Dodaj do ulubionych

Jade do Neapolu

02.01.05, 18:45
Ciao,
w lutym jade do Neapolu. Zamierzam zatrzymac sie w schronisku Margellina. Czy
ktos tam nocowal?
Jakiej pogody sie spodziewac?
Bylabym wdzieczna za adresy dobrych pizzerii, kawiarni, miejsc wartych
zobaczenia. Jade tam z Mama - taki wypad w celu maksymalnego pograzenia sie w
wloskosci!!!
Saluti,
Evania.
Obserwuj wątek
    • Gość: carla Re: Jade do Neapolu IP: *.aster.pl 02.01.05, 19:21
      zazdroszcze ;)
      jeśli chodzi o dobre knajpy to radze sledzic miejscowych - zjesz porzadny
      posilek i nie wydasz fortuny. jedyny problem moze byc z komunikacja - w takich
      knajpach raczej nie mowia po angielsku (a i po wlosku niekoniecznie, tylko
      lokalna odmiana, ktora dosyc rozni sie od jezyka urzedowego)
      • linn_linn Re: Jade do Neapolu 03.01.05, 09:24
        Marghe podawala adresy najlepszej pizzerii w ktorym watku. Wczoraj w Neapolu
        bylo slonce, wiec i w lutym nie powinno byc zle.
    • arturczajka Re: Jade do Neapolu 03.01.05, 09:53
      Jeśli to nie tajemnica, jak jedziecie? Czy z Rzymu do N. kursują autobusy? Ile
      to może kosztować?
    • Gość: marghe_72 Re: Jade do Neapolu IP: *.acn.waw.pl 04.01.05, 20:40
      Pizzeria Da Michele (gdzieś na forum podawalam adres .. ). obok Pizzeria
      Trianon. Vis A a Vis trianonu całkiem smaczne lody
      Niech Cie tylko nie zrazi "wystrój" tego miejsca.. w zyciu nie jadłam
      smaczniejszej pizzy:)

co warto zobaczyc? Wszystko:)
      szwendac sie , łazić, błakać i chłonąc atmosferę.
      Polecam ulicę San Gregorio Armeno .. słynie z szopek a własciwie warsztatów,/
      sklepów, w których one powstają. Warto tam zrobic zakupy po sezonie.
      Kościól S. Chiarta + koniecznie dziedziniec (chiostro)

Zazdroszczę :)
    • Gość: mukki Re: Jade do Neapolu IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 18:49
      Będzie chłodno, więc sweter i polar koniecznie. Bedzie padac - jakiś gumiak
      albo parasol - koniecznie.
      Poza innymi miejscami warto zobaczyć Castello del Ovo, jest z tamtad piekny
      widok na Wezuwiusza i warto wejść na wzgórze zamkowe - widok super, ale bądż
      przygotowana na potworne góry śmieci - dla mnie był to szok, nigdzie czegoś
      takiego nie widziałam.
      Warto i to bardzo warto odwiedzić Pompeje i/lub Herkulanum. Przeznacz na to
      cały dzień, bo jest co oglądać a wrażenie jest niesamowite. Wstęp to, jak
      pamiętam - 10 euro/osoba, warto zaopatrzyć się w przewodnik, bo mało co jest
      tam opisane na miejscu, a jest to praktycznie całe spore miasto do zwiedzenia. -
      przy wejściu do Pompejów można kupić za jakieś 6 eu, są po Polsku. I jeszcze
      jedna uwaga - nie dogadasz sie tam w żadnym innym jezyku niż włoski, nawet nie
      warto próbować. Mimo to nie ma żadnych problemów z komunikacją z miejscowymi -
      to bardzo życzliwi i sympatyczni ludzie.
      • linn_linn Re: Gran Caff& egrave; Gambrinus 08.01.05, 10:17
        Polecam kawiarnie Gambrinus:
        www.caffegambrinus.com/ / w okolicach Piazza Plebiscito /. Tamtejszej
        mawy trzeba sprobowac, taniej przy barze.
        Rzadko kto pamieta o drugim Neapolu, podziemnym.
        www.napolisotterranea.org/
        Warto zapytac o to, gdzie mozna wejsc / np. w Gambrinusie sa zwykle ulotki z
        info, godzinami itp. /.
        No i najwazniejsze: ciastka, ciasteczka i inne smakolyki. Latwo o nich amietac:
        obok cukierni nie da sie przejsc bez wstapienia na male co nieco.
        • marghe_72 Re: Gran Caff& egrave; Gambrinus 09.01.05, 15:51
          jak Neapol to kawa , baba'(poodbne do naszych ponczowych) i sfogliatelle :)
          www.cookaround.com/cucina/nuovidolci/sfogliatella.php
          www.ndonio.it/Napoli%20dolci.htm
          • linn_linn Re: Gran Caffe Gambrinus 09.01.05, 17:08
            Baba' zostaly nam po prostu "skradzione" przez cukiernikow z Neapolu. Mozna im
            to wybaczyc, iz czesto mowia o polskim pochodzeniu tych ciastek / i ciast /. No
            a sfogliatellle. co tu duzo mowic...
    • Gość: P.AL Re: Jade do Neapolu IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.05, 20:19
      Gusty sa oczywiscie rozne.Bylem jesienia w Neapolu - nigdy wiecej.
      Dla mnie to przerazliwie brudne i halasliwe miasto.
      Ludzie i owszem mili,ale to nie wszystko.Czekalem z tesknota na samolot
      powrotny.
      Jezeli juz poludniowe Wlochy,to podoba mi sie w Kalabri urocze miasteczko Tropea
      i moj ulubiony hotel Rocca Netuno.
      Dla zainteresowanch,ktorzy nie musza do Neapolu leciec z Warszawy i blizej im
      np. do Berlina: lecialem z Berlin-Schönelefd liniami Easyjet.Tanio. Warto
      porownac ceny.
      • marghe_72 Re: Jade do Neapolu 10.01.05, 20:32
        hałasliwe tak, zgodze się/
        Brudne?
        Czy ja wiem.. popatrzmy na polskie miasta..
        • linn_linn Re: Jade do Neapolu 11.01.05, 09:26
          Ktos kiedys powiedzial: kazdy ma taki Neapol, na jaki zasluguje, jakiego szuka,
          jaki jest w stanie zobaczyc. Ja sie z tym zgadzam, choz pierwszy kontakt moze
          byc nie do wytrzymania. Ja od razu ucieklma do portu i na Capri. Potem bylo juz
          inaczej. Jest to jedno z niewielu miast z dusza.
          • dorrit Re: Jade do Neapolu 11.01.05, 10:23
            Schronisko na Mergellina: ma m.in. male pokoiki 2-osobowe (lozka chyba
            zazwyczaj pietrowe) z lazienka. Jest duza jadalnia, gdzie mozna zjesc
            schroniskowe sniadanie. Zaleta - blisko centrum, niedrogo, miedzynarodowo,
            raczej czysto (to dane sprzed kilku lat). Trzeba miec legitymacje schronisk
            mlodziezowych - jak nie macie, to obowiazkowo Wam wyrobia na miejscu
            (oczywiscie za oplata, ale nie wiem jaka).
    • Gość: anna Re: Jade do Neapolu IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 16:20
      Macie racje Neapol to najpiękniejsze miasto we włoszech.
      Ja byłam tam w lutym zeszłego roku musisz zobaczyć Capri i Ischia sa to wyspy
      piękne gdy je zobaczysz zakochasz się w Włoszech . Zwiedziłam Włochy dzięki
      temu że pracowałam w Neaplu. Znalazłam cel w Zciu w marcu wyjerzdzam do tego
      cudownego miasta.ABY TO MIATO CI SIĘ SPODOBAŁO MUSISZ OTWORZYĆ OCZY DUSZY I
      ZMYSŁÓW.
      • Gość: Fredzio Jedźcie do Neapolu IP: *.zwm.osi.pl 15.01.05, 19:24
        Fragment wrażeń AD 2001:
        Wychodzimy z dworca Napoli Centrale (typowy terminal) i idziemy zwiedzać.
        Wrażenie ogólnego bałaganu i zaśmiecenia, ulice wąskie, ale te szerokie też
        zapchane samochodami, skuterami i pieszymi, wszyscy solidarnie poruszają się wg
        jedynego obowiązującego tu prawa tj. „aby do przodu”, przy czym skuterowcy są
        ponad wszelkimi prawami, nie zdziwiłbym się, gdyby jeździli po ścianach domów.
        No, może jeszcze przeważnie przestrzega się czerwonego światła, z czego skutery
        są najwyraźniej też zwolnione. Trochę błądzimy i zatrzymujemy się na
        cappuccino już o 10.30, tuż obok Porta Capuana: dwie masywne wieże połączone
        dość filigranowym łukiem. Przedzieramy się przez ulice, najczęściej bez
        wyraźnie wydzielonych chodników, przez gąszcz ludzi i pojazdów. Zdumiewa, że na
        naszych oczach nikt się nie zderza, nie najeżdża, ani nie przewraca, za to
        praktycznie nie można znaleźć samochodu czy skutera bez wgnieceń, a co najmniej
        zadrapań. Ale ma to wraz z otoczeniem równie obdrapanych murów swoisty urok:
        klawo, jak cholera!"
        Jedźcie do Neapolu i ... wracajcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka