Dodaj do ulubionych

Capri w 1 dzień

29.08.15, 09:19
Wybieram się na tą wyspę z Sorrento. proszę o info co można w 1 dzień zobaczyć, co warto na 100% i jak się w te miejsca dostać.
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 10:54
      Capri nie jest wielką wyspą i w ciągu jednego dnia da się sporo zobaczyć, chociaż spacer może być trochę męczący. :) Jak zwiedzać, aby zbytnio się nie przemęczyć?
      Po pierwsze wjechać kolejką (funicolare ) na Piazza Umberto I i stamtąd jeżeli interesują Cię rzymskie budowle skierować się Via Tiberio do Villa Jovis - usytuowana na szczycie Monte Tiberio jednej z 12 willi cesarza Tyberiusza. Moim zdaniem warto, ale jeśli nie lubisz tego rodzaju zabytków możesz sobie odpuścić i Via Matermania powędrować do Arco Naturale, malowniczej formacji skalnej przypominającej kształtem łuk triumfalny. Następnie wrócić kilkadziesiąt metrów i stromymi schodami udać się w dół ku Via Pizzolungo. Przy pierwszej rampie schodów znajduje się Grotta di Matermania. W grocie tej była, podczas pierwszej epoki imperium rzymskiego, świątynia poświęcona nimfom, którą później zamieniono w świątynię Sybilli.
      Idąc malowniczą Via Puzzolungo mijamy położoną na skalistym przylądku Willę Malaparte i idziemy dalej w w kierunku Skał Faraglioni - jednego z cudów natury na Capri. Faraglioni, to typ skały wznoszącej się blisko wybrzeża morskiego, wyrastającej z pod wody i silnie erodowanej przez morze i przez wiatry. Na Capri, są trzy skały Falaglioni. Pierwsza, przyczepiony do wybrzeża morskiego, nazywa się Stella i ma 109 metrów wysokości. Najbardziej zewnętrzna nosi nazwę Scopolo i jest wysoka na 104 metry. Między tymi dwoma jest Faraglione di mezzo, która ma wysokość 81 metrów i przechodzi z jednej strony na drugą w naturalną galerię o długości 60 metrów.
      Teraz spacer Via Tragara - najsłynniejszą i ulubioną promenadą na wyspie, gdzie w okolicach kościoła ewangelickiego należy skręcić w lewo, aby dojść do klasztoru Cartosa di San Giacomo. Dalej Giardini di Augusto, gdzie znajduje się kolejny punkt widokowy na znajdujące się w dole wybrzeże i poszarpane skały w górze i Belvedere del Cannone, skąd jeszcze raz można patrzeć na wystające z wody Skały Faraglioni oraz na Marina Piccola z niewielkimi spłachetkami plaży.
      Widoki cudne!
      Jeżeli odpuścicie sobie Willę Jovis można jeszcze pojechać taksówką do Anacapri, gdzie wznosi się najwyższy wierzchołek wyspy - Monte Solaro, na który można wjechać wyciągiem krzesełkowym. Widoki niezapomniane.:)
      Dlaczego taka kolejność? Bo nie musimy się wspinać po stromych schodach prowadzących z Pizzolungo do Arco Naturale. Łatwiej się bowiem schodzi niż wchodzi zwłaszcza w upalny dzień.
      Absolutnie odradzam rejs do słynnej Błękitnej Groty, chociaż sam rejs wzdłuż wybrzeża wyspy dostarcza niezapomnianych wrażeń. Sama grota jednak nie zrobiła na mnie wrażenia. Szkoda czasu i pieniędzy.
      • kryszko2 Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 11:00
        Dzięki Aseretka jeszcze na mapie sobie zobacze to co tłumaczyłas bo już niedługo wyjazd - przyszły wtorek:)
        Napisz jak sie tam dostac najlepiej i cenowo nie najdrożej i ilu jest przewoźników. W sorrento jestesmy 3 noce
        • aseretka Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 11:19
          Niestety na Capri byłam ostatni raz 6 lat temu. Statki z Sorrento odpływają mniej więcej co godzinę. Są różni przewoźnicy i różne ceny. Wodoloty są droższe, ale szybciej dopłyniesz nimi na Capri.
          Popatrz na strony:
          www.capri.com/en/ferry-schedule?from=sorrento&to=capri
          www.directferries.co.uk/sorrento_ferry.htm
          www.reidsitaly.com/destinations/campania/capri/planning/to_capri.html#sorrento
          • vojager29 Re: Capri w 1 dzień 31.10.15, 17:43
            "Niestety na Capri byłam ostatni raz 6 lat temu"
            Nalezy ci sie nagroda Nobla w kategori "pamiec"
            • aseretka Re: Capri w 1 dzień 31.10.15, 18:33
              Trochę się pomyliłam... To już minęło 10 lat. Czas szybko gna do przodu!
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29435514,29435514,0,2.html?v=2
              Z to tobie Januszku należy się nagroda za refleks. :) Odpowiadać na posta sprzed 2 miesięcy... Wiem, wiem, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, ale przez dwa miesiące byłbyś już przez nie nieźle pokąsany. :D
              • vojager29 Re: Capri w 1 dzień 01.11.15, 13:19
                Nie wiem do kogo sie zwracasz ale odpowiem ci tak, pisac o rzeczah, ktore widzialo sie 10 lat temu to juz nie pchelki tylko woda w mozgu.
    • kryszko2 Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 10:56
      I czy są inni przewoźnicy na wyspę czy tylko
      www.navlib.it/eng/linee/index.asp
      z Sorrento
      • aseretka Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 11:31
        Tu masz jeszcze jedną stronę z promami na Capri (i nie tylko):
        www.ok-ferry.com/en/capri-island/ferries-sorrento-capri.aspx
      • anthonyb Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 16:38
        www.capri.net/it/orari-traghetti?from=sorrento&to=capri

Tu dokladnie godzin i ceny
        • anthonyb Re: Capri w 1 dzień 29.08.15, 16:40
          www.capri.net/it/orari-traghetti?from=capri&to=sorrento