Gość: bella ragazza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 11:08 czy ktos mohlby mi wytlumaczyc co tak wlasciwie oznacza TI VOGLIO BENE???? kazdy mowi co innego wiec blagam pomozcie....bede bardzo wdzieczna...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Mam pytanko.... 21.11.04, 13:35 Lubie Cie, bardzo Cie lubie. Duzo wiecej niz nasze polskie "lubie Cie". Odpowiedz Link Zgłoś
agnese_zb Re: Mam pytanko.... 21.11.04, 13:44 Kiedyś słyszałam we włoskim radiu, że gdy chłopak mówi do dziewczyny "ti voglio bene" oznacza iż chce ją tylko do łóżka; natomiast gdy mówi "ti amo" myśli poważniej.... I chyba dużo w tym prawdy.... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Mam pytanko.... 21.11.04, 17:08 Mozna powiedziec "ti voglio bene" do dziecka, do przyjaciolki... Mozna powiedziec "ti amo" i nie miec powaznych zamiarow. Zalezy jak powaznie podchodzi sie do slow, ktore sie wypowiada. Ja zwracalabym jednak uwage na wszystko, nie tylko na slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnese_zb Re: Mam pytanko.... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.11.04, 17:38 No jasne, że tak!! Można mówić ti amo ale mieć różne zamiary... A ti voglio bene najczęściej używają wobec rodziny i przyjaciół... Odpowiedz Link Zgłoś
dadane Re: Mam pytanko.... 22.11.04, 17:55 agnese, tak tak, jak wloch mowi ci ti amo napewno cie kocha i nie chce cie przeciagnac do lozka, wierzysz w bajki? bo ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Mam pytanko.... 23.11.04, 08:45 uzywa sie raczej tivoglio tanto bene jak i ti amo tak do przyjaciol, do kochanki jak i do zony, do mamy lub do kotka, itd. w zaleznosci od sytuacji, nie ma na to zadnych regul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnese_zb Re: Mam pytanko.... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 23.11.04, 09:52 No jasne, że tak!! Można mówić ti amo ale mieć różne zamiary... Nowięc napisałam pod postem linn, że zgadzam się z nią, że może mieć różne zamiary, a więc również i zaciągnąć do łóżka..... PRAWDA!!!!! więc czego jeszcze odemnie chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Mam pytanko.... IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 20:55 ale.. ti amo nie powiesz np.do przyjaciólki :) a Ti voglio bene owszem m. Odpowiedz Link Zgłoś
chiavone Re: Mam pytanko.... 24.11.04, 07:49 portalu: marghe_72 napisał(a): > ale.. ti amo nie powiesz np.do przyjaciólki :) a Ti voglio bene owszem > m. och jak nie, a do blizszej przyjaciolki czy przyjaciela tej samej plci (dzis zwiemy to liberalizmem, kiedys zwalo sie to zboczeniem) z ktorymi dzieli sie lozko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Mam pytanko.... IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:01 eee niuanse :) Niech będzie.. do koleżanki nie powiesz :) Lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzymianin Re: Mam pytanko.... IP: 84.220.25.* 24.11.04, 09:53 "Ti voglio bene" znaczy tyle, co "pragne dla ciebie wszelkiego dobra". Tak powie raczej matka do dziecka, przyjaciolka do przyjaciolki, polityk do swoich wyborcow, pani do swojego zwierzaczka, czy tez czasami partner do partnera, gdy chce podkreslic swoje b.pozytywne nastawienie do drugiej osoby. Zaklada cos oficjalnego, aseksualnego, religijnego prawie, ale malo zobowiazujacego. "Ti amo" - to zaklada zaangazowanie ciala i ducha, rozumu i zmyslow. Cos na serio, cos na cale zycie (przynajmniej w zamiarach)... Wloch mowiac do Polki "ti voglio bene" nie chce prawdopodobnie uzyc okreslenia "ti amo". Dlaczego? To juz misterium wloskiego mozgu... Hipotezy: a) ma zone do ktorej mowi "ti amo"; glupio mu zatem powiedziec do kochanki tak samo, bo musi istniec roznica miedzy dwoma paniami b) nie chce powiedziec "ti amo", bo to pociaga za soba konsekwencje zaangazowania na serio; "ti voglio bene" mozna powiedziec do kazdego, a nawet do ulubionego pieska... c) jest gejem i chce ci powiedziec, ze bedzie cie kochal jak siostre d) chce cie miec w lozku, ale wie ze bez magicznego slowa "kocham" nie otworzysz mu swoich podwoi - idzie zatem na latwizne - zamiast klamac "ti amo" zasypuje cie "ti voglio bene" i... zadnych zobowiazan! i... dalej wolny jak ptak! Ciao! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiec... Re: Mam pytanko.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:18 tzn co mam myslec, gdy mowi mi to facet ktorego kocham?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elli Re: Mam pytanko.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:27 że on jeszce nie doszedł do takiej wysokości uczuć rzymianin dobrze to wytłumaczył ten facet Cie prwadopodobnie lubi,szanuję ma do Ciebie dużo ciepłych uczuć i może cos z tego będzie ale jak na razie nie jest to grande amore Odpowiedz Link Zgłoś