Gość: TOMSON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 22:41 hej, jade na nartki do wloch i planuje kupic kare telefoniczna do telefonu komorkowego typu pre paid. Moze ktos z szanownego grona cos wie na ten temat. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: pre paid we włoszech 21.03.05, 10:02 Musisz miec dokument i tzw. "codice fiscale" / podobno biora z internetu, ale nie wiem, czy to jest legalne /. Byl watek niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
megg78 Re: pre paid we włoszech 22.03.05, 22:48 karte mozesz kupic praktycznie wszedzie. problem w tym, ze nie bedziesz jej mogl doladowac po wyczerpaniu jesli jej nie zarejestrujesz na czyjes nazwisko. mozna to zrobic tez przez internet, wystarczy znajomy z codice fiscale i wszystko jest legalne:) polecam TIM, nawet jesli ja go nie znosze, ale w gorach zasieg murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
testardo Re: pre paid we włoszech 23.03.05, 10:01 Mozesz zarejestrowac na swoje nazwisko. Wez dokument tozsamosci, na miejscu go skseruja, wczesniej wygeneruj z netu codice fiscale (np tu: www.comuni.it/servizi/codfisc/), bo cie o niego spytaja, to podyktujesz z kartki i po sprawie. Doladowac mozna przez net, albo kupujac karte zdrapke w tabacchaio czy innych oznaczonych punktach. Ja tak zrobilam i nie mialam zadnych problemow. Milego nartkowania, dokad jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pre paid we włoszech 23.03.05, 11:06 Problem w tym, ze "codice fiscale" wygenerowane z netu nie jest wazne. Musi byc przydzielone przez Urzad Skarbowy. Nie wiem jakie sa konsekwencje poslugiwanie sie tym z netu, ale dobrze wziac to pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
tet-anium Re: pre paid we włoszech 24.03.05, 00:31 --a ja kupowalam w tamtym tygodniu w TIM i nawet sie nie zajakneli o codice fiscale. Wystarczyl im moj paszport i adres w Rzymie (a nawet nie jestem pod nim zameldowana) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: pre paid we włoszech IP: *.pool82190.interbusiness.it 24.03.05, 00:36 vodafone chcial ale jak powiedzialam ze nie mam to sobie go sami zrobili i juz...bez problemow Odpowiedz Link Zgłoś
daisy123 Re: pre paid we włoszech 24.03.05, 15:32 Tak jak wyzej pisano: przy zakupie nie pytaja , ale gdy chcesz doladowac to bez waznego codice fiscale nie mozesz tego uczynic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: pre paid we włoszech IP: *.pool82190.interbusiness.it 24.03.05, 15:45 udalo wam sie kupic karte(w sensie sim )bez dokumentu lub cf???ja kupowalam 2 razy (raz wind, potem "przerzucilam" ten sam numer na vodafone) i zawsze byl potrzebny...i co to znaczy ze nie mozna doladowac: jak masz wazny numer to w jaki sposob niby moga ci zabronic go doladowac???? Odpowiedz Link Zgłoś
daisy123 Re: pre paid we włoszech 24.03.05, 16:21 Gość portalu: funghettino napisał(a): ...i co to znaczy ze nie mozna doladowac: jak masz wazny numer to w > jaki sposob niby moga ci zabronic go doladowac???? Oznacza to,z e gdy kupisz karte i probujesz ladowac to kredyt nie jest akceptowany i gdy dzwonisz do operatora i mowisz, ze na taki i taki nr chciales naladowac telefon i podajesz nr karty itd to pan/pani operator mowia Ci,z e musisz sie zglosic do punktu sprzedazy z dokumentem tozsamosci i codice fiscale. Mnie sie zdarzylo kupic kilka razy telefon, z ktorym byla juz karta i przy zakupie nie wymagano zadnych dokumentow. Pewnego razu zdecydowalam,z e warto zatrzymac jeden nr Tim-u no i wlasnie wyszlo, ze nie mozna go doladowac jesli nie podam waznego codice fiscale itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: pre paid we włoszech IP: *.pool82190.interbusiness.it 24.03.05, 16:27 boh...naprawde pierszy raz o czyms takim slysze ale wszystko jest mozliwe...dziwne ze ci sim sprzedali bez dokumentu, moze to jakis lewy punkt byl bo przeciez oni kazdy numer musza rejestrowac przy sprzedazy... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pre paid we włoszech 24.03.05, 17:31 Oznacza to, ze mysla tylko o sprzedazy / choc mnie sie wydaje, ze kseruja dowod i codice fiscale; moge sie mylic, gdyz bylo to kilka lat temu /. Wpisuja numer z netu. Potem ktos ten numer kontroluje i okazuje sie, ze jest wygenerowany, czyli niewazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMSON Re: pre paid we włoszech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:58 dzieki serdaczne za info. juz za 7 dni jade do pinzolo z grupą www.medula.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: pre paid we włoszech IP: *.pool82190.interbusiness.it 24.03.05, 23:59 ha! to z mojej kumpeli biurem jedziesz znaczy!!!udanej zabawy-na pewno taka bedzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMSON Re: pre paid we włoszech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 20:49 hehehehe to jaki swiat jest maluteńki-kupluje się z jej chłopakiem Piotrkiem S. pozdrawiam Tomson Odpowiedz Link Zgłoś