Dodaj do ulubionych

Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców?

07.05.15, 20:31
Mam pytanie do tych, którzy mieszkają, bądź obecnie przebywają we Włoszech. Najbardziej interesuje mnie Kalabria.

Słyszy się, że ostatnio Włochy zalewa fala uchodźców. Jak to się przekłada na bezpieczeństwo? Fakt, Włochy często były terenem, gdzie łatwo było stracić portfel, ale w sumie tragedii nie było. Czy coś się ostatnio zmieniło, gdzie lądują uchodźcy, czy widać ich na ulicach, czy są natarczywi, bądź agresywni?

Za wszelkie uwagi i spostrzeżenia dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.30-79-r.retail.telecomitalia.it 07.05.15, 21:35
      na sycylii nic sie nie zmienilo, tak jak zawsze byli uchodzcy tak i sa teraz. nie spotykam sie z agresja lub natarczywoscia.
      nie znam liczb, ale wydaje mi sie ze tyle samo uchodzcow przyplywa/odplywa na sycylie co przez wiele lat, tylko media sie tym teraz bardziej zywia...
    • potwor_z_piccadilly Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 07.05.15, 23:30
      ja.s.i.u napisał:

> Czy coś się ostatnio zmieniło, gdzie lądują
      > uchodźcy, czy widać ich na ulicach, czy są natarczywi, bądź agresywni?

1 - Na ulicach ich widać, paciorkami handlują.
      2 - Jeśli mafia pozwoli im być agresywnymi, to będą. Jeśli im nie pozwoli, to nie będą, a że im nie pozwala, to nie są.

• Gość: Luigi Genialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.15, 01:01
        potwor_z_piccadilly napisał:

> 2 - Jeśli mafia pozwoli im być agresywnymi, to będą. Jeśli im nie pozwoli, to nie będą, a że im nie pozwala, to nie są.
        >
        Trafiłeś w sedno

Moim zdaniem ANI JEDEN uchodźca z Afryki nie powinien być wpuszczony na teren UE
        Uratować, nakarmić, napoić i potem wywalić do Afryki z powrotem, wysadzić na plaży w Libii
        i koniec
        Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą d...
        Za 10 razem zrozumieją, że nikt ich nie wpuści i odpuszczą

• marghe_72 Re: Genialne 15.05.15, 10:56
          rozumiem, że ta sama zasada powinna być stosowana względem emigrujących Polaków..
          • Gość: Luigi Re: Genialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.15, 13:46
            Nie słyszałem, że Polska jest w Afryce
            • marghe_72 Re: Genialne 15.05.15, 13:58
              Gość portalu: Luigi napisał(a):

> Nie słyszałem, że Polska jest w Afryce

równi i równiejsi się kłaniają
              tudzież - żeby zostać w temacie afrykańskim - prawo Kalego się kłania

eot.
              • Gość: Luigi Re: Genialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.15, 21:31
                No to musisz zaprosić z 5 imigrantów do domu i ich karmić

PS: polityka nie ma nic wspólnego z moralnością
                • aseretka Re: Genialne 15.05.15, 21:37
                  Luigi... chyba nie zastanawiasz się nad tym, co piszesz... Gdybyś to Ty był uchodźcą i emigrantem, to pewnie oczekiwałbyś innego traktowania niż sam sam piszesz o uchodźcach z Afryki. Co Cię od nich odróżnia? Kolor skóry?
                  • Gość: jasiu... Re: Genialne IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 16.05.15, 09:19
                    Aseretka, kilkanaście kilometrów od mojego miejsca zamieszkania (Niemcy) jest duży ośrodek dla uchodźców. I powiem ci, że w tym pięknym miasteczku zrobiło się mocno niebezpiecznie. To nie o kolor skóry chodzi, ale o zasady moralne. W końcu z jednej łodzi też chrześcian wyrzucili, było o tym głośno.

Tutaj uchodźcy zakwaterowani są w budynkach poamerykańskich koszar. Oczywiście mogą wszędzie wychodzić. Żeby nie męczyć się powrotem (jest pod dość długą górę) wchodzą do sklepu i np. coś zaczynają jeść, czy uszkadzać. Ekspedientka wzywa policję, a uchodźcy mają wówczas darmowy podjazd pod ośrodek. Nie wspomnę, że czasem po prostu włamują się do domu, nie po to, żeby coś ukraść, ale zobaczyć, co masz w lodówce. A straty - niech ubezpieczyciel pokrywa.

Filozofia Kalego, że źle jest im robić krzywdę, ale oni krzywdzić mogą. Niestety to prawda, to w nich tkwi. Nie wspomnę, że bardzo często poważne siły policyjne były wzywane, bo kłótnia (a kłócą się o wszystko) pomiędzy nimi zakończyła się użyciem noży. To też należy do ich wychowania i mentalności. Zero poszanowania własności, czy prawa. Niemcy z tym mają naprawdę poważny problem.
                    • Gość: tomek Re: Genialne IP: *.cgn1.srl.meteor.ie 16.05.15, 13:44
                      witam, bardzo ciekawe spostrzezenia o uchodzcach w niemczech. wg mnie jest ogromna roznica we wloszech.
                      problemem niemcow jest, ze traktuja ich "po niemiecku", czyli pelna cywilizacja, organizacja spania, prawidlowo reagujaca policja, itd. a roznica kultur jest tak ogromna (co opisales w poscie) ze to nie ma szans dzialac.

we wloszech standardowi uchodzcy sa traktowani inaczej. wyladowales na sycylii i radz sobie sam. zorganizowane obozy sa moze na lampedusie, ale potem wiekszosc ludzi z afryki miesza sie z mieszkancami.
                      wiec spanie sami sobie organizuja (nie wiem jak ale pewnie cieply klimat to ulatwia).
                      prosta prace (typu sprzedaz paciorkow dla bardziej przedsiebiorczych, pomoc przy sprzataniu lub fizycznej robocie dla mniej zorganizowanych) jakas musza sami sobie zorganizowac, bo inaczej nie maja co jesc.
                      co do robienia bagna i innych rozrob - to jak ktos juz wczesniej napisal, to jest chyba jedyna zaleta mafii. mafia nie pozwala im szalec, ukracaja jakakolwiek konkurencyjna przestepczosc w zalazku. a pewnie sa w tym o wiele bardziej skuteczni niz policja.
                      jakby tez cos sprobowali ukrasc ze sklepu, to nikt nie bedzie dzwonil po policje, tam jest inna mentalnosc. lopata po plechach, albo kilku lokalnych karkow jest wiekszym straszakiem niz policja.

i mysle, ze przez to ze caly " system" i kultura trzyma na tym lape, to wszyscy zyja w symbiozie.
                      nie ma tam rownouprawnienia, tylko wyrazny podzial grup spolecznych.
                      i wszyscy to akceptuja i to sie lepiej kreci niz w takiej anglii, niemczech i francji, gdzie jest albo cackanie sie z uchodzcami (rownouprawnienie, te same prawe, pozwolenie na budowe kosciolow, polityczna poprawnosc) albo wyrzucenie ich z kraju.

na sycylii i tak emigiranci z afryki maja o wiele lepiej niz u siebie, ale nikt nie pozwala im sie zrownac z sycylijczykami (od kowalskiego po prezydenta i policje).
                      tak to dziala od dziesiatek lat, a media tylko sobie teraz pozywke z tego zrobily, bo nic bardziej krwawego nie dzieje sie na swiecie...
            • Gość: jasiu... Re: Genialne IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 15.05.15, 14:04
              No wiesz, onego czasu Niemcy mnie pozwolili, bym do nich przyjechał, pracował tu, ale też korzystał z wszystkiego, co oni mają. A paszport mam tylko polski.

Problem jest w tym, że nikt nie ma pomysłu, jak tych uchodźców zagospodarować. Bo myślę, że pewnie część z nich chciałaby nauczyć się jakiejś pracy i po prostu na swoje utrzymanie zarabiać. Niestety, nikt nie myśli w ten sposób, a mnie wszystko jedno, jakiego koloru skórę będzie miał np. kelner w restauracji, byle był czysty.

Nie, nie chodzi o odbieranie pracy tubylcom i zatrudnianiu uchodźców. Chodzi o to, że Bozia całą ziemię dała człowiekowi, dopiero ten, później, stworzył państwa, w których trzeba mieć pozwolenie na pracę, ale miskę żarcia i adidasy dostaje się za darmo, jak ma się status uchodźcy.
              • Gość: Luigi Re: Genialne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.15, 21:38
                Imigracja nie jest rozwiązaniem dla Afryki
                Tam trzeba przeprowadzić reformy i dać ludziom wędkę,
                a nie karmić imigrantów w Europie rybą.
                Jak będzie się ich przyjmować, to ruszą za nimi miliony i szlag trafi Europę

Wszelkie analogie z polskimi emigrantami są kompletnie idiotyczne
                To są ludzie, którzy nie mają żadnych umiejętności i wiedzy, nic nie potrafią robić poza najprostszymi pracami fizycznymi, większość nawet nie umie czytać i pisać
                Po prostu oni do Europy nie pasują
          • uthark Re: Genialne 17.05.15, 13:45
            > rozumiem, że ta sama zasada powinna być stosowana względem emigrujących Polaków

Polacy emigrują legalnie w ramach UE i większość z nich jest wykształcona i uczciwie pracuje na miejscu.
            • aseretka Re: Genialne 17.05.15, 19:27
              > Polacy emigrują legalnie w ramach UE i większość z nich jest wykształcona i uczciwie
              > pracuje na miejscu.
              Musisz należeć do ludzi bardzo młodych, bo nie pamiętasz, że nie zawsze Polska była członkiem UE. A ci, którzy emigrowali w czasach przed unijnych w przeważającej większości nie należeli do osób posiadających wyższe wykształcenie. Nie twierdzę, ze większość z nich nie pracowała uczciwie, ale różnie z tym bywało i nie wszędzie byliśmy mile widziani. Zresztą teraz też nie wszyscy obywatele UE popierają tę legalną emigrację i nie są zachwyceni, że cudzoziemcy odbierają im miejsca pracy, nawet takie, na których oni sami nie chcą pracować.
              • Gość: Emigrant Re: Genialne IP: *.google.com 07.06.15, 14:53
                Kobieto, nie wypowiadaj sie w temacie o ktorym masz mgliste pojecie. Co ty mozesz wiedziec o tamtej, mam na mysli emigracje a raczej uciekinierow po II ws i o tej emigracji, emigracji dla poprawienia bytu.

• rekrut1 Re: Genialne 04.08.16, 18:26
            I tu się z Tobą zgadzam!! Zwłaszcza do Syrii, Afganistanu, Jemenu czy Libii :)
            Zwolenniku multikulti, nie trzeba być prorokiem żeby wiedzieć że próba "wymieszania" w krótkim czasie na masową skalę tak różnych kultur musi się skończyć tym co widzimy ! Zwłaszcza przy tak "poprawnym politycznie" podejściu niewydarzonych polityków :)
            • rekrut1 Re: Genialne 04.08.16, 18:30
              Sorki zapomniałem dodać że odpowiedź na "głębokie" przemyślenia marghe_72
      • pio.trg Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 21.05.15, 13:30
        Bardzo lubię ten kraj, piękny i pełen gościnnych i miłych ludzi. Kiedyś spędzałem tam każdy mój urlop, i czułem się całkowicie zrelaksowany i bezpieczny.
        Teraz na pewno jest inaczej, bo przecież uchodźcy tworzą zbieranine rozmaitych typów, obok porządnych sporą grupę stanowią bowiem różne typy "spod ciemnej gwiazdy", wszak przyczyną migracji ludności najczęściej jest bieda, bezrobocie i inne formy ucisku w rodzinnym kraju.
        Tak więc i w pięknej Italii nie jest już bezpiecznie dla turystów.
        • Gość: tomek Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: 78.19.240.* 21.05.15, 14:55
          No wlasnie chyba wszyscy w tym watku pisza ze jak sa teraz we wloszech to nic sie nie zmienilo na ulicach.
          tylko tv robi sobie igrzyska z biednych uchodzcow ktorzy zawsze byli i nie raz gineli w wodach morza srodziemnego...
    • Gość: ewe Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.gigainternet.pl 14.05.15, 11:57
      2tyg temu wróciłam z Sycylii - uchodźcy byli widoczni w każdym większym mieście, niektórzy już zdecydowanie zadomowieni. Nie byłam świadkiem by byli agresywni, często na światłach zagadują o pieniądze lub jedzenie. Niebezpiecznie jest na drogach, ale to już nie za sprawą uchodźców, Polska przy tym to wzór prawa i porządku!!!
      • singsing74 Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 14.05.15, 13:52
        Ciekawe jak długo? Włosi chcą się tymi uchodźcami podzielić. Polski "kontyngent" ma wynosić coś koło tysiąca. Zobaczymy czy ten pomysł dojdzie do skutku.
        • Gość: tomek Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.cgn1.srl.meteor.ie 14.05.15, 19:58
          wg mnie wiecej w tym sensacji mediow i politycznego bicia piany z zeslaniem uchodzcow do polski.
          ostatnio mnie jeden pytal o prace, mowil komunikatywnym angielskim co jest rzadkoscia. na moje pytanie dlaczego nie pojedzie do anglii czy irlandii powiedzial ze na sycylii ma cala rodzine, ma gdzie mieszkac, tylko musi znalezc dorywcze zajecie. oni nie sa zainteresowani podroza do polski, co tam beda robic, zamarzac pod mostem z zimna w miejscu raczej biedniejszym niz nawet sycylia?
          uchodzcow jest duzo na ulicach, szczegolnie handluja paciorkami na kazdym rogu, albo pomagaja przy sprzataniu. ale oni tam splywali od wielu lat, w ostatnim czasie to tylko media zrobily z tego widowisko.

wcale tez nie sa niebezpieczni. oczywiscie jak sie wejdzie w dziwne ulice i to jeszcze po zmroku to jest niebezpiecznie. ale czesto jest bardziej niebezpiecznie od lokalnych ludzi niz uchodzcow.
          dobrym przykladem jest masakryczna dzielnica (prawie getto) ZEN na obrzezach Palermo, zamieszkana glownie przez bialych ludzi na socjalu. polozona kilka krokow od mondello, jednego z najbogatszych i najbezpieczniejszych miejsc w palermo :-))
    • shilaa Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 14.05.15, 14:38
      Wlochy od zawsze pelne sa imigrantow i uchodzcow. Teraz ci z Afryki sa jednym z ulubionych tematow w mediach i ludzie nagle spadli z ksiezyca, zapominajac o falach naplywu Albanczykow, Rumunow, Ukraincow, Cejlonczykow, Peruwianczykow czy od pewnego czasu Chinczykow. W niektorych dzielnicach u mnie w Neapolu na 10 mieszkancow 9 to imigranci.
      • vojager29 Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 15.05.15, 08:04
        A jaki procent stanowia rodacy ?
        • shilaa Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 15.05.15, 14:32
          Kiedys Polacy byli w pierwszej dziesiatce w Kampanii, a byc moze nawet w pierwszej piatce ( za Ukraincami, Rumunami itd.), obecnie mysle, ze wyprzedza nas wiekszosc narodowosci, ktore wymienilam, bo ich przedstawiciele nadal osiedlaja sie w Kampanii, a Polacy od dlugiego czasu juz nie. Ci, ktorzy tu mieszkaja w wiekszosci przyjechali do Neapolu w latach 80-tych, 90-tych. Srednia wieku mieszkajacych tu Polakow to jakies 45-55 lat. Polek w moim wieku nie ma praktycznie wcale. Niewielu Polakow mieszka w samym Neapolu, mieszkaja przede wszystkim w Aversie, Casercie i roznych miastach wokol Neapolu (przede wszystkim Acerra, Casoria, Afragola, Giugliano, okolice Wezuwiusza). W Neapolu zdecydowana wiekszosc mieszka w okolicach Piazza Garibaldi. Jakies 9 na 10 Polakow w Kampanii pochodzi z Podkarpacia, Malopolski i z Lubelszczyzny. Reszta glownie z Wroclawia. Nie poznalam jak dotad nikogo z Poznania, Gdanska czy Lodzi. Wiem tez, ze Ukraincow jest tu kilkaset tysiecy i sa najliczniejsza mniejszoscia w Casercie i jedna z najliczniejszych w Neapolu.
          • alfredo302 Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 19.05.15, 12:40
            znajomi mieszkają w Afragoli sa bardzo zadowoleni. jak przyjezdzaja do rodzinnego rzeszowa to bardziej narzekają na bezpieczństwo.
            • Gość: post Re: Afragola IP: *.57-82-r.retail.telecomitalia.it 19.05.15, 21:15
              www.ilmattino.it/NAPOLI/CRONACA/sparo-contro-vicini-sei-feriti/notizie/1362141.shtml
              Klotnia o niezamkniete drzwi skonczyla sie strzelanina (bez udzialu uchodzcow): 6 osob rannych w tym 2 malych dzieci.
              • pio.trg Re: Afragola 21.05.15, 13:36
                Takie sytuacje zdarzają się w każdym kraju, jednak statystycznie spoglądając na problem
                liczba na przykład publicznych aktów przemocy w miejscu przebywania dużych mas emigrantów
                jest relatywnie większa. I nie ma tu mowy o żadnych uprzedzeniach do różnych narodowości....
                • Gość: post Re: Afragola IP: *.61-82-r.retail.telecomitalia.it 22.05.15, 08:15
                  Trzy dni wczesniej w podobnej strzelaninie zginely 4 osoby: w Neapolu tym razem. Wracajac do uchodzcow, Wlochy nie sa ich krajem docelowym. Pierwsza ich mysla jest jak najszybsze opuszczenie tego kraju. Cel: Francja, Niemcy, Norwegia itp.
    • md.123 Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 30.05.15, 07:17
      Ciekawe, ilu sposród uchodżców powiązana jest z tzw."terroryzmem" bo chyba nikt nie wątpi że to łakomy "kanał" eksportu tego typu ideologii (no my mamy tysiąc...możliwości w perspektywie).
      • Gość: tomek Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.13-79-r.retail.telecomitalia.it 30.05.15, 19:05
        i to pewnie przez te rakiety i granaty ktorymi sa napchane kieszenie tych terrorystow, co druga lajba robi fikolka na byle fali
    • Gość: wodniczka Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.15, 09:33
      Szczedrze mówiąc, to ja mam nadzieje, że Wlochy są bezpieczne, bo sama się do Kalabrii wybieram. Tzn mam w planach objazdówkę "o sole mio!" zakończoną tygodniem wypoczynku na Kalabrii. I wierze, że uchodżcy trzymają się daleko od miejsc turystycznych...
    • Gość: podróżnik Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.16, 11:34
      Byłam w lipcu 2016 r. w Kalabrii było bezpiecznie. Na plaży chodziło kilku handlarzy mówili, że są np. z Indii, ale handlowali włoskimi pamiątkami (okulary, sukienki, drobne pamiątki)i byli grzeczni. Kalabria ma dosyć niski standart hoteli i wyżywienia. Był problem z wypożyczeniem samochodu...Byliśmy na wycieczce zorganizowanej przez biuro podróży w Tropei. Było spokojnie i nawet miło.
    • zagubieniwrzymie Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 05.08.16, 10:13
      W Rzymie jak zawsze mnóstwo uchodźców ale brak agresji. Bez obaw, jest bezpiecznie. W końcu we Włoszech o bezpieczeństwo dba nie tylko Policja :-D Bardziej dbają Ci, którzy na turystach zarabiają :-D
      • singsing74 Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 08.08.16, 19:26
        Serio? A w jaki sposób dbają? Może doradzą Francuzom, Belgom lub Niemcom. Nie twierdzę, że jestem pewny jakiejś akcji, ale w obecnej sytuacji pisanie "bez obaw, jest bezpiecznie" to lekkie nadużycie.
        • zagubieniwrzymie Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 09.08.16, 10:35
          A wiesz kto na turystach zarabia? A nie wydaje Ci się podejrzane, że ataki są we Francji, w Niemczech a nie ma we Włoszech i Watykanie czyli w tych miejscach które przez islam powinny być atakowane jako pierwsze?? A to,że piszę że jest bezpiecznie wiem z doświadczenia bo mieszkam tu od lat i na co dzień widzę sytuację
          • Gość: rzym Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? IP: *.252-95-r.retail.telecomitalia.it 09.08.16, 11:15
            ...szczegolnie w nocy na Trastevere i nabrzezach Tybru.
            • zagubieniwrzymie Re: Czy Włochy są bezpieczne przy fali uchodźców? 09.08.16, 17:38
              Bardzo często tam jestem, również z turystami i nigdy nikomu nic się nie przydarzyło. Na nabrzeżu jest rozłożone kino i restauracje, co noc są tam znani aktorzy i politycy. Jakoś się nie boją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka