Dodaj do ulubionych

Na Sardynię samochodem

21.03.16, 14:07
Wybieramy się w sierpniu na Sardynię. Planujemy wyjazd samochodem z przerwą w Bolonii (mamy tu metę), potem do Livorno i promem do Olbia. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniem głównie finansowym? Rozpatrujemy też podróż samolotem i wynajem auta na miejscu, kwestia ceny jest dość istotna, ale lubimy też mieć niezależność samochodową, więc przedkładamy wygodę ponad to. Wyjazd z trojgiem dzieci, w tym maluszek. Trasę do Bolonii mamy już przetestowaną, jeździmy i dajemy radę. Jak długo płynie się promem z Livorno? Jaki to jest koszt i kiedy trzeba rezerwować? Poleca się promy "nocne" czy "dzienne"? Dzieci raczej bezproblemowe, przemęczą się te 2 dni w podróży jeśli będą mieć wizję 2 tygodni wakacji :) Ktoś ma świeże doświadczenia, powiedzmy z zeszłego roku?
Obserwuj wątek
    • geomax Re: Na Sardynię samochodem 21.03.16, 16:45
      Jechałem samochodem kilka lat temu, z przerwą w okolicach Treviso. Bez problemu można jechać z dzieckiem. Płynąłem promem w dzień, to było chyba jakieś 5-6 godzin. Nie warto kupować kabiny ani foteli, ludzie mieli koce, poduszki, karimaty i zajmowali kąty, miejsca pod schodami lub po prostu przy stołach i spali kładąc poduszkę na nim. Koszt promu sprawdź w konkretnej linii, ja płynąłem z Moby. Auto przydało mi się na miejscu bo też lubię pokręcić się po okolicy.
    • ma.ci.ej Re: Na Sardynię samochodem 22.03.16, 11:18
      Jeśli finanse nie są problemem, to zdecydowanie polecam prom w nocy, z kabiną. Rejs w dzień jest po prostu nudny, ale tańszy. Płynąc w dzień radzę też wziąć kabinę, lub przynajmniej fotele (koszt kabiny w dzień jest znacznie niższy niż w nocy). Ceny. godziny i wszystkie inne szczegóły znajdziesz na moby.it, możliwość rezerwacji na sierpień pojawia się w grudniu poprzedniego roku i wtedy też ceny są najniższe, potem już tylko rosną. więc z rezerwacją nie ma co zwlekać. (zwłaszcza, że piszesz o sierpniu). Jak patrzę, to na dziś ceny są ok. 330 eur (2+2+1) za miejsca na pokładzie do ok. 460 euro za kabinę, w jedną stronę, więc wzrosły o przynajmniej 100 eur od tych początkowych, ale jak poszperasz po terminach, to może znajdziesz taniej.
      Płynie się około 6h30min w dzień, albo ok. 8 h w nocy.
    • lee_a Re: Na Sardynię samochodem 08.04.16, 08:56
      dziękuję za odpowiedzi!
      • Gość: janek Re: Na Sardynię samochodem IP: *.183.179.253.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.04.16, 22:18
        Sprawdź Sardynia Ferries - www.corsica-ferries.co.uk/, wybierz Sardynię i oblicz. Wydaje mi się, że będzie taniej niż moby. My płyniemy w nocy, z małym dzieckiem wybraliśmy kabinę.
    • Gość: robuś Re: Na Sardynię samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.16, 22:47
      Na Sardynię pływa kilku przewoźników sprawdzałem wszystkich i najlepiej wyszło w tej linii www.grimaldi-lines.com/ wyjeżdżam pod koniec maja a bilety kupowałem w marcu zapłaciłem za 5 osób i samochód w dwie strony 408 euro z Livorno do Olbii prom nocny z kabiną czas płynięcia 8,5 godziny powrót Olbia-Civitavecchia prom dzienny bez kabiny czas płynięcia 6,5 godz. trochę się zgapiłem bo w lutym było trochę taniej ale nie mogłem się zdecydować na trasę i termin jak wrócę to będę mógł coś więcej powiedzieć
    • Gość: robuś Re: Na Sardynię samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.16, 23:06
      Warto jeszcze sprawdzić nie tylko trasę Livorno-Olbia ale jaszcze inne trasy. Z Włoch promy pływają tez z portów w Genui, Piombino i Civitavecchia a na Sardynii z Golfo Aranci, Porto Torres i Arbatax
    • Gość: alberto Re: Na Sardynię samochodem IP: 94.161.148.* 24.04.16, 09:34
      Witam, wszystko zalezy od daty oraz gdzie bedzie Pani wysiadac oraz jakimi liniami bedzie Pani jechac, prosze podac na prywatny adres te dane, jednak z tego co wiem, bo moi sasiedzi jezdza tam co roku sa drogie te przejazdy, a r?wniez czy wezmie pani tylko fotel, czy kabine, ponadto uprzedzam, ze u nas od marca juz sie rezerwuje, wiec moze nie byc miejsc, albo pozostana te bardzo drogie, pozdrawiam albertosponza@yahoo.it Alberto
    • Gość: robuś Re: Na Sardynię samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.16, 21:04
      We wcześniejszym wpisie opisywałem jak będę płynął na Sardynię. Właśnie wróciłem z wakacji i mogę potwierdzić zgodność cen, trasy i czasu płynięcia, mogę polecić firmę Grimaldi-lines z którą płynęliśmy prom nocny na sardynię był trochę wysłużony ale kabiny były ok. natomiast powrotny był po kapitalnym remoncie i pachniał jeszcze farbą i nowymi wykładzinami. Jeśli potrzeba informacji o samej Sardynii i podróży samochodem to służę pomocą
    • Gość: janek Re: Na Sardynię samochodem IP: *.183.177.184.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.06.16, 20:10
      robuś, chwal się, chwal, szczególnie praktycznymi radami, za miesiąc wyruszamy przez Livorno na Sardynię.W której części byliście, co zwiedziliście, jak droga?
    • ortpol Re: Na Sardynię samochodem 14.06.16, 18:39
      Nie taniej wynająć samochód na miejscu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka