Dodaj do ulubionych

Chodzenie po gorach we Wloszech

25.07.16, 14:18
Witam, chcialam zapytac, w ktore gory i dokad dokladnie mozna pojechac aby troche po nich pochodzic latem? Gdzie najlepiej sie zatrzymac? Chce pojechac sama samolotem + pociag lub bus na jakies 12 dni we wrzesniu.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 25.07.16, 15:09
      Najlepsze są Alpy
      Polecam Południowy Tyrol-Górną Adygę !
      Szlaków jest mnóstwo, spokojnie i szybko da się dojechać z Polski autem, a na miejscu kupić np. Museumobilcard i przez tydzień podróżować pociągami, autobusami i zwiedzać muzea...
      www.mobilcard.info/de/museumobil-card.asp

Bardzo to się opłaca, komunikacja publiczna działa bez zarzutu, a widoczki przepiękne....
      • wislok1 Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 27.07.16, 20:30
        Bardzo polecam stronę:
        www.suedtirol.info/pl

O chodzeniu po górach jest tu:
        www.suedtirol.info/pl/moc-przezyc/lato/wedrowki

Bardzo ładnie jest tu:
        www.suedtirol.info/pl/regiony/alpe-di-siusi-seiser-alm

• aseretka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 25.07.16, 17:10
      Chociaż sama nie łażę po górach bardziej polecałabym Dolomity.
      www.wdolomitach.pl/dol.html
      Noclegi gdzieś w okolicach Canazei lub Misurina. Chyba, że stać Cię na niebotyczne ceny w Cortina d?Ampezzo. Pięknie tam... :) Moje zdjęcia na fotoforum "szlak trafił", ale możesz zobaczyć te okolice na zdjęciach Orki:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158624891,159008988.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158624891,159067233.html
      oraz inne posty Orki.
      • jusytka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 26.07.16, 09:37
        Aseratko, w samej Cortinie faktycznie ceny są kosmiczne, ale w pobliżu przyjemnie spadają, więc można coś znaleźć w rozsądnej cenie!
      • orkaa2 Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 27.07.16, 08:27
        Aseretko, dziękuję :)
        Allex,
        jak już wjedziesz autobusem (wejść też oczywiście można szlakiem) na parking pod Tre Cime (Rifugio Auronzo), to masz stamtąd piękne trasy spacerowe, kilkugodzinne i całodzienne. Szlak do schroniska Lavaredo wygląda tak:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158624891,159092575.html
        i oczywiście kolejne posty.
    • jusytka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 26.07.16, 09:34
      Rok temu byłam w Dolomitach latem w okolicy Cortiny d'Ampezzo Najpiękniejsze góry, jakie widziałam! Niestety nie do końca bezpiecznie się tam czułam. Nie polecam więc chodzenia po górach w pojedynkę. Szlaki nie zawsze dobrze oznaczone i czasem cała nasz grupa kombinowała jak iść dalej, dziwnie podane czasy przejść - np 3 godziny, a tu szybkim krokiem szliśmy 6 Zupełnie odwrotnie jak w naszych górach. Piargi, czyli drobne sypkie oraz śliskie kamienie, głównie w żlebach, które potrafią zejść jak lawiny! Mało schronisk, jeśli już, to często w pobliżu wyciągów. Trzeba mieć wszystko co potrzebne na cały dzień przy sobie, szczególnie wodę, bo w wyższych partiach można nie spotkać żadnego strumyka. Widoki jednak nie do opisania!
      • aseretka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 27.07.16, 20:48
        Jusytko, niewątpliwie Twoje uwagi dotyczące szlaków w Dolomitach są słuszne, bo ja jak wiadomo nigdy nie "drapałam się tam, gdzie mnie swędzi", więc i moja ocena dotyczy wyłącznie doznań wizualnych. Praktyki zero.
        Nie wątpię też, że w okolicach Cortiny d`Ampezzo można znaleźć nocleg w jakiś przyzwoitych cenach, ale w Cortinie to masakra :) chyba, że ktoś ma bardzo zasobną kieszeń. Tylko, po co płacić horrendalne ceny za noclegi, skoro będzie tam się tylko nocowało? Ale kto bogatemu zabroni... :)
      • jarek244 Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 28.07.16, 14:42
        justyka mam prośbę, możesz rozwinąć myśl "Niestety nie do końca bezpiecznie się tam czułam. Nie polecam chodzenia po górach w pojedynkę". Bardzo mnie ciekawi co masz na myśli to pisząc?

jarek244
        • jusytka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 30.07.16, 08:38
          Dlaczego nie czułam się tam bezpiecznie częściowo wyjaśniłam, a dlaczego nie w pojedynkę? Chociażby dlatego, że to są jednak wysokie góry i wiąże się z tym pewne ryzyko np. poślizgnięcia się na śliskich piargach, czy śniegu (nawet latem na lodowcach leży tam śnieg) lub skałach. W miejscu gdzie byliśmy był wypadek, zeszła lawina piargów i zabiła ludzi...
          • 1_wiechu Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 31.07.16, 07:09
            Wróciłem wlasnie z włoskich gór, tydzień spędziłem w Dolomitach ( noclegi w okolicach Canazei), tydzień nad Gardą. Bogactwo tras, ścieżek, do tego via ferraty. Trasy o rożnych stopniach trudności, poza ferratami w większości bezpieczne, trudnością przypominające spacer po Czerwonych Wierchach. Wielkim udogodnieniem jest to, że możesz dojechać wysoko np. samochodem czy wyciągami i zaczynasz spacer bez mozolnego podchodzenia. Trasy są dobrze oznakowane, schronisk mnóstwo, niektóre to tak naprawdę komfortowe restauracje na wysokości np. 2000 m. Dla przykładu na trasie wokół masywu Sassolunga naliczyłem ich chyba z sześć, wyprawa jednodniowa, polecam. Oczywiście można wybrać taką trasę, że schroniska po drodze nie będzie. O wodzie i innym wyposażeniu turysty na szlaku nie będę tu pisał, to elementarz. Chodzi się wysoko, więc może sprawiać to wrażenie zagrożenia, ale ścieżki są bezpieczne i nie wymagające technicznie. Wielką zaleta włoskich gór jest właśnie to, że wędrujesz na dużych wysokościach, blisko szczytów, z pięknymi widokami. O pięknie tych gór, różnorodności tras, kolokwialnie pisząc mega bogatej ofercie dla każdego, można byłoby napisać elaborat , lepiej jednak założyć buty i ruszyć w drogę ??
            • jusytka Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 31.07.16, 10:15
              Jak można pisać że ścieżki są bezpieczne i nie wymagające technicznie! To że ty po takich chodziłeś nie oznacza że w Dolomitach nie ma trudnych a nawet bardzo trudnych technicznie tras Ja chodziłam również po ferratach i akurat na nich czułam się bezpieczniej bo miałam asekurację Polecam! Dolomity to stolica ferrat Jest ich tam bardzo dużo Wrażenia niesamowite!
    • niunia36 Re: Chodzenie po gorach we Wloszech 01.07.23, 16:36
      Proponuję skorzystać z tej oferty, www.narty-wlochy.pl/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka