Dodaj do ulubionych

SYCYLIA LATEM.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:49
Planuję wyjazd na Sycylię we wrześniu.
Z jakim biurem i gdzie najlepiej?
Może przekażecie jakieś info.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 22:47
      Polecam Cefalu, dobry punkt wypadowy na cala wyspe. Co do biura nie moge
      polecic nic konkretnego bo jezdze na wlasna reke, tak najlepiej. Moze spotkamy
      sie we wrzesniu na Sycylii ? ;) Pozdrawiam
      • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:29
        Dzięki za odpowiedz - pozdrawiam a wrzesień na razie aktualny.
        • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:41
          Sorry jacektoyota jeszcze jedno pytanie.
          Jak wygląda na Sycylii sprawa wypożyczenia samochodu - warunki,ceny idt.?
          • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:52
            Mozna bez problemu wypozyczyc,np. na lotniskach i oddac w miejscowosciach
            turystycznych. Ceny ok 60Euro/dzien, 3 dni 150Euro,7dni 280Euro, za Punto z
            klima, warunki standardowe tzn. karta wypukla (blokada z tego co pamietam
            800Euro, wiek etc. zreszta na www.cefalu.com znajdziesz wiecej szczegulow
    • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:41
      Jacektoyota - dzięki za info.
      Odwiedziłem stronę Cefalu.Lokalizacja doskonała,a dodatkowo w katalogu Itaki
      2005 znalazłem hotel COSTAVERDE 4* ok. 6 km od Cefalu.Warunki dosyć dobre bo
      nawet deski windsurfingowe są w cenie , a chcemy lecieć ze znajomymi którzy
      uprawiają ten sport.Cena od 01.09-15.09.2005 3750zł. minus zniżka do 23.01
      ok. 900 zł.Jesteśmy już po czterdziestce dlatego wolimy "spokój psychiczny"
      niż niepewność last minute.
      Pozdrawiam.
      • marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 07.01.05, 18:31
        to zerknij sieszcze na Taorminę.
        • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:34
          Taormina, owszem - bella, ale od listopada do kwietnia, jak nie ma tlumow
          wrzeszczacych niemcow - nawet lubie niemcow, ale nie kiedy jestem na wakacjach
          w Italii :), chyba ze na jedno popoludnie w sezonie, jedzenie w restauracjach
          kiepskie, poza tym troche za duzo kiczu jak na moj gust
      • Gość: Kuba Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.c.net.pl 07.01.05, 23:00
        Hotel Costa Verde sprawia wrażenie luksusowego (nie byłem w środku, tylko pod
        hotelem, gdy jechałem na wycieczkę z Cefalu do Palermo, bo przed hotelem
        zatrzymał się minibus, żeby zabrać część turystów), ale ma , moim zdaniem, nie
        najlepszą lokalizację. Jest na całkowitym odludziu, do centrum Cefalu trzeba
        dojeżdżać autobusem, a jeżdżą one stosunkowo rzadko i na ogół nie wg rozkladu.
        Bez własnego (lub wypożyczonego) auta będzie najprawdopodobniej kłopot, żeby
        się z tego odludzia wydostać i wrócić tam (no bo co całe dnie robić w hotelu,
        nawet luksusowym?). Być może hotel dysponuje odpłatnym minibusowym transportem,
        co rozwiązywałoby problem.
        W Cefalu jest kilka biur podróży oferujących wycieczki po Sycylii, np. do
        Palermo, na Wyspy Liparyjskie, na Etnę (to już dość daleki wyjazd, bo na
        przeciwną stronę wyspy). Pozdr.
      • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 22:30
        Witam,
        ja wynajmuje apartament przy Via Roma w nowym apartamentowcu, sypialnia, aneks
        kuchenny, pokoj dzienny, klima duzy taras - 2 tygodnie we wrzesniu 600Euro,
        jakos nie przepadam za hotelami. Kilka lat temu jezdzilem do St.Ambrogio 6 km
        od Cefalu, ale codziennie trzeba bylo dojezdzac do miasta co bylo meczace,
        szczegolnie nocne powroty ;) i "przenioslem sie" do centrum. W zeszlym roku
        postanowilem sobie ze w tym roku nie jade samochodem i polecimy samolotem,
        ciekawe czy sie uda wytrwac w tym postanowieniu. Pozdrawiam
        • marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 09.01.05, 15:48
          turysci są i w cefalu'.. Niemcy również:)
          Dlatego nie polecam Włoch w sezonie..
          i nie tylko dlatego
          • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:17
            Zgadza sie jednak wiecej jest francuzow i brytyjczykow ;) poza tym w Cefalu
            tedeschi nie sa tacy inwazyjni jak w Taorminie. Nie mam nic do Taorminy,
            generalnie wschodnie wybrzeze bardzo mi sie podoba. Mam znajomego w Catanii,
            ktory pokazal mi dosyc dokladnie swoje katy i pod wzgledem bogactwa zabytkow
            oraz piekna krajobrazu wschodnie wybrzeze naprawde jest bezkonkurencyjne.
            Zreszta wszedzie w Italii moze Cie obudzic o 7 rano krzyk "Wolfgaaaaaangggg
            komm hier!" tyle tylko ze Taormnina wiele traci poprzez to ze wiecej tam w
            miesiacach VII-VIII przedstawicieli rasy nordyckiej niz przemilych tubylcow, w
            Cefalu jakos tego nie widac, a wiem to z autopsji gdzyz kiedys jezdzilem na
            Sycylie w sierpniu, teraz przezucilem sie na wrzesien-pazdziernik gdyz pogoda
            jest optymalna, tlumow nie ma, a i nie stoi sie w niekonczacych sie korkach.
            Poza tym generalnie w sierpniu sycylia jest opanowana przez mieszkancow
            kontynentalnej czesci Italii, a jak ktos chce zobaczyc najazd hunow to polecam
            Rimini w sierpniu, mozna sie poczuc jak w Belinie w godzinach szczytu.
    • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:10
      Dyskusja zaczyna być interesująca.
      Śledzę całość i dziękuję za wszystkie informacje.
      Pozdrawiam. Sycylia latem.
      • Gość: marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.acn.waw.pl 09.01.05, 20:34
        lato na Sycylii jest długie :)
        sugeruję maj lub czerwiec
        Sama byłam w sierpniu i wiecej tego błedu nie popełnię :)

a z Sycylii mozna sie na Malte wypuscić, na 1 -2 dni
        • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:52
          Marghe_72.
          Byłem z rodziną na Malcie latem 1993.Moi zaliczyli Sycylię promem a ja niestety
          nie (choroba).Sama wyspa niczego sobie,ale ogólnie pobyt nie należał do
          najleprzych (hotel baznadzieja - na reklamację złożoną w Orbisie odpowiedź
          olewająca).
          Pozdrawiam.
          • Gość: marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 14:43
            my spędzilismy tydzien.
            Hotel beznadziejny :)ale wyspa piekna.. choć tydzien to moim zdaniem ciut za
            długo.
            • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:35
              Dzięki,ale wracajmy do Sycylii,
              Może jakieś porady praktyczne i nietypowe informacje?
              Czekam.
            • marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 11.01.05, 23:27
              koniecznie Agrigento - swiątynie
              Palermo dośc przygnębiające
              Na Etnę nie wjechałam..
              • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:51
                1. Palermo - Nie zgodze sie co do opinii o Palermo, to moim zdaniem najbardziej
                fascynujace miasto na Sycylii a moze i w calej Italii (obok Napoli), pisze
                miasto bo nie mozna porownywac aglomeracji wielkosci Palermo do Taorminy i
                innych malych miejscowosci turystycznych. Na pewno trzeba to miasto poznac i
                wczuc sie w jego atmosfere, a wtedy na pewno zrozumiemy jego miszkancow i
                specyficzny klimat. Wiem ze niektorzy boja sie spacerowac po Palermo poniewaz
                naczytali sie bzdur w przewodnikach, co poteguje pierwsze wrazenie jakie
                odczuwa sie przybywajac do miasta czyli wrazenie ze jest sie na jakims arabskim
                bazarze pelnym nozownikow i zlodzieji ;) Ale tak powaznie to naprawde nie ma
                sie czego obawiac, nalezy zrobic sobie plan zwiedzania (zabytkow jest w Palermo
                niezliczona ilosc) i trzymac sie go tak aby zobaczyc najciekawsze miejsca.
                Polecam spacer wzdluz Via Roma, via Maqueda do Quatro Canti i dalej Corso Vitt.
                Emanuele do Duomo, i jak starczy sil Convetti dei Cappuccini - na pierwszy raz
                bedzie to wystarczajaco meczaca wycieczka.
                2. Etna - warto poswiecic przynajmniej 1 dzien i pojezdzic po Etnie. Konieczny
                jest samochod, moga sie przydac cieplejsze ubrania i sprzet przeciwdeszczowy.
                Najlepsza trasa na poczatek to trasa przez Nicolosi do Rifugio Sapienza a potem
                dalej do Zaferana Etnea. Zjezdzajac w dol mozna odwiedzic jedna z winnic gdzie
                mozna degustowac i kupic wino i inne produkty lokalne (np www.murgo.it ).
                Polecam i pozdrawiam
                • linn_linn Re: SYCYLIA LATEM. 12.01.05, 13:31
                  Podobnie ciekawsza jest Katania. Trudno mi to potwierdzic, gdyz nie znam
                  Palermo. Katania na pewno przerasta wyobrazenia o niej: mnie zadziwila.
                  • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:53
                    Catania to fajne miasto, ale ze wzgledu na zniszczenia dominuje styl barokowy-
                    wiec architektonicznie jest nieco ubozsza od np. Palermo, o wiele szersze ulice
                    niz w Palermo no i czarno szara kolorystyka budynkow-ulic. Mnie najbardziej
                    podobala sie dzielnica S.Christoforo ;), dla niewtajemniczonych to slumsy w
                    najlepszym poludniowo-wloskim wydaniu, nawet znajomy mieszkaniec Catanii mial
                    nieciekawa mine oprowadzajac nas po tej czesci miasta - naprawde niezly
                    folklor, nawet w Napoli ciezko zobaczyc takie obrazki jak tam.
    • marghe_72 Re: SYCYLIA LATEM. 12.01.05, 13:46
      a Messyna?
      Nie byłam dlatego pytam..
      Ponoć nieciekawa.. No ale to nie dziwne, skoro została zrownana z ziemią
      podczas trzesienia ziemi + tsunami i odbudowana od nowa

Palermo wydało mi sie szare, smutne. Ale moze spędziłam tam po prostu za mało
      czasu (napaol pokochałam:)
      • Gość: jacektoyota Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:56
        Messina to rzeczywiscie nieciekawe miasto, ze wzgledu na antysejsmiczna
        konstrukcje budynkow dominuja ponure betonowe bloki, bardzo brudno, duzo
        albancow i innych sniadoskorych przybyszow niewiadomo skad, no ale w koncu to
        miasto portowe.
    • Gość: zbynio Re: SYCYLIA LATEM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:41
      Dzięki za wszystkie info.
      W tym całym zamieszaniu zdecydowałem się na ...... Portugalię.
      Sycylia odłożona na następny sezon.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka