 2 tygodnie nie zużywaliśmy prądu, gazu, wody, itp.
                Odliczamy kolejne 500 złotych

I mamy wczasy zagraniczne za 3500 złotych, 2 tygodnie, rodzina 2+2
                • Gość: emes Re: Logika liczenia IP: 178.19.179.* 24.03.15, 07:28
                  Potwór, tylko jak mniemam porównujesz dwuosobową Sycylię na tydzien z dwutygodniową Chorwacją 2+2...
                  • potwor_z_piccadilly Re: Logika liczenia 09.04.15, 15:57
                    Gość portalu: emes napisał(a):

> Potwór, tylko jak mniemam porównujesz dwuosobową Sycylię na tydzien z dwutygo
                    > dniową Chorwacją 2+2...

W ogóle popierdzieliłem.
                    Koszt Letojanni podałem 4800, a w rzeczywiści z dopłatą do pokoju z balkonem i widokiem na morze, było to ponad 6400/dwie osoby (z szuflady w piwnicy papiery wyciągnąłem). Waląc ceny z głowy, z Grecją mi się popierdzieliło.
                    Co do Chorwacji, to jeszcze faceta nie zdybałem, by tamte 4800 zweryfikować.
                    Ale "co się odwlecze, to nie uciecze".
    • niunia36 Re: Wakacje samej z trojka dzieci - gdzie? 01.07.23, 16:57
      Polecam skorzystać z tej oferty, www.narty-wlochy.pl/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka